Jos muistatte kuinka paljon innostuin Mikko Kamulan esikoisteoksesta Ikimetsien Sydänmailla, voitte varmaan kuvitella kuinka odotettu päivä maanantai 26.3. oli. Silloin julkaistiin Metsän Kansa -sarjan toinen osa, Iso Härkä. Pääsin tosin kirjakauppaan vasta tiistaina, mutta silloin olin jo kuin tulisilla hiilillä! En muista olleeni näin innoissani sitten Harry Potterin viimeisen osan ilmestymistä odottaessani.

Kamulalla on käsittämätön taito maalata muinaista suomalaista maisemaa ja mytologiaa niin, että lukijalle on täysin luonnollista myös kaikki yliluonnollinen. En kyseenalaista Kamulan kirjoja lukiessa maahisten olemassaoloa pisaraakaan. Tietysti niitä on olemassa. Kuin myös kerrostalon kokoinen härkä, joka nousee alisesta maailmasta uhkaamaan ihmisiä. 

Näin tokaistuna härkä saattaa kuulostaa älyttömältä, mutta kuten sanottu, jo sivulla 15 lukija on jo niin syvälle uponneena, että valtava eläin on yhtä luonteva asia kuin auringonnousu aamulla. 

Ison Härän keskiössä on edelleen Juko Rautaparran perhe, joka asuu korvessa kaukana asumiskeskittymistä. Tila on joutunut verolle, ja vielä poikkeuksellisen ankarasti, sillä neljännesmies kantaa henkilökohtaista kaunaa perhettä kohtaan. Elämä rytmittyy tilan töiden mukaan.

Perheen nuorin poika Tenho on osoittanut poikkeuksellisia kykyjä tietäjänä ja hänet on kelpuutettu vanhan väkevän tietäjän oppiin. Yörnin äijä ei ole koskaan aiemmin huolinut oppipoikaa. Tenhon sisko Varpu puolestaan taas käy läpi teini-ikää ja kokee elämän tilalla sangen yksitoikkoisena. Sisaruskolmikon vanhin, Heiska, kokee tässä kirjassa elämänsä seikkailut, ja lukija pääsee Heiskan mukana aina Olavinlinnan muureilta mahtavaan Viipuriin asti. Siinä missä nykyihminen hyppää autoonsa ja ajaa hetkessä satojen kilometrien matkan, ennen suomalainen työnsi veneen vesille ja taittoi matkaansa tuhansin järvien selkiä pitkin. Mukana saattoi kuljettaa vain sen mitä jaksoi kantaa, vaikka reissu kestäisi viikkoja. 

Metsän kansa -sarja tarjoilee suomalaisten historiaa hopeatarjottimella. Vaikka tarina on fiktiivinen, puitteet ovat kuitenkin aidot. En usko, että historiaa pystyy lukemaan enää yhtään paremmassa paketissa. Lukija tempaistaan mukaan niin lappalaisnoitien pyhään seitaan kuin vetehisen hyiseen otteeseen, ja siinä samalla pystyy melkein haistamaan hien, kun talonpojat maksavat työveroaan rakentaessaan Olavinlinnan muureja kivi kiveltä. 

Minun oli tarkoitus säästää 600-sivuinen herkku pääsiäisen pyhille, mutta kirja etsiytyi käsiin heti tiistai-iltana ja kontrolli katosi välittömästi. Ahmaisin kirjan parissa illassa. Toisaalta se oli ihan reilua, sillä luovutin kirjan heti seuraavaksi Sakulle, joka oli alunperin harkinnut oman kirjan ostamista. Kirjojen suhteen itsehillintäni pettää joka kerta, en ymmärrä miksi edes yritän säännöstellä. 

Ajattelin lukea Ison Härän uudelleen heti kun mieheni on saanut sen loppuun. Haluan viipyillä tarinassa pidempään, sillä ensimmäinen kierros meni melko innostuneella vauhdilla. On varmaan sanomattakin selvää, että pidän Kamulaa aivan poikkeuksellisen maagisena kirjoittajana. 

Kommentit (2)

Katti
1/2 | 

Kiitos että kirjoitit tästä! Luin viime vuonna vinkistäsi tuon ensimmäisen osan ja jäin innolla odottamaan seuraavaa. Täytyy hankkia tämä käsiini mahdollisimman pian! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat