Meinasin ensin kirjoittaa otsikkoon että sunnuntai-illan, kunnes tajusin että nythän on vasta lauantai. En edes muista koska elämässä olisi ollut tilanne että viikonpäivillä ei ole mitään väliä, TGIF on menettänyt merkityksensä :D Joten tässä sitä lauantai-illan ratoksi kirjoittelen ruusuista. En ole vielä kirjannut blogiin ruusuistamme juhannusruusuja lukuunottamatta, koska kaunein kukinta muissa lajeissa osui juuri sille viikolle kun olin sairaalassa ja sen jälkeen onkin ollut hieman erilaisia kiireitä elämässä. Ehdin kuitenkin juuri ennen sairaalaan lähtöä räpsimään muutamia kuvia, joten nyt on aika purkaa ne tänne. Sitten alkaa olla dokumentoituna melkein kaikki kukkaraiset mitä täällä on näkynyt, yhtä kierrosta lukuunottamatta (sairaalaviikolta sekin).

Itselleni muistiin ruusukirjanpitoon ensin huumavalle tuoksuvat juhannusruusut, jotka ovat aitana tontin yhdellä päätysivulla.


Seuraavien ruusujen lajeista ei sitten olekaan mitään tietoa, voin vain arvailla. Sisäpihalla mansikkamaata reunustaa muhkea pitkä ruusuaita, johon puhkesi pinkkejä ruusuja. Kukka on simppelimpi kuin juhannusruusuissa, ja se näyttää kovasti valamonruusulta mutta en toki voi olla varma. Heitin pyyhkeen kehään kun avasin puutarhakirjan ruusujen kohdalta ja lajeja oli monta kymmentä, joista suurin osa vielä näyttää melko samalta.Tätä samaa ruusua on pihan perillä naapurin aidassa kiinni. En tiedä onko ruusu levinnyt sinne itsekseen vai onko se tarkoituksella istutettu, mutta ainakin tätä kyseistä ruusua tuntuu puskevan taimina tällä hetkellä ihan joka puolella jos nurmikko on viikonkin ajamatta eli melko kova leviämään.


Toinen pinkki ruusupensaikko löytyy omenapuiden alta. Kukka on kerrannaisempi kuin edellinen, mutta voi käsittääkseni siltikin olla samaa lajia. Juhannusruusuissakin oli yksinkertaista ja kerrannaista kukkaa.Tämä seuraava oli koko kesän suosikkini. Ruutu näyttävät ihan tupsuilta, ne ovat niin tuuheita. Lisäksi väritys on upea kaksivärinen, reunoilla on hentoa vaaleanpunaista ja keskellä pinkkiä.Sivupihalta taas löytyy todella korkealle omenapuun siimekseen kipuava vaaleanpunainen ruusu. Tämä oli juhannusruusun jälkeen seuraava joka puhkesi kukkaan:Ja viimeisenä meidän pihan massiivisin istutus, koko talonpääty täynnä erilaisia ruusulajeja. Tämä istutus tosin kärsi kesäkuun kylmästä ja sateesta, koska puolet nupuista "mätäni pystyyn" eli kukinto heitti veivinsä ennenkuin pääsi täyteen loistoonsa. Sadekauden jälkeen onneksi ruusu teki lisää kukkaa, mutta veikkaan että tämä puska olisi vielä paljon hienompikin.Kyseisessä istutuksessa on toisessa reunassa hentoja vaaleanpunaisia lajeja, ja toisessa reunassa kirkkaampia värejä (mausteena jotain violettia randomkukkaa). Tässä alla olevassa kuvassa näkee hyvin ne vesisateen murhaamat kukat jotka ovat surkean ruskeina muiden seassa. Luulin silloin että koko ruusupensaikko oli mennyttä kamaa, mutta niin sieltä vain auringon mukana tuli uutta kukintoa :)Ehkä ensi kesänä sitten nähdään tuon talon päädyssä olevan suuren ruusuistutuksen todellinen voima, we shall see :)

Kommentit (7)

Talvikettu
1/7 | 

Oi kun ihanan paljon ruusuja! Edellinen omistaja on tainnut olla aikamoinen ruusu-addikti :)

Käyttäjä1549
Liittynyt4.11.2015
2/7 | 

Ihania ruusuja! Kannattaa aika ajoin tsekata talon seinän kunto tuolta puskan takaa..ilma ei pääse kovin hyvin kiertämään laudoituksen alle sen takia. Me pidetään puoli metriä talon seinästä tyhjänä just tuon takia. Ehkä ylivarovaisuutta mutta kuitenkin :)

Niina
3/7 | 

Pakko huikata vähän OT, että se violetti random-kukka on joku kurjenpolvi, tarkkaa lajiketta en tosin tunnista :)

5/7 | 

Todella kaunis vanha piha - ja koko bloginne myös. Hienoja kuvia. En ole tähän mennessä nähnyt noin valtavan kaunista kotia! Huomasin, että teillä on myös karhunvatukoita pihassanne - tuetteko niitä mitenkään? Nehän tuppaavat kaatuilemaan toistensa päälle niinkin, että Se hankaloittaa jopa keräämistäkin. Mitä olette yleensä valmistaneet niistä? :) Terveisin muilta karhunvatukan 'viljelijöiltä' vinkkejä kaipaileva :)

Leena
6/7 | 

Ihania ;) Tornionjokilaaksonruusu on tuo kerrattu vaaleanpunainen, se kukkii ennen juhannusruusua eli tosi aikaisin. Luultavasti nuo ruusut on istutettu aikoja aikoja sitten, ja ovat risteytyneet keskenään joten tunnistaminen on vaikeaa jos ei mahdotonta ;) Mutta väliäkö sillä, keksi niille omat nimet!

Kannattaa muuten muistaa lannoitus, ruusuille on omat tököttinsä ja niitä kannattaa suosia. Nuppujen ruskettuminen ja tippuminen voi johtua myös lannoitteen puutteesta kuin myös tuholaisitakin. Tosin tuollaiset wanhat ruusut kestävät kyllä tuholaisia hyvin.

keksi
7/7 | 

Vinkki: Jos kerkeätte, niin Hatanpään ruusutarhasta voisi kokeilla bongata tuttuja. Valikoimaahan löytyy ja niillä on nimilaputkin valmiina. ;-D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012