Luen vanhoja aikakauslehtiä aina kun mahdollista. On kerrassaan hauskaa selata vuosikymmenten takaisia mainoksia ja tyylijuttuja, mutta eniten ajatuksia herättää kuitenkin vanha maailma ja naisen rooli. Millaisia lehtijuttuja kirjoitettiin 50-luvun suomalaiselle naiselle. Mitkä asiat olivat tapetilla, millaisia olivat yhteiskunnan asenteet ja oletukset naisia kohtaan. Vaikka nykyäänkin tasa-arvon toteutuminen on vähintäänkin kyseenalaista, ollaan joka tapauksessa valovuosia pidemmällä kuin 60 vuotta sitten.

Äitini oli ostanut kirppikseltä muutaman 50-60 -luvun Kotiliesiä, joita lukiessa sekä nauratti että melkein itketti. Naisen paikka oli ilmiselvästi kotona, kuvaukset arjesta olivat täynnä pyykkäystä, kokkausta ja lastenhoitoa, unohtamatta hoikan uuman metsästystä ja jumppaohjeita. Jotkut asiat vain eivät koskaan muutu. 

Huomasi kuitenkin selvästi, että naisia kehotettiin (varovasti) jo hankkimaan omia harrastuksia (kyllä se mies hetken aikaa lasten kanssa pärjää yksinkin) ja jakamaan edes jotain kotitöitä perheen kesken, jos miehen työ ei ole kovin uuvuttavaa. Kaikki lähti siitä olettamuksesta, että mies on töissä ja nainen kotona. Ja huom. JOS mies mitenkään jaksaa olla lasten kanssa, niin sitten rouva voi tehdä joskus jotain omaa.

Rypyt ja vanheneminen oli kauhistus, pyykkikonetta myytiin ajatuksella "ehdit kahvillekin". 

Oli oikeastaan aika ilahduttavaa, että kysymys&vastaus -palsta oli 60-luvulla täynnä naisten kysymyksiä koulutuksesta. Kuinka paljon koulu maksaa ja miten sinne haetaan. Arabia taas keuli edullisuudella :D

Neulemuotia koko perheelle oli lehden ainoa väreissä painettu aukeama kannen lisäksi: 

Jugend oli kauheaa junttityyliä, pitää pysyä ajassa ollakseen tyylikäs:

Eksotiikkaa Lapista:

Lievää hilpeyttä aiheutti myös seuraava mainos: 

Kodin voi siis uudistaa kontaktimuovilla! Kuinkahan hyvä idea mahtaisi olla muovittaa kylpyhuoneen seinät, mene ja tiedä. Mutta sisustustarroja toki myydään nykyäänkin, uuteen uskoon voi teipata vaikka jääkaapin ovet. 

Maailma muuttuu ja me siinä mukana, mutta joskus on hauskaa tehdä aikamatka isoäitiemme ruuhkavuosiin.

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 | 

Siis nuo kontaktimuovithan on taas käytössä! Dc-fixillä jotkut remppaa jopa keittiönkaappeja ja sehän on justiinsa kontaktimuovia. Olen jopa luullut että se on jokin uusi keksintö mutta eipä olekaan vaan suoraan 50-luvulta :D ihania lehtiä, olis hauska löytää tuollaisia itsellekin! Ei oikein osaa edes kuvitella miten paljon maailma oikeasti on muuttunut muutamassa vuosikymmenessä :)

Pirpanalle
2/7 | 

Kyseessä on siis Kotiliesi lehti, ei Kotivinkki. Kotivinkkiä aloitettiin julkaista vasta joskus -80 -luvulla.

Jonna
3/7 | 

Me purettiin isovanhempieni talolta yläkerran lattiasta lattialevyjä pois ja sieltä alta löytyi mieletön määrä vanhoja lehtiä ja mainoksia, pakko oli ottaa niitä talteen! Hymyä, Annaa, Me Naisia... 60- ja 70- luvuilta. Mutta parasta oli vuodelta -66 Suosikki ja sen välissä priima kuntoinen The Beatles juliste, odottaa edelleen kehystämistä <3

Helen
4/7 | 

Wow, enpä tiennytkään että muovittaminen onkin noin vanha idea! Meillä on DC-fiksatut keittiön tasot ja vessan alakaapit; helppo tapa piristää ilmettä varsinaisia remontteja odotellessa. DC-fiksaus on nykyään tosi suosittua, kotimaisessa Facebook-ryhmässäkin on jo 40 000 jäsentä :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011