Blogigaalan asukuvien jälkeen minulta toivottiin juttua korseteista, miten sellaisen vekottimen voisi ottaa esimerkiksi osaksi juhlapukeutumista. Ensimmäisenä oikeista korseteista tulee tavalliselle naiselle mieleen muutaman sata vuotta vanhat asukokonaisuudet vannehameineen. Seuraavaksi ne mielletään ehkäpä osaksi burleskia tai goottityylisten naisten garderobiin. Kuitenkin korsetti on mitä näppärin vaatekappale myös meille taviksille. Me emme tarvitse emmekä edes halua korsettia rentoon arkipukeutumiseen, mutta juhlissa pieni ryhtiliike voi olla paikallaan. Tämä postaus käsittelee korsettia juuri taviksen eli itseni näkökulmasta.

Taustaa sen verran, että minulla on yksi ainoa korsetti, joka valmistettiin mittatilaustyönä (Hironia) hääpukuani varten. Se on tarkoitettu näkyville, eli toimii yläosana ihan sellaisenaan. Mutta se käy myös aluskorsettina jos tarve vaatii. Käytän sitä noin kerran vuodessa, osana juhlapukeutumista. Korsettini on jämerää tekoa, sillä voisi tarvittaessa kuroa vyötäröltä pois 10 senttiä, mutta se vaatisi totuttelua. Korsettini on päällystetty Tampellan Cook Collectionin sydänkankaalla, koska halusin ehdottomasti hääpukuni yläosan juuri siitä kankaasta.


Tässä seuraavassa kuvassa sydänkorsetti on vasemmalla mekon alla ja oikealla se toimii yläosana sellaisenaan.


Koska en ole tottunut korsettia käyttämään, en voi vetää sitä niin kireälle, että vyötäröni kaventuisi yhtä kahta senttiä enempää. Ympärysmittani on itseasiassa tuon keltaisen juhlapuvun kanssa ihan sama kuin ilman korsettia, mutta korsetin kera kroppa näyttää skarpilta ja linjat ovat kuin viivottimella vedetty. Tässä on syy miksi itse haluaisin käyttää korsettia useammin (juhlissa), se selkiyttää linjat. Lisäksi korsetti oikaisee ryhdin luotisuoraksi, minulla on kauhea tapa huomion herpaantuessa seistä alaselkä notkolla, vatsa työnnettynä eteenpäin. Ei muuten ole se kaikkein imartelevin asento :D Selkäni myös väsyy helposti ja välilevynpullistuma alkaa oireilla jos en jaksa seisoa ryhdissä koko ajan, mutta korsetti hävittää tämän kivun lähes kokonaan vaikka juhlapäivä venyisi pitkälle yöhön.

Illuusio kapeammasta vyötäröstä (vaikka senteissä ympärysmitta olisikin sama) keltaisessa vintagemekossani johtuu siitä, että korsetti muokkaa vyötärön soikeasta pyöreäksi, eli edestä katsottuna se kapenee. Tässä on oiva osoitus siitä että korsettia ei tarvitse kiristää paljoakaan, kun muutosta saa jo paljon aikaan.

Koska tähän päättyy oma kokemukseni korseteista, pyysin postausta varten jelppiä niiden HC-käyttäjältä, burleskiesiintyjä Olivia Rougelta eli kotoisammin Monalta. Monan esiintymiskorsetit ovat mielettömiä taideteoksia, niissä on paljettia ja kimalletta jos jonkinlaista. Näkyville tarkoitettu korsetti ei kuitenkaan sinänsä eroa vaatteiden alle tarkoitetusta korsetista kuin kankaiden puolesta. Tekniikka on sama, jämäkkä tukikangas, luut, plansetti ja nyörit löytyvät molemmista.

Tässä on hyvä esimerkkikuva mihin kokenut korsetinkäyttäjä pystyy. Todellinen tiimalasi on kiristetty melkein Jessica Rabbitin muotoihin Hironian korsetilla. Kuva: Anna-Liisa Nikus.

Olivia Rouge / Studio Anna-Liisa Nikus

Korsettien vannoutuneet harrastajat, tai ehkä paremminkin korsettiammattilaiset käyttävät vaatetta lähes ympäri vuorokauden, joka päivä. Nämä käyttäjät saavat kavennettua itseään jopa useita kymmeniä senttejä, mutta tähän meillä taviskäyttäjillä ei ole tarvetta eikä rahkeita.


Edellä nähdyt korsetit on tarkoitettu nähtäväksi, joskaan mikään ei tietenkään estä teettämästä omaa aluskorsettiaan leopardikuvioisesta kankaasta. Pääsääntöisesti kuitenkin aluskorsetit ovat yksivärisiä, että ne eivät näy vaatteiden läpi.

Jos haluaa juhlamekon alle vyötärökorsetin, pitää lisäksi päättää haluaako mallin jäävän rinnan alle vai nousevan yli. Rinnan alle korsetti on monikäyttöisempi, sen kanssa voi valita mitkä tahansa rintaliivit. Rinnan yli ulottuva korsetti taas voi olla hyvä vaihtoehto jos juhlapuvut ovat pääsääntöisesti olkaimettomia, sillä erillisiä rintaliivejä ei enää tarvita. Rinnan alle jäävä korsetti nousee kuitenkin sivuista ja selästä niin korkealle, että ei tarvitse pelätä kylkimakkaroita.

Tässä on kaksi vyötärökorsettia, jotka kummatkin on tarkoitettu alusvaatteeksi. Ei glitteriä eikä paljetteja, vaan monikäyttöiset värit. Beige ei erotu vaaleiden hempeiden kesämekkojen alta, musta taas käy kaikkien muiden vaatteiden kanssa. Yksinkertaisen näköinen vaatekappale, mutta huikeat vaikutukset vartaloon.


Lavastettiin pikaisesti Monan kanssa tilanne jossa mekko on puettu sekä korsetilla että ilman, eikä korsettia ole kiristetty ihan ääritiukalle. Kuvissa mekon alla oleva korsetti on rinnan alle -mallia.


Monalla meni aikaa korsetin pukemiseen pari minuuttia, siinä missä minä ährään tuon omani kanssa helposti sen puoli tuntia. Joten harjoittelu tosiaankin tekee mestarin!

Kullanarvoisia neuvoja ensimmäistä korsettiaan hankkivalle:

  1. Teetä korsetti ammattilaisella omien mittojesi mukaan. Se maksaa muutaman satasen, mutta vaate kestää käytössä vuosia. Tärkeimpänä seikkana käyttömukavuus. Meitä naisia on niin monen pituisia ja muotoisia, että on päivänselvää että sama korsetti ei istu sellaisenaan jokaiselle. Omien mittojen mukaan tehty korsetti on napakka, istuu oikeista paikoista eikä satuta käyttäjäänsä. Mittatilauskorsetilla on tarkoitus muotoilla juuri sinun kroppaasi, juuri oikeista paikoista.

  2. Jos hankit korsetin tiettyä tärkeää juhlapäivää varten, teetä se ajoissa. Kiristystä kannattaa harjoitella etukäteen. Kroppaa pitää myös totuttaa korsettiin ennen juhlapäivää, eli se päällä voi hengailla kotona useampaan otteeseen tunti pari kerrallaan ennen juhlapäivää. Kukaan tuskin haluaa pyörtyä alttarille siksi että ei ole tottunut korsettiin tai on optimistina nyörittänyt sen liian kireälle heti kerrasta. Kannattaa testailla myös istumista, kuinka pärjää vaatteensa kanssa esimerkiksi illallispöydässä. Kuulostaa aika rajulta, mutta tällä vaatteella puserretaan kasaan jopa 10-15 senttiä ympärysmitasta, joten normaalia ahtaampaa voipi olla. Korsetti ei kuitenkaan saa sattua.

  3. Säilytä korsettia ilmavasti niin ettei se ole rullalla, rutussa tai vääntyneenä, korsetti muokkaantuu omaan kroppaan jokaisella käytöllä enemmän ja sen pitää antaa säilyttää muotonsa.

  4. Mitä materiaalia korsetissa käytetään. Monan suosikkeja ovat spiraaliluut, jotka antavat hieman periksi (taipuvat) istuessa, mutta palautuvat takaisin muotoonsa kun nousee takaisin seisomaan.

  5. Mieti tarvitsetko rinnan alle vai rinnan yli -mallin. Millaisten vaatteiden kanssa korsettia tulet eniten käyttämään. Haluatko korsetin alusvaatteeksi vai yläosaksi, niin että se saa näkyä. Minkä muotoisen korsetin haluat, haluatko esimerkiksi äärikapean ampiaisvyötärön mutta lantio saa jäädä pyöreäksi vai suorempia linjoja. Keskustele korsetin tekijän kanssa mihin muotoon vartalosi on muokattavissa. Ammattilainen osaa neuvoa parhaiten ja varmistaa, että korsetti on sopiva.

Kuka tekee? Tampereen seudulla voin suositella ja myös Mona suosittelee Hironiaa, Annilla on rautainen kokemus korsettien saralta. Ilmiantakaa muut korsettiammattilaiset kommenttiboxiin, jos on antaa suosituksia. Mielelläni lueskelen myös muiden kokemuksia korseteista, sillä oma urani korsetinkäyttäjänä on vielä lastenkengissä.

Kommentit (33)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
15/33 | 

Rinna alle malli kestää paremmin pientä painonvaihtelua, mutta ei korsetti ylipäätään ole kuulemma niin arka muutaman kilon heitoille, jopa 10kg saattaa mennä ihan hyvin. Mutta tosiaan kuppikooon isommat muutokset ovat varmasti ongelmallisempia kuin vatsan. Mulla ei +5kg vaikuttanut mitenkään rinnan yli mallissa, testasin omaani heti synnäriltä saapuessa kun oli vielä viitisen kiloa extraa kropassa.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Tiu
16/33 | 

Ateljeekatu Kehräsaaressa myy ja tekee korsetteja tilauksesta. Sekä goottisävyjä että hillittömän värikkäitä löytyy.

F
18/33 | 

Helsingissä ehdoton korsettisuositus on Belle Modeste! Huippulaatua, kestävät korsetit joilla saa upeat kurvit! Mun parhaat korsetit on heiltä.

Laura Andersson
19/33 | 

Kiitos hyvästä postauksesta. Korseteissa on paljon eroja. Halvalla ei saa hyvää, pitäisi varmaan kerrankin teettää korsetti niin istuisi 100%:sesti. Joka tytölle tarpeellista tietoa korseteista.

Varjosudenhetki
20/33 | 

Porvoolainen Johanna Pohjanmies joka omistaa siellä morsiusliikkeen nimeltä Valkoinen kreivitär. Johannalla on vuosien kokemus korseteista ja on kirjoittanut myös omakustanteisen korsettioppaan. Suosittelen!

jaanaca
21/33 | 

Minustakin huippupostaus. Odottelen, jos tulisi vinkkejä pääkaupunkiseudun liikkeistä.

Hennnnnsss
23/33 | 

En olisi ikinä ajatellut edes haaveilevani korsetista, mutta ehkä korsetti voisi olla ratkaisu moniin ongelmiin.

Osaako joku sanoa kuinka korsetti kestää aikaa, varsinkin rinnan yli ulottuva? Entä jos kuppikoko muuttuu tai masu lihoo?

25/33 | 

Todella hyvä, mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! :) Minä oon haaveillu omasta korsetista vaikka kuinka pitkään, mutta vielä en ole sellaista raaskinut ostaa.

Aivan erityisen ihastunut olen erään muotisuunnittelijan korsetteihin ja muutama vuosi sitten miulla oli ilo jututtaa häntä ja tehdä artikkeli noista kauniista luomuksista. :) Käyhän kurkkaamassa. ;)
http://vivivinna.blogspot.com.es/2012/10/martha-peters-espanjalainen.html

Katih
27/33 | 

Tämä oli tosi kiinnostava tietoisku. En ole osannut ajatella itseäni korsetissa, mutta se voisikin olla kätevä juhlamekon alla. Selän tukeminen on iso plussa.

ppau
28/33 | 

Alkoi kyllä kiinnostamaan, hyvä postaus! :)

Mietin että mitä jos lihoo/laihtuu, nii elääkö korsetti yhtään sen mukana vai pitääkö sitten teettää uusi?

Halina
29/33 | 

Kiitos tästä postauksesta, olen odottanutkin innolla!:)) ja hyvä että tämä oli myös taviskäyttäjän näkökulmasta :)

Minun on kyllä ihan pakko hankkia korsetti! Voisin ajatella, että itselleni sopisi esimerkiksi musta korsetti, jota voisi pitää sekä näkyvästi, että mekon alla:D vitsit että innostuin nyt!!! :DD

Iida
30/33 | 

Henkilökohtaisen kokemuksen perusteella en osaa vinkata, mutta koulussa (vaatetusartesaani) olen kuullut paljon hyvää Helsingissä ja Turussa toimivasta Belle Modestesta. saatavilla on niin valmis- ja mittatilauskorsetteja kuin korsettimateriaaleja (mm. plansetteja, luita) ja muuta aiheeseen liittyvää, kuten päivänvarjoja, viuhkoja, saumasukkia ja sukkanauhoja.

Maija
31/33 | 

Lempäälässä Sanna Heiskanen Tikkitaiturista on myös korsettien ammattilainen! Hänellä on nimenomaan vahvuutena historialliset korsetit, mutta myös muut onnistuvat.

arjainen
32/33 | 

Mä opiskelen vaatetusompelijaksi, ja tänä syksynä tehtiin korsetit itselle. Tein krumeluurittoman mustan aluskorsetin, joka tulee rintojen alle. Meillä oli eri mallisia korsetteja, joita soviteltiin. Mulla ei ole nyöritystä, "vain" 14 muovista "valaan"luuta ja edessä hakasnauha. Mun harmiksi se on selästä vähän iso, pitäisi pienentää. Muuten istuu just eikä melkein. Ei kiristä eikä purista, mutta vartalon muoto on parempi ja ryhti hyvä. Tein myös eteen ja taakse lenkit, mihin saan halutessani sukkanauhat kiinni, mutta ne saa myös pois. Voisin käyttää arkenakin!

Kiki <3, Rovaniemi
33/33 | 

Kirjoitin tämän kommentin ekaksi tuonne "Huulilakka" -aiheen alle. Pistän nyt sen sitten tähänkin mihin se kuuluu.

Ostin ekan nyörikorsettini muutama kuukausi sitten. Transnaisen kroppaan sillä saa mukavasti muotoa ja "vanha" selkä saa samalla tukea. Tämä eka valkoinen vyötärökorsetti on jo säännöllinen osa arkipukeutumistani. Mekon alla se pitää ryhdin suorassa. Ja se mekkokin näyttää paremmalta päällä ;-)!

Toinen vyötärökorsettini tuli tällä viikolla. Tällä kertaa vähän näyttävämpi punamusta brokarikorsetti <3! Sillä saa - yhdessä 4,5" korkojen kanssa - huomionhakuinen persoona päitä kääntymään illalla baarissa ;-)!

Onnea on sopivan tiukalle kiristetty nyörikorsetti <3 !

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012