Jos äskeinen kuva sai aikaan akuutin kahvihimon, olet kaltaiseni maitokahvin rakastaja. Mikään ei voita tummapaahtoa yhdistettynä vaahdotettuun maitoon. 

Tai niin luulin. Ostin paikallisesta marketista hetken mielijohteesta Oatlyn kauramaitoa, eli "maitoa" joka on täysin kasviperäinen tuote. Juoksevaa kauraa, kuulosti niin oudolle... Oatlyn iKaffe on tarkoitettu nimenomaan kahvimaidoksi, ja purkin kyljessä mainostettiin iisiä vaahtoutumista muiden ominaisuuksien rinnalla. 

Myönnän, että olin hieman epäileväinen, sillä en siedä kahvissani edes hylamaitoa, sillä se saa kahvin maistumaan heti liian makealle. Mantelimaidot ja muut vastaavat ovat hyviä ihan sellaisenaan, mutta kahvimaidon korvikkeeksi niistä ei yleensä ole.

Kahvinkeittoon sitten vaan. Tölkkiä voimakkaasti ravistelemalla ei tarvinnut edes käyttää vaahdotinta. Tämä on muuten kikka, jonka opin vasta pari viikkoa sitten työkaverilta, kun ihmettelin miksi hän ravistaa niin raivokkaasti maitotölkkiä. Duh, ei ollut sitten itselleni tullut mieleen että niinhän se maito tosiaan vaahdottuu :D Käytän itse tähän hommaan aina pientä Ikean vaahdotinta, jolla surauttelen kevyen vaahdon suoraan kuppiin. 

Kauramaito oli täysi hitti kahvin kanssa. Ei pienintäkään merkkiä makeudesta, kerta kaikkiaan täydellistä. Kahviin tuli pienen pieni, melkein kermainen kauran vivahde, joka entisestään pehmensi makua. Tästä innostuneena keitin uuden satsin kahvia kun Saku tuli kotiin, enkä kertonut miehelleni korvaavani maidon kauramaidolla. Hän ei huomannut mitään eroa, ennen kuin kysyin että miltä maistuu. "Tää on taas joku ekojuttu eikö vaan, mitä tässä kahvissa on?" Hah, Saku on tottunut koekaniinina olemiseen. Mutta oli kuulemma niin hyvää, että hän oli miettinyt saaneensa poikkeuksellisen hyvän kupillisen kahvia. 

Totesimme yhteistuumin kauramaidon olevan niin toimiva kahvimaito, että siitä tuli kerrasta pysyvä tuote jääkaappiin. Hurmasin tällä eilen myös ystäväni Maijan, joka poikkesi kahville lasten futisvuoron jälkeen. 

Olen jo pidemmän aikaa halunnut korvata edes osan arjen maitotuotteista vegeversioilla, mutta en ole oikein tiennyt mistä aloittaa. Tämä kokeilu tuli vähän kuin itsestään, kun huomasin tuon kauniin harmaan purkin kasvimaitohyllyllä. Pakko taas todeta, että ruotsalaiset osaavat tuotteistamisen niin hyvin, että tuo purkki itsessään houkuttelee kokeilemaan. Haksahdan iloisesti kauniiseen esillepanoon, ei voi mitään. Take my money!

Onko markkinoilla suomalaista kauramaitoa? Ja nimenomaan kauramaitoa, sillä koen nämä kauratuotteet soijaversioita kiinnostavammaksi, koska niissä toteutuu lähituotanto. Voi suositella myös muita kasvimaitoja. Pääkriteerinä meidän taloudessa se, että kahvista ei saa tulla makeaa.

Kommentit (22)

a
2/22 | 

Normaali kauramaito (kuten suomalainen Planti) ei sekoitu kahviin kunnolla. Tälläistä kahviin sekoittuvaa kauramaitoa en ole muilla merkeillä tavannut. Jos haluat korvata vielä lisää maitotuotteita vegepohjaisilla, suosittelen kokeilemaan Plantin kaurakermaa ruoanlaittoon ja kauramaitoa aamupuuron pohjaksi! Lupaan että eroa ei huomaa, kuin vain positiivisesti!

