Nokialla järjestettiin hetki sitten ensimmäistä kertaa Vanhat talot -tapahtuma. Jos formaatti ei ole entuudestaan tuttu, se tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että tapahtumapäivänä kaupungin historialliset rakennukset avaavat ovensa yleisölle. Osa on yksityiskoteja, osa taas kaupungin omistuksessa olevia kohteita. Vanhat talot -tapahtumia järjestetään ympäri Suomea. 

En ole koskaan käynyt Pitkäniemessä, joten Pitkäniemen Linna oli minun ja siskoni listalla ensimmäisenä vierailukohteena. Pitkäniemen sairaalan kauniin puiston perimmäisestä kulmasta Pyhäjärven rannalta löytyy linnaksi kutsuttu rakennus, joka on toiminut aikoinaan sairaalan ylilääkärin perheen kotina. Nykyään linna toimii juhla- ja kokoustilana. 

Linnan sisustus on runsas ja entisöintiä on toteutettu vanhaa kunnioittaen. Rakennuksessa on useampikin erikoinen kaakeliuuni, joista upein näkyy seuraavissa kuvissa. Kauniit kattomaalaukset on onneksi säilytetty, joten jos vierailet linnassa, nosta katse ylös. 

Linnan yläkerrassa toimii pieni sairaalamuseo, jossa pääsee ihmettelemään Pitkäniemen historiaa. Näytillä on valokuvia, lääkärien käyttämiä sähköshokkilaitteita sekä muita tavalliselle ihmiselle täysin mystisiä kojeita. Muotoilun puolesta suurin osa vanhoista lääkärin välineistä kävisi melkein sisustusesineestä. Sähköshokkilaite noin muuten tuo mieleen hieman kyseenalaisia mielikuvia entisajan mielenterveyshoidosta, joskin sähköhoitoa käytetään yhä edelleen.

Pitkäniemen sairaalan puutarha oli vierailuhetkellä täynnä upeita alppiruusuja: 

Sairaalan alueelta löytyy myös kirkko, joka on suomalaisittain hieman erikoisen näköinen kaikessa valkoisuudessaan. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1901 ja se on toiminnassa edelleen. Rakennuskokonaisuutta kutsutaan Hallintolaksi, eli samassa tilassa oli kirkon lisäksi myös henkilökunnan asuntoja sekä vastaanottotiloja.  

Pitkäniemestä matkamme jatkui Nokian Siuroon, jossa oli avoinna useampikin kohde. Kävimme kahdessa kiinnostavassa yksityiskodissa sekä Siuron puujugend-kirkossa, jossa pääsi kiipeämään myös kellotapuliin. 

Siuron kallioilla vanhat kauniit puutalot kiikkuvat niin epätodellisissa paikoissa, että on vaikea uskoa niiden olleen sijoillaan vuosikymmeniä. Kannattaa käydä kävelemässä Siuron kirkon ja Koskibaarin ympäristössä, ja mennä lopuksi pizzalle Koskibaariin. Jostain syystä tuossa koskenrannalla sijaitsevassa hienossa baarissa on täydellistä pizzaa. 

Kuvasaldoni Siurosta jäi kevyeksi, sillä jotenkin koin etten tohdi kuvata yksityiskoteja sen tarkemmin. Oli riittävän hienoa päästä käymään taloissa sisällä ja kätellä omistajia ovella kiitokseksi. 

Päivän viimeinen kohde oli Knuutilan kartano. Kartanon pihalla pääsi tutustumaan historialliseen suomalaiseen pihapiiriin navettoineen, aittoineen ja rukkeineen. Unohtamatta kaunista kartanoa. 

Knuutilan tilalta on löytynyt asumisen merkkejä jo 300-luvulta, ja 1400-luvulla paikalla sijaitsi Pirkkalan mahtavin kartano. Sijainti järven sekä linnavuoren läheisyydessä olivat omiaan tukemaan kartanon kukoistusta. 

Nykyään Nokian kaupungin omistamassa Knuutilassa järjestetään juhlia ja löytyypä pihasta hieno vanha aittahotellikin. 

Kauniin kesäpäivän voi viettää näinkin laadukkaasti, iso käsi Nokian vanhat talot -tapahtumalle! 

Kommentit (3)

Hilla
1/3 | 

Spontaani välihuuto: ihanaa että tunnettu bloggari pitää yllä hyviä tapoja ja tahdikasta meininkiä muiden ihmisten yksityiselämän valokuvaamisen suhteen! Kaikkea ei tarvitse saada ikuistettua edes omaan käyttöön, kaiken kansan nähtäville tuuttaamisesta puhumattakaan. Ainakin minulle nuo puolijulkisten tilojen fiiliskuvat riittivät vallan mainiosti!

Vierailija
2/3 | 

Pitkäniemen työntekijänä täytyy tarkentaa, että hallintolassa ei ole työntekijöiden asuntoja, vaan ylilääkärien ja toimistotyöntekijöiden työhuoneita. Linna on todellakin upea! 🙂

LauraL
3/3 | 

Tuolla Siuron vanhassa pappilassa olen lapsena käynyt kerhossa ja vanhempana partion kokoontumisissa, joten oli hurjan mielenkiintoista päästä näkemään miltä se nyt näyttää. Jos en olisi tiennyt missä olen, en kyllä olisi samaksi paikaksi tunnistanut. Oli kyllä hienosti remontoitu.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010