Kate Morton Hylätty Puutarha

Maratonlukeminen on jäänyt joululta päälle, viimeistelin viikonloppuna toisen Kate Mortonin ja pääsin kolmannessa puoleen väliin. Mortonin kirjat ovat viihdyttäviä omassa kategoriassaan (historialliset kartanomysteerit), ihan täydellisiä yöpöytäkirjoja. Niitä on helppo lukea, sillä tunteiden kuormitus ei nouse ihan tappiin asti. Kirjoissa toki käsitellään surullisiakin sukumysteerejä, mutta lopultakin melko kepein ottein. En pysty lukemaan realistisia kirjoituksia kaltoin kohdelluista lapsista itkemättä silmiä päästäni, mutta Mortonin kirjoissa psykopaatitkin jäävät tietyllä tapaa riittävän etäiseksi. Siksi siis sanon, että kirjoja on "helppo" lukea. 

Hylätty puutarha sijoittuu sekä 2000-luvulle että kauas historiaan 1900-luvun alkuun. Olen nyt jo tottunut Mortonin tyyiin kutoa tarinaa rintarinnan sekä menneessä että nykyisyydessä eri henkilöiden silmin. Alun nikottelun jälkeen pidän kerronnasta itseasiassa todella paljon. Tällä tavalla tarina avautuu lukijalle kerros kerrokselta, ja juoni koukuttaa.

Molemmissa lukemissani Mortonissa on ollut kaltoin kohdeltuja lapsia ja tarinoita, jotka kylmäävät sydäntä. Kun itselleni oma tyttäreni on elämäni aurinko ja kuu, on vaikea ymmärtää miten joku voi suhtautua lapsiin niin kylmästi kuin Mortonin kirjoissa. Tiettyjen hahmojen suoraviivainen... no, elämän mittainen kusipäisyys ei ole aina ihan uskottavaa, mutta kun pääsee näistä kipuiluista yli, voi keskittyä fiktiiviseen kartanomysteeriin. Tai ehkä juuri siksi lukemista voi jatkaa, ettei tarina mene liikaa ihon alle. Viihdekirjassa kun täytyy aina olla pahis. Olkoon sitten niin. 

Kun pieni lapsi löytyy australialaisesta satamasta ilmiselvästi hylättynä, eikä kukaan tunnu etsivän matkalaukkunsa päällä istuvaa tyttöä, satamapäällikkö vie löytölapsen kotiin ja nimeää hänet yhdessä vaimonsa kanssa Nelliksi. Perhe kasvaa ja Nell saa sisaruksia, mutta aikuisuuden kynnyksellä hyväsydäminen isä kuitenkin paljastaa tyttärelleen totuuden ja Nellin elämä heittää kerrasta ympäri. Kuka hän oikeasti on ja miten hän on satamaan päätynyt. 

Hylätty puutarha kuljettaa lukijan Australiasta Englantiin, Cornwallin myrskyisälle rannikolle Blackhurstin kartanoon. Nellin historiaa selvittää sekä Nell, että myöhemmin hänen lapsenlapsensa Cassandra. Löytölapsi Nellin juuret kietoutuvat synkän kartanon tiluksille, eivätkä kaikki paljastukset ole suinkaan kauniita ja nostalgisia. 

Kahden Mortonin jälkeen (joista molemmista löytyy poikkeuksellisen ikäviä henkilöitä) jäin miettimään, olenko koskaan lukenut 100% onnellista aikuisille suunnattua fiktiivistä kirjaa. Klassinen hyvän ja pahan tasapaino tuntuu olevan jollain tavalla läsnä aina. Toki viehätykseni dekkareita kohtaan saattaa entisestään korostaa tätä käsitystä. Ilmianna kannesta kanteen onnellinen aikuisten fiktio, jos olet sattunut törmäämään. 

Kommentit (3)

marrie
1/3 | 

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Joo-o, kuulostaa oudolta. Eikä ole keittokirja. Mutta minä rakastuin tähän.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011