Hmmm enpä nähnyt tätä hetkeä koittavan että haalin talon täyteen ruukkukukkia ja yritän paniikissa pitää ne hengissä mahdollisimman kauan. Yleensä välttelen asioita jotka tuottavat liikaa stressiä, jos ne eivät ole ehdottoman tarpeellisia. Mutta toisaalta tähän aikaa vuodesta hyasintin tuoksu on ehdottoman tarpeellinen, samoin kuin perinteinen joulutähti on suorastaan pakollinen. Tilanteena siis se, että meille on salakavalasti kulkeutunut tässä viime aikoina kukkia sekä ystäviltä tuliaisina että itse ostettuna ja pakko sanoa että pidän tilanteesta vaikka epämukavuusalueellani liikutaankin. Mutta aina voi oppia hei?

Tämä ensimmäinen valkoinen vesseli on ehta hyasintti, joka ei meikäläisen silmään näyttänyt ihan oikealta. Yleensä hajusintti on sellainen yksittäinen törö missä on tiheästi kukkia? Mutta ne ovat kuulemma doupattuja versioita joulumarkkinoita varten, this is the real thing eli alkuperäinen hyasintti niin sanotusti.


Ra-kas-tan hyasintin tuoksua ja olen todella pahoillani kaikkien allergisten puolesta, jotka eivät tätä kukkaa voi kotiinsa tuoda. Viihdyn tällä hetkellä parhaiten keittiössä, ehkä juuri tuosta tuoksusta johtuen :D

Muistan jostain lukeneeni että nuo sipulit voisi säilyttää kukinnan jälkeen ja istuttaa ulos. Ajattelin ainakin kokeilla, ei se ota jossei se annakaan. Tosin sipulit yleensä vissiin istutetaan syksyllä, että en tiedä miten kevätistutus toimisi.Tämä puolukkapulleroinen oli minulle myös uusi tuttavuus, se on koristepuolukka ja ehkä yksi sympaattisimman näköinen kasvi mitä pöydällä voi pitää. Meillä on keskustassa Palkinpään puutarhan kausimyymälä, mistä löytyy vaikka mitä joulukukkaa ja härpäkettä, ja tämä puolukka on peräisin sieltä. Pitää tehdä vielä pari visiittiä ennen aattoa, olen aina haaveillut amarylliksesta ja nyt aion sen hankkia.


Tulilatva on niitä harvoja kukkia joita ylipäänsä tunnistan, joulutähden ja hyasintin lisäksi. Tämä somistaa parhaillaan olohuoneen pöytää:Joulutähti on varmasti kaikkein yleisin kukka mitä joulun ruukkukukkiin tulee, mutta se on takuuvarma upeus tavallisuudestaan huolimatta. Tai ehkä juuri siksi se on niin tavallinen, koska se on niin kaunis. Aion hankkia vielä valkoisen joulutähden punaiselle kaveriksi, kunhan pääsen autolla liikenteeseen.
Vetoomus: armas lumipeite, ole hyvä ja tuplaannu ja koita pysyä maassa. Kiitos.

Kommentit (18)

1/18 | 

Ai siellä on lunta! Paraisilla +5 ja harmaata, harmaata. :) Itsekin haaveilin tänä vuonna tuoksuttomista joulukukkasista, mutta totesin, ettei kannata kun ollaan joulu kuitenkin reissussa. Sama oli koristeiden suhteen.. Ehkä ensi jouluna pysyttäisiin kotosalla!

RainDrop
3/18 | 

Jos kayt ostamassa joulutahden pakkasella, muista suojata se hyvin, se on arka kylmalle :) Ja hyasintin tuoksu on kylla ihan parasta, omani valitettavasti ehtivat kukkia jo ennen joulua joten pitanee viela hakea uusi.

Henn
4/18 | 

Tiedätkö, että joulutähti on myrkyllinen? Nöpöä ajattelen.. Piika ei ihan vielä onneksi kykene salaa maistelemaan.

