Kun tieto "kahdeksannesta" Harry Potterista tuli, vanhan fanin sisällä leimahti riemu. Kunnes muistin miten kammottavan kökköinen Harry Potter -kirjasarjan päätös oli. Olisin mielelläni ollut kokonaan lukematta niitä muutamaa viimeistä sivua, jotka sijoittuivat kirjojen aikaa vuosikausia eteenpäin. 

Ensihuuman jälkeen mieleeni läikähti juuri nuo sivut. Se ei tosiaankaan luvannut hyvää. Seuraavaksi ymmärsin että kyseessä ei ole oikea kirja, vaan näytelmän käsikirjoitus, jota on ollut tekemässä J.K.Rowlingin lisäksi John Tiffany ja Jack Thorne. Harry Potter and the Cursed Child on tehty ainoastaan näyttämölle, siitä on ihan turha odottaa mitään muuta. Ja tarinakin jatkuu näistä viimeisistä sivuista, eli että Harry Potter on aikuinen ja keskiössä on hänen poikansa. 

Pettymykseni oli suurempi kuin uskoin, kun teatterimaisuus upposi perille lopullisesti. Sisäinen fanityttöni oli ehkä kuitenkin elätellyt toiveita, että Harry Potterin taianomainen maailma aukeaisi vielä kerran. Toiveikkaalla on ikävä tapa unohtaa kylmät faktat. Kirja on näytelmän käsikirjoitus repliikkeineen ja siirtymäkohtauksineen kaikkineen. That's it. 

Näytelmän käsikirjoitusta on vieläpä erittäin vaikea lukea, silmät eivät meinaa millään tottua siihen että repliikkien sanojan nimi on repliikin yläpuolella. Lukukokemus ei ole kovin sujuva, ja pitää jatkuvasti palata tarkistamaan että kuka olikaan äänessä. 

En olisi kuitenkaan pystynyt pitämään näppejäni irti tästä kirjasta, vaikka koko maailma varoitti siitä etukäteen. Fani on fani ja toivo elää :D Joten sikäli ihan ok että tuli vietettyä pikku hetki tämän seurassa. Ehkä luen kirjan toiseen kertaan vähän realistisimmin odotuksin ja katson mitä mieltä olen sitten. 

Menisin kuitenkin todella mielelläni katsomaan näytelmän Lontooseen. 

Kommentit (6)

Maria S.
1/6 | 

Voi, harmi, että uusin HP-kokemus ei ollut sulle hyvä!

Olin lukenut etukäteen varoituksia tuosta näytelmämuodon ongelmallisuudesta, mutta ensimmäisten kohtausten jälkeen se ei minua haitannut. Pidin tarinasta, ja todellakin haluaisin nähdä sen näytelmänä, mutta oli silti ihanaa päästä lukemaan hahmojen uusista kuvioista. Näytelmä itsessäänhän on saanut äärettömän hyvät arvostelut, mutta kirjamuodossa oleva käsikirjoitus on tosiaan ollut pettymys monelle fanille. Luin jostain, että käsikirjoituksen luettua tuli mieleen, että jossain päin maailmaa fanfiction-kirjoittaja raivoaa tarinansa tultua varastetuksia, mutta jokaisella on oma mielipiteensä. :)

Minerva McGarmiwa
2/6 | 

Itsekään en oikein tiedä vielä, miten kirjaan pitäisi suhtautua. Ahmin sen käsiin saatuani alle vuorokaudessa, mutta ennen kuin osaan päättää tykkäänkö siitä vai enkö täytyy varmaan lukea vielä uudestaan.
Näytelmän käsikirjoitus kun perustuu lähinnä pelkkään dialogiin, ei kuvailulle ja yksityiskohdille ole tilaa. Ero romaaneihin on huima, koska aiemmat kirjat ovat pursunneet niitä.
Haluan ehdottomasti myös päästä katsomaan näytelmän Lontoossa, sillä tarina pääsee varmasti parhaiten oikeuksiinsa lavalla; siellä, minne se on tarkoitettukin.
Osa on kritisoinut hahmoissa tapahtunutta 'muutosta'. Minustakin osa nätelmän repliikeistä oli kieltämättä hieman erikoista kuultavaa joidenkin hahmojen suusta. Mutta taas kerran, näytelmä näkeminen esitettynä auttaa varmasti tähänkin, kun näkee ja kuulee pelkkien repliikin sanojen lisäksi myös äänenpainot ja tunneilmaukset.
Lontoosen ja teatteriin on siis päästävä.

Jo
3/6 | 

Arrrgh. Tuo kirja. Minua taas ei oikeastaan tuo näytelmä-formaatti niinkään häirinnyt vaan oikeastaan kaikki muu. Kierrätetyt juonikuviot ja aukot juonessa, lapset, joiden dialogi on välillä kuin keski-ikäisten suusta ym. Ihan kuin olisi lukenut jotain (huonoa) fanfictionia, mitä tuo kai oikeastaan enimmäkseen onkin.

Olin jo blokkannut koko kirjan mielestä ja nyt alkoi ihan uudestaan ärsyttämään kun aloin sitä miettimään. :D Onneksi ne pari päivää sitten julkaistut uudet e-kirjat ei ollut ihan yhtä raivostuttavia. :D

Eve
4/6 | 

Luin juuri eilen illalla kirjan loppuun ja vähän on samat mietteet kuin sinullakin. Aluksi olin ajatellut jättää kirjan kokonaan lukematta mutta uteliaisuus sitten voitti... Mielenkiintoinen juttu muuten: ostin kirjan täältä USAsta missä nyt vietän tämän kuukauden ja kirjan jäsentely näyttäisi olevan hieman erilainen kuin tuossa (britti?)painoksessa. Repliikin sanoja on ilmaistu kaksoispisteellä eikä se ole ylemmällä rivillä kuten tuossa sinulla. Eli tyyliin
ROSE: Albus, I've been looking for you...
Aika mielenkiintoista. Mulle ainakin tämän painoksen lukeminen oli mitä luultavammin helpompaa kuin olisi ollut tuolla tavalla jäsennellyn tekstin.

liibalaaba
5/6 | 

Ah, joku muukin on samaa mieltä siitä kökkeröisestä epilogista johon potterit päättyivät. Minusta olisi todellakin ollut parempi jos loppu olisi jäänyt jotenkin auki tms.

KM
6/6 | 

Mina kavin puolison kanssa katsomassa naytelman ja taytyy sanoa etta missa itse tarina on keskinkertainen niin naytelma nayttaa super hyvalta. Me kaytiin viela previews:in aikaan ja molemmat osat samana paivana perajalkeen ja talle intohimoiselle potteristille kylla kelpasi! "Special effects" olivat parasta naytelmassa, se miten taikuus saatiin esille nayttamolla.

Ja nayttelijat on erinomaisia, varsinkin Noma on niin taysin Hermione. Jos on mitenkaan mahdollista paasta katsomaan naytelma niin suosittelen, tempasi mukaansa vahan ontuvasta tarinasta huolimatta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010