Jos jotain rakastan, niin kalaa. En tiedä moniko teistä on maistanut (käsittääkseni) yleisesti roskakalana pidettyä lahnaa, mutta meidän mökkijärvestä pyydetyt lahnat olivat lapsuuteni lemppari. Savustettuna tietenkin. Savukala olisi valintani viimeiselle aterialle, jos sellainen jostain syystä pitäisi määrittää. Pahoittelut hampurilaiset, mutta kala on loppupeleissä kuitenkin parempaa.
Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän alan myllätä pakastimesta fisuja. Appiukkoni kalastamat siiat ovat tuliaisia mitä arvostan yli kaiken. Lapista tapaa kulkeutua kylästelijöiden mukana tänne etelään aina jos mitä herkkuja, lakkoja, siikaa, mieheni iloksi poron kuivalihaa (joille minä tosin en lämpiä) ja niin edelleen.
Suomalaisen järvikalan voi (minun mielestäni) valmistaa täydelliseksi vain kahdella tapaa, joko savustamalla tai sen voi paistaa pannulla voissa, miedosti suolattuna (tilliä saatan laittaa jos kaapista löytyy). En koskaan kyllästä kalaa liiallisella maustekikkailuilla vaan arvostan sen mietoa makua ihan sellaisenaan.
Perattu siika ei tarvitse kuin pestä ja kuivata, sen jälkeen hieroa vähän suolaa nahkaan ja sitten paistumaan pannulle voissa. Ei tarvitse kauaa käristellä per puoli kun päivän kurmettiateria on valmis. Tällä kertaa ohessa paistinperunoita ja voita, mutta odottelen tässä jo kieli pitkällä uusia perunoita sillä ne jos mitkä kuuluvat yhteen paistetun kalan kanssa.
Iso KYLLÄ! Lahnaa tuli lapsuudessa syötyä paljonkin, sillä vaarini oli kova kalamies (isä ei niinkään) ja savustuspönttö rantatöyräällä piti huolen herkkuruuista. Savukala, ja nimenomaan lämminsavukala onkin edelleen yksi suosikkiruokiani. Jos haluan herkutella kalalla niin se on sitten siikaa, graavattuna tai savustettuna. Harmi vain tuo isäntä ei ole ihan yhtä innoissaan, hänelle kelpaavat vain englantilaisten suosimat taikinassa uppopaistetut kalat kuten turska ja punakampela. Eivät minusta yhtä hyviä kuin nuo järvikalat, mutta paremman puutteessa menevät nekin.
Nyt tuli nälkä! Mistäs mä nyt tähän hätään saan graavisiikavoikkarin?!?
Papan kalastamia meilläkin paljon oli, tai katiskalla pyydettyjä :) En ymmärrä miksei meillä ollut omaa savustuspönttöä, tämä pitää ehdottomasti korjata nyt ja hankkia sellainen.
No ne taikinassa paistetut kalat ovat myös tosi herkkua, että sikäli ymmärrän miestäsi :D
Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina
Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook
Savukala on kyllä hyvää! Tai no kaikki kala, mutta erityisesti savustettu. Jos teiltä ei löydy savustinta, niin suosittelen erittäin lämpimästi hankkimaan Muurikan sähkösavustimen. Tajuttoman kätevä! Me savustettiin viime kesänä suurinpiirtein kaikki ruokamme :D Tulee muuten älyttömän hyvää myös jos savustaa vihannneksia ja halloumia. Sähkösavustin oli kyllä varmaan paras satasen sijoitus ikinä :)
ooooh kiitos vinkistä, tuollainen pönttö menee todellakin hankintaan! Olen aina kuvitellut että savustaminen on sen luokan tietotaitolaji että taviksen ei kannata edes yrittää, mutta tästähän aukeaa ihan uudet ruokasfäärit <3
Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina
Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook
Jopas on virkistävää lukea "ihan oikeasta ruuasta" kaiken maailman dieetti/protsku/salaattivinkkien joukossa mitä blogeissa näkee. Olen ehdottomasti kala-ihmisiä itsekin, savustettuna tai paistettuna tännekin kiitos. En ole koskaan määritellyt varsinaisia roskakaloja, sillä meillä on syöty sitä kalaa mitä enot ovat saaneet milloinkin järvestä nostettua. Ja hyvin on maistunut. :)
Täällä tarjolla tosielämän ruokaa, ei pelkkää salaattia :D Meillä tais nousta järvestä pitkälti lahnaa ja ahventa, etenkin katiskalla pyytäessä joten sitä sitten syötiin.
Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina
Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook
Juu eka jaksoa ei jaksanut katsoa edes loppuun, oli kyllä niin huumori pielessä tuossa sarjassa.
hetken mietin että häh, mutta tais tulla väärään blogiin tää :)
Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina
Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook
Heips!
Kannattaa testata kuhaa tai siikaa hapankorpuista tehdyllä murskeella paneroituna ja paistettuna! Ai nam <3 (ja suolata fileitä suolavedessä semmone 20minsaa ennen operaatiota) pakko mennä ostamaan kalaa..
Ps. Toi yllämainittu sähkösavustin on kyllä ihan ykkönen!!
Kuha! Elämäni rakkaus, sitä vaan saa harmillisen harvoin. Mutta toi siika hapankorpuilla kuulostaa kyllä tosi hyvältä, pitää ehkä uhrata yksi siikapussi tuohon kokeiluun :)
Sähkösavustin meni heti ostoslistalle!
Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina
Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook
Kuha on meidän suosikki, näiden kuvien jälkeen sitä taidetaan paistaa huomenna. Onneksi mies on liiankin innokas kalastaja ja nimenomaan kuhaa löytyy lähes aina myös pakastimesta. Olen muuten samaa mieltä tuosta kalan valmistamisesta, liika kikkailu ja kastikkeet pilaavat hyvän raaka-aineen. Haukipullat ovat ainoa poikkeus, pieni hauki on hyvää kyllä paistettunakin mutta vähänkin isommat jauhetaan.