Illyria
5/18 | 

Voi miten kaunis hyasintti! Sitä paitsi kukat ja kynttilät ovat lyömätön yhdistelmä, näyttävät aina upeammilta yhdessä kuin erikseen!

6/18 | 

Onpa kaunis hyasintti! Paljon herkempi kuin pönäkkä perinteinen, tykkään kovasti. Sipuleita en ole koskaan säästänyt joulukukista, mutta kerran olen ostanut jotain hyasintin sipuleita ja lykännyt maahan (muistaakseni syksyllä). Kokeiluun vaan! Minä yritän narsissit saada uudelleen eloon keväällä, sipulit on tallessa viime keväältä. Missähän ne muuten on...?

Sipulifani

Yleensä sipulit laitetaan maahan syksyllä, koska suurin osa niistä tarvii kylmäkäsittelyn. En tiedä olisko pakkasesta apua? Itsellä on monena syksynä käynyt niin, että lokakuussa laitetut sipulit on joulukuun pluskeleillä puskeneet vartta maasta, ja jäätyneet sitten oikean talven tullessa. Havuilla tms peittämällä voisi tämänkin estää, ettei valo herättäis sipuleita.
Todennäköisesti keväällä istutettu sipuli mädäntyy maahan. Joten antaisin sen kuivua sopivasti kesän yli ja laittaisin syksyllä. Hyasintti tosin tarvii ilmeisesti paljon lyhyemmän kylmäkäsittelyn kuin esim tulppaanit. Toivottavasti joku floristi antaa paremman vastauksen :)
Hienot kukat kumminki! Hyasintteja pitää vielä rohmuta, amaryllis on kukkinu jo kolmatta viikkoa, ihan törkeän hieno ;)

Suski
7/18 | 

Varmaan tiesitkin että joulutähti on myrkkyllinen.

En tiedä teidän Nöpöstä mutta meiän kolme kissaa jyrsii välissä noita mun kukkia joten en uskalla ostaa kotiin mitään myrkyllisiä kasveja sen vuoksi. Kasvatan lisäksi kissoille ihan omaa heinää pahimpaan hätään mutta silti toisinaan yllätän ne kukkieni kimpusta.

Sanna
8/18 | 

Noihan melkeen kaikki joulukukat on myrkyllisiä? Nöpö vissiin antaa niiden olla ihan rauhassa`? Mulla on kaks tollasta täystuho kollia joiden takia mitään kasveja ei voi hankkia ku ne popsii pölytkin lattialta :D

Ansku
9/18 | 

Aivan upea tuo hyasintti, en ole ennen tuollaista nähnytkään! Meillä on siirtolapuutarhapalsta ja otan monesti talteen kaupunkiasunnossa kukkineet sipulikukat, jotka sitten myöhemminen pistän puutarhaan kasvamaan. Kun hyasinttisi on kukkinut, anna sen rauhassa kuivattaa lehtensä. Kukkavarren voi leikata pois, mutta ei lehtiä. Älä siis kastele ja vie vaikka kukka piiloon, ei ole kovinkaan nättinä enää tuossa vaiheessa. Tällöin sipuli varastoi itseensä ravinteita seuraavaa kasvua varten. Kun kaikki lehdet ovat kellastuneet ja kuivuneet, leikkaa ne pois ja pakkaa esim. sanomalehteen ja säilytä viileässä ja kuivassa (esim, varasto). Kokemuksesta vihjaisen, että kannattaa kirjoittaa pakettiin mitä sipuleita ne sisältävät ....

Keväällä kukkivat sipulikasvit, kuten hyasintti, istutetaan syksyllä maahan. Olen kuitenkin joskus pakon sanelemana istuttanut jo kesällä, jos esimerkiksi varastointi ei ole ollut mahdollista. Mutta kokeilemisen arvoista tämä sipuleiden siiryäminen puutarhaan. Myös amaryllikset ja jouluruusut voi talvettaa ja saada kukkimaan vuoden päästä. Joulukukissa on kuitenkin tosi pitkälle jalostettuja yksilöitä, ja kaikkia ei tästä syystä saa uudestaan kukkimaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011