
Onko mitään ihanampaa kuin itse leivottu tuore leipä. Tuskin. Ihan erityisen ihanaa on juustolla kuorrutettu itse leivottu leipä. Tämä kahvikuppileipä on yksi kaikkien aikojen bravuureistani, niiden avulla on helppo hurmata pöytäseurue. Kaikenlisäksi näiden tekeminen on ihan yhtä helppoa kuin perussämpylöiden. Taikinana voit käyttää mitä tahansa omaa hyväksi kokemaasi perus sämpyläreseptiä. Jos sellainen vielä uupuu, kokeile tätä:

Leipätaikina
50 g hiivaa
2 rkl sokeria tai hunajaa
2 tl suolaa
5 dl vettä
n. 12 dl vehnäjauhoja
juustoraastetta ja kuppien voiteluun voita
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sokeri ja suola. Sekoita reilu puolet jauhoista nesteeseen koko ajan sekoittaen. Kun taikina alkaa muodostua, ala lisäämään jauhoja pikku hiljaa ja vaivaa taikinaa kunnolla sitkon muodostumiseksi. Jauhojen määrä tarkentuu leipoessa. Tämä on superhelppoa tehdä yleiskoneella, jota käytän itse, kone hoitaa kaiken työn puolestani. Jätä tämän jälkeen taikinapallo kohoamaan liinalla peitettyyn taikina-astiaan niin että se kohoaa kaksinkertaiseksi (vie ainakin puolisen tuntia, yleensä enemmänkin).
Kun taikina on kohonnut, ota se leivonta-alustalle ja leivo siitä ilma ulos. Jaa taikina niin noin 8 osaan kuppien koosta riippuen. Omat kuppini ovat Teeman teekuppeja. Voitele kupit voilla ja työnnä taikinapallot kuppeihin. Niiden pitäisi yltää hieman kupin puolen välin yli. Ripottele päälle reilusti juustoraastetta ja jätä kuppitaikinat kohoamaan ennen uuniin laittamista. Kun taikinapallot ovat kohonneet, laita ne uuniin noin 225 astetta / 15-25min uunista riippuen. Leipätaikina turpoaa kupissa kunnolla ja juusto sulaa ihanasti koko sämpylän päälle.
Kahvikuppisämpylät on helppo nostaa pöytään osaksi kattausta per ruokailija, ja kupista on helppo repiä leipää syötäväksi. Tee kylkeen jokin ihana maustevoi ja sitten ääntä kohti.



Kiitos ihanasta ohjeesta, tämä menee testiin!