Satuin kuulemaan radiossa lyhyen keskustelun aiheesta kotoa löytyvät ruokavarastot, jossa toimittaja kertoi pakastimesta löytyvän aina hätävarapinaattikeitto. Aihe nousi esiin, kun uumoiltiin lakon estävän tavarantoimituksia kauppoihin. Että kyllä me suomalaiset ollaan pulassa, jos kaupasta ei saa ihan kaikkea joka päivä, ja mielellään vielä 24/7. 

Koska sillä hetkellä ei ollut ketään kenen kanssa aiheesta keskustella, ajattelin piinata teitä. Aloin tekemään mielessäni listaa niistä raaka-aineista, joita kaapista löytyy aina. Kiinnostavaa oli myös miettiä miten monta päivää perhe näillä varastoilla selviäisi, jos jotain odottamatonta tapahtuisi. 

Meidän perheen lyhyen tähtäimen hätävararuoka on aina pestopasta. Sen raaka-aineet säilyvät suht pitkään, joten niitä on helppo pitää varalla. Jos radiotoimittajan hätävararuoka oli pinaattikeittokuutio, minun on pestopasta.

Mutta pestopastaa ei voi lukea varsinaiseen kotivaraan, sillä annos on pieni ja se on syöty hetkessä. Joten tässä pikainen listaus meidän oikeasta kotivarasta.

Kotoa löytyy aina: 

- voita, sipulia, tomaattimurskaa, hilloja, jauhoja ja erilaisia hiutaleita, mausteita, pari pussia juustoraastetta (joissa on myös pitkät päiväykset), kuivahiivaa, kuivaa pastaa, kuskusia, hernekeittoa, tonnikalaa, säilykelinssejä ja papuja, ja satunnaisesti hedelmäsäilykkeitä kuten ananasta. Lisäksi näkkäreitä ja hapankorppuja.

- pakastin on aina täynnä peuraa, kalaa ja marjoja, mutta niistä ei toki iloa pitkäksi aikaa riitä, jos esimerkiksi sähköt olisivat kuukauden poikki. 

Periaatteessa pystyn aina taikomaan pöytään pizzan, suolaisen piirakan, erilaisia leivonnaisia ja pataruokia. Nyt kun tuota listaa katselen, niin yllättävän laajasti kaikenlaisia mahdollisuuksia. Lisäksi pihasta löytyy kaivo, jossa on juomakelpoista vettä ja keittiössä on puuhella. Kellarin avulla voisi helposti venyttää voin ja juustojen säilyvyyttä, siellä on aina tarpeeksi kylmä.

En ole koonnut kuivamuonavarastoa ja säilykkeitä maailmanloppua tai sotaa silmällä pitäen, mutta ajatusleikkinä tämä jumppa tuli vedettyä radio-ohjelman aikana läpi. Heti perään piti googlata kotivarasuositukset ja kyllä, meidän talous pärjäisi hienosti viikon tai parikin täysin omillaan. Kiinnostavana tutkimustietona se, että SPEK:n mukaan suurin osa suomalaisista pärjäisi noin 3 vuorokautta. 

Jos mietitään skenaariota hieman laajemmin, meillä on lämmitystä varten takka, ja valoa pimeyteen toisi valtava määrä taskulamppuja ja kynttilöitä. Ainoa mikä puuttuu on pattereilla toimiva radio

Ne melkein olennaisimmat asiat meillä ovat kaivovesi, puuhella ja takka, jotka ovat kaikki vanhan talon historiallisia jäänteitä ajalta kun ei vielä ollut kunnallistekniikkaa ja sähköpattereita. Kaikkia näistä hyödynnän edelleen, ihan normaalissa arjessa nykymukavuuksien ohella. Lisäksi olen opiskellut viime vuosina valtavat määrät villiyrttejä ja kasvattanut puutarhassa jos mitä. Pelkästään meidän kesäpuutarhan sadolla pärjäisi kuukauden, jos kriisi sattuisi vaikkapa elokuulle. Alan olla jo melkoinen survival guru tätä menoa, ihan vahingossa :D 

Karu fakta on kuitenkin se, että opiskelija-aikoina kerrostalossa asuessa olisin kuulunut alle 2 päivän kotivaraporukkaan. 

Kotivara - löytyykö sinulta? Älkää kysykö miksi tämä on aiheena niin kiinnostava, mutta tuo radio-ohjelma selvästi osui ja upposi. 

Kommentit (8)

lusene
1/8 | 

Joo, kovin monta päivää ei taitaisi minun varastoillani selvitä t. opiskelija kerrostaloyksiössä. Jääkaapissani on tälläkin hetkellä suurin piirtein voipaketti, juusto, pari porkkanaa ja valo :D Kuivakaapissa on perusleivontatarvikkeiden lisäksi makaronia, riisiä ja puuroa. Huoneenlämmössä säilyviä ja muita pitkien päiväysten tuotteita olisi varmaan hyvä olla enemmän varalla, mutta säilytystilaa ei oikein ole.

SonjaM
2/8 | 

Minäkin aina välillä hairahdun miettimään näitä survival -meininkejä, että mihin sitä pitäisi suunnata, jos jotain tapahtuisi, millainen asunto kannattaisi vallottaa ja mitä kaupasta pitäisi hamstrata jne.

Näin lukijalta toiselle: luin äskettäin Margaret Atwoodin dystopia-trilogian, jossa henkilöhahmot joutuivat elämään lähes koko ihmiskunnan hävittäneen ruton jälkimainingeissa, mutta meininki oli aika scifi. Nyt nappasin pian ilmestyvän Tähtikirkas-kirjan ennakkokappaleen mukaani, sen pitäisi olla ruotsalaista dystopiaa ja vaikuttaa vähän arkipäiväisemmältä tarinalta. Takakansitekstissä mainitaan, että sähkökatko ei jää vain katkoksi ja ihmisten täytyy selviytyä talvesta samalla kun kaaos voittaa. Tämä kiinnostaa kovasti, sillä olen jo pitkään miettinyt että olisi kiva lukea jotain survival-kamaa, mutta sopivaa ei ole tullut vastaan...

MarjukkaS
3/8 | 

Me ollaan joskus miehen kanssa leikitelty samalla ajatuksella ja todettu, että hyvinkin selvittäisiin kolme-neljä viikkoa, vaikka oletettaisiin että pakastinkin sulaa. Ja voisihan ne pakastimen annit käyttää ensimmäisenä. Ja tosiaan, jos ne siirtäisi kellariin, niin säilyisihän ne siellä jonkin aikaa.

Varaava takia löytyy, samoin kaasugrilli kaasuineen.

Isoin ongelma meillä tulisi olemaan vesi, olettaen että veden saanti keskeytyisi. Järvi tosin on lähellä, mutta jos olisi joku laskeuma tms, niin eihän sen vettä voisi käyttää. Tosin en tiedä voisiko kaivovettäkään?

Halina
4/8 | 

Meillä poikaystävän kanssa sama tilanne kun ekalla kommentoijalla: pärjättäisiin ehkä max 3päivää ruuan puolesta! :D Jo perus arjessakin hoasin opiskelijaasunnon minijääkaappi, yksi pakastelokero ja yksi kuiva-ainekaappi on rasittavan pieni - saati sitten katastrofin sattuessa haha :D Ilman sähköä ja vettä oltaisiin myös ja se olisi suurin ongelma. Luulen, että meidän tapauksessa pitäisi ottaa auto alle ja pelastautua sukulaisille, jolla omavaraiset maatalot (100 lehmästä riittäisi sapuskaa pitkälle) xD Jos skenaariossa ei pystyisi matkustamaan, niin en tiedä minne pelastauduttaisiin :D Meille on tullut usein vastaan piwniä tilanteita, jossa sähköt poikki pari päivää, mutta aina maataloissa, jossa voi lämmittää myös takalla/löytyy kellari jne. Sen sijaan täällä kaupungissa oltaisiin varmaan ihan sekaisin jo yhdestä päivästä. Veikkaisin, että vesi ja lämmitys tulisi ajankohtaisemmaksi vielä ennen ruokaakin? Mutta tosi hauska ajatusleikki ja kiva postaus!! Nyt rupesin itsekin miettimään miten selviytyä kerrostalossa! :D voisiko esim tislata vettä läheisestä purosta (haha kunnon vaellusvinkki) ja voisiko kylmää roskakatosta käyttää ruuan säilytykseen :D

Dim
5/8 | 

Mä olen tätä aihetta myös mietiskellyt aina välillä. Vesi olisi suurin ongelma jos siis hanavettä ei enää tulisi. Meillä on yksi 10 litran kanisteri kaupasta ostettua pullovetta, säilyy avaamattomana kauan. Mutta eipä sillä kaksi ihmistä kovin pitkään eläisi. Tällainen tuli muuten tarpeeseen jo kerran, kun lähistöltä katkesi runkovesiputki ja meillä oli monta tuntia vesi poikki. Paikallinen vesiyhtiö kyllä toimitti säiliöauton vähän matkan päähän vähän ajan kuluttua putkirikosta.

Ruoan puolesta selvittäisiin varmaan aika kauan. Olen vähän hamstraajaluonne ja meillä on kuivakaappi täynnä erilaisia säilykkeitä ja kuivaruokaa. Pastaa, riisiä, jauhoja, hiutaleita, kvinoaa, linssejä, papuja, tonnikalaa, ananasta, tomaattimurksaa ym. löytyy aina. Pakastimessa on jonkin verran lihaa, leipää ja marjoja. Jos sattuisi olemaan pakkasta, pakateet voisi jemmata kotipihalle jossa ne pysyisivät jäässä.

Jääkaapissa meillä on aina muutamaa erilaista juustoa, voita, hilloja, tiettyjä säilykkeitä + tietysti vähän aikaa säilyvät tuoretuotteet. Niistä kannattaisi siis ensimmäisenä aloittaa. Talossamme on kylmiö, jossa lämpötila vähän vaihtelee ulkolämpötilan mukaan mutta yleensä pysyy aika lähellä jääkaappilämpötilaa. Sielläkin siis voisi säilöä monia ruokia. Normaalitilassa siellä on meidän juomavarasto, joka ei jääkaappiin mahtuisi ja lisää säilykkeitä, juureksia ja vihanneksia.

Talo pysyisi helposti lämpimänä varaavan takan ansiosta. Toisessa päässä taloa on myös puukiuas, jota voisi käyttää lämmittämiseenkin jos takan teho ei riittäisi sinne asti. Normaalisti meillä on ilmalämpöpumppu tukena mutta ei se pakollinen olisi.

Takkaa voisi käyttää ainakin joidenkin pataruokien kypsentämiseen. Ulkona grillillä voisi hoitaa loput kypsennykset. Polttopuita meillä kyllä riittää todella pitkäksi aikaa. Tulitikkuja, kynttilöitä ja taskulamppujakin on reilusti. Paristokäyttöinen radio puuttuu ja tosiaan se juomavesi, muuten selviytymispuoli siis kunnossa. :D

Vierailija
6/8 | 

minimalisminilo.wordpress.com/2017/10/18/poikkeustilanne-kun-hanasta-ei-tule-puhdasta-vetta/

Blogi-postaus Kuopiosta viime vuodelta, kun puhdas vesi loppui...

Kiskis
7/8 | 

Oman kodin survival-tasoa en jaksa nyt miettiä, mutta tulin vaan kertomaan, että kun asuttiin muinoin miehen kanssa Puerto Ricossa niin hurrikaanin lähestyessä kaupasta tyhjenivät ensimmäisenä oluthyllyt 😅

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011