Nemeth
3/22 | 

Käytän yleensä vain riisimaitoa tavallisen korvikkeena. Kahvin juon aina mustana!
Onko riisimaitofaneja, en tiedä sopiiko kahviin...

Vierailija
4/22 | 

Plantin ja Pirkan kauramaitoja olen nyt testaillut. En itse käytä kahvin seassa, mutta kaakaon teen näihin. Planti ehkä vähän lirumpaa Oatlyyn verrattuna. Pirkka ihan hyvä, tosin join sitä ennen Plantia, että ehkä totuin liruversioon?

MUTTA näissä on molemmissa todella epäkäytännöllinen pakkaus. Sellainen mehupurkki, jossa ohut lituskainen kansi. Ravistaminen ei onnistu yhtä kätevästi, kuin Oatlylla, vaan välillä valuu pitkin purkin kylkiä sitten. Pitäisi laittaa palautetta, mutta en ole saanut aikaiseksi. Jospa nyt.

Käytän silti tuota Pirkkaa nyt toistaiseksi, vaikka melko lähiruokaahan se ruotsalainenkin olisi.

Jep!
5/22 | 

Lähes kaikkeen kokkailuun ja leivontaan käy kerman ja maidon sijasta joko kookoskerma tai kauramaito. Kookoksen maku tuntuu häviävän kypsennettäessä jonnekin, mikä on hyvä juttu, sillä en erityisesti välitä kookoksesta. (Varmasti kaurakerma toimisi mahtavasti, mutta täältä Uudesta-Seelannista sitä ei valitettavasti saa.) Tein jouluksi omasta päästä lanttu(-bataatti-)laatikkoa vegaanina, tuli erittäin mainiota. Laiton kikhernetölkin lientä kananmunien sijasta ja jonkin verran kookoskermaa myös. Samoilla teen muuten pannukakkua, siis kikhernelientä ja kookoskermaa (ja päälitkuksi kauramaitoa), toimii tosi hyvin.

Vierailija
6/22 | 

Aika monia kaura( ja muita kasvispohjaisia)maitoja testailleena olen tullut siihen tulokseen, että juurikin tämä iKaffe on paras kasvispohjainen kahvi"maito". Tykkään kyllä siitä tavallisestakin Oatlyn kauramaidosta kahvissa, mutta se ei vaahtoudu.

Siirirosmariini
7/22 | 

Reissattiin viime kesänä Ruotsissa ja siellä törmäsin iKaffeen. Tykästyin tosi paljon! Alkuun matkan jälkeen ostin sitä kotiinkin, mutta kun mies ei innostunut, se vähän jäi. Ehkä pitäisi yrittää salakäännytystä? ;)

Vierailija
8/22 | 

Itse en juo kahvia vaan teetä, ja sen kanssa Plantin kauramaitoa. Teessä se ei mene miksikään, mutta kahvissa kai saattaa juoksettua. Muista kasvituotteista tykkään Plantin ruokakermasta ja Yosan kauravälipaloista/-jugurteista. Näillä on helppo viedä ruokavaliota ympäristöystävällisempään suuntaan, vaikka en koe täysvegaaniutta realistiseksi vaihtoehdoksi itselleni. :)

Vierailija
9/22 | 

Musta tuntuu, et Rainbow'n kauramaito on ihan samaa kamaa kun iKaffe, ja näin opiskelijana ennemmin säästän sen euron purkin hinnassa. :D

e
10/22 | 

Mulle maitotuotteista vaikein poisjätettävä oli kahvimaito/kerma ja tällaiselle ex-kermaa kahvilla-juojalle iKaffe on parasta ja ainakin meidän lähimarketista aina loppu. Hamstraan niitä aina useamman , kätsyjä kun säilyvät kauan ja huoneenlämmössä. Oatlyllä on muutenkin kaikkea ihanaa <3

Vierailija
11/22 | 

Täältäkin ääni Rainbow'n kauramaidolle, siinä on hinta-laatu kohdallaan. Toimii paitsi kahvissa, myös sellaisenaan. Tuo iKaffe on mulle vähän liian kermainen sellaisenaan juotavaksi vaikka kahvissa hyvin toimiikin. :)

Tiinale
12/22 | 

Heippa Nelliina! Itsekin olen vähentänyt tietoisesti turhaa maidon kulutusta, ja iKaffe onkin kuulunut kahvini kaveriksi jo pitkään. Tykkään tuosta juurikin kermaisesta ja hieman toffeemaisesta mausta minkä se tuo kahvia pehmentämään. Toinen missä iKaffe toimii mielestäni ihan täydellisesti on tavallinen musta tee. Ihan täydellistä!

