Sain ystävältäni Elena Ferranten 50-luvun Napoliin sijoittuvan Loistava Ystäväni -kirjan läksiäislahjaksi edellisestä työpaikastani. Luotan Kristan kirjamakuun täysin, sillä olen saanut häneltä kahden viime vuoden aikana täydellisiä suosituksia. Näin ollen odotukset Ferranten kirjaa kohtaan olivat jo valmiiksi korkealla. 

Napolin pölyisillä kaduilla mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus ja väkivallan jatkuva uhka. Tyttölapsen elämä ei takuulla ole ollut helppoa maskuliinisuutta huokuvassa ympäristössä, missä nainen nähdään edelleen pääsääntöisesti keittiöpiikana, johon on turha panostaa. Maailma on kuitenkin hitaasti muuttumassa, ja koulussa muita ikätovereitaan paremmin menestyvä Elena alkaa raivata tietä koulussa päättäväisen opettajan avulla. Vanhempien päiden kääntäminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. 

Niin kiinnostava kuin naisten alisteinen rooli ja koulutuksen puute aiheena onkin, kirjan pihvi on kuitenkin Elenan ailahteleva mutta pysyvä ystävyys huimapäisen, älykkään ja feministisen Lilan kanssa. Suutarin tytär Lila ei saa elämässään samanlaisia mahdollisuuksia kuin Elena, mutta se ei estä lasta opiskelemasta latinaa ja kreikkaa ihan vaan huvikseen. Ystävysten keskinäinen kilpailuasetelma on erikoinen, mutta todellinen. Se on niin todellinen, että olen täysin vakuuttunut tämän kirjan olevan tositarina. Jokaisella meistä on todennäköisesti ollut lapsuudessa ystävä, jonka kanssa kilpailla (usein salaa) koulumenestyksestä, juoksunopeudesta tai huomiosta. 

Ferranten kerronta hurjasta ja sotkuisesta Napolista saa pölyn nirskumaan hampaissa. Lukijana olin samaan aikaan sekä valtavan kiinnostunut Napolista että kiitollinen siitä, että olen saanut asua lapsuuteni Suomessa. Kirjoitustyyli on napakka ja suora, mikä on jokseenkin poikkeuksellista. Tai sitten onnistun yleensä valikoimaan ne kaikkein runsaimmin kirjoitetut kirjat, joiden rinnalla Loistava Ystäväni on suorastaan kuivakka. Muttei silti tylsä. Lilan ja Elenan monimutkainen elämä on seikkailu ja taistelu, joka tuntuu todelta. 

Iso suositus kesälukemiseksi - Loistava Ystäväni. 

Kommentit (3)

HannaH
1/3 | 

Kiitos kirjasuosituksesta, joka tuli kuin tilauksesta! Juuri lähdössä kesälomareissulle, ja - kamalaa! - toistaiseksi ilman matkalukemista. Tämän nappaan mukaan, vaikuttaa mielenkiintoiselta eikä liian kepeältä.

MutiNa
2/3 | 

Elena Ferrante on ihana. Mutta tulipa mieleeni, että oletkos tutustunut Liane Moriartyyn? Aivan loistava aussikirjailija. Yhtään en tiedä kuinka hänen kirjansa virallisesti määritellään, mutta mää kutsun niitä dekkarimaisella otteella kirjoitetuksi chick-litiksi. Yllättävän paljon mielenkiintoisia tapahtumia mahtuu lapsiperhearkeen :)  Mukaansatempaavia opuksia. Suosittelen lämpimästi!

Kia/ Luetaanko tämä
3/3 | 

Tämän kirjoituksesi innoittamana luin vihdoin jo viikkoja hyllyssäni lukuvuoroa odottaneet Napoli-sarjan kaksi ensimmäistä osaa. Nyt en malta odottaa, että saan käsiini sarjan kolmannen osan. Oletko muuten lukenut Berliininpoppelit -sarjaa? Jos et, kannattaa tutustua. Ne tulivat minulle mieleen Napoli-sarjasta, vaikka ovat kuitenkin aivan erilaisia. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010