En ole yleensä avuton oikeastaan missään asiassa, otan aktiivisesti itse selvää ja käyn hommiin. Olen täysin vakuuttunut että sitä voi oppia lähes mitä tahansa, kunhan vain päättää niin ja näkee vaivaa asioiden eteen. Kuitenkin, tämä puutarha-asia on kohdallani ehkä jännittävintä mitä olen joutunut kohtaamaan, koska pohjatietoni ovat täysin nollassa. Minulla on sellainen fiilis kuin minut olisi heitetty susille ja läimästy selkään että koitahan pärjäillä :D pelottavat kasvit jumaliste!

Tajuan nyt HC-googlauksen jäljiltä että olen esimerkiksi mansikkamaan siivoamisessa pahasti myöhässä, se olisi pitänyt siivota jo aikoja sitten heti lumien sulamisten jälkeen. Lähdetään siitä että käsite mansikkamaan siivoaminen oli ihan uutta. Netin ylimalkaisissa ohjeissa pelotellaan kaikenmaailman mansikka- ja hillanälvikkäillä, jotka uhkaavat mansikkamaata jos siivousta ei tehdä. Nälvikäs, kuulostaa... aikamoiselta pedolta. En välttämättä halua tehdä tuttavuutta.

Lähtötilanne on siis tämä; kuivaa lehteä riittää, pari voikukkaa näkyy siellä täällä ja seasta puskee jo vihreää. On vissiin syytä olla suht varovainen noiden kuivien roippeiden karsimisessa. Lisäksi pitää odottaa nettiohjeiden mukaan kuivaa keliä, tämä sade ei passaa.


Mikähän idea tuolla puun kaarnasilpulla rivien välissä mahtaa olla, se on kuitenkin kuitukankaan päällä joten ei taida pahemmin olla tekemisissä maaperän kanssa? Saako sen siivota pois? Apua :D

Ihan oma lukunsa on pihallamme viihtyvä melko runsaslukuinen räkättirastaskanta, joille varmasti kelpaa herkkumansikat vähintään yhtä hyvin kuin meille. En millään haluaisi laittaa taimien päälle verkkoa johon linnuilla on edes pieni mahdollisuus sotkeutua. Onko muita, vähän lempeämpiä tapoja suojata marjat? Vai ovatko nuo verkot kehittyneet sitten 80-luvun, jolloin muistan surreeni lintuparkojen puolesta joilla olisi lapsen mielestä ollut ihan yhtäläinen oikeus marjaherkkuihin kuin ihmisellä. (Pelastin myös karvamatoja autotieltä ja sen sellaista).

Naurattaa tämän postauksen kirjoittaminen nyt siinä määrin, että melkein jättäisin mielummin julkaisematta. Pitää varmaan vuokrata joku martta tänne landelle vääntämään idiootille rautalankaa kuinka en tapa puutarhaani yhdessä kesässä.

Kommentit (31)

Pauliina
1/31 | 

Olen ainakin nähnyt käytettävän marjojen suojaamiseen jotain harsomaista juttua, jossa ei siis ole verkon tyyliin reikiä mihin linnut voisivat sotkeentua. Ja voihan sitä jättää vaikka yhden rivin tai rivinpätkän suojaamatta, niin saavat linnutkin herkutella :)

Varpu

Puutarhurin mielipide, ehdottomasti ei harsoa. Harsoa käytetään kukinta-aikaan suojaamaan mahdollisilta hallaöiltä, ei linnuilta suojaamiseen. Mansikat tarvitsevat ilmavan kasvupaikan, home ja jotkut muutkin taudit iskevät niihin herkästi, harso ei päästä kosteutta haihtumaan tarpeeksi. Tämän vuoksi myöskin rikkaruohot ja ylimääräiset kuivuneet lehdet on hyvä pitää poissa mansikoiden juurelta.

2/31 | 

Hihih :D, tuttu tunne. Minä ratkaisin verkkopulman (myös yksi epämiellyttävähkö muisto lapsuudesta) niin, että siirsin purin mansikkapenkit ja siirsin osan mansikantaimista ruukkuihin (ruukkupuutarhaa pukkaa) ja kun mansikat kyspyvät, nopein saa syödä. Katotaan miten käy.

Pauliina
3/31 | 

Ja yksi konsti on tietenkin perinteinen linnunpelätti. Jotkut käyttävät myös puiden oksiin ym. ripustettua foliota tms. kiiltävää materiaalia lintujen pois pelottelemiseen, en tiedä sitten kuinka röyhkeitä ja rohkeita räkätit ovat, toimineeko niiden kanssa...

Näin on! Meillä ollut marjapensaissa ripustettuna vanhoja cd-levyjä ja vhs-nauhaa ja linnut kävivät ainakin huomattavasti vähemmän kuin edellisenä vuonna! Tänä vuonna olen pitkin kevättä askarrellut rautalangasta ja kimaltelevista kristalleista ym sydämiä sun muita jotka ovat ympäri puutarhaa ripustettuna myös ilo silmälle:)

LittlePhoenix
4/31 | 

Voit unohtaa painajaismaiset kuvat verkkoihin takertuneista linnuista ihan huolella, senkun marssit esim K-rautaan, Plantageniin tai ihan Robin Hoodiin ja kyselet harsoa mansikkamaan peitoksi tai jos linnut käyvät oikein röyhkeiksi ja nokkivat harson puhki niin jonkinlaista ohutta muovia olen myös nähnyt mansikkapenkkien suojana. Lintujen pelottimeksi voisi kehittää esim pienen kehikon mansikoiden ympärille kepeistä ja vaikka ihan pyykkinarusta johon sitten kiinnittää foliota ja vanhoja cd-levyjä roikkumaan. Ainakin omissa piireissä toimineet hyvin ja marjat ovat päätyneet kaksijalkaisten suihin siivekkäiden sijaan : ) ja se kaarnakate on mitä luultavimmin avustamassa rikkaruohojen kurissapidon kanssa eli se kannattaa jättää paikalleen. Toivottavasti saatte paljon marjoja tänä kesänä!

ElinaTammi
5/31 | 

Meillä tuo verkko-asia on ratkaistu sillä tavalla että isäni teki autokatosmaisen rungon, jonka päälle viriteltiin kanaverkkoa (eli rautalangasta), joka ei jousta - hajoa - eikä näin ollen myöskään takerru lintusten jalkoihin. Tämä viritelmä on myös kestänyt monta vuotta eikä joka vuosi tarvi hankkia uusia verkkoja.:) Käynti mansikkalaan on järjestetty niin että etusyrjällä on aukko, jonka peittona on itseasiassa vanhasta puimurista jäänyt levy lepäämässä, jonka saa sitten kaataa maahan kun pitää päästä sisälle. - mutta tämän nyt voi ratkaista juuri sillä omalla mieleisellään tavalla.:) Toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitin, kuvaa en nyt valitettavasti saa kun sijaitsee vähän kauempana:)

6/31 | 

Mansikoiden päällä oleva harso on käsittääkseni tarkoitettu vain suojaamaan mansikoita ensimmäisiltä hallaöiltä.
Mielestäni kanaverkko kuulosti tosi hyvältä idealta, rastasverkkooon kun ei takerru edes pelkät linnut, vaan sieltä voi löytyä myös orava tai siili :(. CD levyt ja foliosuikaleetkin toimivia ilmeisesti, lisäksi kuulemma vanha videonauhakin toimii hyvin, kiillon lisksi suikaleet pitävät jonkinmoista ääntä käsittääkseni :)
Ai niin, ja jättäisin minäkin tuon karikkeen mansikkarivien v'äleihin, kauniimpi katsoa kuin mansikkakangas.

käyttäjä-6444
Liittynyt23.2.2015

Olen samaa mieltä: harso ei välttämättä päästä tarpeeksi valoa läpi ja lisäksi se saattaa hautoa kosteutta, jolloin mansikoihin voi iskeä helpommin jokin tauti.

Annie
7/31 | 

Täällä on toinen karvamatojen (ja muiden matojen) pelastaja! Eipä miulla muuta, mansikkamaista tiedän vielä vähemmän kuin sinä. :D

Hirmuisen kiva on ollut kyllä lukea tästä taloprojektistanne, sillä talonne vaikuttaa hyvin paljon sellaiselta, minkälaisen itsellenikin voisin hyvin mieluusti ottaa jos joskus vain sellaiseen olisi saumaa. Kerrostaloasumiseen on tyytyminen ainakin tässä vaiheessa. :P Mielenkiinnolla odotan aina näitä postauksia! :)

maria
8/31 | 

Todennäköisesti karike on tuossa pitämässä kangasta paikallaan. Muuten tuuli pullistelisi sitä.

Itse lakaisisin kuivalla kelillä kuivat lehdet pois. Jos sen tekee ennen kukintaa, niin voi tehdä ihan reiluin ja ronskein ottein, ei terveille kasvaville kuinkaan käy.

Ruokalusikallinen tai pari jotain lannoitetta voisi tehdä hyvää joka puskan juurella.