Tessaroosa
13/22 | 

Ostin kerran purkin kyseistä Oatlyn kahvimaitoa, enkä ole sen jälkeen muuta käyttänytkään. Joskus jos olen joutunut laittamaan tavallista maitoa kahviin, se on maistunut ihan kuralle ja pettymykselle :D Jännä seurata miten nopeasti makuaisti muuttuu kun vaihtaa eläinperäisiä tuotteita kasviperäisiin.
Ja tosiaan niin kuin ylempänä sanottiinkin, tavallinen kauramaito ei sekoitu kamalan hyvin kahviin tai muihin kuumiin juomiin mutta menettelee sekin.

Sanje
15/22 | 

Ikaffe on kahviin ihan parasta, sopivan muttei liian kermainen! Ja viime kesänä Flowssa sain ikaffesta niin parhaan laten, ettei (luomu)maidosta voi niin hyvää edes saada.

Majayna
16/22 | 

Blue Diamondin barista mantelimaito, eli se kahviversio, on mun suosikki. Tulee paksumpi ja kestävämpi vaahto kuin tuolla Oatlyllä. Mielestäni Oatly on myös makein testaamistani merkeistä, ja se vaahto lässähtää minusta liian nopeasti. Hyvää se kyllä on! Kakkosena kuitenkin mantelijuoman jälkeen tulee Alpron soija-kookos. Hyvä vaahto ja tykkään makeahkosta kookoksen mausta vaahdossa (ei maistu niinkään sitten kahvissa). Alpron soijajuoma, siis se joka on kahviin tarkoitettu, on myös hyvä, tosi neutraali eikä erotu maullaan kahvista juurikaan. Joskus ennen kun näitä kahviversioita alkoi tulla kauppoihin, kokeilin normi soija- ja mantelijuomia kahviin, ja oli niin hirveetä että jouduin kaataan saman tien pois! Jotenki tosi jauhoinen meininki :( En toki testannut kuin ne pari laatua, joku muu voi toimiakin, mutta mun mielestä noilla tuli ihan kauheeta. Onneksi nuo kahviversiot on niin hyviä! En oikeen tykkää tavallisen maidon mausta kahvissa, joten join aina kahvin mustana. Mutta nyt pystyy testaileen kaikkia tummapaahtokahvejakin kun on sopivat maidot.

Vierailija
17/22 | 

Ostin osittain tämän postauksen innoittamana Oatlyn "jogurttia" ja sekin on ihan mielettömän hyvää! Seuraavalla kauppareissulla ikaffea myös!

iituliina
18/22 | 

Makeuttamaton mantelimaito on musta paras, mä en voi sietää sitä kauramaidosta tulevaa kaurapuuron makua kahvissa, yyh!

katika
19/22 | 

Kahvimaidoista en osaa sanoa, koska mielestäni kahvi täytyy juoda mustana eikä missään nimessä maidon kanssa. Mutta meidän koko perhe rakastaa Plantin kaurapohjaista vaniljakastiketta! Se menee sellaisenaan vaikka suoraan purkista, mutta tarvittaessa vaahtoutuu vaikka piirakan päälle. Minun mielestä se on parasta valmiskastiketta, mitä kaupasta löytyy!

*jossu*
20/22 | 

Rainbown kauramaito on tosi hyvä kahvimaito, toimii yhtä hyvin kuin iKaffe ja on halvempaa. Mitään muuta toimivaa kasvimaitoa en olekaan löytänyt, juoksettuvat kuumassa kahvissa.

Helen
21/22 | 

Täältä myös ääni Rainbown kauramaidolle: paras kahvimaito ja käytän myös kaurapuuron kanssa! Pitää aina ostaa useampi purkki, kun on joskus Prismassa loppu.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu