Eilen oli kauhea päivä. Aamu valkeni häikäisevän auringon kera ja minun teki mieli vetää musta pussi päähäni. Päänsärky oli jotain niin infernaalista, että selvisin hädin tuskin töihin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun hedarin kanssa samaan aikaan yökötti, lähes oksetti. Silmien valonarkuus oli niin paha, että kuljin suurimman osan ajasta silmät kiinni, sen vähän mitä jouduin ulkona olemaan. Näkökenttä vilisi tuikkivia pisteitä heti kun avasi silmät. Burana ei auttanut yhtään, ihan sama vaikka olisi syönyt nallekarkkeja.

Minulla on ollut migreenin kaltainen päänsärky viimeksi yli 10 vuotta vuotta sitten, mutta nyt parin viime kuukauden aikana säryt ovat koko ajan pahentuneet. Se on aika pelottavaa, kun ei ole tottunut päänsärkyyn ylipäätään ja nyt on viikottain täysin lamaantunut kivun vuoksi. Olen tolkuttanut itselleni että tämä on vain niskoista johtuvaa jännityspäänsärkyä joka menee ohi, mutta eilinen oli se ratkaiseva päivä että varasin lääkärille ajan.

Hedarin lisäksi onnistuin saamaan niskani niin jumiin, että pää ei kääntynyt aamulla enää senttiäkään. Lääkärini määräsi sen verran vahvat tropit, että kykenen tällä hetkellä pitkälti tuijottelemaan kattoa, ajatusten seuratessa perässä niin hitaasti että tuntuu lähes lobotomialta. Ensi viikolla menen käymään fyssarin juttusilla selvittämässä mikä tuolla niskaosastolla voisi aiheuttaa näin kovia päänsärkyjä, vai onko ongelma siellä ensinkään. Ja varaan ajan näöntarkastukseen, että onkin sekin sitten hoidettu. Voin vaikka vannoa että en näe enää niin hyvin kuin ennen, nyt ei ole kyse enää pelkästä hajataitosta. Sekin voi ilmeisesti olla yksi syy näihin päänsärkyihin.

Lisäksi pitää etsiä lisää erilaisia tyynyvaihtoehtoja, alan olla jo vähän epätoivoinen tämänkin asian kanssa. Heitin mäkeen vanhan täydellisen hyvän tyynyni, sillä sitä ei voinut pestä ja olin vasta lukenut artikkelin jossa kerrottiin vanhojen tyynyjen sisältävän ties mitä homeita ja inhoja asioita :D yök! Harmi vaan että mikään sen jälkeen ostamani tyyny ei ole voinut korvata vanhaa, vaan saan niskani jumiin todennäköisesti niidenkin vuoksi.

Monta potentiaalista syytä, toivon todella että joku edellisistä natsaa. Kuolen jo pelkästä ajatuksesta että minulle olisi kehittymässä migreeni. Kestän kipua todella hyvin, mutta tähän en enää pysty. Onko täällä paikalla jännityspäänsärystä tai migreenistä kärsiviä? Miltä se tuntuu ja onko mikään auttanut?

Kommentit (51)

N
1/51 | 

Ikävä kyllä kuulostaa migreeniltä :( Itse kärsin molemmista päänsäryistä ja erotan ne selvästi. Oireesi sopivat mielestäni paremmin migreeniin. Mutta hyvä selvittää asiaa ja itselläni kyllä myös jumiutuneet niskat laukaisevat välillä migreenin. Ja migreeni jumittaa niskaa...että noidankehä on valmis. Tsemppiä. Ja hyvähän syyt on selvittää.

Leuka
2/51 | 

Bruksismi jumittaa myös niskoja. Sain purentakiskot noin neljä vuotta sitten ja migreenit vähenivät merkittävästi. Niskajumi voi olla monen tekijän yhteissumma. Toivottavasti syy löytyy!

M
3/51 | 

Migreeniltä kuulostaa, valitettavasti. Itselläni raskaudet, synnytykset ym. hormonaaliset muutokset ovat vaikuttaneet migreeniin. Migreeni on muuttanut hieman muotoaan, esiintymistiheyttä, säryn kovuutta jne. Toivottavasti saat lääkäriltä avun, tsemppiä ?

Iiiris
4/51 | 

Valitettavasti kuulostaa migreeniltä. Itselläni on lääkkeet migreeniin hätätapauksia varten, mutta en ole onnekseni joutunut käyttämään niitä aikoihin. Aiemmin jouduin käymään jopa päivystyksessä, jossa annettiin kipupiikki, kun migreeni oli kestänyt useamman päivän. Raskausaikana aloin käydä hierojalla, koska niskat olivat täysin jumissa ja päänsärkyä useamman kerran viikossa. Säännöllinen hieronta ja jumppa ovat auttaneet, niitä suosittelen. Lisäksi otan tavallisen buranan heti, kun alkaa tuntua siltä, että migreeni olisi tuloillaan. Näillä olen pärjännyt. Ilmeisesti päätteellä työskentely ja esimerkiksi pienen lapsen kantaminen ja nostelu eivät ole hyvä yhdistelmä tästä vaivasta kärsiville. On kyllä viheliäinen tauti!

Sanni
5/51 | 

Tempur-tyyny niskaongelmaiselle, ehdottomasti. Hintava investointi, mutta jos sopii omiin tarpeisiin, niin ehdottoman kannattava. Kannattaa siis käydä Tempur-liikkeessä kokeilemassa tyynyjä. Mä nukkuisin mieluiten ilman tyynyä, koska tyynyt ovat olleet helvetistä koko ikäni. Aina sai olla myttäämässä niitä oikeisiin (vääriin) asentoihin ja koko ajan sai olla vaihtamassa omaa asentoa. Olen oikeasti ostanut huonoja, muka hyviä tyynyjä varmaan kaksinkertaisella summalla Tempuriin verrattuna, eli olisi jo paljon aiemmin kannattanut panostaa siihen hyvään. Nyt nukkunut Tempurilla jonkun aikaa ja niska kääntyilee ihan eri tavalla ja yöunet on parempia.

Tää ei oo siis mikään Tempurin puolesta oleva mainos, vaan tyyny on oikeasti mainio :D Ei tietenkään sovi kaikkien tarpeisiin ja siksi en kokeilematta lähtisi ostamaan.

Vierailija

Mulle esim ei sopinut, sinnikkäästi koitin mutta ei niin ei. Paras vaihtoehto ollut ihan tavallinen napakka tyyny, vielä tyyliin jostain sotkasta. Mun migreeni kaipaa estolääkitystä, muuten oon jatkuvasti kortisoni-tipassa ensiavussa. Suosittelen käyntiä myös ihan neurologilla,heillä on antaa täsmemmät lääkkeet kuin burana+panadol. Yleensä kannattaa ottaa myös esim pahoinvointilääke, on sanottu että pelkkä pahoinvoinnin hoito migreenikohtauksen aikana helpottaa kipuakik 30%. Migreenihän on semmonen sairaus johon yhdelle tepsii yksi keino, toiselle toinen, valitettavasti selviää vain kokeilemalla. Minula onneksi toimii jo toinen estolääke 90%varmuudella, ja kohtauksia on entiseen verrattuna äääääärimmäisen harvoin. Harvinaisempia/erikoisempia estolääkkeitä ja/tai kipulääkkeitä ei perus terkkalääkärit tai työterveyslääkärit määrää, ei kuulu heidän osaamisalueelleen, senkin takia suosittelen pyytämään lähetettä neurologille.tsemppiä!

Unelmaa

En suosittele Tempuria selkäpotilaille, ainakaan itselleni ei käy, kun pullistumat alimmissa nikamaväleissä. Tempurilla nukkuessa nukkuma-asento on sellainen, ettei lantio jostain syystä pysy suorassa, vaan kääntyy, joka aiheuttaa jännitystä juuri tuonne alaselkään ja sitten onkin sellaiset jumit selässä, ettei taivu aamulla nostamaan lasta pinniksestä :D.

Tempur auttoi kyllä omiin niskasärkyihin, mutta selkä tosiaan menee niin jumiin, et vaihtelen sit nykyään tyynyä sen mukaan mikä paikka on kipein :D selkävaivaisena joku korkeampi tyyny toimii paremmin ja toinen tyyny/peitto jalkojen väliin :)

Vierailija
6/51 | 

Minustakin tuo on melko selkeä aurallinen migreeni. Omat kohtaukseni ovat aurattomia, eli ei siis tule näköhäiriöitä, vain särkyä. Hienoa, että olet lähtenyt selvittämään asiaa. Itsellä näön ja hartiaseudun lisäksi ongelmia on saattanut aiheuttaa hampaiden narskuttelu nukkuessa. Jos siltä tuntuu, kannattaa kuulostella kasvojen lihasten kireyttä ja käydä tarvittaessa hammaslääkärissä :)

piitzi
Liittynyt28.2.2014
7/51 | 

Mulla on sekä aurallinen migreeni että niskajumi päänsärky joka välissä äityy migreeniksi. Aurallinen on mulla siitä outo että se on lähes aina kivuton mutta siitä tulee tosi pöljä olo päähän. Niskajumimigreenissä taas on valonarkuus ja hengästyminen pahentaa. Mun miehellä todettiin Horton viimekesänä. Se on miljoona kertaa pahempi kuin migreeni...siihen ei mikään särkylääke auta.

Mehustin
8/51 | 

Migreeniltä kuulostaisi.
Itelläni migreeni saapui elämään samaan aikaan kuin menkat, ja säännöllisesti seurannut sieltä saakka.
Minulle migreeniä aiheuttaa mm. Kirkkaat ja välkkyvät valot (kevät aivan tuskaa, kiitos matalalla paistavan auringon) vahvat hajut ja muutamat ruoka-aineet sekä ihanat hormonit. Raskaana ollessa alkuaika oli yhtä tuskaa migreenien takia, joista pari kertaa piti ihan sairaalaan lähteä, kun oireet muistutti aivohalvausta. Onneksi väärä hälytys.
Ja omalla kohalla lääkkeet on täysin turhia, ainoa mikä auttaa on kylmäkääre ohimolle pimeässä huoneessa.
Kipu on itse saatanasta, mutta hellittänyt vuosien aikana, enään ei tarvitse olla koko päivää pää pöntössä.
Jokaisellahan migreeni on erilainen, mutta käy ihmeessä tutkimassa mistä johtuu, hartia-/niskajumit estää verta virtaamasta päähän ja sekin voi aiheuttaa migreeniä.
Onneksi on olemassa estolääkkeitä, jotka toimii joillakin ihmisillä.
Omalla mummollani akupunktio "poisti" aikoinaan migreenin, konstit on monet :D

Anna
9/51 | 

Kohtalotovereita täälläkin. Viiteentoista vuoteen ei juurikaan särkyjä, ihan joitakin satunnaisia kertoja ja ne kohtaukset meni nukkumalla ohi. Juurikin tuo oksetus on kaikista kamalinta! Jännityspäänsärkyä oli mulle kehittynyt, niskat ja hartiat on aivan totaalisen juntturassa ja sieltä se kipukin sitten tuli. Fyssarista sain jonkin verran apua, hierontoja useita ja vihdoin sitten kiropraktikolle kivut jäivät. Se ihana puolihan tässä on, jotta jos ne niskat taas jumii, niin kivut tulee samantien takaisin. Mutta kovasti fyssarin ohjeilla etsin uudelleen kadonneita lihaksia selästä toivoen että entistä ehompana sitä tässä palailtaisiin.  

Itse diagnoosin ja lääkityksen...
10/51 | 

Kannattaa myös veriarvot tarkistaa. Oireet voivat liittyä liian suureen verisolupitoisuuteen, joka haittaa mm. pään ja niskan alueen verenkiertoa, ja voi aiheuttaa migreeniä tai sen tyyppisiä oireita. Ks. esim. Terveyskirjaston artikkeli polysytemia verasta.

Jesku
11/51 | 

Sanoisin myös, että vaikuttaa migreeniltä. Itselläni ollut aika vaikea migreeni jo monen vuoden ajan..

Migreenisärky yleensä poikkeaa niskaperäisestä, särky saattaa olla toispuolista ja luonteeltaan sykkivää. Ja koska särky tulee joka sydämen lyönnillä rasitus pahentaa oloa huomattavasti. Niskaperäisessä liike helpottaa verenkierron parantuessa esimerkiksi niskan lihaksissa.

Toivottavasti löytyy aiheuttaja ja saat apua vaivaan. Noilla menetelmillä luulis jotain tapahtuvan! Tsemppiä! :)

Vierailija
12/51 | 

Mulla on migreeni, narskuttelu ja sit vielä niskajumi saanut aikaan sellaisen kipukombon, että burana oli päivittäinen ystävä (ja joo kaikki voi olla yhdessä ja se on kiva homma se). Yleislääkärit hiffasi vain sen niskajumin ja luokitteli jännityspäänsäryksi...mutta kummasti homma ei sillä ratkennut eikä jumppaamalla. Päänsärkyklinikalta tuli migreenidiagnoosi ja alkuun estolääkitys (beetasalpaajia muistaakseni) ja kohtauslääke, narskutteluun (hammaslääkäri näki jäljet heti) purentakisko ja pikkuhiljaa fysioterapian kanssa kivut katosi (ja pääsin eroon estolääkityksestä). Migreeni ei toki ole minnekään kadonnut (paitsi raskaana +1,5v. sen jälkeen), nykyisin vaivaa hormoneiden kanssa yhteistoiminnassa (ts. migreenikohtaukset voin melkein merkata kalenteriin etukäteen 2krt/kk). Tilanne ei ole kuitenkaan hassumpi, mulla on hyvin toimiva kohtauslääke ja migreenikohtaukset eivät erityisesti mua invalidisoi (esim. nykyisen työni työhaastattelun hanskasin migreenilääkkeen voimin...migreenikohtauksen lauetessa mulla on itseasiassa yleensä ihan mieletön energia ja luovuuspuuska). Niskajumin iskiessä hoidan asap ja otan kipulääkekuurin samalla (ettei kipu kroonistu) ja purentakisko on öinen ystäväni. Diagnoosista on nyt 10 vuotta ja ihan hyvin menee, tovin kohtauslääkereseptin pidän visusti voimassa ja mielenkiintoista on apteekkireissulla aina kuulla että onko lääke sillä hetkellä kelakorvattava (välillä ei ja silloin maksoi 9 euroa per pilleri, nyt vissiin 5 euroa per pilleri, mutta on joka sentin arvoista silti).

Mutta joo, kyllä sun oireet musta migreeniltä kuulostaa.

13/51 | 

Migreeniltä tuo kyllä kuulostaa, mutta itsellä ainakin tuskaiset migreenimäiset päänsäryt (pahoinvointia ja valoherkkyyttä yms) onneksi katosivat kun hommasin oikeanlaiset silmälasit. Jännityspäänsärkyihin taas on auttanut astangajooga. Tsemppiä, päänsärky on kamala asia varsinkin kun on niin vaikea tietää, mistä se johtuu!

SiniTuuli
14/51 | 

Jos burana ei auta, on melko varmasti päänsärky migreeniä. Kokeile ottaa burana-panadol yhdistelmänä, se tehoaa migreeniin. Itselläni täsmälääkitys. Niistäkin sopivin löytyy kokeilemalla, eli mikä tehoaa nopeasti eikä jätä jälkijomotuksia. Kokeileppa syödä kalkki-magnesium yhdistelmää(apteekista ja Gnld:ltä saa aikakin). Itselläni on kohtaukset vähentyneet kalmagin aloittamisen jälkeen. Tää kevättalvi vaan on aina se pahin johon on varauduttava vähintään voimassaolevalla reseptillä. Tsemppiä siulle ja toivon ettei ole migreeniä!

Vivi Vinna
15/51 | 

Tosi ikävää, kuulostaa kyllä tutulta! :/ Minulle kävi viime kesänä niin, että näin sahakuviota, en voinut lukea mitään ja hädissäni soitin ajan optikolle, että mikä vika minun silmissä on. Noh, kun pääsin optikolle asti (ihanat ottivat vastaan samana päivänä tunnin parin varoitusajalla) ja eipä ollut enää niitä kuvioita, vaan päänsärky. Todella kova päänsärky. Optikko totesi, että ihan kuulostaa migreeniltä. Sen jälkeen minulle on tullut tuollainen migreenikohtaus ehkä pari kolme kertaa. Viimeks vain muutama viikko sitten. Kaava on sama, ensin sahakuviota ja sitten päänsärky. Ohimenevää lievempää päänsärkyä on silloin tällöin. :P Noihin migreenikohtauksiin auttaa kun menee pötköttämään pimeään huoneeseen. Ja ulkosalla aurikolasit päähän. Toki jos alkaisi tulla useammin, niin ehkä varaisin ajan lääkärille, sen verran ärsyttävä kipu. :P

Vierailija
16/51 | 

Näöntarkastus on hyvä veto! Itsellä aurallinen migreeni on pysynyt huomattavasti paremmin aisoissa, kun hankin kunnon kakkulat hajataittoa korjaamaan. Sen myötä myös jännityspäänsäryt on helpottaneet.

tolu-lattianpesuaine
17/51 | 

Nyt on itsekkin pakko liputtaa Tempurin tyynyn puolesta! Minulla on niskan kanssa jatkuvasti ongelmia, mistä taas aiheutuu maukkaita päänsärkyjä ja iänikuisia lihasjumeja ja nikamalukkoja ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Kyllä, tyyny on tyynyksi aivan hemmetin kallis, mutta olen todennut sen jokaisen pennin arvoiseksi. Enää en siitä luovu vaikka maksettaisiin. Ei omia päänsärkyjäni kokonaan poistanut tietenkään koska tähän vaivaan auttaa enää rautakanki ruuvattuna selkärankaan kiinni, mutta helpotti merkittävästi. Selkä ja niska kiittävät. Vielä kun olisi varaa Tempurin patjaan! Siinä vasta olisi kombo.

mallura
18/51 | 

Kuulostaa kauhealta ja migreeniltä. Mulle tulee outoa huimausta ja pahaa oloa, mutta ei yököttävää tunnetta, kun niskat vetää jumiin mahalla nukkumisen ja/tai hampaitten yhteen puremisen takia. Oikeastaan niskakipua ei huomaa ennen näitä muita oireita ja sitten tunnustelee kallonpohjan ja huomaa kipeät kohdat, välillä pään etupuolikin ihan jumissa. Pari kertaa tullut hirveät hedarit, joihin auttoikin sitten leukojen jumppaaminen ja pään hierominen. Hieromalla paikat tulehtuvat ja ovat kosketusarat, mutta hedari loppuu ja vähitellen tuo tulehduskin. Pitäisi ehkä hommata purentakiskot, mutta en tiedä käyttäisinkö. Nukuin jossain välissä selällään ja ongelmia ei tullut, mutta nyt heräilen aina mahallaan ja taasbon pieni jumi päällä.

kokemuksen rintaääni
19/51 | 

Lisäisin noihin aiempien kommentoijien huomioihin vielä tämän: migreeni on toispuoleinen. Päänsäryn voi selkeästi määrittää toiselle puoliskolle päätä. Sen kivun voisi kuvailla vaikka näin: tuntuu siltä kuin jollain terävällä esineellä pistettäisiin sietämättömästi sen kipeän puolen silmän taakse.

Sinulla on selvästi kaksi muuta migreeniin liitettävää oiretta: valon arkuus ja oksettava tunne. Nämä kolme selvästi tunnistettavaa oiretta ovat useimmiten mukana kun kyseessä on migreeni. Myös tietyt hajut ja maut voivat olla kohtauksen aikana sietämättömiä. (Esim. tuoksukynttilät, parfyymit, kahvi, alkoholi)

Lääkitys auttaa. Joillakin vahvat tavalliset särkylääkkeet toimivat, vaikka suurimmalla osalla niistä ei ole juurikaan apua, tarvitaan järeämmät keinot: lääkäri määrää migreenilääkityksen. Niitä kannattaa tosiaankin ottaa vain pahoissa keisseissä. Sen verran koville kroppa joutuu näiden kanssa. (Jenkeissä myydään suht hyviä miedompia migreenilääkkeitä ilman reseptiäkin)

Meikäläisellä toimintamalli on ennaltaehkäisy niin paljon kuin mahdollista. Heti kun on aavistuskin tulevasta migreenikohtauksesta otan tavallisen särkylääkkeen ja rentoudun mahdollisuuksien mukaan. Jos tilaisuus sallii menen nukkumaan viileään, pimeään ja hiljaiseen makuuhuoneeseen. Näin voin jopa välttää koko kohtauksen jos toimin ajoissa.

Parasta on välttää etukäteen kaikkea mikä kunkin kohdalla laukaisee kohtauksen. Esim stressi, huonot yöunet, väärät ruoat jne. Nämä ovat yksilöllisiä.
Yksi mahtava etu migreenien kanssa elävillä on muihin verrattuna: migreenipotilaasta ei koskaan voi tulla alkoholistia. :-)
Hae lääkäriltä oikea diagnoosi ja vaikeita tilanteita varten lääke.
Varautumalla etukäteen ja varomalla mahdollisia laukaisevia tekijöitä voit elää hyvää ja suhtkoht tervettä elämää vaikka taipumus tähän inhoittavaan peikkoon olisikin. Näin olen itsekin elellyt jo vuosia ja erittäin harvoin olen joutunut ottamaan lääkkeen. Tsemppiä ja voimia sinulle!

Sandra Lamppu
Liittynyt10.9.2015
20/51 | 

Voi itku, onpa harmi kuulla! Itse painiskelen kans migreenin kanssa. Hyviä pointteja tullut, niin koitan olla toistamatta samoja.

Vinkkejä:
Yleisesti auttaa, että elää säännöllistä elämää (unet ja syönnit, liikunta jne.)
Mulla purentakisko on helpottanut niskajumia ja sitä kautta päänsärkyjä, sillä ilmeisesti tosiaan yritän öisin purra hampaani pikkukiven kokoisiksi, niin kovaa kolisee. 

Jotkut ruoka-aineet saattavat laukaista kohtauksen, oot saattanut kuullakin: punaviini, suklaa...Ystävälläni jopa appelsiinimehu, huh huh. Ne itselle ei-sopivat pitää vaan löytää. Mie olen vähentänyt alkoholia ylipäätään. Ja valvomista. Eli juhlimista, joo, elelen mummoelämää!
Jos käytät e-pillereitä, niin kerro lääkärille migreenioireista. Aurallisen migreenin kanssa ei saisi käyttää tai ainakaan ei suositella pillereitä.

Kun kohtaus on päällä tai tulossa, pitää ottaa heti lääke. (Itse käytän Relert-nimistä kohtauslääkettä, joskus myös pahoinvointilääkettä. Tosin nyt mulla on jo  jokapäiväinen ja suht huoleton estolääkitys ja siksi kohtauslääkettä en tarvi niin usein. Hurraa!)
Mie lievitän niskajumia kohtauksen aikana kuumalla, märällä pyyhkeellä tai vaihtoehtoisesti pidän kylmää, märkää pyyhettä ohimolla.
(Kuuma) suihku jostain syystä auttaa, ehkä se rentouttaa? Syöminen auttaa! En tiedä miksi, mutta voisin syödä loputtomasti kohtauksen aikana.

Jos ei ole ollut paljon migreeniä, niin jotkut oireet voivat säikyttää pahasti. Mulla esim. on ollut tunnottomuutta raajoissa, kasvojen alueella, kielessä.. ja sanojen muodostaminen ja tekstin lukeminen, jopa oman nimen kirjoittaminen on ollut vaikeaa. Kerran menin paniikkiin, kun oireet olivat niin pelottavia ja olin kaupungilla ihmispaljoudessa. Mutta siitäkin selvittiin :)

Eli jos on mahdollisuus, niin pää kannattaa kuvauttaa kaiken varalta. On sitten jotain mihin turvautua, kun pelottaa että nyt on lähtö lähellä, kun tuntuu että puolet kropasta halvaantuu. Mua auttaa se ajatus: "Rauhoitu, pää tutkittiin jo, tää on vaan migreeniä." Toki  kuten tuolla aiemmin mainittiin, voi varalta mennä lääkäriin, jos onkin tosi kyseessä.

Toivottavasti en pelotellut liikaa. Mie olen saanut migreenin nyt hyvin hallintaan ja itse asiassa olen vähän jopa kiitollinen, että se on opettanut niin paljon kehon kuuntelua. 

Ennen kaikkea suosittelen siis itsensä ja oman olon kuuntelua & hemmottelua! Tsemppiä :)

Oma blogini: Hyvään päähän
Seuraa minua Facebookissa & Instagramissa.
 

MinnaP

Hei Sandra!

Kiinnostaisi kuulla, mitä estolääkitystä käytät? :) Minulla on toiminut aikaisemmin Propral (beetasalpaaja), mutta tätä nykyä se aiheuttaa minulle pahoinvointia, joten mietin vaihtamista johonkin toiseen.

E
21/51 | 

Voi ei :( toivottavasti syy löytyy ja saat apua! Äitini kärsi migreenistä aikoinaan ja kävi lopulta akupunktiossa ja se auttoi. Migreenikohtauksia ei ole ollut 15 vuoteen.

LittlePhoenix
22/51 | 

Oisin voinu lukea kuvausta omista harvoista migreeni-kohtauksistani, itselläni johtuivat nimenomaan kroonisesta hartiaseutu-jumista ja stressistä joka silloin muinoin oli aika isona osana elämääni. Sain tilanteen hallintaan kunnollisella tyynyllä (Familonin extra-tukeva kyljellään nukkuville) ja niinkin yksinkertaisella konstilla kun käsipainot. Eräs lääkäri-tuttavani vinkkasi että kevyillä (eli siis korkeintaan 2kg) painoilla tuolilla istuessa liikkeitä jotka aiheuttaa mahdollisimman paljon liikettä lapojen ja harteiden alueelle, jos hirmu jumissa on niin voi alottaa vaikka täytetyillä puolen litran vesipulloilla. Ja piikkimatto, se auttaa kanssa itselläni! Sen kanssa toki kannattaa alottaa varovasti, kaikille ei sovi (kaverini saa hirveän pahoinvointikohtauksen jos yrittää piikkimatolla makoilla) mutta jos apua siitä löytyy niin voin luvata että jää koukkuun. Toivottavasti kivut helpottavat, pääsärylle pitäisi olla ihan oma paikka hornankattilassa...

Jullerrrr
23/51 | 

Mulla on kuukautismigreeni, eli johtuu hormoneista. E-pillerit pahensi merkittävästi, nyt luomuna kohtauksia enää harvoin. Tarkista siis ehkäisysi!

Helpotuksia mulla: ibuprofeenia reilusti, pakastepussi (esim löysän pipon sisään ja pipo päähän :D), pimeys, uni, lämmin suihku. Kaikista tehokkain on kuitenkin KAHVI! Migreenihän on aivojen verenkiertohäiriö ja kofeiini vilkastuttaa verenkiertoa (kai...) joten se auttaa.

Hyvä kun tsekkaat kaiken kerralla, mut jännityspäänsärky kuulostaa todennäköisimmältä. Kerran oli niska täysin jumissa ja sain sellasen kohtauksen että ajattelin saaneeni kaikki kasvaimet ja halvaukset samalla. Kanniskelet nyt ensimmäistä kertaa elämässäs jatkuvasti jo melko painavaa vauvaa sylissä, se vois hyvin pahentaa hartiajumeja jos on muutenkin selkä/niskaongelmia.

Näihin pitää suhtautua vakavasti, mutta ollos huoleti! :) todnäk ei mitään pahaa.

Ei päänsärylle
24/51 | 

Kokeile VoiceWell-hoitoa. Hoitaa kehon jännitykset, niskan jumit, kireän purennan (bruksismi).. Tampereella Koskikeskuksn takana VoiceWell-kouluttaja ja oman alansa guru sekä muita loistavia osaajia, jotka taitaa nämä asiat.

H
25/51 | 

Akupunktio! Enpä olisi aikoinaan uskonut, mutta akupunktio on hyvin monen migreeni/päänsärky-ihmisen pelastus. Kun ekan lapseni raskauden ja imetyksen päätyttyä migreeni teki elämästä yhtä tuskaa, akupunktio oli ainoa mikä auttoi. Toki kohtauslääkekin vei pahimman terän kivusta, mutta se ei auttanut ongelman syyhyn. Akupunktiolla voidaan lisäksi helpottaa lihasjännityksiä, myös purentalihaksissa. Mitään muuta vaihtoehtoishoitoa en käytä, mutta neulatyynynä oleminen on must! Tempurin puolesta liputan myös, on hintansa väärti.

Vierailija
26/51 | 

Olen kärsinyt ihan aina niska- ja hartiavaivoista sekä niihin littyvistä jännityspäänsäryistä, jotka ovat kyllä pahimpina päivinä migreeniin verrattavissa. Nyt on parempi jakso muotoillun tyynyn (Hemtex) ja intensiivisen ylävartalotreenin ansiosta. Tuo Hemtexin tyyny on ollut todella hyvä, hankin sen alun perin sen vuoksi että Tempurit olivat niin hintavia, eikä voinut tietää sopiiko se oikeasti minulle. Muutaman kympin investointi ei ollut niin paha. Kokeile ehdottomasti uutta tyynyä ja saada voimaa sekä liikkuvuutta yläkroppaan. Toivottavasti ei ole migreeniä, sillä jännityspäänsärkyyn pystyy itse vaikuttaa vaikka aikamoinen riesa onkin :)

Berry
27/51 | 

En pikaisella vilkaisulla huomannut oliko kukaan muu suositellut migreeniin Migra-Capiä? Kyseessä on siis viilennettävä kypärä joka peittää silmät. Sen kylmäpakkaukset on sijoitettu päänsärylle kriittisiin kohtiin otsaan, silmille, korvien yläpuolelle, takaraivoon ja niskan tyveen. Joudun kypärän lisäksi yleensä ottamaan myös lääkkeen, mutta pimeys ja viileys helpottaa kipua jolloin saan nukahdettua helpommin. Toki voi myös käyttää myös pakastevihannespussia tms., mutta itse olen kokenut tuon kypärän hyväksi juuri siksi, että se viilentää useammasta kohtaa ja pimentää täydellisesti. Ei se ihan ilmainen ole, mutta omani on säilynyt hyvänä jo viitisen vuotta.
Itselläni on ollut migreeni alle kouluikäisestä ja se on kyllä todella ikävä vaiva, mutta sen kanssa oppii elämään. Onneksi nykyään on niitä kohtauslääkkeitä, ja onneksi ne myös itselleni toimii, niillä kohtaus häviää yleensä noin tunnissa. Pelkät särkylääkkeet ei auta juuri koskaan.
Niskajumi laukaisee minulla migreenin, aluksi kyse saattaa olla jännityspäänsärystä, mutta se muuttuu käytännössä joka kerta migreeniksi.

Miramira

Suosittelen kanssa! Oon kärsinyt migreeneistä jo 12-vuotiaasta lähtien, silloin äitini vie mut lähes kaikkiin testeihin mitä keksi. Lopulta todettiin hajataittoa ja sain silmälasit, no se auttoi jonkin aikaan kunnes taas alkoi ja tällä kertaa yhdistyi niskasäryn kanssa. Tensiosäryn ja migreenin erotan toisistaan, mutta ne meinaa aina tulla yhtä aikaa tai toinen laukaisee toisen. Kävin hierojalla jonkin aikaa, mutta se tuntui vaan pahentavan asiaa, mutta häneltä tuli yksi kikka eli kylmägeeliä niskaan. Ainut huono puoli on en haju, eli en aina pysty laittamaan sitä niskaan kunnes Äitini keksi jostain netistä tän Migra-cap:n. Koska se peittää kasvot niin se myös blokkaa jonkin verran hajuja. Näin myös Tokmannilla sellaisia naamioita missä on helmiä, jotka toimii samalla periaatteella mutta ne ei peitä silmiä.
Toinen kikka jonka kuulin kaverilta oli jos työskentelee paljon istualtaan on hankkia yoga tyyny, sellanen jumppa tyyny missä on piikkejä ja istua sen päällä. Ainakin mulle auttoi kun pitää kropan koko ajan liikkeellä.
Tyynyistä tuli mieleen että mun hyvä ystävä on töissä Unikulmalla, ja niillä on tempur tyynyjä ja vaikka mitä muuta. Pääsin itse testaamaan ja skannaamaan selän niin käytiin läpi nukkumisasioita ja valittiin mulle sopiva tyyny, ei tempur koska se saa vaan pahempaan kuntoon mun selän. Mutta sellaisen tyynyn jossa on niskatuki ja täytteen määrää voi itse säätää.

Soihtu
28/51 | 

Migreeniltä kuulostaa, yhdyn aikaisempiin kommentoijiin. Itsellänikin hormonit vaikuttavat (kk-kierto), enkä uskalla enää palata pilleriehkäisyyn.

Pari omakohtaista huomiota migreenistä:

- Itselläni burana ei tepsi, mutta ketoprofeiini antaa avun, jos sitä tajuaa ottaa ensioireiden ilmettyä tarpeeksi.

- Säännöllinen elämä on tärkeää: ruokailurytmi, uni, stressitason hillintä, liikunta. Migreeni voi olla merkki siitä, että nyt menee liian lujaa tai että joku arjessa on pielessä.

Jänis
29/51 | 

Hyviä vastauksia oot saanut. Sen verraan tsemppaan vielä, että migreeni ei ole sellainen tuomio kuin saataa ensin tuntua. Estolääkkeet ovat mainio apu ja olempa minäkin kuullut akupunktion lopettaneen oireet lähes kokonaan. Täällä käytössä myös hyväksi havaittu Tempur, ja säännöllinen hieronta on hyväksi kelle tahansa. Joten selvitä asia, niin saat mielenrauhan. Tsemppiä!

iinaem
30/51 | 

Migreeniltä kuulostaa, ikävä kyllä. Itselläni on ns. sukurasite sen kanssa, äidilläni on myös diagnosoitu migreeni ja itse taisin olla 12-13 kun diagnoosin sain. Särkykohtaukset olivat pahempia teini-iässä, nykyään useimmiten lääke auttaa (otan niitä siis vain tarvittaessa). En tiedä onko kyse hormoneista vai mistä, mutta omalla kohdallani olen huomannut muutaman asian vaikuttavan/auttavan. Säännöllinen liikunta, uni ja ruokarytmi pitävät kohtaukset varsin hyvin kurissa, onneksi. Liikunta erityisesti silloin kun se tapahtuu ulkona, happi tuntuu auttavan vasta orastavaan kohtaukseenkin toisinaan. Omalla kohdallani ruuat vaikuttavat joskus harvoin, ja tiedänkin nyt ettei esim. suklaata kannata syödä tiettyyn aikaan tai tyhjähköön (tai vastaavasti täyteen) vatsaan. Lisäksi välttelen supervoimakkaita (kemikaalisia) hajuja pesuaineissa ja hajusteissa, ja liiallista ruudun tuijottelua. Tai jos sitä ruutua tarvitsee tuijotella niin kuin usein täytyy, silloin säätelen kirkkautta, esim. iPhoneni kirkkaus on lähes aina jossain 15-20% paikkeilla (säästää akkuakin!). 

Koen tähän mennessä päässeeni suht helpolla, joskus migreenikohtaus toki lamauttaa peiton alle pimeään, mutta nykyään tätä tapahtuu paljon harvemmin kuin ennen. Kannattaa pitää kirjaa syömisistä ja tekemisistä niin jonkinlaisia syy-yhteyksiä voi kohtausten syntyyn löytyä, jos sulla migreeni siis diagnosoidaan. Tsemppiä!! :)

iinaem
31/51 | 

Ai niin, ja unohtui edellisestä kommentistani: akupunktio ja akupisteiden hierominen ovat oma ykköskeinoni migreenin hoitamiseen, joskus pisteitä hieromalla saan kohtauksen jopa menemään "itsestään" ohi. :)

Liulia
32/51 | 

Migreeniltä kuulostaa. Itse olen migreenikko ollut 9-vuotiaasta. Pahimmat kohtaukset ovat kestäneet monta päivää, ellei jopa viikkoa.
Mutta! Parhain apu on tullut akupunktiosta ja akupainannasta. Kyllä kohtauslääkketkin ovat auttanet, mutta akupunktion avulla olen saanut kohtauksen keskeytymään ja menemään kokonaan pois. Jos vain löytyy kiinalaisen koulutuksen saanut akupunkturisti, niin sinne ehdottomasti aikaa varaamaan.

neito
33/51 | 

Mulla on normi päänsärkyjä sekä nykyään onneksi harvoin migreeni kohtauksia. Luulen, että mulla migreenin vähentyminen on johtunut e-pillereistä luopumisesta (mulle onneksi sopii kuparikierukka), olen opetellut relaamaan, olen viiden vuoden aikana käynyt rentoutumiskurssin, tanssimeditaatiota, tanssiterapiaa, perehtynyt Eckhart Tollen kirjoihin Läsnäolonvoima ja Uusi Maa ja näiden avulla saanut mieleni rauhoittumaan ja luultavasti migreeninkin rauhoittumaan. Niska-jumeihin ja kropan jumeihin mulla on auttanut Pilates. Mut luulen, että mikä tahansa liikunta, joka saa liikettä niskan ja hartioiden tienoille auttaa.

Mä luulen, että migreenin kanssa kannattaa perehtyä itseensä ja pistää tarvittaessa ylös, että mitkä asiat laukaisevat kohtauksia ja sitten sitä kautta pyrkiä estämään kohtauksia. Itse huomasin, että stressaavat ja jännittävät tilanteet saivat mulla migreenin laukeamaan sekä nuo niska-jumit pahensivat.

Vierailija
34/51 | 

Olet saanut hyviä vinkkejä migreeniin liittyen. Muistutan vielä myös kaularanka-asioista. Olen kärsinyt migreenistä ja niskajumeista. Kävin lopulta yksityisellä kaularangan magneetissa, jossa paljastui kaularangan välilevynpullistuma. Tätä olen hoitanut hyvin yksinkertaisella niskajumpalla, pään pyörittelyä jne. Kun tunnen että pullistuma painaa, otan päästäni kiinni ja vedän sitä kohti kattoa. Auttaa joka kerta. Kannattaa siis tutkituttaa myös niska, jos kärsii kovista pääkivuista ja ehkä vielä käsien puuttumisesta. Kun nyt olen oppinut hallitsemaan kaularankaani, en ole enää migreenistäkään kärsinyt.

Tiia - Littlebigthings
35/51 | 

Täältäkin iso peukku Tempur-tyynylle, ihan ykkönen niskaongelmaiselle.

Päänsärkysi kyllä kuulostaa migreeniltä tai migreenin ja tensiosäryn yhdistelmältä. Jo pelkkä aavistuksen heikentynyt näkökin voi saada aikaan niskan virheasennon tai voi laukaista migreenin.

Kokeile kovaan särkyyn (tai mieluiten jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa) tuplata buranan määrä ja nauttia samalla kofeiinia, tällä kombolla olen saanut alkavan migreenin taltutettua viime aikoina. 1200mg buranaa ja cokista, loistotapa aloittaa aamu :)

Avasin omaa migreenihistoriaani just vastikään blogissa: http://www.littlebigthings.fi/2016/01/elamankumppanina-krooninen-migreen...

Salli Eväste
40/51 | 

Voi kurjaa! Kevätpäivät on migreenikolle pahoja, kun aurinko paistaa pitkän pimeän kauden jälkeen vielä parhaassa tapauksessa hangen kautta. Aurinkolasit ei o diivailua vaan tosi tärkeät, samoin säleet kotona tai töissä. Eihän se aina tule, mutta varuillaan saa olla ja opetella kuuntelemaan itseään.

Lääkkeillä on hyvä teho, just vaikka niitä edes käyttäis :-D Ja migreeni on ihan oikea sairaus, kun kohtaus tulee, jää kotiin. Ei susta töissä o mitään iloa. Jos et pelkää neuloja, akupunktio toimii niska/selkäjumeihin todella hyvin. Kaunista viikonloppua. 

Vierailija
41/51 | 

Itsellä jeesasi kun laittoi silmälasiasiat kuntoon, kävin hammaslääkärissä(kiskot!) ja rupesin tekemään säännöllisesti niskahartiajumppaa(4-5krt viikkoon). Youtubesta löytyy ihan hyviä jumppaohjeita suomeksikin. Lisäksi ne terveelliset elämäntavat :D säännöllinen uni-ruoka-liikunta on vaan aika tehokas kombo migreeniin ja jännityspäänsärkyynkin. Ja se, että kun kohtaus on tulossa tai iskee päälle täysillä niin on turha lähteä minnekkään toikkaroimaan! Pipo päähän, aurinkolasit silmille ja pimeään sohvalle makaamaan, ajoissa kun ottaa lääkkeet ja vettää tirsat päälle niin ei mene koko päivä harakoille.

Emmie
42/51 | 

Haluaisin muistuttaa kaikkia kanssanaisia itsekin aurallista migreeniä sairastavana, että yhdistelmäehkäisypillereitä ei saa ko. sairautta sairastava syödä suuren veritulppariskin vuoksi. Migreeni on kyllä kurjaakin kurjempi seuralainen :(

Tiia - Littlebigthings

Pakko oikaista tätä virheellistä käsitystä sen verran, että tieto on peräisin jostain 80-luvulta. Nykytietämyksen valossa pillereiden käytölle migreeniä sairastavalle ei ole mitään estettä.

Emmie

Korjaan omaa kommenttiani, veritulpan riski ei ole mainittava vaan aivohalvauksen ja sepelvaltimotaudin. Tämä suoraan käypä hoito-suosituksesta tammikuulta: "Aurallista migreeniä sairastavilla sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riski on suurentunut, joten aurallista migreeniä sairastavien naisten tulee välttää estrogeenia sisältävien ehkäisytablettien käyttöä. Aivohalvauksen riskin on arvioitu olevan kaksinkertainen, ja tupakointi ja yhdistelmäehkäisytabletit suurentavat tätä riskiä vielä huomattavasti. Auratonta migreeniä sairastavat voivat käyttää yhdistelmäehkäisytabletteja. Hormonikorvaushoitoon suositellaan geelejä ja laastareita."

Tiia - Littlebigthings

No käypä hoidolla ja yleislääkäreillä nyt on hyvin erilainen käsitys migreenin syntymekanismeista ja hoidosta ylipäänsä kuin migreeniin perehtyneillä ja sitä tutkineilla neurologeilla.

Vierailija
43/51 | 

Mun migreeniin ei auta Burana ollenkaan, vaikka ottais gramman, vaan pitää ehdottomasti olla ketoprofenia, esim. Ketorin tai Keto. Sitä riittää 25 mg. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ottaa niin sen parempi. Ja sit mulla on migreenimyssy, Migra cap, jota säilytetään jääkaapissa. Viilentää ja pimentää. Suosittelen!

Lollipolli
44/51 | 

Kyllä sulla kaikki migreenin oireet tuntuvat olevan. Oliko kipu toispuoleista? Minulla oli aina joko vasemmalla tai oikealla. Oma migreenini alkoi, kun olin 5-vuotias. Nyt olen 55 ja parin viime vuoden aikana on helpottanut, nähtävästi saan kiittää vaihdevuosia. Nuorena migreeni iski yleensä jännittävien tilanteiden aikana tai jälkeen. Puoli vuotta ennen ylioppilaskirjoituksia äitini passitti minut hypnoosia opiskelleen sisätautilääkärin puheille. Kävin hänen luonaan neljä kertaa. Hän vaivutti minut ns. puolihypnoosiin, jolloin kuulin ja ymmärsin kaiken, mutta käyttäydyin täysin hänen käskyjensä mukaan, vaikka mieli huusi, että ei. Kokemus oli erittäin positiivinen ja migreeni pysyi poissa kaksi vuotta. Kun se taas palasi "ilokseni", olin jo muuttanut toiselle paikkakunnalle enkä löytänyt sieltä hypnoosia tuntevaa lääkäriä, mikä oli harmi. Suosittelen siis hypnoosia tai sitten täsmälääkitystä, esim. nenäsuihke Imigran nenäsuihke poistaa kivun vartissa ilman sivuvaikutuksia - mikäli ko. lääke sulle sopii... Toivon, että syy päänsärkyihisi löytyy. Migreenin lamauttavaa kipua ei voi ymmärtää kukaan muu kuin toinen migreenistä kärsivä.

Varovainen
45/51 | 

En halua pelotella, mutta pitkään kestänyt kova päänsärky ja näön heikkeneminen voivat olla merkkejä myös jostain vakavammasta, joten ne kannattaa aina ottaa vakavasti. Siskollani syyksi paljastui aivoinfarkti, joka luojan kiitos löydettiin ajoissa ja hoito päästiin aloittamaan niin, että se vielä auttoi. Mutta ensioireet olivat siis päiviä jatkunut kova päänsärky ja näön heikkeneminen :)

Pikkumyyx
46/51 | 

Moikka! Itselläni on ollut paljon ongelmia ja murhetta niskan kanssa. Välillä niskajumit aiheuttavat järkyttäviä päänsärkyjä, joiden vuoksi joudun ottamaan sairaslomaa, sekä käsien ja jalkojen puutumista, kun veri ei kierrä kunnolla. Parhaita ratkaisuja joiden olen huomannut minulla toimivan on mm. kahden tyynyn välillä vaihtelu. Omistan Tempur Millenium ja Tempur Cloud tyynyn ja vaihtelen näiden välillä viikoittain. Ostin kummatkin tyynyt aivan kokeilu mielessä (aika kallis kokeilu, onneksi tyynyt sopivat minulle!) kun perinteiset tyynyt eivät toimineet... Ongelmana itsellä perinteisten tyynyjen kanssa on lähinnä se, että tuppaan helposti kääntymään mahalleen ja se jos joku on ärsyttävä asento niskalle! Nämä Tempur tyynyt rauhoittavat pyörimistä öisin, ja nukun nykyään lähinnä selältään, mutta välillä myös kyljeltään. 

Toinen erittäin tärkeä seikka on sopiva määrä oikeanlaista liikuntaa. Kaikenlaiset niska jumpat ja venytykset joita lääkärit/fyssarit ovat ehdotelleet pahentavat vain itsellä tilannetta. Huomaan että pitkät kävelylenkit, pyöräily ja yleinen venyttely edesauttaa niskan kanssa päivistä selviytymistä. Kuntosalilla säännöllinen ja monipuolinen reeni myös auttaa! Jos laiminlyön liikuntaa useamman viikon, huomaan sen kyllä niskassa... Uskon että myös jooga ja pilates olisivat hyviä apukeinoja niska ongelmien kanssa. 

Ella435
47/51 | 

Toivottavasti säryt ovat jo helpottaneet! Jos ongelmat kuitenkin jatkuvat (ja olet sulkenut pois näköongelmat, hammasongelmat tai niskajumit), kannattaa etsiä käsiin osaava neurologi. En tiedä minkälaisella lääkärillä kävit, mutta tavallisten lääkäreiden tietämys päänsäryistä ja migreenin diagnosointi voi olla hyvinkin heikkoa. Ne voivat myös pahentaa tilannetta (lihasrelaksantit, särkylääkkeet, väärä diagnoosi yms.). Joku jo huomauttikin, että yhtäkkiä alkaneet päänsäryt voivat olla myös merkki jostakin vakavammasta. Varmista siis, että lääkärisi on luottamuksesi arvoinen.

Muuten olet näköjään jo saanut hyviä neuvoja aina Migra-Capista, tyynyistä ja joogasta lähtien. Olen samaa mieltä kuin muut, että mikäli kyseessä on migreeni, siihen on nykyään hyvä valikoima lääkkeitä ja neurologin diagnoosin jälkeen siihen saa kyllä apua. Sen voi saada hallintaansa eikä sen tarvitse antaa rajoittaa elämää. Moni kommenteissa mainituista menetelmistä toimii paremmin jännityspäänsärkyyn kuin migreeniin, mutta niitä kannattaa silti kokeilla.

Tsemppiä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012