Käväisin eilen Sammon keskuslukiossa juttelemasta bloggaamisesta osana Median makupaloja -luentosarjaa. Paneelikeskustelussa olivat kanssani mukana valokuvaaja (ja bloggari) Eino ja kyseisen lukion edustajana bloggari Rosaliina. Vaikka olenkin esiintymiskauhuinen, bloggauksesta on aina helppo puhua. Olen kirjoittanut riittävän kauan, ja seurannut lähietäisyydeltä blogien suosion räjähdystä.

Mietin aamulla viisi minuuttia laitanko ylleni jotain siistiä&asiallista vai näytänkö itseltäni. Päädyin näyttämään itseltäni.


e3

e3

Luennon jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kysellä meiltä mitä ikinä halusivat. Minulta kysyttiin mm. millaisen vastuun otan tekemistäni tuotesuosituksista, mitä jos tuote ei toimikaan lukijalla. Mielenkiintoinen kysymys oli myös muotiblogien vaikutusvaltaan liittyvä. Mitä mieltä olen bloggarina blogien kannustamisesta ostamiseen ja kulutukseen.

Todella hyviä kysymyksiä, joista olisi mahtavaa päästä juttelemaan lukijoiden kanssa. Voisin toki kirjoittaa aiheesta kilometrin mittaisen mielipidepostauksen, mutta se tuntuu silti vähän yksinään huutelulta. Voi kun voisin järjestää teidän kanssanne jättimäisen interaktiivisen videokonferenssin! Blogeista on yllättävän hauska jutella, kun saa mukaan monenlaisia näkökulmia. Paneelikeskusteluissa on ylipäänsä se hyvä puoli, ettei niissä mennä vastapuolen kimpaantuessa henkilökohtaisuuksiin. Aiheesta saa livenä paljon enemmän irti verrattuna nettikeskusteluihin. Ikävän usein nettissä kommentointi ajautuu sille noku sä oot tyhmä -linjalle ja itse asia jää taka-alalle.

Se olisi sitten perjantai koputtelemassa ovelle. Miten tämä viikko on mennyt näin nopeasti!

Kommentit (16)

2/16 | 

tervetuloa vain tänne pispalanharjulle juttelemaan blogeista! haen kauppahallista pullaa ja laitan kahveet tulemaan :)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
3/16 | 

ida: sun täytyy ehdottaa teidän opettajalle :) jollekin mediakurssille tms. Mua on nimittäin kysytty tässä matkan varrella monestikin kouluihin, joten todistettavasti tuollaisia tilaisuuksia järkätään :)

nata: mitä pullaa, sullahan on herranjestas vieressä maailman paras munkkila :D mä hieman lihoisin jos asuisin pyynikillä!

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Ronja
6/16 | 

Noista tuotesuosituksista ja vastuusta...

Blogien lisäksi keskustelupalstoiltakin usein löytyy mielipiteitä, joiden perusteella voi vähän saada vinkkiä mikä tuote voisi olla se itselle sopiva. Lopullisestihan tietty se selviää vain kokeilemalla ja se riski on mielestäni kyllä ostajan (lukijan) omalla vastuulla. En oikein usko, että omalla nimellään kirjoittava bloggari turhaan kehuisi tuotetta, toisin kuin keskustelupalstoilla anonyymit voi kirjoitella mitä vaan diipadaapaa. Jos se ei sitten olekaan lukijalle sopiva tuote, niin tuskin siitä bloggarin tarvitsee ottaa vastuuta. Itsekin olen tehnyt pari virheostosta blogien perusteella ja nykyään olen aika paljon kriittisempi (tai ainakin harkitsen ennen ostoa kauemmin). En silti menisi bloggaria vikaostoksistani haukkumaan :-)

7/16 | 

Aivan loistava termi tuo "noku sä oot tyhmä -linja" naurahin het ääneen, ku se on vaa niin totta! Just kaikki nää: "Toi asu ei sovi sulle, miks käytät sitä? "no koska haluan ja viihdyn siinä." no, no, no oot kyllä iha tyhmä ja idiootti jos oot sitä mieltä että tommosessa voi viihtyä!" ottaa NIIIN aivoon! Yksi syy, miksi en erikoisemmin blogissani vaatteista puhu tai laita niistä kuvia sinne.

8/16 | 

Kiitos, Niina, vielä valaisevista ja kiinnostavista kommenteistasi blogipaneelissa! Oli mahtavaa saada sinut mukaan puhumaan bloggaamisen taustoista! Sammon keskuslukion viestintälinja kiittää ja toivottaa sinulle ja blogillesi valoisaa kevättä! :)

sannuli
10/16 | 

Asiasta kukkaruukkuun! Voisitko tehdä postauksen huulipunan käytöstä? Miten luodaan kestävä huulimeikki? Itse teen huulimeikin mielestäni kaikkien sääntöjen mukaisesti: pohjustan, rajaan ja väritän huultenrajauskynällä, punaan siveltimellä... Silti meikki ei tahdo kestää ja tarttuu ikävästi hampaisiin, arsyttävää! Sinulta tuo näyttää sujuvan, joten voisitko pliiis auttaa avutonta? Koska rrrakastan punaisia huulia! :)

14/16 | 

minä olen pari kertaa pohtinut, että miksi juuri muotiblogit ovat se iso juttu. tuntuu että kaikki isot blogit ovat muotiblogeja ja kaikki haluavat kirjoittaa vaatteista ja täyttää webin asu kuvillaan. miksi juuri muoti on niin suosittua? miksi haluamme tietää niin mielettömästi vaatteista? luen itsekkin lähinnä muotiblogeja ja silloin tällöin pohdin, miksi ne minua niin kiinnostavat. kai muoti on täydellinen blogi-aihe: se herättää tunteita, se on monipuolista, sen suhteen ei ole väärää tai oikeaa (vaikka voisin väittää että hollantilainen uggs-muoti on väärässä) ja se koskee kaikkia, halusit tai et. ja se sopii blogiformaattiin: paljon kuvia, värejä, ja mahdollisuuksia erilaisiin postauksiin.

Laura
15/16 | 

Mä olen se vaikutusvallasta avautunut kalkkis. :) Oon siis opettajaopiskelija, ja kuulin näistä mediakasvatusluennoista omien opintojen kautta. Harmittaa kun en ehtinyt miettiä enempää ja tarkempia kysymyksiä, kun viimeiseen asti luulin, etten pääse tulemaan paikalle...

Jälkeenpäin tajusin, että mun kysymys olisi ollut mielenkiintoisempi vähän toisesta näkökulmasta: tällainen aikuislukija saattaa saada uuden ilmiön, tyyliblogit, kohdatessaan vaatteista ja kulutuksesta selkeän, lyhytaikaisen pakkomielteen, jonka itsekin huomaa ja joka alkaa vaivata mieltä. (Näin kävi siis mulle.) Mutta entäpä ne lapset ja nuoret, jotka kasvavat kulutuskeskeisiä blogeja lukien? Ei heille tule mitään shokkireaktiota. Heille blogien maailma on normaali, se mihin he ovat pienestä pitäen sosiaalistuneet. On siis NORMAALIA ostaa joka viikko viisi uutta paitaa Gina Tricot'sta. Shoppailu on HARRASTUS, tapa viettää aikaa kaverien kanssa, jotain mitä tehdä kun on tylsää, allapäin, epäonnistunut, onnistunut... Näinkö haluamme uuden sukupolven sosiaalistaa?

Siksi musta onkin tärkeää, että vastaääniä aina tasaisin väliajoin tuodaan esiin, jotta muistutetaan siitä, ettei se ole kaikkien mielestä normaalia tai tavoiteltavaa. Yleensä siinä käy niin, että joku jättää bloggaajalle kulutuskriittisen kommentin (monesti ne ovat jopa asiallisia), johon bloggaaja vastaa, ettei hänen kulutuksensa kuulu muille. Eli bloggaajaa kommentti ei välttämättä hetkauta, mutta ainakin moniäänisyys säilyy: se miten monet suositut bloggaajat elävät, ei ole ainoa tai ehkä paras tapa elää. Kaikki yhteiskunnan normit on hyvä kyseenalaistaa: onko asioiden pakko olla juuri näin, mitä jos ne olisivatkin eri lailla?

Mutta noi on kyllä tärkeitä puheenaiheita, eikä mua ainakaan haittaa vaikka kirjottaisit niistä kilometrimonologeja. Onneksi on edes kommenttiboksi, johon latoa kilometrikommentteja. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013