Sini
9/31 | 

PUUN KAARNA SILPPU pitää kosteuden maassa paremmin kuivina kesinä.. siinäpä siis sen funktio..Älä siivoa pois. Nypi vaan joukosta rikkaruohot ja kuivat mansikan lehdet!
Terveisin se omavarainen =)

CH
10/31 | 

Elä Daisari ressaa :) Isoveljelläni on vanha mummonmökki keskellä metsää, ja tontti on täynnä erilaisia herukoita, mansikoita, vadelmia, raparperia ja karviaisia - ja kukaan ei hoida niitä Millään tavalla. Ei nypi, ei lannoita, ei suojaa ja hyvin puksuttavat vuodesta toiseen :) Ja satoa tulee enemmän kuin tarpeeksi. Että et sä nyt varmasti voi saada niitä yhdessä kesässä tapettua!

Heidi
11/31 | 

Yksi vaihtoehto on tehdä ennen oikeiden mansikoiden kypsymistä "huijausmansikoita" :) Eli kerää mansikan kokoisia kiviä, maalaa ne mansikan näköisiksi ja laita mansikkamaalle. Linnut käyvät aluksi näykkimässä niitä kiviä, mutta pysyvät poissa kun tajuavat, ettei ollutkaan mansikoita! Toiminut ainakin meillä, eikä tarvitse rumia verkkoja :)

12/31 | 

meil on mansikkamaalla puskien seassa punaisia kiviä: lintu hyvällä tuurilla luulee, että kivi on mansikka ja ei tuu enää takas ku on sitä maistanu :D

Iiduska
13/31 | 

Älä stressaa :) Jos et ole ihan varma mitä teet, paras hoito on antaa vain kasvaa. Omaa mansikkamaata ei ole nypitty eikä suojattu millään verkoilla ja joka vuosi tulee mansikkaa niin että kohisee. Sama juttu kukilla: annan kasvaa vain. Selviäähän kasvit luonnossakin ilman nyppijöitä.

Rikkaruohoja on ihan hyvä napsia pois, kun niitä ilmestyy. Ja jos kesällä tulee taas kovat ja pitkät helteet, kannattaa aina välillä heittää letku kastelemaan mansikoita, etteivät kuole kuivuuteen.

Koala-AM
14/31 | 

Enolla on luomutila ja mansikoita aivan (liian) monena kesänä poimineena erilaiset linnunkarkottimet ovat tulleet tutuiksi. Yleensä maalta löytyy cd-levyjä, nauhoja tai linnun näköisiä pelättimiä kököttämässä. Jotkut malliit käsittääkseni myös ääntelevät välillä. Joskus on toki pään nostaessaan tuijottanut kuollutta lintua (vähän ikävämpi karkotustapa on toisen enoni aamuherätyslaukaukset naapurissa, joihin joskus joku lintu kuoleekin) ja olo on ollut kuin jollain ihmissyöjäsaarella. Mutta toiminee varoituksena sekin.

Nuo kuivat oksat voi ainakin aiemmin keväällä ihan reippaasti vain haravoida pois (muovia varoen) ja onnistunee vielä tähänkin aikaan, kun käyttää vähän kevyempää otetta. Kunhan ei ihan keskellä käytä sitä haravaa, vaan ylhäältä alas -liikettä sen vihreän verson alapuolelta.

Älä laita hallaharsoa päälle, saat todennäköisesti vain homeisia mansikoita. Kesällä kannattaa muutenkin aina sateisina päivinä käydä mansikkamaa läpi ja nostaa marjaoksia ylös maasta. Yhden sadepäivän jälkeen mansikat vielä kuivuu, mutta kahden tai useamman jälkeen ne alkaa pehmetä ja pilaantua.

15/31 | 

Kiviä ei pitäisi maalata punaiseksi.lintujen nokat voivat vioittua niiden nokkiessa niitä.

Jassu
16/31 | 

Jos et halua mansikoita piiloon, rakenna mansikkamaan ympärille kehikko ja verkota semmoisella "vinttikoppi"verkolla, siis semmoisella kanahäkkiverkolla. Verkotettu katto päälle ja pitkälle sivulle saranat. Jos on isompi alue, teet pari kattoa. On helppo aukaista "katot" ja hoitaa (tai popsia) mansikoita, eikä niitä tarvii piilottaa :)

Puutarhamyymälöissä ja lelukaupoissa myytäviä kumisia käärmeitä mansikkamaalle! Niitä kun välillä vaivihkaa siirtelee ja pidättäytyy itse leluilla leikkimästä niin hyvin ovat lintuihin tehonneet!

Tuija
17/31 | 

Mulla yks tuttu maalas kiviä eikä linnut syöny marjoja ku ennen niiden kypsymistä ehti porot syödä koko taimet:-) Mutta teillä ei ehkä siellä etelässä oo tätä pelkoa!

Fee-
18/31 | 

Jep, älä laita harsoa, se on hallaharsoa ja on tarkoitettu taimien suojaamiseen yöpakkasilta. Mansikka ei juuri niistä piittaa, pärjää ilmankin. Harson kanssa mansikat todnäk. homehtuvat.

Jättäisin tuon kuorikkeen paikalleen, on siistimpi kuin musta muovi ja pitää tosiaan kosteutta. Siivoa vaan muuten.

Tuo mitä moni on ehdottanut, että laita "seinät ja katto" verkosta tai esim. metallisesta kanaverkosta on hyvä niksi. Toinen on just nuo punaiset kivet tai muoviset käärmeet. Riippuu toki vähän linnuistakin mitä siellä teillä pesii, että mikä tepsii parhaiten.

Karvamato
19/31 | 

Heheh, tiedäthän, että karvamadoista kuoriutuu heinä-elokuussa ne kaikkein isoimmat perhoset? ;)

Maiju
20/31 | 

Hirvensarvisuolaa! Sitä ja vettä lasipulloihin ja pullot marjapensaiden juureen, niin pysyy linnut poissa. Toimii ainakin meidän äitin puutarhassa ja vieressä oleva mansikkamaakin saa olla rauhassa. Ihminen ei hajua haista eikä se tunnu kissoja haittaavan, mutta linnut ei tykkää :) Ja sit syksyllä voi lirutella jäljellä olevat liemet nurmikolle, niin myyrät ei myllää talvella. Suolaa saa apteekista, mutta sen ja veden suhdetta en muista. Osaavat ehkä apteekissa auttaa :)

Sari
21/31 | 

Ihana blogi sulla!
Mulla oli edellisessä kodissa mansikkarivistö, jonka suojasin vihreällä kanaverkon tyyppisellä pienisilmäisellä verkolla. Siitä puuttui kyllä kaikki hi-tec koska olimme vain muotoilleet sen sellaiseksi kaarevaksi. Mansikkapenkin 'takapuolelta' iskimme verkon piikit maahan ja etupuolelta vähän kevyemmin, kun siltä puolelta sitten kävimme napsimassa mansikat. Toimi hyvin ja oli helppo toteuttaa. Mulla olisi mennyt yöunet jos olisi pitänyt siilien ja lintujen puoleta pelätä....

Elli
22/31 | 

Mä jäin miettimään et miten ammattiviljelijät saa varjeltua hehtaaripeltojaan. Riittääkö siihen oikeasti CD-levyt ja videonauha....?

Koala-AM

Se varmaan riippuu, onko luomutilallinen vai ei. En tiedä tavallisten viljelijöiden keinoista edes sen vertaa, että poikkeavatko ne viljelytapojen tapaan luomuviljelijöiden. Mutta enollani keinot ovat cd:t, nauhat, linnun (haukan/pöllön) näköiset ja ääntelevät pelottimet, pelloilla liikkuvat mansikanpoimijat ja yhdellä tietyllä pellolla tosiaan toisen enoni aamulaukaukset. Linnut syövät kyllä marjoja eli hävikkiä tulee, mutta ilmeisesti keinot toimivat kun mansikkaa tulee riittämiin.

Millimetri
23/31 | 

Meillä maalla on porukoilla on muutamat pitkät rivit mansikkaa, joita ei vielä ole haravoitu, joten ei hätää! Varovasti voi puskien juurelta lehdet haravoida, varoo vain niitä ja rönsyjä, joista voitte laajentaa mansikkamaata, muuten kannattaa napia pois. Reippaasti voi juolaheinät yms. kitkeä pois juurista, jottei mansikantaimet huku niihin ja vie voimaa niiden kasvulta. Tuo hakesilppu tosiaan on tuossa vain, että pysyy rivistö paikallaan ja onhan riveillä väli oltava =)
Meillä ei käytetä mitään harsoja, hallaa varten ne vain ovat! Eikä kyllä mitään verkkovirityksiäkään linnuille, syövät jos syövät. Kaikenlaisia peloteviritelmiä on käytetty mitä edellä olevat maininneet, mutta linnut tottuvat niin äkkiä näköjään kaikkeen, että kohta niitä mansikkamaalla näkyy =D Tietysti jos on vain pikku pläntti mansikkaa, niin kaipa siihen voi jostain jonkun idean löytää niitä suojaamaan.
Meillä ei käytetä mitään torjunta-aineita, niistä tullut joskus aikaan ihottumaa, joten ei ollut suosittu ollenkaan.
Riippuu myös mitä lajia mansikat on, että kestävätkö miten hometta ja onko ne säilömiseen hyviä. Kesällä, kun mansikat alkaa tulla, niin koittaa kerätä kypsät pois, jos tietää sadetta olevan tulossa, muuten kasvuvat ja vettyvät, jos vaan sattuu sen verran vesilammikkoon mansikat osumaan.
Muutaman vuoden välein pitää mansikantaimet uusia, koska "tuotanto" pienenee ja uudistamalla saa taas paljon mansikkaa tulemaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu