Matka muinaiseen Suomeen

Löysin satunnaisvierailulla kirjakauppaan niin mielenkiintoisen tietokirjan, että olen viihtynyt nenä kartassa siitä lähtien. Kuinka paljon muinaismuistoja kotiseudultani löytyy ja mitä täällä on tapahtunut tuhansia vuosia sitten?

Me tavalliset kuolevaiset miellämme historiaa helposti vain muutama vuosikymmen tai sata taaksepäin. Mutta kuitenkin ensimmäiset asukkaat saapuivat tänne jo 11 000 vuotta sitten jääkauden päätyttyä. Miten Suomessa asuttiin tuolloin ja onko siitä mitään jäljellä, näihin kysymyksiin vastaa Ilari Aallon ja Elina Helkalan kirja Matka Muinaiseen Suomeen.

Olen ollut aina kiinnostunut paikallishistoriasta ja historiasta ylipäätään. Rantalomien sijaan viihdyn reissuillani homeisissa hautakammioissa ja vanhoilla linnavuorilla. Ehkä juuri siksi tämä kirja kolahti. Varsinainen napakymppi. 

Suomen historian aikakausien lisäksi sivuilta löytyy paljon mielenkiintoista tietoa ja kuvia suomalaisten pyhistä paikoista, kalmistoista, kalliomaalauksista ja vanhoista linnoituksista. Muinaisessa Suomessa on loitsittu, kunnioitettu pyhiä lähteitä, rakennettu jatulintarhoja ja palvottu kiviä. Vainajat on milloin poltettu, upotettu lähteeseen, haudattu saariin, laitettu punamultaan, tai päälle on ladottu hiidenkiukaita. Kunnes kirkko pakotti luopumaan moisista pakanatavoista ja hautaushommat siirrettiin kirkkomaille sakon uhalla.

Tämä kirja on suorastaan täydellinen matkaopas muinaiseen Suomeen. Elävän tarinoinnin ja hyvän kuvituksen perusteella on helppo napsia retkikohteita omalle listalle. On ilo asua Hämeessä, joka tuntuu olevan pullollaan hienoja muinaiskohteita, mutta yhtälailla historiallisia paikkoja löytyy ympäri maan. Suurin osa muinaisista nähtävyyksistä löytyy luonnosta, jolloin ne ovat meistä jokaisen saatavilla. Museoillakin on aikansa ja paikkansa, mutta kevät on parasta retkiaikaa olla ulkona luonnossa, joten ylös, ulos ja historiaan sukellus!

Jos kirjaa ei satu olemaan käsillä juuri nyt, Museoviraston muinaismuistorekisteri löytyy osoitteesta: www.kyppi.fi ja karttasovellus www.muinaismuistot.info toimii hyvänä täsmäoppaana. Oli hauskaa löytää jo pelkästään omasta kotikylästä ties miten monta kohdetta, joiden olemassaolosta en ole tiennyt mitään! Ja toisaalta on ollut huimaa ymmärtää, että lapsuuden leikkipaikat ovat olleet muinaisia kivikautisia asuinpaikkoja ja Rapolan linnavuoren varoitusmerkkitulikiviä. Olin lapsena sitä mieltä (ja olen edelleen) että kyseisten siirtolohkareiden alta kävi tie aliseen maailmaan. 

Kommentit (1)

Sun blogi on paras
1/1 | 

Viime vuonna ilmestyi toinenkin kiinnostava kirja, Suomen kansan pyhät paikat. Aiemmin sinunkin palstallasi mainittu kirja Ikimetsien sydänmailla alkoi kuitenkin vähän tuntua plagiaattimaiselta kun olin lukenut Paula Havasteen Maan vihat ja Tuulen vihat. Havaste ei myöskään sorru laittamaan ihmisten suuhun sellaisia ilmaisuja, joita siihen aikaan ei mitenkään ole voinut olla kuten tuon toisen kirja kirjoittaja, jotkin asiat särähtivät aika pahasti korvaani. Valitettavasti naisten kirjoittamat kirjat vaan enemmän mielletään viihteeksi ja nuorikin miespuolinen saa automaattisesti enemmän arvostusta. Havasteen kirjat kuvaavat tietysti asioita myös enemmän naisnäkökulmasta. Tietoa muinaisuskomuksista ja historiasta toki hyvin molemmilla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat