Sain joululahjaksi toivomani Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin -kirjan. Minulla on paha tapa lukea hittikirjat vasta noin 15 vuotta muiden jälkeen. Liika hypetys aiheuttaa välittömästi hylkimisreaktion, olen aina ihan varma että pettyisin paljon kehuttuun kirjaan kuitenkin, joten miksi edes vaivautua. Tosi fiksu ajattelumalli :D Olen oikeassa keskimäärin fifty-sixty. Joko rakastun ylihehkutettuun kirja(sarja)an aivan täysin (Harry Potter) tai totean peruspessimistinä että minä niin arvasin tämän (Gone Girl).

Takin kääntäminen on kuitenkin parasta maailmassa, on ihanaa tempautua tekstin vietäväksi ja viettää kaikki yöt nenä kirjassa. Siinä samalla voi aina pyöritellä silmiään itselleen, että oliko taas ihan pakko olla vastarannankiiskinä näin kauan. Jumalat juhlivat öisin -kirjan olen asettanut aikoinaan ärsyttävän snobistiseen wannabe älykkökategoriaan. Eikä siinä, kirja oli täsmälleen juuri edellä mainittua, mutta miten herkullisesti kuvattuna. Että pitikin vitkuttaa lukukokemusta näin pitkään!

Kirjan päähenkilöistä tasan yksikään ei ole mukava tai samaistuttava tyyppi, kaikki ovat enemmän tai vähemmän vastenmielisiä. Tällaista kerrontaa on yleensä vaikea lukea, sillä pääsääntöisesti en halua elää edes sellaisessa mielikuvitusmaailmassa missä kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan ilkeitä, epävarmoja ja oman navan kaivelijoita, ja vilpitöntä hyväntahtoisuutta saa etsiä suurennuslasin kanssa.

Hampdenin yliopistomaailma on täynnä nuoria aikuisia jotka pitävät itseään muita parempina, lähes ylijumalina. Professori Julian Morrown muinaiskreikkaa lukeva opiskelijaryhmä on valikoitu tarkkaan, kaikki viisi oppilasta ovat erittäin rikkaita ja poikkeuksellisen älykkäitä. Tai näin ainakin annetaan ymmärtää. Köyhemmistä oloista yliopistoon saapuva Richard näkee tämän suljetun piirin niin tavoittelemisen arvoisena, että hän tekee kaikkensa päästäkseen mukaan. Richard muokkaa itsensä osaksi rikkaita&älykkäitä, vaatetyyliä ja uudelleen keksimäänsä lapsuutta myöten. Valheiden on oltava niin hyviä, että hän ei vahingossakaan jää kiinni ja joudu ryhmän ulkopuolelle.

Minusta on aina mielenkiintoista lukea ihmisistä jotka häpeävät tavallista taustaansa. Merkkivaatteilla ja harkitulla menneisyyden pyyhkimisellä pyritään kapuamaan korkeammalle luokkayhteiskunnan portaita, yleensä tavoitteena on vanhan rahan piirit. Richard näkee rikkaiden opiskelutovereidensa helpon elämän aluksi täydellisenä ja tavoittelemisen arvoisena, jopa siinä määrin että sulkee ajatustensa ulkopuolelle kaikki pienet omituisuudet joita alkaa pikkuhiljaa ilmaantua.

Donna Tartt osaa kuvata moraalin venytystä todella taitavasti, jopa niin hyvin että lukijakin alkaa suhtautua kuolemaan omituisen kepeästi. En muista että olisin koskaan lukenut murhakirjaa missä itse murha on aluksi täysin sivuseikka, mutta kuinka se kuitenkin alkaa väistämättä rappeuttamaan tiiviin "ystäväpiirin" välejä. Kuka murtuu ensimmäisenä ja mitä hänelle tehdään?

Lukaisin Jumalat juhlivat öisin -kirjan parilla istumalla, en yksinkertaisesti malttanut jättää tiiliskiveä käsistäni. Ihanakamala kirja, jota ei voinut jättää kesken. Hyvää mieltä tästä teoksesta on turha etsiä, mutta se antaa roppakaupalla ajattelemisen aiheita. Onnea on se, että saa olla oma itsensä.

Seuraavaksi pöydällä odottaa kaikkien dekkarien äiti, Agatha Christien Idän pikajunan arvoitus. En voi uskoa, etten ole lukenut tätä kirjaa! Olen tosin katsonut elokuvan joskus kauan kauan sitten, mutta Hercule Poirotin suljetun tilan murhamysteerin ratkaisu on onneksi päässyt jo unohtumaan.

Kommentit (9)

Suvi
1/9 | 

Hei, mäkin luin just ton kirjan, nyt luen seuraavaa Pieni ystävä. Ei ehkä niin hyvä kuin jumalat, mutta taattua Tarttia eli hyvä. Tiklin luin ekana, se vasta on muuten hyvä, erittäin vahava suositus!

Siiri E.
2/9 | 

Yksi lempikirjoistani :) Ehkä olet kuullut tämän jo monta kertaa mutta tulin vielä varmuuden vuoksi kertomaan, että vaikka Hänen varjonsa tarina sitten kompastelikin loppumetreillä kovasti, niin Niffeneggerin aikaisempi teos, Aikamatkustajan vaimo on aivan valtavan ihana ja surullinen <3 Itselleni viiden tähden teos :)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Olin ihan täsmälleen sinun kanssasi samaa mieltä Hänen varjonsa tarinan lopusta, se oli kyllä todellinen harmi sillä kirja oli muuten tosi viihdyttävä. En ole (vielä) lukenut aikamatkustajan vaimoa, sillä ehdin katsoa elokuvan ensin, mutta luen sen ihan varmasti jossain vaiheessa kun osuu käsiin :)

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Riariina
4/9 | 

Mullakin on Jumalat tällä hetkellä yöpöydällä! Minun mielestäni kirjassa oli mielenkiintoista se, miten ajattomasti se on kirjoitettu. Jotenkin tapahtumien ajankohtaa on todella vaikeaa ajoittaa: se voisi olla mitä tahansa 40- ja 90-luvun välillä.

IinaP
5/9 | 

Idän pikajunan arvoitus on mielestäni ihan paras Poirot-kirja!

Tuo hylkimisreaktio kuulostaa niin tutulta. Mulla meni pitkä aika ennen kuin suostuin (väkisin) ystävän painostuksesta lukemaan Twilight-kirjat. Minähän en sellaisia teinikirjoja halunnut lukea, juuri se hypetys ärsytti. Mutta miten kävikään? Luin kaikki kirjat putkeen, tekemättä juuri muuta :D

Inhottavinta on mielenkiintoisen kirjan loppuun saamisessa se tietty tyhjyyden tunne. Löytääkö enää kirjaa josta saa samanlaisen tunteen.. 

Cerp
6/9 | 

Mulla toi kirja tökki ja pahasti. Siis tarinana loistava, mutta en tykkää tontyylisestä kerronnasta. Luin pari sivua ennen nukkumaanmenoa, yhteensä kesti varmaan pari kuukautta lukea :D Varmaan henk.koht ennätys, normisti luen kirjat nopeaan tahtiin. Aion antaa Tarttille vielä mahdollisuuden ja lukea tuon Tiklin!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011