Yksi suurimpia matkahaaveitani on vihdoin toteutumassa. Islanti. Päätimme, että tänä vuonna teemme yhden reissun ja siitä tulee ikimuistoinen. Lennot on varattu elokuulle, ja Reykjavikista löytyy viimeisille päiville huone, mutta muuten... vielä riittää suunniteltavaa. 

Tämä on selvillä nyt: 

- ROAD TRIP! Vuokraamme auton ja ajamme koko saaren ympäri.

- heti lentopäivänä matka alkaa Blue Lagoonilta, missä meillä on ensimmäisen yön majoitus. 

- viimeiset päivät vietämme Reykjavikissa. 

Onko paikalla Islannissa käyneitä, sillä olisi mahtavaa saada tärppejä matkalle. Odotan erityisesti valokuvauksellisia maisemia ja landea, hyvää ruokaa ja hauskoja mökki/maatilamajoituksia. Joten tälle akselille jos on jotain vinkkejä, niin jee! Samoin Reykjavikin must see -hommat kiinnostavat. 

Tripsterin Satu Rämön Islanti-opas on timanttia, mutta niin täynnä kaikkea hienoa, että veisi vuoden kahlata paikat läpi. 

Ps. jo tässä vaiheessa on käynyt selväksi, että Islanti on kallis. Arvioisin, että Jenkeissä voi huoletta ajella 3 viikon road tripin samalla rahalla kun Islannissa pärjää viikon (telttamajoitus ei ole optio). Mutta kerran elämässä ja niin edelleen.

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 | 

Islanti on aivan ihana! Mun lemppari oli Reyjakladurin lämmin joki, sinne käppäily kestää päälle tunnin, mutta näkymät ja polskiminen joessa oli kyllä sen arvoista. 

Halina
2/19 | 

En ole käynyt Islannissa, mutta pari kaveria asuu siellä! :) Itse haluaisin ehdottomasti kunnon issikkavaellukselle ja kuumille lähteille. Kaverillani on tälläinen tila siellä, mutta se on niin suosittu, että pitää varata paikat kai vuotta etukäteen :D En siis osaa auttaa, mutta toivottavasti muilta tulee hyviä vinnkejä. Islanti vaikuttaa hienolta luontokohteelta ja hevosten takia itse sinne suuntaisin! <3

Hildegarde
3/19 | 

Me tehtiin samanmoinen reissu kuutisen vuotta sitten. Yövyttiin hi-hostelsin kautta varatuissa majoituksiassa mm. vanhan kalatehtaan asunnoissa ja lammastilalla. Reykjavikista jäi päällimmäisenä mieleen vanha hautausmaa sekä villit sukkahousukaupat. Ja se, että elokuussakin oli todella tuulista! Eli lämmintä vaatetta kannattaa varata mukaan

Jenninen
4/19 | 

Juuri toissapäivänä palasin Reykjavikista, ravintoloista voin suositella Le Kock ja Ostabúðin. Olivat hinta-laatusuhteeltaan enemmän kuin erittäin jees!
Viikonloppuisin ostoksilla kannattaa käydä Kolaportið-kauppahallissa/kirpputorilla.

Pinjaatta
5/19 | 

Islanti on huikea! Käytiin ite häämatkalla, ensin pari päivää Islannissa ja sit Seattle-roadtrip Washingtonin, Oregonin ja Californian läpi-Napa Valley-San Francisco,Islantiin jäi itselle vielä paljon nähtävää! Blue Lagoon on tosiaan ehdoton ja kyllä noi Golden Circlen kohteet on näkemisen arvoisia, eli Gulfossin vesiputous, geysirit ja Pingvellir, jossa Euraasian ja Pohjois-Amerikan laatat eroaa toisistaan. Erityisesti Gulfoss on vaikuttava jylinässään ja upeassa turkoosissa värissään! Mustahiekkainen ranta ja jäätiköt kannattaa nähdä kanssa. Välimatkat on pienessä maassa kätevän lyhyitä. Tässä kohtaa onkin hyvä kiittää kaikista sun kirjoittamista vinkeistä San Franciscoon, reissu käytännössä suunniteltiin ja mentiin niiden pohjalta. :) Alcatraz, Painted Laidies, Lombard Street, Muir Woods...

Katttri
6/19 | 

Islannissa oli kylmää, kallista ja upeaa! Oltiin juhannusaattona siellä ja yhdessä valokuvassa näkyy lämpömittari, joka näyttää +7 ja mä pöllöilen kuvassa untuvatakki JA sadetakki ylläni. Käytiin syömässä Reykjavikin keskustassa ihan normaalissa ja siistissä ruokapaikassa niin buffet maksoi 60 euroa per nenu. Mutta noi Golden circlen kohteet oli omaa luokkaansa, heppoja oli kiva taputella ja Hildegarden mainitsema hautausmaa oli vaikuttava. Sitten käytiin sellaisessa tavallisessa maauimalassa jossa oli kuumia altaita ja joka oli hirveän kiva kohde, ja se maksoi vain vitosen paikkeilla. Jos haluaa matkamuistoja/tuliaisia ostaa niin R:n pääkadulla ja nähtävyyksien äärellä oli hyvin organisoituja (ja kalliita) myymälöitä turisteille, niissä oli kaikkia mahdollisia lammastuotteita ja hainrustonaksuja sekä sellaista ihanaa suklaata, jossa on lakua mukana.

Geisha
7/19 | 

Onko kukaan ollut marras-joulukuun vaihteessa? Mitä silloin Islannissa voi nähdä muuta kuin revontulet!

Teija L.
8/19 | 

Olin 2017 heinäkuussa, sateista enimmäkseen. Kävin 4 tunnin valaspongausretkellä, maksoi noin 100e. Ulkouimalat tosi jees!  Aikuinen kympillä sisään. Kringlan ostoskeskus Reykjavikissa, siellä ihana paperikauppa. Ei ollut kallis, jos ei nyt Flying Tigerinkään hinnoissa. Kivoja puoteja muutenkin. En kokenut et tavallisissa ruokakaupoissa ois ollut aivan törkeitä hintoja, mutta ulkona syöminen ja juominen oli tyyristä.Evästä pysty kaupasta ostaan suuuremmin miettimättä. Vegepanini ja cola oli 13 e kahvilassa. Turistikaupoissa oli riistohinnat, mutta myös upeita neuleita, huono yhdistelmä :D Sataman merimuseo oli itselle mielenkiintoinen, jotain jättikirpputoria mainostettiin paljon, mutta oli pettymys. Törkyhintaista antiikkia ja sitten aivan krääsää. Hallgrimskirkja, kirkko Reykjavikissa arkkitehtuuriltaan hieno, tornista hyvät maisemat. Tykkäsin kovasti Islannista, teille tulee varmasti kiva reissu!

Utah
10/19 | 

Kävin ystäväni kanssa helmikuussa Reykjavikissa, ja edellisten kommentoijien suositusten lisäksi nostaisin ruokapaikoista esiin ROK-ravintolan Fraggastigurilla. Todella hyviä pieniä annoksia (hyvin vaihtoehtoja kasvissyöjällekin), yllättävän edullinen (Islannin mittapuulla...) ja ihan mielettömän hyvä palvelu. Pöytävaraus voi olla paikallaan.

Kat E
11/19 | 

Suosittelen ruokapaikaksi ehdottomasti ihanaa ja tunnelmallista kahvila Babalua, Reykjavikissa, lähellä isoa kirkkoa! Jo sen kahvilan vuoksi voisin vaikka muuttaa Reykjavikiin. Lihansyöjille suosittelen heidän perinteistä lammaskeittoa, siinä saa rahoilleen vastinetta. Jopa sen verran, että leivokset eivät enää mahtuneet kupuun... :D Listalta löytyy vaihtoehtoja myös vegeruoan ystäville. Vilkaiskaa myös paikan pikkulaan, vaikka käymälälle ei olisikaan tarvetta, ette kadu!

Suosittelen toki myös kokeilemaan paikallista perinneherkkua, hakarlia, käynyttä hainlihaa! Ei kuulosta herkulta ei, mutta oli mielestäni ihan hieno kokemus. Sitä tosin ei saa Babalusta, vaan pitää erikseen metsästää muualta. Minun mieheni kehitti siihen pienen addiktion, ja jokin taika siinä on, koska minun lennoista ja reissaamisesta kiukuttelemaan käynyt vatsani rauhoittui parin palan jälkeen tykkänään.

Road trip on ehdottomasti paras vaihtoehto nähdä saarivaltiota. Meidät yllätti kyllä se, miten iso saari Islanti on; viikko hädin tuskin riitti ympäriajoon vaikka jätimmekin luoteisosan vuonoalueen toiseen kertaan! Olisimme helposti voineet viettää parikin viikkoa saarivaltiota tutkien, no jäipähän syytä lentää sitä kautta Suomen vierailulle vielä kolmannenkin kerran. Ihana paikka! Ja issikkaratsastusta suosittelen ehdottomasti myös, erityisesti jos Anni on yhtään hevosiin päin!

Hyvää matkaa! Ai että nyt tuli aivan kamala ikävä Islantiin!

Sonja M
12/19 | 

Oi, ihana Islanti! Kyllä ne kliseet eli golden circlen kohteet (pysähtykää matkalla efstidalurin maatilaravintolaan, todella hyvät burgerit ja jäätelö), skogafoss, seljalandsfoss, jökulsarlon ja reynisfjaran musta hiekkaranta kannattaa nähdä. Suosittelen ehdottomasti vestmannasaaria, jo aiemmin mainittua reykjadalurin patikkareittiä kuuman joen varteen ja reykjanesvitin majakkaa. Me tykättiin valassafarista ja ohjatusta jäätikkökävelystä Vatnajökullilla, jälkimmäinen voi toki olla lapsen kanssa mahdoton. Elämäni parhaan burgerin söin Selfossissa tunnelmallisessa Tryggvaskali-ravintolassa. Sussa ei tainnut neulojaa juurikaan olla, mutta jos se nyt herää, niin Alafossin tehtaanmyymälä oli kiva nähdä, mutta laajempi ja edullisempi Alafossin lankavalikoima löytyi ruokakaupasta... Loma-excel saattaa löytyä vielä jostain :D omat kokemukset rajoittuu tuohon etelärannikkoon, seuraavaksi suuntaisin itse länsivuonoille.

*jossu*
13/19 | 

Itse olen lähdössä elokuussa Islantiin islanninhevosvaellukselle. Viikko ollaan matkassa, yövytään erämaamökeissä ja pääsee sellaisiin paikkoihin, joita muilla kulkuvälineillä vaikea tavoittaa. Itseäni ei muuten ole Islanti houkutellut (olen enemmän lämpimien kohteiden ystävä), mutta tällä tavalla haluan sen kokea! Teillä ei varmasti pienen lapsen kanssa ihan vastaava onnistu, mutta ainakin ihania pieniä pörröisiä sympaattisia issikoita kannattaa käydä katsomassa :). Hieno eristyneissä haastavissa oloissa pärjännyt rotu!

Vierailija
15/19 | 

Jos löydätte majoituksia joissa voi itse laittaa ruokaa, kannattaa säästää rahaa ostamalla ruokaa isommista automarketeista, pikkukaupoiss aon järkyttävän kallista. Isommat Bonus ja Kronor liikkeet on melkein suomen hinnoissa."Uimahallit" eli kuumat uimaaltaat ulkona on ihania, ja niitä löytyy Reykjavikista ja pienemmistä kaupungeista. Omia lemppari näköalapaikkoja oli Dyrholaey niemen kärki Vikin kylässä. Maailman kaunein auringonlasku ja lunneja! Niiden lentelyä olisi voinut jäädä katsomaan tuntikausiksi. Vesiputouksia on saaren ympäri ajellessa niin lukuisia että muutaman jälkeen alkaa jo kyllästyttää (!!), eli kannattaa etukäteen tutkien valita parhaat jotka haluaa käydä tsekkaamassa. Uskomattomia luontokohteita on ihan todella paljon ja jo sitä ringroadia ajellessa maisemat on toistaan upeampia...

-R
16/19 | 

Rämön blogi Salamatkustaja heti lukuun kanssa, tuosta voi alottaa  http://www.salamatkustaja.com/2019/04/islannin-ympari-arktinen-roadtrip.... . Lisäksi lukuun Rämön Islantilainen voittaa aina ( https://www.wsoy.fi/kirja/satu-ramo/islantilainen-voittaa-aina/978951040... ), uskoisin että saa reissusta vielä enemmän irti kun ymmärtää vähän niitä paikallisia :) Oli myös ihan vaan kirjanakin viihdyttävä. Itse en ole koskaan laavakökkäreellä käynyt, mutta joskus vielä menen.

Jep
17/19 | 

Uskomattomin Islannissa näkemäni paikka on Landmannalaugar, ja sieltä lähteneen neljän päivän patikoinnin  maisemat Þórsmörkiin. Tällainen reissu lienee mahdoton neljävuotiaan kanssa (isomman lapsen kanssa jos pitkät päiväkävellyt monta päivää putkeen onnistuu, voi tosin hyödyntää maksullista palvelua, jossa tavarat kuljetetaan odottamaan (myös maksulliseen ja hyvissä ajoin varattuun) yöpymismökkiin eikä niitä tarvitse itse kantaa!), mutta jo päivän patikointi Landmannalaugarilla on varmasti hieno, ja on siellä varmasti jotain opastettujakin juttuja tms, mitkä ei budjettimatkalaiselle ole jääneet mieleen ;) . Riippuu tietenkin hieman säistä miltä mikäkin koskaan näyttää, mutta vulkaaniset hiekkavuoret oli ainakin meidän visiitillä kuin satukirjasta, oli melkein mahdotonta uskoa olevansa Maa-planeetalla taikka tässä ulottuvuudessa.  Mikään ottamani kuva ei mitenkään pystynyt vangitsemaan niitä näkyjä, joten melkein ei huvittanut edes esitellä matkakuvia, kun joka kohtaan sai lisätä, että tämä kuva ei näytä todellisuuteen verrattuna oikein miltään.

Vesiputouksista oma suosikkini oli Goðafoss, jollen nyt ihan väärin muista. Ei isoin ja korkein, mutta jotenkin vaikuttavin, koska vettä tuli monesta suunnasta ja itse pääsi siihen jotenkin lähelle eri tavalla ja luonnon voima tuntui siinä kivessä minkä päällä seisoi, kun se oli samaa kiveä jolla putous virtasi... Näin vuosien jälkeisenä muistikuvana :)

Vajaan puolen puolen päivän kävelyllä Reykjahlið-minipaikkakunnalla tulivuoren kraaterille oli matkalla hieno kuuma joki luolassa. Nyt en muista kyllä oliko asia niin, että paikallinen tyyppi neuvoi meille paikallisten tunteman kohdan jossa käytiin (ja istuttiin jalat kuumassa kylvyssä :)) eikä käyty tunnetussa paikassa ollenkaan, vai onko asia niin että tästä meidän käymästämme paikasta on sittemmin tullut tunnetumpi ja hieman turistirysän kuuloinen ainakin mitä nyt pikaisesti katsoin arvosteluja mitä google mapissa näkyy siinä seutuvilla olevassa kohteessa (Grjótagjá Cave) Kuva kyllä näyttää kumman tutulta joten ehkä kyseessä on sama paikka.

Hauskaahan Islannissa on se, että aina saattaa jostain nurkan takaa bongata jotain uskomatonta, vesiputouksen, kuuman lähteen tai ihmeellisiä kiviä. Ekologisen luonnossa liikkumisen säännöt mielessä pitäen, kannattaa aika kurkata sinne nurkan taakse. Yksi mieleenjääneimmistä paikoista oli joku random pysähdys, kun näkyi pieni vesiputous jossain vähän kauempana kiipeiltävännäköisien kivien takana. Verryttelyksi sinne lähdettiin, ja siellähän odotti sitten vallan ihana paikka, tuulelta suojaisa, kerrankin lämmin ja aurinkoinen levähdyspaikka jossa vesiputoukset virtasivat sydämenmuotoiseen pikkulaguuniin... En muista missä tämä oli, jossain länsirannikolla, mutta pointtina siis se että hienoa nähtävää riittää kartan ulkopuolellakin ihan uskomattomasti.

Ja kylmä on, kesä on sateinen ja jäätävä! Itseäni yllätti Islannissa (ja Grönlannissa) takkatulien puute (ja myös muita pohjoismaita huonommat ja tylsemmät rakennukset yleisesti etenkin ankeilla pikkupaikkakunnilla). Vasta myöhemmin välähti että niin, eihän siellä ole puita.....

Jep
18/19 | 

Tuli vielä mieleeni, että koska islantilaiset ovat perinteisesti ja osittain vieläkin erittäin tonttu- ja maahisuskovaista kansaa ja puitteet siihen tosiaankin on, ei varmaan olisi pöljä idea etsiä jostain kirja taikka nettijuttu jossa kerrottaisiin eri paikkojen eri otuksista ja mitä niiden kerrotaan siellä puuhaavan :) Tällaisen oppaan varmasti on joku koonnut, ihmettelen todella jos ei, etenkin kun islannissa on väkilukuun nähden maailman eniten kirjailijoita (joka kymmenes julkaisee kirjan!) :D Toisi mielenkiintoisen lisän reissuun eri paikoissa käydessä.
 

anki
19/19 | 

Oi Islanti! Kiersin kaveriporukalla saaren ympäri vastapäivään heinäkuussa 2015 ja se oli hyvä suunta koska golden circlen turistirysät osui alkumatkaan ja loppukierroksella ei enää kuulunut "oh my god!" joka vesiputouksen edustalla vaan saatiin olla aika rauhassa vaikka oli kovin sesonki. Aikaa kierrokseen kului reilu viikko ja lisäksi muutama päivä Reykjavikissa, mutta tekemistä ja näkemistä olis ollut kuukausiksi. Parhaat palat mun mielestä:

- Landmannalaugar, jonka joku jo mainitsi: upeat maisemat, eri tasoisia ja -pituisia vaellusreittejä, uskoisin että 4-vuotiaallekin löytyy sopiva. Sinisiä, vihreitä, kirjavia vuorenrinteitä, ihan uskomaton paikka! Tänne ajetaan F-tietä pitkin eli pitää vuokrata peruspalikkaa maastokelpoisempi auto, jolla mm. ylitetään pari pienehköä jokea "kahlaamalla", tästä oli seurueen kuskit aivan innoissaan :)

- Jökulsarlon (aksenttimerkit puuttuu enkä jaksa kaivaa) ilta-auringossa oli vaikuttava, pysähdyttiin alkuun länsirannalle jossa saatiin olla ihan rauhassa ja kuunnella jäähileen kilinää laguunin vedessä. Itäpuolella oli sitten enemmän porukkaa ja turistimpi meininki, joten suosittelen länsirantaa.

- Majakoita on Islannissa paljon ja suurin osa rannikolla eli niitä pääsee helposti katsomaan (pihaan ajo suoraan kehätieltä). Varsinkin itärannikolla on majakoita tasaisin välein, aika pieniä ja usein kirkkaan oransseja ja tosi söpöjä! Akranesvitiin (ihan Reykjavikin pohjoispuolella) pääsee sisälle ja torniin asti, muissa oli ovet lukossa ainakin kesällä 2015.

- Husavikista käsin käytiin valassafarilla isolla puisella purjelaivalla. Nähtiin delfiinejä, ei varsinaisia valaita, mutta retki oli silti tekemisen arvoinen ja maisemat upeat, lumihuippuiset vuoret reunustivat vuonoa ja meri jatkui suoraan kohti pohjoisnapaa.

- Neuleita on myynnissä jos jonkinlaisia, myös jossain ulkomailla teetettyjä muovilankaversioita. Varmasti laadukasta ja islantilaista käsityötä (ja myös ainakin villalankoja) saa the Handknitting Association of Islandin myymälöistä. Minun ostamassani neuleessa lukee niskassa neulojan nimi, ja villapaidan minulle myi hänen siskonsa, joka silloin sattui olemaan kassavuorolla. Paita on ollut ahkerassa käytössä siitä asti (myös Islannin heinäkuussa) ja on täysin hintansa arvoinen. Muistaakseni maksoin jotain sadan ja kahdensadan euron väliltä.

- Jossain paikassa (en muista enää missä) bongattiin hienoja kalannahasta tehtyjä koruja, hyvä matkamuisto- ja tuliaisidea sekin. Samoin laavasta tehtyjä koruja oli tarjolla.

- Plokkfiskur on islantilainen jämäruoka kalasta ja perunasta, ja ainakin Systrakaffissa syömäni annos oli superhyvä! Matkan aikana syötiin paljon lammaskeittoa ja hampurilaisia, koska niitä on lähes kaikkialla tarjolla ja ne ovat myös usein ruokalistan halvimpia annoksia.

- Myvatnin Jarðböðin on vastaava maauimala kuin Blue Lagoon, mutta syrjäisemmän sijaintinsa takia paljon rauhallisempi. Se on kukkulan laella, joten sieltä näkee kauas silloin kun tuuli puhaltaa reikiä vedestä nousevaan höyrypilveen. Toisaalta se sama tuuli on aika viileä ja altaiden ulkopuolella oli kylmempää kuin suojaisemmassa Blue Lagoonissa. Näistä kahdesta valitsisin kuitenkin Myvatnin kylpylän. (kuulemma hiukset ei tykkää maakylpylöiden vedestä, joten ne kannattaa pitää kiinni)

Jos jotain olisin kaivannut reissullemme, niin enemmän aikaa vain olla ja ihmetellä. Me ahmittiin (tietoisesti) aikamoiset määrät kohteita matkan varrelle, ja ne olivat kaikki hienoja ja käymisen arvoisia, mutta sellainen oleilu ja hiljaa istuskelu olisi sopinut Islantiin tosi hyvin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011