Olen tehnyt jäälyhtyjä ämpäreihin niin kauan kun jaksan muistaa, lapsuudesta asti isän kanssa. Oli muuten aika tylsää odottaa jään jäätymistä sen vuorokauden verran, lapsena kärsivällisyys oli jotain räiskeperäisen sisuliskon luokkaa. Ei se kyllä nykyään paljon pidempi ole, mutta jaksan jo hieman odottaa :D

Olin varannut tälle viikonlopulle ämpäreitä valmiiksi, mutta onneksi satuin klikkaamaan Ruususuu & Huvikumpu -blogiin sillä bloggaaja oli tehnyt ihan valtavan hienoja jäälyhtyjä ilmapalloista. Hylkäsin ämpärit sen siliän tien ja tein meille jäämunia portaille.

Kaapissa oli pari ilmapalloa valmiina. Kaikessa yksinkertaisuudessaan nämä tehdään niin, että ilmapallo pujotetaan kiinni hanaan ja vettä lasketaan sen verran kun uskaltaa (puhkeamiskammo hello!) ja alle leivontakulho. Kulhossa on tosi näppärä kärrätä painavat pallot ulos, niin ne säilyttävät jäätyessään pyöreän muotonsa. Näin vähenee myös vesivahingon riski.

Maltoin odottaa täsmälleen 24h ennen kuin menin sorkkimaan ilmapalloja ja ne alkoivatkin olla siinä vaiheessa jo lähes umpijäässä. Jätin kuitenkin mahdollisuuden lyhdyille ja irrottelin ilmapallot ajoissa, niin että sisällä oli vielä sula onkalo ja vettä. Minulla ei siis tällä erää ole aikomusta laittaa näihin tuikkuja, vaan pitää ne ihan vaan jääkoristeina.

Nakuttelin vasaran kanssa pohjaan pienen reiän, ja kippasin sisältä veden ja jäähileet ulos. Kaiversin samalla reikää hieman suuremmaksi, että sen voi laittaa LED-tuikun päälle ikään kuin kuvuksi. Jos aikoo käyttää oikeita kynttilöitä, happiaukko pitää tehdä ylöspäin. Kynttilä kuitenkin sulattaa pallolyhtyä melko nopeasti, LED-kynttilöillä ne taas kestävät yhtä kauan kuin pakkaset.

Siellä ne nyt ovat, jättimäiset jääpallot portaiden koristeena. Meidän portaikko ei ole mikään maailman upein tällä hetkellä (remontti tulossa), mutta jääkoristeet sopivat sen karuun ulkomuotoon oikeastaan aika hienosti.

Pitää varmaan silti tehdä ämpärilyhtyjäkin vielä, ne ovat tavallaan perinne.

Kommentit (13)

mmagic
1/13 | 

Heh räiskeperäisen sisuliskon ;) Mutta on kyllä todella hienoja jäälyhtyjä, itsekin olen tehnyt ämpärillä lyhtyjä isäni kanssa, nyt ei tosin ole muutamaan vuoteen kun on ollut niin epävarmoja pakkasia. Ehkä tällaisia pallolyhtyjä täytyy koittaa vielä tänä talvena :)

Vierailija
2/13 | 

Kun olin pieni, meillä oli pieniä jääkoristeita, jotka oli värjätty vesivärillä. Muistaakseni äitini jäädytteli niitä pienissä leivontavuuissa. Niihin laitettiin jäätymisvaiheessa pienet metallilangat, joilla ne kiinnitettiin puihin ja kuistiin.

Varjosudenhetki
3/13 | 

Aika kivat, kävisi parvekkeellekin! Meillä on ämpärilyhtyjen lisäksi tehty maito- ja mehupurkkitiiliä. Ne voi joko jäädyttää lyhdyiksi tai sitten kasata umpijäisistä kalikoista kivoja tiiliseiniä joihin sitten laittaa rakoja tuikuille. :)

Lotta
5/13 | 

En tiedä olenko ikinä kommentoinut, vaikka lukija olen ollut jo vuosia mutta nyt on pakko koska niin kasuaalisti tekstiin ujutettu Harry Potter -viittaus!! <3

Kia
8/13 | 

Omaperäinen ja kätevä tapatehdä jäälyhtyjä! Miksen ole aiemmin moista itse hoksannut! Kiitos vinkistä :)

Vierailija
9/13 | 

Niin on, ihana. Muistan tämän ilmapallojutun vuosien takaa jostakin kirjasta. Hyvä idea toimii aina vaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu