Aamulehden välissä oli eilen Valion mainoslehtinen, joka tuli selattua lähinnä koska ei ollut muutakaan tekemistä. Välinpitämättömyys muuttui tosin kiinnostukseksi sillä sekunnilla, kun huomasin reseptin karamellisoitu sipulipiirakka. Ding ding ding, taikasana meikäläisen kohdalla on sipulimikätahansa. Rrrrakastan sipulia! Eipä siinä sitten muuta kuin viuh keittiöön ja kokeilemaan.


Jouduin tekemään pari pikku modausta reseptiin, sillä käsillä ei ollut esimerkiksi Valio Crean paahdetun sipulin makuista creme fraichea. Mutta kuten kaikki tietävät, mainoslehti on mainoslehti ja siinä puffataan toki ko. merkin tuotteita vaikka ovatkin tottakai korvattavissa.

Pohja:
125g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
100g smetanaa
ripsaus suolaa oman maun mukaan
hippasen valkopippuria

Täyte:
n. 6 pienehköä sipulia
1 pussi emmental raastetta
1 purkki Creme Bonjour Cuisine sipulisekoitus TAI mausta itse pari desiä ranskankermaa
suolaa
sokeria
valkopippuria

Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään, kun voi on pehmennyt. Kiireinen mikrottaa vähän vauhtia pehmenemiseen ;) jos voi löpsähtää liikaa, nakkaa taikinapohja jääkaappiin sipulien esivalmistelujen ajaksi.

Lohko sipulit suuriksi n. sentin paksuisiksi lohkoiksi, tyyli on vapaa. Minä halusin renkaita, kun reseptin kuvissa olivat niin sieviä. Sitten ronskisti voita pannulle ja pannu miedolle lämmölle, ei ole tarkoitus paistaa sipuleja vaan antaa niiden muhia vartin verran pehmeässä lämmössä ja voisulassa.


Kannattaa tehdä tosissaan aika paksuja sipulisiivuja, kutistuvat pannulla kuitenkin aika paljon. Ensin annetaan muhia n.10minuuttia kannen kanssa sellaisenaan, sitten ripotellaan lohkojen päälle sokeria ja käännetään ne varovasti pannulla ympäri ja annetaan olla vielä n. 5 minuuttia. Lopuksi ripotellaan päälle hieman suolaa ja valkopippuria.

Sipulien muhiessa sekoittele loppu täyte valmiiksi eli yhdistä kulhossa juustoraaste ja creme fraiche, ja nakkaa perään vähän suolaa JOS haluat, mainittakoon että minä rakastan oikeasti suolaista ruokaa ja tämä ei varmaan ole tarpeellinen lisäsuolaus jos ei erityisesti halua suolaisuutta korostaa. (Nimim. Huberin ranut ovat täydellisesti suolattuja <3)

Sitten levitellään piirakkavuokaan (26cm tms) pohjataikina, siihen päälle kipataan juustoraastecremeseos ja lopuksi vielä pannulta sipulit päälimmäiseksi. Sitten uuniin 200 asteeseen noin 30-40 minuutiksi.


Hyvänen aika tästä tuli hyvää, sipuli lover suli hellan viereen jo pelkistä tuoksuista, puhumattakaan mausta! Piirakka on parasta suoraan uunista tulleena lämpöisenä, kun juusto on muhevaa ja sipulit unelmapehmeitä. (Valion reseptissä höpistiin jotain kylmänä tarjoamisesta, pyh sille.) Tämä meni kerrasta vakkarikäyttöön.

Ps. Pätsiniemen puolella keittiökuvia ennen - jälkeen rempan.

Kommentit (15)

Suski

Oli pakko tulla kiittämään ohjeesta! Eilen mietin, mitähän tekisi jotain iltaherkkua ja tämä ohje ilmestyi ruudulle kuin tilauksesta. Ja oikein hyvää oli, kröhöm viimeiset vedin äsken aamupalaksi... :)

Ronja

Siis OMG!! Mä tein tätä eilen ja voin sanoo että ihan huikee makuelämys. Parasta piirakkaa ever <3

Kate

Oijoijoi kun kuulostaa ja näyttää hyvältä! Itse rakastan myöskin sipulia, varsinkin paprikan kanssa <3

tytsy

Kaverini ovat ihmetelleeet kuinka hyvää piirakkaa pelkästä sipulista saa. Aikoinaan itsellenikin oli uusi tuttavuus kun tapasin 9 vuotta sitten mieheni kanssa ja hän tähän herkkuun tutustutti. Yleensä syömme piirakkaa syksyisin, kun uusi sipulisato on valmis mutta eilen jostain kumman syystä saimme taas päähän tehdä sipulipiirakkaa. Tuolloin laitamme kelta-, puna-,valkosipulia ja sipulin vartta piirakkaan. Ks. piirakkaan kun heittää valmiina tuoretta rucolaa päälle niin Nam. Mozzarella on kyl kanssa juustona tosi namia sipulipiirakassa :)

Heh, mä karamellisoin sipulia melkein aina, hampurilaisiin erityisesti :)

--- Rant warning ---

Mut sit mikä ärsyttää, on noi maustetut ruokakermat. Meinas pää levitä tossa keväällä kun näin että tollasiakin tuotteita on tullu. On Aurajuustoa, Kipparijuustoa, ilmeisesti sipuliakin. Ettei vaan tarvis enää ite laittaa niin paljon ruokaa!

Enemmän makuakin ruokiin saa, kun käyttää sitä juustoa semmosenaan ruuanlaitossa.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

rakastan raakaa sipulia hamppareissa :D ei sillä etteikö karamellisoitukin olisi ihanaa, ehkä molempia?

Olen samaa mieltä noiden suhteen. Mulla on tapana oikoa ruuanlaitossa välissä tuon Cuisinen fraichen kanssa (se pippurihommeli) koska se on oikeasti tosi hyvää :D muuten meikän koekeittiö maustaa kaiken mahdollisen aina itse.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Minna T.

Njam! Samaa ohjetta Valion lehdestä tiirailin, tää sun ohje näyttää vielä paremmalta. Pakko kokeilla!

Vertsu

Tänään etsin pitkästä aikaa tota sipulipiirakan ohjetta, ja huomasin et se on poistunu Valion sivuilta! Onneks löysin sun sivut :) Tää piirakka on ollu mun suosikki, ja just se paahdettu sipuli creme frese oli ihan mieletön. Mutta nyt murskasin paahdettua sipulia maustamattoman creme fresin joukkoon ja tuli ihan todella hyvää!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011