Tämä on nyt luokkaa ei ole totta miten en tätä aikaisemmin tajunnut, ja julkaisen tämän marttavinkin ihan siitä syystä jos joku muukin on yhtä uuno kuin minä. Eli ei ole tiennyt että keraamisen lieden puhdistusaineella voi puhdistaa takkalasit ja itseasiassa koko takan!

Ihan tuurilla huomasin Herra Muskelin kyljestä pienen printin (pientä printtiä ei koskaan lueta) jossa mainitaan että sillä voi puhdistaa myös takan nokitahrat ja siinä ei todellakaan kauaa nokka tuhissut kun hilpasin jo kohti olohuonetta. Meidän takassa on ollut alusta lähtien ikävät nokijäljet heti luukkujen alla kermanvalkoisessa pinnassa, ja lisäksi luukkujen lasit ovat olleet rumasti noessa. Olen yrittänyt puhdistaa näitä jälkiä suurinpiirtein kaikella mahdollisella aina peruspesuaineista hammastahnaan (koska sillä lähtee hopeakin puhtaaksi) eikä mikään ole auttanut. Mutta nyt.


Ennen:


Jälkeen:


Ihan turhaan manaillut noita jälkiä melkein vuoden! Lähtivät todella iisisti irti keraamisen putsarilla ja talouspaperilla. Joskus ratkaisu on nenän alla monta kuukautta ennen kuin sen hoksaa. Ihan erityisen hienoa oli myös saada nokijäljet itse takasta irti, tuntuu siltä kuin olisi saanut ihan kokonaan uuden takan joka hohtaa valkoisuuttaan. Me happy.

Kommentit (45)

1/45 | 

Todellinen marttavinkki on lasisten luukkujen puhdistaminen kostealla pyyhkeellä/paperilla ja tuhkalla. Sitten vielä kiillotus sanomalehdellä. On ympäristöystävällistä eikä tarvii lähteä kauppaan asti aineita hakemaan :)

Säe
2/45 | 

Itse käytän tätä helppoa, halpaa ja toimivaa menetelmää: "Nokitahran poistoon lasipinnoilta tai tiilipinnoilta voidaan käyttää hieman kostutettua pyyhettä ja jäähtynyttä tuhkaa. Kostutettua pyyhettä (tai pyyhkeen kulmaa) painellaan ensin jäähtyneessä tuhkassa. Tämän jälkeen nokitahrat hangataan irti pyyhkeen avulla. Tällä menetelmällä nokitahrat on helppo saada pois esim. puulämmitteisten uunien suuluukuista."

mustamekko
3/45 | 

Kiitos vinkistä!
Nyt tiedän mitä pakkaan seuraavan kerran mökille mukaan. :)

Kajsa
4/45 | 

Paras tapa puhdistaa takan lasit on tuhka. Märkä talouspaperi pyöritetään tuhkassa ja sillä sitten pyyhitään lasit läpi, sitten puhtaalla kostealla paperilla toistamiseen ja tadaa: Puhdasta!

terhi
5/45 | 

Kikkakakkonen omalta äidiltäni: Siihen nokeentuneeseen lasiin tepsii myös tuhka ja vesi: kostuta vähän talouspaperia ja paina sitä hiukan takassa olevaan tuhkaan, pyyhi sitten lasi, ja kuivaa toisella paperilla. Nopeaa ja helppoa, riippuen toki varmaan lasin likaantumisen tasosta ja pinttyneisyysasteesta.

6/45 | 

Yksi siivousaine, joka käy mm kaikkeen ja puhdistaa järkyttävän hyvin on Universal stone. Mä oon kohta hinkannut sillä koko asunnon ja saanut pois tahrat, joita en ole vuosiin saanut muilla aineilla pois. Kallistahan se on, mutta riittoisaa ja ympäristöystävällistä ja myrkytöntä.

ps. Näin susta viime yönä unta, missä sä olit My little pony ja sun ponikaverit olivat sisustaneet sun asunnon sellaiseksi pelottavaksi autiotaloksi, missä oli rikkinäiset verhot ja risoja nukkeja ja kamalasti hämähäkkejä.

myohmy
7/45 | 

Tuota, kyllä noki uunin lasista lähtee pelkällä vedelläkin. Kostuta talouspaperi, pyyhi ja ota toinen kuiva paperi, jolla voit kuivata lasin ja puhdasta tulee. Eikä tarvi muskeleita. :) Sen sijaan iholta ja vaatteista toi noki ei lähde sitten millään! p*rkule! Että en suosittele takkahommia esim. vaaleissa farkuissa nimimerkki kokemusta on...

hheidi
8/45 | 

Millanen pinta teillä on takassa? Mietin, että toimiskohan tuo putsari pönttöuuniinki.. Luukun yläpuoli ihan mustana, eikä puhdistuskeinoja ilmeisesti juuri oo.

Susanna

hheidi - jos on maalattu pönttöuuni kannattaa olla tarkkana noiden kemikaalien kanssa. Eilen tästä postauksesta innostuneena tutkittiin kaupassa purkkiloita ja siellä varoiteltiin että ei sovellu maalatuille pinnoille (joku noenpoistoaine taisi olla). Ja varsinkin jos on sitten vielä semmonen vanhavanha pönttis joka ei ole metallipintainen (meillä alle vuoden vanha uudistuotantoa oleva pönttöuuni valkoiseksi maalatulla peltikuorella).

hheidi

Okei, kiitos vinkistä. Meillä on juurikin oikeesti vanha pönttöuuni. Taitaa olla maalaus sitten varmin vaihtoehto tummuneelle pönttöuunille..

Jasu
9/45 | 

Nokeentuneet takan lasit puhdistuvat kuulemma myös märällä sanomalehdellä sekä kostealla tuhkaan dipatulla rätillä!

Tinke
10/45 | 

Clasulta saa myös näppärää takan luukkujen putsaria Sootoff nimellä :) Suosittelen ehdottomasti tarkastamaan !

-TIINA-
12/45 | 

Mitä materiaalia tuo teidän takka on? Olen nimittäin tuskaillut tämän saman asian parissa meidän leivinuunin kanssa..

Suski
13/45 | 

Ekologinen ja turvallinen takka/leivinuunin lasien puhdistus noesta on sanomalehti jonka pinta kasteltu vedellä, kastellaan tuhkassa ja tällä puhdistetaan lasi. Sitten paperi uuniin ja tätä toistetaan kunnes lasi puhdas. Helppoa ja myrkytöntä.

Luomuniksi
14/45 | 

Lasisen takkaluukun noet lähtee myös ihan sillä, että kostutat talouspaperin, dippaat sen tuhkassa ja pyyhit. Kyllä, kuulosti minustakin käsittämättömältä, mutta on testattu ja toimii.

Sariska
15/45 | 

Sopiskohan tuo tökötti myös sähköuunin pahdistamuseen, kun sen siivoaminenkin on aina ihan helvettiä, eikä ikinä tuu täysin puhdasta, etenkään just siitä lasiluukusta!

Niina
16/45 | 

Kaikkein ekologisimmin, halvimmin ja helpoimmin takan lasit saat puhtaaksi vanhanaikaiseen tapaan puutuhkalla. Ei siihen mtn Mr muskeleita tarvita! Eli kostutetaan esim. törppö talouspaperia tai sanomalehteä, töpötellään siihen hieman tuhkaa ja hierotaan sillä lasia. Kokeilepa. Vakuutan ja vannon että tämä vanha konsti hakkaa tuon myrkyn mennen, tullen ja palatessa.

Annika
17/45 | 

Kai sen vinkin tiedät myös, että uuninluukun saa puhtaaksi kostutetulla sokeripalalla? Siihenhän ei tepsi ikinä mitkään aineet, mutta sokeripalalla lika irtoaa tuosta noin vain. Olin aivan myyty, kun joku kertoi minulle tuon vinkin. :) Toki niitä sokerinpaloja menee aika monta, jos luukku on oikein likainen.

18/45 | 

vähän sama, me on muutettun reilu vuosi sitten tänne. siitä saakka oon katsellut uunin lasia ,ei kunnolla läpi nähnyt. testannut vähän kaikkea, jopa mäntysuopaa.
sitten googlasin marttoja, löysin suola+vesi+sooda-yhdistelmän ja käytin hankaukseen taikasientä.
nyt on kivaa tehdä ruokaa kun lasista näkee läpi eikä tarvitse aukoa kokoaika luukkua ;)

Sonja
19/45 | 

Lukeeko muut edeltävien kommentteja? Hassua luettavaa, kun parikymmentä ihmistä kaikki erikseen suosittelee sitä veden ja tuhkan käyttöä. Hyvä vinkki, mutta eiköhän se muutaman suosituksen jälkeen tullut jo selville =)

ööh

Tai sitten on niin, että kommentit menee suodatuksen kautta, eivätkä ne ole heti näkyvissä, näin ollen ei ole voinut tietää jonkun jo antaneen saman vinkin, daa! ;)

Toinen Martta
20/45 | 

Mr. Musclen olen ottanut avuksi myös silloin, kun teräksiseen tiskialtaaseen alkaa muodostua sävyeroja, jotka ei pesemällä lähde. Ei ole naarmuttanut pintaa, mutta puhdistanut hienosti!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012