Jos jotain rakastan, niin kalaa. En tiedä moniko teistä on maistanut (käsittääkseni) yleisesti roskakalana pidettyä lahnaa, mutta meidän mökkijärvestä pyydetyt lahnat olivat lapsuuteni lemppari. Savustettuna tietenkin. Savukala olisi valintani viimeiselle aterialle, jos sellainen jostain syystä pitäisi määrittää. Pahoittelut hampurilaiset, mutta kala on loppupeleissä kuitenkin parempaa.

Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän alan myllätä pakastimesta fisuja. Appiukkoni kalastamat siiat ovat tuliaisia mitä arvostan yli kaiken. Lapista tapaa kulkeutua kylästelijöiden mukana tänne etelään aina jos mitä herkkuja, lakkoja, siikaa, mieheni iloksi poron kuivalihaa (joille minä tosin en lämpiä) ja niin edelleen.

Suomalaisen järvikalan voi (minun mielestäni) valmistaa täydelliseksi vain kahdella tapaa, joko savustamalla tai sen voi paistaa pannulla voissa, miedosti suolattuna (tilliä saatan laittaa jos kaapista löytyy). En koskaan kyllästä kalaa liiallisella maustekikkailuilla vaan arvostan sen mietoa makua ihan sellaisenaan.


Perattu siika ei tarvitse kuin pestä ja kuivata, sen jälkeen hieroa vähän suolaa nahkaan ja sitten paistumaan pannulle voissa. Ei tarvitse kauaa käristellä per puoli kun päivän kurmettiateria on valmis. Tällä kertaa ohessa paistinperunoita ja voita, mutta odottelen tässä jo kieli pitkällä uusia perunoita sillä ne jos mitkä kuuluvat yhteen paistetun kalan kanssa.


 

Kommentit (11)

Iso KYLLÄ! Lahnaa tuli lapsuudessa syötyä paljonkin, sillä vaarini oli kova kalamies (isä ei niinkään) ja savustuspönttö rantatöyräällä piti huolen herkkuruuista. Savukala, ja nimenomaan lämminsavukala onkin edelleen yksi suosikkiruokiani. Jos haluan herkutella kalalla niin se on sitten siikaa, graavattuna tai savustettuna. Harmi vain tuo isäntä ei ole ihan yhtä innoissaan, hänelle kelpaavat vain englantilaisten suosimat taikinassa uppopaistetut kalat kuten turska ja punakampela. Eivät minusta yhtä hyviä kuin nuo järvikalat, mutta paremman puutteessa menevät nekin.
Nyt tuli nälkä! Mistäs mä nyt tähän hätään saan graavisiikavoikkarin?!?

Eevis

Savukala on kyllä hyvää! Tai no kaikki kala, mutta erityisesti savustettu. Jos teiltä ei löydy savustinta, niin suosittelen erittäin lämpimästi hankkimaan Muurikan sähkösavustimen. Tajuttoman kätevä! Me savustettiin viime kesänä suurinpiirtein kaikki ruokamme :D Tulee muuten älyttömän hyvää myös jos savustaa vihannneksia ja halloumia. Sähkösavustin oli kyllä varmaan paras satasen sijoitus ikinä :)

Jopas on virkistävää lukea "ihan oikeasta ruuasta" kaiken maailman dieetti/protsku/salaattivinkkien joukossa mitä blogeissa näkee. Olen ehdottomasti kala-ihmisiä itsekin, savustettuna tai paistettuna tännekin kiitos. En ole koskaan määritellyt varsinaisia roskakaloja, sillä meillä on syöty sitä kalaa mitä enot ovat saaneet milloinkin järvestä nostettua. Ja hyvin on maistunut. :)

Tiina

Juu eka jaksoa ei jaksanut katsoa edes loppuun, oli kyllä niin huumori pielessä tuossa sarjassa.

Kuhaa

Heips!

Kannattaa testata kuhaa tai siikaa hapankorpuista tehdyllä murskeella paneroituna ja paistettuna! Ai nam <3 (ja suolata fileitä suolavedessä semmone 20minsaa ennen operaatiota) pakko mennä ostamaan kalaa..

Ps. Toi yllämainittu sähkösavustin on kyllä ihan ykkönen!!

Anna

Kuha on meidän suosikki, näiden kuvien jälkeen sitä taidetaan paistaa huomenna. Onneksi mies on liiankin innokas kalastaja ja nimenomaan kuhaa löytyy lähes aina myös pakastimesta. Olen muuten samaa mieltä tuosta kalan valmistamisesta, liika kikkailu ja kastikkeet pilaavat hyvän raaka-aineen. Haukipullat ovat ainoa poikkeus, pieni hauki on hyvää kyllä paistettunakin mutta vähänkin isommat jauhetaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011