Kerroin aiemmin keväällä kuinka olen istuttanut ihan innoissani elämäni ensimmäistä kertaa daalioita. Taimet lähtivät ihan hurjaan kasvuun ja ovat nyt jo puolimetrisiä, vahvoja ja tuuheita. Olen käynyt joka päivä juttelemassa niille mukavia, että jaksavat varmasti kasvaa ja kukoistaa, kun kukinta-aika lähenee. 

Alkuviikosta huomasin että joku oli nakertanut alalehtiin pieniä reikiä, ja meinasin saada slaagin. Käänsin jokainen lehden ympäri, ja jumaleissön sentään daalioitani mutusti poskeen useampikin pieni etana! Olettaisin että lehtokotiloita, mutta varsin pieniä vielä. Kotiloille koitti lähtö nopeammin kuin ehtivät rouskis sanoa, poimin jokaisen tuholaisen pois kasvieni kimpusta. 

Pari päivää meni rauhassa, mutta jatkoin silti etanatarkastuksia varmuuden vuoksi. Annas olla kun viikonloppu koitti, ja kävelin tuttuun tapaan daalioideni luokse. Jotain pienen pientä mustaa pistettä jokainen latva täynnä! Kirvoja! Satoja kirvoja! 

Armottoman googlauksen jälkeen kävin kirvojen kimppuun vanhalla Marttojen ohjeella, mäntysuopaliuoksella. Suihkin kirvoja mäntysuovalla parin tunnin välein ja toisella kädellä nypin kotiloita. Mrrh... 

Mikä hiivatti on, että juuri daaliani keräävät kaikenkarvaiset örriäiset kimppuunsa kun muut kasvit saavat olla ihan rauhassa. Istutin vielä alkukesällä samettiruusuja daalioiden ympärille, sillä niiden kerrotaan keräävät kaikki hyönteiset. Eivät muuten kerää. 

Yhden päivän suihkuttelun jäljiltä yli puolet kirvoista olivat saaneet tarpeekseen ja joko olivat heittäneet veivinsä tai muutaneet muualle. Tänä aamuna löysin kirvojen kimpusta vielä leppäkertun, ja nyt näyttää siltä että 90 prosenttia kirvoista on poissa. 

Kirvat eivät kuitenkaan ole kokonaan kadonneet, joten pitää ilmeisesti jatkaa mäntysuopasotaa vielä. Jos kirvat eivät ole ensi viikonloppuun mennessä poissa, nypin ne vaikka yksitellen irti. Daalioihini ei kajota, hemmetti :D Niina vastaan kirvat, aion voittaa tämän skaban.

Jos teillä on takataskussa tehokkaita kotiloiden tai kirvojen häätövinkkejä, otan ilolla vastaan. 

Kommentit (9)

Patu
4/9 | 

Tiedän tunteen! Ostin parvekkeelle viime kesänä amppelimansikan joka lähti ihan nätisti kasvamaan ja puski marjaa minkä ehti. Mutta viikko ostamisen jälkeen joka ainoa neliösentti oli kirvojen peitossa! Yksikään niistä ei koskaan liikkunut ja niitä rapsahti kunnon kasa alas kun kävin noukkimassa satoa (kuolivat niille sijoilleen?), mutta silti niitä tuli aina lisää. Itse mansikka ei niistä kuitenkaan kärsinyt, joten annoin niiden ruumiiden sitten olla :D

Vierailija
5/9 | 

Samettiruusut ovat kotiloiden herkkua ja tykkäävät - valitettavasti - myös daalioista. Itse olen todennut mekaanisen poiston eli kotiloiden keräämisen purkkiin kaikkein parhaimmaksi keinoksi vähentää niitä. Purkkiin loraus etikkaa ja kuolevat heti - eivätkä jää haisemaan.

Vierailija
6/9 | 

Ainakin etanoihin (miksei siis kotiloihinkin o.O) tepsii jotenkin lautasellinen olutta, johon ne menevät syömään ja hukkuvat. Kirvoja voi mäntysuovan lisäksi suihkutella mäntytolulla, jonka tolueeni tappaa kirvat. Ruusuille ainakin toimii.

Vierailija
7/9 | 

Naapurin täti joskus vinkkasi mäntysuopaveteen lisätä ruokaöjyä loraus, en tiedä onko siitä joku lisäapu, ainakin hän oli taitava kukkien kanssa:) meilläkin tehtiin etanoille joskus olutbaari, kotiloista en tiedä.

-A-
8/9 | 

Meillä löytyy myös inhottavia kirvoja ja sama mäntysuopaliuos on meilläkin käytössä, tosin laiskana ihmisenä sekoitan sen isoon kastelukannuun ja kaadan sieltä, on toiminut hyvin isompaankin puskaan eikä tarvitse suihkia sen enempää :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
Tammikuu