- Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen -

Tänään on joulukuun ensimmäinen päivä ja 100-vuotiaan Suomen itsenäisyysjuhla on entistä lähempänä. Juhlamenun suunnittelu on meidän huushollissa jo pitkällä, sillä tänä vuonna aion taikoa pöydän täyteen huikeita makuelämyksiä.

Juomapuolella sain vähän apuja Rajamäeltä. Luit oikein ja kyllä, nyt puhutaan etikasta. Juhlavuoden kunniaksi Rajamäellä on kehitetty mustikkainen viinietikalla maustettu shrub-juoma, joka saa happaman ystävillä sukat pyörimään jaloissa. Sen pariksi keittelin juhlaillan juustopöytään vielä ihanan hillokkeen, josta löytyy balsamietikkaa, puolukoita ja punasipulia. 

Rajamäen väkiviinaetikka on meidän keittiössä tuttuakin tutumpaa, sillä totta puhuen voisin syödä vaikka tiskirättiä jos se olisi pikkelöity. Pikkelöidyt kasvikset ovat melkein parasta mitä tiedän. Ruoanlaiton ja säilönnän lisäksi vintageharrastajalla kuluu väkiviinaetikkaa pyykinkäsittelyyn, sillä mikään muu aine ei poista vanhasta vaatteesta ummehtunutta hajua niin tehokkaasti kuin se. Toimii myös vanhojen käsilaukkujen, kenkien ja jopa huonekalujen kanssa.

Siivouksesta säilönnän kautta ruoanlaittoon, ei ihan tavallinen tarina yhdellä tuotteella. Mutta ei ole ihan tavanomainen tuotekaan. En ollut ennen edes tajunnut, että Rajamäen etikat ovat vanhempia kuin Suomi! 125-vuotias tuotemerkki on selvinnyt kieltolaista, sodasta ja lamasta, joten se on tosiaan paikkansa suomalaisessa juhlapöydässä ansainnut. 

Tästä voi ottaa tärppiä juhlaillan juustopöytään. Happamanmakea lisuke kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana, että hilloke ehtii yön aikana hyytyä. Puolukka-punasipulihilloke sopii hienosti myös esimerkiksi riistaruokien kylkeen. 

Puolukka-punasipulihilloke

200 g puolukoita

2 isoa punasipulia 

1 dl vettä

2 rkl Rajamäen vaaleaa balsamietikkaa

1,5 dl hillosokeria

Kuullota pieneksi kuutioitu punasipuli tilkassa öljyä, pari minuuttia riittää. Lisää kattilaan puolukat ja desi vettä. Keitä viitisen minuuttia ja kaada sekaan hillosokeri ja etikka. Keittele vielä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää vettä jos alkaa saostua liikaa. Hilloke jähmettyy jäähtyessään vielä lisää. 

Annos riittää parille aterialle, mutta jos haluat säilöä hilloketta, tee reseptistä tupla-annos. Ja muista desinfioida hillopurkit keittämällä, jos aiot säilöä.

***

Myös Rajamäen mustikkajuomaa varten tarvittava shrub kannattaa tehdä edellisenä iltana. Itseasiassa hilloke ja mustikkatiiviste valmistuvat näppärästi samalla kertaa vierekkäisissä kattiloissa, tuli testattua.

Lukaise mustikkaisen kuohujuoman resepti Rajamäen sivuilta. Tämä on ihan ehdoton alkoholiton vaihtoehtojuoma GT:n ystäville! Sivuilta löytyy muutenkin kiitettävä reseptipankki, jos on hankaluuksia mieltää etikkaa muihin yhteyksiin kuin säilöntään.

Hillokkeen pariksi pöytään kannattaa kattaa muiden herkkujen lisäksi maalaispatonkia ja vuohenjuustoa, sillä vuohenjuuston kanssa se pääsee ihan erityisesti oikeuksiinsa. Ja kuten jo aiemmin mainitsin, ylimääräisen hillokkeen voi nauttia seuraavana päivänä esimerkiksi riistakäristyksen seurana. 

Ps. Jos postauksen tuotekuvat näyttävät erikoiselta, selityksenä on se, että Rajamäen perinteisten etikoiden pakkaukset uudistuvat parhaillaan, kun lasipullot vaihtuvat Suomessa valmistettuihin kierrätettäviin PET-pulloihin.

Kommentit (1)

Ei-Leen
1/1 | 

Kuulostaa hyvältä ja täytyypä testata tuota juomaa. Olen samanlainen etikkafani, jonka on pakko myrkyttää kaikki ruoka joko tulisella tai happamalla. Olisi ihana löytää maistuva alkoholiton juoma, jossa olisi "sitä jotain" eikä aina makeita litkuja. Nuorena join usein ravintolassa pelkkää Hartwallin Russiania sellaisenaan, viime kesänä Pekingissä puolestaan usein puhdasta tonic-vettä janojuomaksi kuumalla. Mutta onhan niissäkin paljon sokeria.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010