Peruspipojen neulomisen opettelun jälkeen oli aika kokeilla kierrepantaa. Varsin mystiseltä vaikuttanut kapistus aiheutti päänvaivaa, sillä netistä löytyvät ohjeet on suunnattu pääasiassa heille, joilla on edes joku käsitys neulomisesta. Minulla ei ole, joten tarvitsen vielä tässä vaiheessa seikkaperäiset ohjeet. Toivottavasti tästä postauksesta on apua muille aloittelijoille.

Postauksessa on kaksi erilaista lankaa ja tapaa neuloa panta. Mintunvihreä panta on neulottu ohuesta alpakkalangasta joustinneuleena ja pinkki taas paksusta villalangasta helmineuleena. Molemmat todella helppoja neulepintoja ja koostuvat vain oikeista ja nurjista silmukoista. 

Alpakkapanta

Pehmoisen alpakkaneulepannan tarvikkeet

- 3 kpl 5-koon sukkapuikkoja

- 1 kerä Sandnes Garn Børstet Alpakka -lankaa (myydään ainakin Taito Shopissa)

Ohje

- Luo puikolle 34 silmukkaa.

- Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin. Neulo noin 25 cm tai kunnes neule yltää keskeltä takaraivoasi keskelle otsaan, neuletta ihan kevyesti venyttäen. 

- Kun työ on puolivälissä eli n 25 cm pitkä neuletilkku on tehtynä, on aika siirtyä kierteeseen. Jaa silmukat (älä neulo!) kahdelle puikolle tasan eli 17 ja 17. Siirry kierteen tekemiseen, ks. ohjelappu alta. 

- Kun kierre on valmis, jatka neulomista n. 25 cm tai oman pään mukaan. Kun panta ulottuu pään ympäri, päättele työ. 

- Harsi takasauma kiinni neulalla ja langalla. Nyt panta on valmis, mutta jos haluat siitä istuvamman, suosittelen harsimaan vielä kevyen rypytyksen takasaumaan. 

Kierrepannan kierteen neulominen:

Kierre on kuin palmikoiden neulomista, mutta isommassa mittakaavassa. Tällä Suuri Käsityön videolla on hyvä esimerkki 1. puikon siirtämisestä 2. puikon perään alkaen kohdassa 1.14: YouTube. Esimerkissä puikolle siirretään vain 2 silmukkaa odottamaan, mutta tekniikka on täsmälleen sama. 

HUOM! Muista käännellä vastaneulottua kierrettä käsin molempiin suuntiin kokeilumielessä, ettet vahingossa haksahda luulemaan, että teit jotain väärin. Nimim. purin 6 kertaa kierrekohdan kun kierre ei tullut näkyviin heti ja itsestään, enkä ymmärtänyt käännellä kierrekohtaa toiseen suuntaan :D

Tässä vielä havainnekuva takasauman kevyestä rypytyksestä (ei pakollista), se onnistuu neulalla ja langalla löysästi harsimalla ja sen jälkeen lankaa vain kiristetään hieman:

Helmineulepanta

 

Pinkin helmineulepannan tarvikkeet

- 3 kpl 8-koon sukkapuikkoja

- 1 - 2 kerää Novita Hygge Wool -lankaa. Langan määrä riippuu pannan leveydestä ja ympärysmitasta. 

Ohje

- Luo puikolle 16 silmukkaa. (Kapeampaan pantaan esimerkiksi 12 silmukkaa)

- Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin TAI helmineuletta, kuten mallipannassa: 1 o, 1 n ja seuraavilla kierroksilla oikean silmukan päälle nurja ja nurjan päälle oikea. Neulo noin 25 cm tai kunnes neule yltää keskeltä takaraivoasi keskelle otsaan, neuletta ihan kevyesti venyttäen. 

- Kun työ on puolivälissä eli n 25 cm pitkä neuletilkku on tehtynä, on aika siirtyä kierteeseen. Jaa silmukat kahdelle puikolle tasan eli 8 ja 8. Siirry kierteen tekemiseen, ks. ohjelappu postauksessa ylempänä. 

- Kun kierre on valmis, jatka neulomista n. 25 cm tai oman pään mukaan. Kun panta ulottuu pään ympäri, päättele työ. 

- Harsi takasauma kiinni. Nyt panta on valmis, mutta jos haluat siitä istuvamman, suosittelen tekemään kevyen rypytyksen takasaumaan. 

Itse pidän kuvien mukaisista leveistä pannoista, ne ovat suojaavuudeltaan jo melkein pipon luokkaa. Jos pidät ohuemmista pannoista, kokeile ihan reippaasti vähentää silmukkamäärää. Kannattaa kokeilla myös erilaisia neulepintoja, tässä postauksessa joustinneuleen lisäksi myös helmineuletta. 

Lisäksi neulepantaan voi kiinnittää neulalla ja langalla esimerkiksi helmiä, paljetteja , tehdä kirjailuja tai asetella vaikkapa rintakorun keskelle kierrettä. Tuunausmahdollisuudet ovat rajattomat!

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Ihanan selkeät ohjeet, kiitos taas! Sinun ansiostasi olen innostunut jälleen neulomisesta, tähän mennessä valmistunut useampi pipo ja panta, lisäksi Hygge woolista tehty huivikin mietteissä.. :D

Laura_79
3/4 | 

Kiitos kovasti ohjeesta, nämä menevät heti kokeiluun! Jotain tällaista olenkin etsinyt pään lämmikkeksi, pipon alle kun ei mahdu nuttura tai poninhäntä.

Vierailija
4/4 | 

Paljon kiitoksia ihanan selkeistä ohjeista! En ole neulonut mitään yläasteen jälkeen (villasukkatraumat 😂), mutta osittain sun ja osittain Novitan mainostaman neulekoulun myötä uskaltauduin kokeilemaan. Aloitin pipolla ja seuraavaksi tein tuon helmineule-kierrepannan, kun pipon jälkeen jäi tuota Hygge wool -lankaa jäljelle. En olisi ikinä uskonut, että innostun neulomisesta mutta niin vaan kävi. 😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010