Ennen vauvan syntymää en tiennyt lastenvaatteista mitään. Kävin pari kertaa tuskastumassa kaupoissa aikeinani ostaa uudelle tulokkaalle muutama näppärä vaatekerta, mutta sehän ei ihan mennyt putkeen kun en tiennyt mitä ylipäänsä tarvitsen. Pelkällä tämä on tosi söötti valintakriteerillä kun ei ole mitään tekoa käytännöllisyyden kanssa. Nyt, näin muutaman viikon kokemuksella, tiedän jo täsmälleen mitä vaatteita vauvalle tarvitsen, ja mitä ei tule käytettyä ollenkaan.Turhakeosastoon menee suoraan kaikenlaiset paidat, sillä bodyt ovat niin paljon kätevämpiä. Pitkälti turhaa meillä ovat myös sellaiset potkarit missä on jalkaterä ummessa, koska likan koivet ovat jo nyt liian pitkät 62cm vaatteisiin ja selkäosuus taas puolestaan sopiva 56cm koossa. Miten tämä kuulostaa täsmälleen samalta ongelmalta kuin allekirjoittaneella :D Tykkäisin kyllä erittäin paljon noista jalkaterällisistä kokopuvuista niiden näppäryyden vuoksi, mutta koska mitoitus ei käy niin se ei käy.

Joten tällä kertaa oli ihan eri meininki kun käväisin ostoksilla, nyt löysin kaiken tarpeellisen eikä tarvitse enää pestä käsin joka päivä muutamaa hassua hyväksi havaittua vaatetta.

Raikas raitapuku Lindexiltä ja pallosukkikset Anton&Nina:


Olen myös oppinut että vetoketju pesee nepparikiinnityksen sata nolla, mutta vetskapukuja on harmillisen vähän tarjolla. Muutaman vetoketjuyökkärin onnistuin löytämään onneksi, koska yritäpä yöllä tumpeloida sataa nepparia kiinni jos joutuu vaihtamaan vaipan. Tuntuu että nepparit menee sekaisin kirkkaassa päivänvalossakin :D Tämä retrokalsarikankainen yöpuku on Lindexiltä:


Lelurintamalla ystävän tuoma Lamaze rapiseva leppis eli Rapsu on suorastaan lumoava. Tyttö jopa hymyilee Rapsulle! Alunperin tuo rapina oli se mikä kiinnitti lapsen huomion, mutta nyt se reagoi leluun ihan sellaisenaankin.


Puntinpituuksista (lyhyyksistä) johtuvien ongelmien vuoksi meillä kuluu paljon sukkia, ja esimerkiksi kaikki äitiyspakkauksen perussukat ovat osoittautuneet ihan turhiksi. Syystä että ne eivät pysy jalassa kuin 2 sekuntia jos sitäkään. Maailman parhaita sukkia ovat Natan lähettämät VANSin sukat (näitä myydään Forumin Vansin liikkeessä), ne toimivat tuollaisella discojalallakin. Kuvassa punaiset in action:Kypäränmalliset nauhoilla sidottavat myssyt eivät toimi meillä ollenkaan, sillä tyttö tuntuu inhoavan niitä sydämensä pohjasta ja jollain ihmeen keinolla onnistuu aina saamaan joko nauhat suuhun tai sitten pipon kääntymään puoliksi kasvojen eteen, mitä seuraa luonnollisesti karmea huuto. Mielenosoituksellinen märinä tosin alkaa yleensä jo silloin kun hattua puetaan :D Peruspipa paras pipa, sitä ei saa myllättyä vinksinvonksin. Tämä pandakorva kuuluu raitahousujen ja bodyn kanssa samaan settiin (H&M) ja se kelpaa arvon neidillekin. Raitahousuille erityismaininta, kapeahko malli ja paksu trikoovyötärö toimii housuissa hienosti, ne pysyvät paikoillaan eläväiselläkin kaverilla. Väljille housuille nimittäin käy samalla tavalla kuin äitiyspakkauksen sukillekin, ne lähtevät jalasta alta aikayksikön.


Sitten superlemppareihini. Turkoosivalkoinen Lindexin potkari on maailman ihanin, tämä on yksi niistä harvoista vaatteista mitä ostin ennen lapsen syntymää ja se on ollut käytössä koko ajan. Nyt sama puku sattui olemaan Lindexillä -70% alessa, joten ostin sen paria kokoa suurempanakin, ettei tule surku kun edellinen jää pieneksi. Nallekorvatakkiakin minulla on kahdessa koossa (isompi saatu Lindexiltä ylläripaketista ja pienempi ostettu itse), totesin vaatteen sen verran toimivaksi. Minulla on pahemman kerran heikko kohta noihin suloisiin nallekorvavaatteisiin, ei voi mitään. Ne vain ovat niin symppiksiä.


Lastenvaateviidakko on melkoinen näin tuoreen äidin näkövinkkelistä, tarjolla on ihan kaikkea mahdollista. Mutta pikkuhiljaa tässä oppii löytämään meille toimivimmat jutut. En tätä ennen edes ajatellut että vauvoillakin voi olla mitoitusongelmia vaatteiden suhteen, samanlaisia palleroitahan ne kaikki, mutta ei se ihan niin ollutkaan. Mutta onneksi nyt on hetken aikaa toimiva vaatevarasto, kunnes parin kuukauden päästä se jää pieneksi ja sama etsintärumba alkaa alusta. Jokseenkin kivempaa olla aikuinen ja löytää sopiva vaate jota voi käyttää vuosikausia :)

Kommentit (30)

tinttu
1/30 | 

Heh noista hitsin napeista yökkäreissä tuli mieleen elävästi ajat kun meidän neiti 9kk käytti vielä sellasia 1000nappiayökkäreitä ja yöllä silmät ristissä hämärässä arpo nappejen paikkaa ja koitti saada sätkiviä jalkoja takasin lahkeisiin...voi apuaa :D meille parhaana ratkaisuna on ollut nyt housu+t-paita tai ihan vaa bodyt mitkä on jotenki yökkärimäisii ja ei tuu muuten pidettyy ;)
T-paitoja opittiin nyt vasta käyttämään niin että pistää hihattoman sinne alle niin ei selkä paista sitten :) suosittelen koklaamaan. Hennesil on ainakin sellasia hyviä hihattomia mitkä saa alle.

3/30 | 

Vauvanvaatteiden kokomitoitukset on vielä enemmän ketuillaan kuin aikuisten vaatteissa. Meillä käytti n.70 senttinen ipana 68-86 senttisiä vaatteita, ei mitään järkeä. Onneksi yli vuoden ikäisellä tuo kasvaminen hiukan rauhoittuu, niin vaatteita ehtii oikeasti käyttääkin. :) Varsinkin, kun tajuaa ostaa hiukan väljempää mallia!

Käyttäjä1690
Liittynyt16.11.2015
4/30 | 

Hei! vaatehullu terve!

postasin eilen aivan ihanasta Mainio-vaatemerkistä, jonka sanoisin olevan myös sun silmää miellyttävä n. 97% tod.näk. miksi intoilen, no K oli nimittäin siellä mallina ... http://oimutsimutsi.bellablogit.fi/2014/08/29/pieni-kurkistus-mainion-sy...

Vanha mallisto on nyt -50% niiden kaupassa ja siellä on myös vauvojen vaatteita. 5.9. julkaistaan toinen mallisto. Tää on ollut mun ihan ehdoton suosikki viime keväästä asti, milloin eka mallisto julkaistiin.

Nani
5/30 | 

En tiedä, oletko kuullut Kaino nimisestä merkistä, mutta suosittelisin kurkkaamaan millaisia neuleihanuuksia heiltä löytyy. :) Kaino löytyy Facebookista ja heillä on myös omat nettisivut. Jos köyliöön asti, missä tuotteet valmistetaan, ei jaksa lähteä hypistelemään, niin jälleenmyyjiä löytyy myös Tampereelta. :D Köyliöläisenä ja kainon suurena fanina oli pakko vähän mainostaa. ;)

janski
6/30 | 

En olisi odottanut muotibloggarin pukevan lastaan Lindexin peruslumppuihin. Yllättävä postaus! =D

Kerttu
7/30 | 

Hei hanki sellainen bodyn jatkopala! Se menee useimpiin bodyihin ja pidentää niiden käyttöikää koska pituutta tulee n 10 cm lisää. Maksaa muutaman euron mutta samalla bidylla pärjää kuukausia/viikkoja. Kätevää myös jos kestovaippailee.

NOPPA
8/30 | 

Sukista: H&M myi aikoinaan vaaviosastolla pitkiä pötkyläsukkia, joissa korkea resoritaitos. Avattuna ovat polven alle. Pysyivät parhaiten pikkupotkijalla =)
Mitenköhän ennen vanhaan niillä ohuilla puuvillapaidoilla (röyhelökauluksin) vauvat pärjäsivät? Potkuhousuja on ollutkin jo pidempään, mutta kuka tietää milloin bodyt keksittiin?

marjo
9/30 | 

Ihana blogi, jäin heti koukkuun kun ekan kerran "löysin" sut Olivian sivuilta. :)

Nyt kommentoin, koska huomioni kiinnittyi tuohon yöllä vaipan vaihtamiseen. Onko tämä Tampereen tapa toimia, sillä ainakin Turussa (Tampere on ihana, sanoo paljasjalkainen turkulainen) jo synnärillä opetetaan sekä äidit että isät (myös vaavit) siihen, ettei vauvan vaippaa vaihdeta öisin. Vain äärettömän iso kakkakatastrofi on riittävä syy vaihtaa vaippa. Silloin vauva "oppii" , että yöllä nukutaan ja äitikin saa nukkua ehkä hieman enemmän. Meidän tyttöjen yölliset vaipanvaihdot voi laskea yhden käden sormilla, eikä mitään vaippaihottumia tms. ollut riesana.

Mutta, tämä on vinkki, jonka saa ottaa käyttöön tai olla ottamatta.

Jatka ihanien tekstien kirjoittamista, olet päivien piristys! :)

Maukka

Mä pyrin välttämään yöllistä vaipanvaihtoa, mutta siltikin vaihdan vähintään kerran yössä vaipan nyt 6 viikkoa vanhalla pojallani (toinen lapseni). Hänellä yksinkertaisesti tulee pissat läpi muuten ja vaihdostakin huolimatta välillä. Lisäksi kakkaa on joka vaipassa. Eli kyllä sitä vaipanvaihtoa harrastetaan ainakin meillä yöaikaan, valitettavasti.

Itse koin vastasyntyneellä kieraisubodyt parhaiksi. Potkupukuja olen aika vähän käyttänyt. Enemmän body ja housut yhdistelmää. Ei vielä kävelevällä lapsella tavalliset paidat ovat olleet lähes turhia. Kannettaessa ovat kainaloissa kuitenkin. Lisäksi ärsyttää pienen vauvan takeissa ainaiset huput. Hyvässä lykyssä on monta huppua päällekäin eikä se ole mukavaa. Eikä sitä voi olla laittamatta päähän makaavalla lapsella.

Laura
10/30 | 

Meillä on myöskin pojalla tuo turkoosi-valkoinen potkari ja se on ollut päällä kai kerran tai kaksi :D Mä en vaan ymmärrä sen funktiota. Musta on helpompi pukea body ja housut kuin body ja jotain mikä tulee ylös asti. Eikö siinä jo tule yläkropalla kuumakin, kun ln tuplakerros vaatetta? En vain ymmärrä :D

Yöllä paras asu on musta sellainen, joka aukeaa kokonaan. Ei väliä, onko nepparit vai vetskari, mutta kokonaan on auettava! Hirveän epäkäytännöllistä avata eka nepparit/vetskari ja sit viel kiskottava jalka tai molemmat sieltä asusta ulos erikseen...

Sukista - oletko kokeillut sukattimia ('sock ons')?

Perhonen
12/30 | 

Enpäs tiennytkään, että jo vaaveilla voi tulla esiin mittasuhteita. Siis niin, että torso tai jalat ovat normimitoituksiin nähden pitkiä. Luulin vartalonmallin periytyvän vasta siinä kouluiässä, ei jo noin nuorena. :D

Iina
13/30 | 

Söpö postaus ja ihania kuvia. Tuo pandapipo <3 Harmi ettei tuttavapiirissä ole ketään pientä, tuo olisi ihana lahja.

Saara
14/30 | 

Meidän poika (nyt 2v4kk) oli jo ihan pienestä niin liikkuvainen tapaus, että oli pakko pitää sukkahousuja lähes 24/7 ettei varpaat palellu - sukat kun eivät kertakaikkiaan vain pysyneet jalassa. Eipä tuolle ilmeisesti mitään traumoja "tyttövaatteesta" ole jäänyt ja kaikki varpaatkin ovat tallessa :D Suosin lapsukaisteni vaatetuksessa KappAhlin Newbie-mallistoa sekä Marimekkoa (varsinkin niissä sukissa, aivan ihania minipieniä raita- ja pallosukkia <3). Teen joitain vaatteita myös itse kun esim. housut eivät jotenkin vain istu pitkäjalkaiselle, hoikalle pojallemme. Anton&Ninalla on myös aivan ihania vaatteita (varsinkin tytöille!) ja tykkään myös Polarn o Pyretin materiaaleista ja kuoseista:)

15/30 | 

Vetoketju yöpuvut rules ok! Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sen huonommin pysyy paikallaan nappeja napittaessa kun pitäisi vaan mennä jo! Oon itse löytänyt Meelikselle parhaiten vetoketjullisia yöpukuja Prismasta! Ciraf merkin pyjamat on olleet hyviä käytössä! :)

Murina
16/30 | 

Täällä myös yks lastenvaatefriikki. Kolmen vuoden ja kahden lapsen kokemuksella voin sanoa, että varautuminen on kaiken a ja o. Osta aina, kun löydät sopivaan hintaan perusvaatetta, jonka tiedät toimivan. Erityisesti kirppareita kannattaa kuluttaa, sieltä tekee todellisia löytöjä erityisesti alle 2-vuotiaiden kamppeissa. Myös facebookin kirppikset/huutis/tori toimii, jos et ehdi kierrellä usein.

Muutamia hyväksi havaittuja vinkkejäkin on, kietaisubodyt jatkoneppareilla on ihan parhaita, vielä kun löytyy sormien päälle käännettävät tumput, niin täydellistä vastasyntyneelle. Näitä olen löytänyt niin ketjuliikkeistä kuin esim. Noshilta. Yöpukuna käytän mieluiten vetokejullista yöpaitaa, jossa on sukkaosuus ja taas ne käännettävät tumput. Vetoketjun täytyy aueta molempiin suuntiin, että vaipan vaihto onnistuu helposti.

En edes aloita ulkovaatteista, huomaat kyllä sitten ;) haalareiden hinnat on jopa 160€ uutena, siihen päälle 70€ kengät ja tumput, rukkaset, pipot, kaulurit, villasukat ym., niin johan menee rahaa, kaikki tämä kerrotaan tietty vähintään kahdella, kun maassa möyrivälle ei riitä yksi ulkovaatekerta kastumisen ym. takia ;). Sekä eri keleille eri asut, ainakin välikaudelle, sateeseen, loskaan ja pikkupakkaseen sekä niihin -30 asteisiin... Eli osta alennuksesta!! Toki koon arvioiminen on todella hankalaa "ensikertalaiselle", itse jouduin parinakin talvena uusimaan koko talvivaatekerran, kun lapsi kasvoikin odotettua nopeammin. Tämä sulla tosin varmaan on vasta ensi talvena edessä, tämä talvi varmaan vaavilla menee untuvapussissa tms. ;)

Suosittelen tutustumaan suomalaisiin lastenvaatemerkkeihin, ne osaa tehdä järkeviä vaatteita suomalaisella mitoituksella ja oikeilla materiaaleilla.

piitzi
Liittynyt28.2.2014
18/30 | 

Ihania vaatteita, kelpais meidänkin neidille =D Onneksi olin hamstrannu ison läjän vaatteita etukäteen joista oli sit mistä valita ne sopivimmat, en olis jaksanut shoppailla alkuaikona (lähes kaikki oli kirppiksiltä ja saatuja) Meillä neiti kasvoi kahden ekan kuukauden aikana 9cm! Neitillä on pitkä selkä joten bodyissa mennään jo isommassa koossa kuin housuissa. Sama sukkaongelma täälläkin, öisin pidetäänkin puolipotkareita tai kärjellisiä yöhaalareita ettei pikku varpulit palellu =)

jossu
19/30 | 

Tuli mieleen tätä lukiessa että nosh organics myy ihania vauvan vaatteita joissa bodyissa on siirto nepparit alhaalla ja käännettävät hihansuut, menee kahden koon ajan ja pidempään, ainakin meidän makkaramötikkä käyttää vieläki 62/68cm vaatteita vaikka näissä perus merkeissä ollaan jo 74cm menossa. On toki hieman kalliimpia kuin perus h&m ja lindex, mutta ihanan ihania ja käteviä. Netissä voi tilata, mutta ihanteellisintahan olisi jos pääsee kotikutsujen kautta tilaamaan. :)

20/30 | 

Jopas oli hyödyllinen tietopläjäys. Kun tarttee ostaa vaikka kaverin vaaville lahjaksi vaatetta, tietääpähän mikä ei välttämättä toimi. Ei olisi tullut mieleenkään tällaiset mitotusongelmat ja muut :D

Lillukkaja
21/30 | 

Itse olen kokenut kietaisubodyt todella näppäriksi, samoin koipeen asti ulottuvat vetskarit yöpuvuissa. Oletko muuten ajatellut kertoa blogissa lapsen nimeä, vaikka kasvot pysyvänkin piilossa:)?

J&amp;J
22/30 | 

Meillä myös esikoinen, nyt 3v, ja juniori, kohta 4kk, ovat mallia "alaosa aina yhden koon yläosaa suurempi". Pitkäjalkaisia poikia siis molemmat. Tuo turkoosi-valkoinen potkupuku on ihana! Ostin sen toukokuussa alle 50cm mittaiselle rääpäleelle koossa 56, ja vielä mahtuu hyvin, vaikka poitsu jo lähes 60cm pitkä. Hypistelin sitä myös alessa isommassa koossa, mutta sitten mietin, josko se kuitenkin on liian "vauvamainen" puolivuotiaalle. Nyt jo harmittaa hieman että jätin sen kauppaan, koska se on ihan lemppari! :)

Tytti
23/30 | 

Meidän lapset on nyt 2 ja 4v, ja alan pikkuhiljaa päästä kärryille mitä niille kannattaa ostaa. Kun vaan vielä muistaisi ostaa kausivaatteet tarpeeksi hyvissä ajoin (eli yhtä vuodenaikaa aiemmin), koska tarpeen tullen kaupoissa myydään jo seuraavaa sesonkia. Mikä on ihan käsittämätöntä.

t. äiti joka etsi keskellä talvea 1-vuotiaalle tavallista t-paitaa n. 7 kaupasta eikä löytänyt yhtäkään

annina
24/30 | 

Itsekkin ensimmäinen lapsen kanssa on nyt opittu mitkä vaatteet toimivat ja mitkä ei. Kietaisubodyt on ollut niin parhaat kun pään yli ei saisi laittaa mitään. Ja täälläkin perus pipa paras pipa :). Meillä noi vaatekoot menee bodyt 62, housut 56. Äitinsä omaa lyhyet jalat ja pidemmän selän ja näköjään jäbä jatkaa samaa rataa

25/30 | 

Ei kyl tulis mieleenkään jättää vauvan herkkää ihoa hautumaan pissaan tai kakkaan. :o

Sara.
26/30 | 

Meidän pitkulat ja hoikat lapset on pääsääntöisesti viettäneet ensimmäiset vuotensa bodeissa ja sukkahousuissa. Ja tytölle sitten toisinaan on ollut kiva lisätä siihen joki söpö essumallinen mekko :) h&m:llä on mielestäni melkeinpä parhaat sukkikset.

johannak
27/30 | 

Jos sukkahousut ei pysy jalassa niin pue ensin sukkahousut ja siihen päälle body :) Housut pysyy hyvin jalassa kun alla olevat sukkikset ei pääse valumaan.

Mea
28/30 | 

Meillä tytsy on sitten teidän vaavin vastakohta :)
Housuissa käytössä 56 koko ja yläosaan pitänee olla 62, joskus jopa 68.
Äitiinsä tullut kun on nyt 3kk iässä jo tuollanen persjalkanen :D

JaanaCa
29/30 | 

Voi hitsi kun tää oli niin ihana postaus. Vaikka omat lapset ovat jo isoja..
Ja symppis toi lattialla pötköttelykuva:)

Kiva kun pienokainen vilahtaa välillä kuvissa, vaikka vain kantorepussa:)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012