Meidän perheessä käydään aina silloin tällöin keskustelua kasvisruokavaliosta. Minä olen sitä mieltä että lihaa ei todellakaan tarvita joka päivä, eikä edes kerran viikossa, kun taas mieheni on sitä mieltä että liha kuuluu joka ateriaan. Olemme molemmat sekasyöjiä, mutta minä olen viettänyt myös vuosia syöden 99% kasvisruokaa. Minulle liha on vain yksi lisuke sadan muun joukossa. 

En ole mikään fanaattinen käännyttäjä, koska en usko että pakottamalla/uhkailemalla/solvaamalla saa ketään kääntämään kelkkaansa. Jos haluaa edistää asiaansa, ei todellakaan kannata nostaa itseään jalustalle ja arvostella myrkyllisesti muiden valintoja, vaan kannustaa ja käyttää pehmeitä keinoja. Elän ikuisesti toivossa että mieheni kaltaiset T-rexitkin voivat vaihtaa edes osan pihveistään vegevaihtoehtoihin. Paras tie kotikeittiössä kohti tavoitetta on tietenkin valmistaa aidosti hyvää kasvisruokaa. 

Meinasin saada sydänkohtauksen kun siippani ehdotti itse, täysin oma-aloitteisesti, kasvisruokaviikkoa. Saku on todella kiinnostunut urheilusta, hyvinvoinnista ja ruokavaliosta, unohtamatta sitä pientä eettistä omaatuntoa joka aina välillä puskee esiin. Erityisesti kun on juuri katsonut esimerkiksi Cowspiracy-dokumentin. Kaikessa mennään kuitenkin vanhat pinttyneet tavat ja urheilu edellä.

Olin todella innoissani tästä kokeilusta, joka oli minulle ihan arkipäivää mutta miehelleni ei todellakaan. Oli aika tehdä tosi tosi tosi herkullisia kasvisruokia.

Kasvisruokaviikolla meillä syötiin esimerkiksi: 

kantarellikeittoa

kasvislasagnea

kikhernechiliä ja täysjyväriisiä

itse tehtyä luomuhernekeittoa (+porkkanaa)

chili sin carnea ja couscousia

erilaisia salaatteja ja ruisleipää

lehtikaalisipsejä, oman puutarhan omppuja, luumuja, vihanneksia

Vierastarjoiluina ja jälkkäreinä: köyhät ritarit, omenapiirakkaa, pannukakkua

Aamuisin: kaurapuuroa, marjoja ja Alpro Soyan maustamatonta jogurttia

Tässä ei luonnollisesti ollut kaikki viikon sapuskat, mutta nostin esiin muutamia esimerkin vuoksi. Anni 2v. on syönyt sujuvasti samoja ruokia meidän muiden kanssa, olen aina pyrkinyt tekemään lapselle mahdollisimman laajalla skaalalla kaikenlaista murkinaa ja maustetta, lihalla ja ilman. Tyttö on oppinut syömään melkein mitä tahansa,vaikka hänellä onkin aina epäilyksensä.

Itseasiassa en ole koskaan tavannut niin epäluuloista lasta, mutta olen sitkeämpi kuin Sisu-pastilli, joten nykyään Anni syö melkein mitä vaan, paitsi hernekeittoa. Se on hänelle kerta kaikkiaan niin epäilyttävää, että ei käy. Oli kausi, kun tyttö ei suostunut maistamaan mitään uutta, mutta siitä ollaan onneksi päästy yli.   

Kasvisruokaviikko oli menestys, joka toivottavasti jatkuu osa-aikaisena. Pyysin tietysti myös Sakua kirjoittamaan omat ajatuksensa alas. 

Miehen ajatuksia kasvisruokaviikosta: 

"Päätin kokeilla jättää lihan syönnin vähemmälle. Ei siinä mitään sinänsä ihmeellistä ole, mutta minut tunteville jo ajatus taitaa olla melkoisen huvittava… Olen nimittäin vannoutunut lihansyöjä ja kaikennäköistä lapsellista on tullut sanottua kasvissyönnistä/kasvissyöjistä vuosien varrella. Mutta you live and you learn kuten lauletaan ja vaimon vaikutuksesta asenne on alkanut muuttua, mikä mahdollisti tämän huikean vaarallisen ja pelottavan testin. Moraaliset syyt tosin eivät olleet ainoat miksi tähän suostuin, vaan olen jo kauan miettinyt pystyisinkö (koska t-rex) muuttamaan ruokavaliota terveellisemmäksi.

Viikon verran näin aluksi syötiin pelkkää kasvisruokaa. Munia ja juustoa ei jätetty pois, mutta kaikki liha. Ihan alussa ensimmäiset pari päivää koin hetkiä että pihvi pöytään ja heti. Ei se sinänsä liittynyt siihen että kasvikset olisivat pahoja. Minulla vain tulee tilanteita jolloin haluan syödä koko maailman ja etenkin kaikkea epäterveellistä. Nämä hetket tulevat yleensä tiukan urheiluputken keskellä kuten nytkin.

Loppuviikko meni oikeastaan niin etten edes muistanut että tässä on jokin koe menossa. Niina on kuitenkin pikku hiljaa ujuttanut kasviksia meidän normaaliin rytmiin ja ei tässä nyt niin suurta muutosta lopulta ollut. (Asennemuutos! Vaimo huomauttaa tähän väliin).

Summa summarum hyvää oli ja yleinen olo kropassa oli energinen eikä niin raskas kuin muuten viime aikoina. Olen skeptinen pystynkö jättämään lihaa ihan kokonaan pois lautaselta, mutta aivan varmasti vähennämme sen syömistä. Leikkeleet lähtee kyllä heti."

***

Sanoin alussa etten ole miehelleni aiheesta ikävästi naputtanut, mutta olen sittenkin. Leikkeleet! Niiden suhteen on välillä pinna katkennut, kun olen yrittänyt näyttää miten ihanan leivän saa aikaan ilman sitä vetistä kinkun siivua... Mutta ei. "Leikkele kuuluu leipään!"  Argh! Nyt tosin tämän lihattoman viikon jälkeen meillä ei ole leikkelepakettia näkynyt, joten jotain on selvästi tapahtunut. Tämä on oikeastaan se asian ydin. Vanhoista tavoista irti päästämistä, sillä mitään ei tarvitse tehdä vain siksi että niin on aina tehty. Asennemuutos kehiin ja takki auki uusille asioille. Ihminen kykenee kehittymään. 

Lopuksi vielä yksi viikon pikaisista arkisapuskoista reseptin muodossa.

Kikhernechiliä ja täysjyväriisiä: 

200g kypsiä kikherneitä

1 tlk tomaattimurskaa (iso)

1 purkki Koskenlaskija Ruoka -sulatejuustoa

1 rkl maapähkinävoita

1 paprika

1 iso sipuli

loraus soijakastiketta

chiliä, tuoretta korianteria, sokeria, suolaa

Laita riisit tulille heti, kastike valmistuu nopeasti.

Kuullota paprikan palaset ja sipulisilppu öljyssä paistinpannulla, niin että pehmenevät kunnolla. Lisää kikherneet, maapähkinävoi, sulatejuusto ja tomaattimurska. Sekoittele tasaiseksi kastikkeeksi, lisää mausteet ja keittele muutama minuutti. Tämä kastike ei tarvitse pitkää kypsennysaikaa.

Heräsikö ajatuksia? Haluatko jakaa hyviä kasvisruokareseptejä T-rexeille? Muuta, mitä?

Kommentit (19)

Anisss

Meillä ruoka on pikkuhiljaa muuttunut kasvispainotteisempaan suuntaan. Parivuotias poikamme meni tarhaan ja siellä syö sekaruokaa, niinpä olemme harkinneet josko kotona alettaisiin syödä kasvis-kalaruokavaliota. Hankalin osuus minusta on hyvien reseptien löytäminen. Kikhernechili menee kokeiluun!

Sariska

Tässä linssikeiton ohje, joka kelpaa lihaa rakastavalle poikaystävälleni ja minulle, joka olen vähän epäileväinen uusien kasviksien suhteen: http://www.kotivinkki.fi/ruoka/linssi-juustokeitto-lammittaa

Itse keitän aavistuksen ohjetta pidempään, jotta porkkanat on varmasti pehmeitä ja tykkään että linssit ovat hajonneet keittoon <3

Mielelläni kuulisin hyviä kasvisruoka vinkkejä sinultakin :)

Anne-Mari

Linssikeittoa mäkin tulin suosittelemaan! Meillä kuitenkin barbaari ja barbaarin lapsi vihaa linssien koostumusta, joten olen surauttanut sauvasekoittimella keiton sosekeitoksi, jolloin se uppoaa kaikkiin. Lapselle myös kun nakkaa lautaselle rae- tai fetajuustoa, niin ruoka kun ruoka tuntuu uppoavan.

Myös feta-pinaattipasta on suosikkia (pannulle sipulia, valkosipulia, purkillinen ruokakermaa, pussillinen pakastepinaattia ja paketillinen fetaa, siis 200g. Lisänä pastaa.) Tätä meillä tuo barbaari välillä oikein toivookin!

Vierailija

Punaiset linssit sopivat äärettömän hyvin miltei mihin tahansa kasvissosekeittoon tuomaan lisäproteiinia ja samettisuutta. Ja tosiaan soseutettuna ei sitä joukosta maista, eikä tule sellaista papumaista fiilistä keittoon lainkaan. 

Katrim

Minä haluaisin syödä paljon enemmän kasvisruokaa, mutta meillä allergiat rajoittavat niin paljon, etten jaksa alkaa etsimään sopivia reseptejä. Ei käy maito, kananmuna, pähkinä, soija, porkkana, tomaatti noin äkkiseltään mainittuna. Jatkan pikkuhiljaa etsimistä, ja parikin kasvisruoka vaihtoehtoakin on jo enemmän, kun ei yhtään. Kasvissosekeitto on onneksi muksujen suosikki!

mmiu

Käyvätkö kasvismaidot ja -kermat? Niitäkin on monensorttista nykyään. Soijaa ei mielestäni tarvitsekaan mihinkään, mutta lihan"korvikkeita" on niin paljon muitakin kuten nyhtökaura, härkis, quarn ja oumph. Eri asia toki on, jos niiden valmistuksessa on käytetty jotain, jolle on allerginen. 

Vierailija

Tuo kikhernechili kuulostaa erittäin hyvältä, sulatejuusto oiva lisä. Menee testiin :) Vegaaniversiona toimisi varmasti myös liotetuilla ja muussatuilla cashewpähkinöillä!

Kirkir

Kikhernechili oli erinomaista! Sulatejuustoa ei sattunut olemaan kaapissa mutta korvasin sen kaurakermalla ja ananaspaloilla. Haudututin kaikki samassa padassa riisien kanssa, helppoa. Nam!

Shuwili

Minäkin haluaisin löytää hyviä kasvisreseptejä! Oon vaan ite niin nirso, että esim. kikherneet ei mee alas, koska ne on niin jauhoisia. :P mutta kasvissosekeittoja tulee kyllä tehtyä. Lapsikin onneksi tykkää.

amandaS

Jee, hyvä Saku! Aikuisenkin on hyvä muistaa, että uusiin makuihin tottuminen vie aikansa. Olen joskus lukenut, että uutta ruoka-ainetta/makua pitäisi maistaa 10 kertaa (suhteellisen lyhyen aikavälin sisällä), ennen kuin voi sanoa, että pitääkö jostain vai ei. Silloin kun lopettelin itse lihan syömisen, niin en pitänyt ollenkaan pavuista tai kikherneistä, mutta kun hieman jauhoiseen koostumukseen tottui, niin nykyään maistuu kaikki. Eli jos joku tökkii, niin rohkeasti kannattaa antaa uusi mahdollisuus! Tämä osin kommenttina Shuwilin kommenttiin, mutta noin muutenkin. :) Papujen lisäksi olen oppinut pitämään kookosmaidosta ja korianterista- muutaman entisen inhokin mainitakseni. Nyt juuri viikonloppuna syntyikin ruoka, jossa oli papuja, kookosmaitoa ja korianteria. Vielä joitakin vuosia sitten kyseisen ruuan olisin syönyt irvistellen. :D

Chococilin nettisivuilta löytyy hyviä ja helppoja arjen perusreseptejä, sieltä kannattaa siis hakea ideoita! Ja jos jotain epäterveellistä mättöä kaipaa, niin Facebookin Sipsikaljavegaanit -ryhmästä löytyy vinkkejä vaikka mihin. Ylipäätään epäterveellinen mättö on kyllä helppoa saada aikaiseksi, jos juustot kuitenkin säilyvät ostoslistalla. :) Myös soppa365 -sivusto on aivan mahtava, vuosien etsimisen jälkeen sieltä löytyi esimerkiksi aivan paras vegemakaronilaatikon ohje (on muuten itseasiassa vegaaninen, jos ei lisää juustoa): http://www.soppa365.fi/resepti/929/kasvis-makaronilaatikko/

Tässä vielä muutama kirjavinkki (pelkkiä kasvisohjeita), kannattaa katsoa löytyykö kirjastosta tai sitten rohkeasti vaan tilailemaan!
Planeetan parhaat vegepurilaiset: http://www.adlibris.com/fi/kirja/planeetan-parhaat-vegepurilaiset-978952...
Vege!: http://www.adlibris.com/fi/kirja/vege-9789523212190
Vegaanin keittiössä: http://chocochili.net/2014/10/vegaanin-keittiossa-on-taalla/ 

Vierailija

Hyvä hyvä, meillä on syöty kohta vuosi kotona kasvista ja kalaa, välillä kylässä tai ravintolassa vaan jotain muuta lihaa. :) Tässä muutama erinomainen resepti:

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/sieni-pestolasagne

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/mustapapunachot (tää on muuten oikee mättö myös kasvissyöjälle!)

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/intialainen-pinaattijuusto-palak-paneer

Lisäksi olen tehnyt quesadilloja siten että olen paistamalla sulattanut tortillalättyjen väliin keitettyä soijarouhetta (voi laittaa lihaliemikuution joukkoon niin on jauhelihaisempi maku ;)), juustoraastetta, pieneksi kuutioituja tomaatteja ja/tai paprikaa, fetajuustoa ja rucolaa. Päälle avokadoa ja creme fraichea.

Superhelppo ja nopea on wokki riisillä tai nuudeleilla, sekaan pakasteesta wokkivihannekset, proteiinin lähteeksi vihreät pavut ja cashewpähkinät. 

Mukavaa lukea tästä kokeilusta, iloa uusien reseptien etsimiseen ja kokeiluun! Luonto ja vatsa kiittää runsaasta kasvisten syönnistä ;)

AdaR

Meillä mies oli tottunut pitkälti peruna-liha-ruokiin (ja ei ihan totta tiennyt mikä on nektariini ennen kuin tapasimme!), mutta nykyään lataa lautaselle joka aterialla jotakin vihreää, koska käännytys :) pasta primavera ja melanzane alla parmigiana ovat meillä toivotuimmat kasvisruuat (menevät usein mieheni ikisuosikkien pasta carbonaran ja lasagnen edelle).

Hultsu

Kiitos kikhernechilin reseptistä. Söimme sitä juuri. Epäilin miten maapähkinävoi ja tomaattimurska sopivat yhteen, mutta oikein hyvin. Kastike oli sopivalla tavalla outo ja kiehtova.

Vierailija

Kikherne-chilin ohjeessa lukee 200g kypsiä kikherneitä. Myydäänkö kaupassa siis kypsiä ja kypsentämättömiä kikherneitä vai miten osaan ostaa oikeita? Oon kauhee tumpelo :)

miumau

Juu myydään erikseen! Kypsentämättömät kikherneet ovat käytännössä kuivattuja herneitä, ja niitäkin voi käyttää, mutta ne pitää ensin liottaa (8h tai "yön yli) ja sitten vielä erikseen keittää (1h) ennen käyttöä. Kypsät kikherneet myydään suolaliemisäilykkeenä ja ne löytyvät kaupasta sieltä, mistä muutkin vastaavat säilykkeet (esim. herkkusienet) löytyvät.

Jos käyttää kypsiä kikherneitä, kannattaa niiden säilöntäliemi säästää ja tehdä siitä marenkia! Liemi siis korvaa marengissa normaalisti käytettävät kananmunat. Resepti esim. täällä: http://chocochili.net/2015/03/vegaanin-minipavlovat/ Vaikka liemi haiseekin vähän hassulta, niin valmiit marengit eivät, ja ne maistuvat myös aivan "normaaleilta" :)

Hanne

Kokeilin tätä juuri. Oli oikein hyvää, eikä edes epäluuloni kikherneisiin haitannut. Kiitos reseptistä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu