Tässä on ihan peruspäivä meidän olohuoneessa. Puolitoistavuotias tyttäremme on sitä mieltä, että mikään lelu ei saa olla laatikossa/järjestyksessä/samassa paikassa, vaan kaikki pitää olla levitettynä mahdollisimman tasapainoisesti ympäri olohuonetta.

Pakko myöntää, että välillä haikailen aikaan, kun lapset leikkivät käpylehmillä ja jouluna sai lahjaksi veistetyn veturin ja that's it :D oli ainakin helppoa pitää talo siistinä. Anni on sekä minun että mieheni vanhempien ensimmäinen lapsenlapsi, joten voitte varmaan kuvitella miten paljon kaikki haluavat tyttöä lahjoa. Puhumattakaan tädeistä, kummitädeistä ja ystävistä. Ja meistä, vaikka yritän parhaani hillitä itseni ja ajatella järkevästi.

Fakta on kuitenkin se, että leluja on kertynyt ja niille on keskittävä jokin järkevä säilytyskeino leikkien päätyttyä. Pehmolelut meillä kulkeutuvat vanhaan kehtoon, mutta legot ja rakennuspalikat ja sen sellaiset ovat olleet tähän asti vailla sopivaa säilytysratkaisua.

Sitten koin pienen heureka-hetken kun satuin kulkemaan H&M Homen myymälän ohi ja näin ananaskuvioisen suuren pyykkikassin. Sangallisen pyykkikassin kanssa on äärimmäisen helppo kulkea illalla olohuone ympäri ja noukkia palikat pussiin. Jäykkä säkki pysyy myös pystyssä ihan omillaan. En ole vielä onnistunut vakuuttamaan Annia että lelujen kerääminen on hauska leikki :D

Ongelma ratkaistu ja ananaskuvioitu ihan mikä vaan miellyttää omaa silmääni aika tavalla.

Miten teillä hoidetaan taaperoikäisten leluhommat? Parhaita vinkkejä otetaan ilolla vastaan.

Kommentit (14)

Kohtapa jo mummo
2/14 | 

Meillä ei enää taaperoita ole mutta neljälasta ollut pieniä. Olohuoneeseen sai tuoda ne lelut jotka itse jaksoi yhdellä kertaa kantaa. Jokainen oppinut hillitsemään lelujen levitystä olkkariin kun omat jäljet pitänyt siivota heti kun oppinut kävelemään eli yleensä kädessä tuleva lelu oli vain mukana. Lapset menee pyörälle päästä jos leluja on liikaa. Siivoaminen on helppoa kun opettaa että ottaa kerralla sen lelun millä nyt leikkii. Hyvin pienetkin osaavat ja oppivat kun opettaa vaikka leikin varjolla. Olohuoneessa lelut ymmärtää jos ei ole omaa huonetta leluille. Meillä minä siirryin mielummin leikkihuoneeseen seuraksi kun kompuroin olohuoneessa leluihin. Opittu jo kotoa 70- luvulla

venlaalaa
3/14 | 

Minun ja pikkuveljen ollessa mukuloita meillä oli ainakin Lego-leikkien aikana aina lakana lattialla. Sitten kun leikit oli loppu, lakana nyytiksi ja palikat takaisin laatikkoon. Tämä vaan ei taida olla kovin esteettinen keino hallita kaaosta... :D

Juttayy
4/14 | 

Samoilla linjoilla, eli sangallisella itsestäänseisovalla pyykkikassilla mennään. Meillä on Clasulta ostetut mustavalkoraidalliset tynnyrimalliset, mutta käyttöidea tosiaan sama.
Nyt kyllä olen kaavaillut, että ikealainen ritariteltta siirrettäisiin lastenhuoneesta olkkariin juuri lelusäilytystä varten. Sälää kun on niin paljon että pyykkikorit täyttyvät jo lastenhuoneessa. Parempi yksi iso rumistus olkkarissa kuin monta pientä nyssäkkää, tai pahimmassa tapauksessa leego jalkapohjassa.

Bianca**
6/14 | 

Meillä lelut on lelukaapissa (entisajan liinavaatekaappi), ja kun kaappitila uhkaa loppua on pojan luovutettava leluja kiertoon jos haluaa uudet tavaransa mahtumaan. Toimii meillä hyvin, tosin lapsi jo 4vuotias :)

Sirpa
7/14 | 

Meillä, vieläkin 7vuotiaana, tytön lelujen keräys onnistui pienellä kisalla: kumpi kerää nopeammin ja enemän voittaa! Aika nopeasti neiti lähti kisaan mukaan ja tietenkin voitti! :) Muutenhan lelujen keräys ei kiinnostanut. Pussit ja korit ovat kova sana säilytyksessä

Mutsi
8/14 | 

House doctorin raidalliset pyykkikorit parissa eri koossa toimivat hyvin 1,5v pojan lelukoreina.

Vierailija
9/14 | 

Mä olen vähän neuroottinen visuaalisten juttujen ja sotkun suhteen. Olen siis joka välissä ollut noukkimassa ylimääräisiä leluja takaisin koteihin ja pussuhkoihin. Nyt kun lapsi on 1v hän tulee itsestään kaveriksi siivoamaan (kerää myös ruokasilppua lattialta biojäteastiaan apuna). Olen kehunut lasta, kun hän tulee auttamaan. Nykyään hän siistii itsekseenkin välillä leluja ja oikein tarkistaa että näkeehän äiti miten hienosti osaan :D

Lapsia tuntuu kiinnostavan kaikki perusrutiinit ja niihin olisi niiiin ihana osallistua (astianpesukone). En tiedä kyllä miten noin pienen mutta vähän isomman lapsen hommaan motivoisin. Oma kun meni vähän vahingossa siivousmoodiin. Oikeasti isompaa voikin sitten kilpailuttaa, lahjoa, uhkailla ja mitä näitä nyt onkaan ;)

Terveisiä käpälämäestä
10/14 | 

Pakko laittaa kommentti, luin sun blogia joskus vuosia sitten, Nelliinan vaatehuone nimeltään. Löysin juuri vanhat hennesin kiilakorkonilkkurit jotka ostin joskus sun innoittamana, kutsuit niitä poninkavio kengiksi :D Olipa kiva löytää sun blogi, mulla on myös kotona taapero 1,5v ja pihaa tongittavaksi, pitää mennä selailemaan vanhoja postauksia!
Mukavaa kevättä! :)

Saikku
11/14 | 

Nää on meillä ihan ehdottoman näppärät. Kolmea eri kokoa, joustavat ja helppo lapsen siis itsekin kantaa ja kerätä lelut ja taas levittää pitkin kämppää :) Ei hajoa, vaikka lapsi "sukeltaa" laatikkoon pää edellä kaivelemaan legoja. Säilytän näitä lapsen huoneen nurkassa päällekkäin ja siitä kannetaan päiväksi usein olohuoneeseen. Saa tilattua nettikaupasta kolmea kokoa... kannet erikseen. :)
http://www.etola.net/Tuote/sailytys_ja_jarjestys/laatikot_ja_korit/joust...

anne b
12/14 | 

meillä sattui tsaga siivouksen suhteen, sillä poikamme on ollut alusta lähtien innokas  siivojja (kohta 3v) toisin kuin vanhempansa :D tavaroillakun on keksitty oikeat korit ja paikat, niin auta armias jos äiti tai isi siivoaa väärin, tästä syysetä hän siivoaa itse:D

enikeis, mä karsin aina leluja sen mukaan millä eniten leikitään, vatehuoneessa omalla hyllyllä on pelit ja palapelit, minne aina viedään kun on leikitty. (ja suosin vain puisia palapelejä missä sellanen alusta, mihin pelin voi koota takaisin, koska pahviset syödään vieläkin!)

Autot ovt punostussa korissa, joka on helppo nostella ja liikutella, mahtuu lapsen sängyn alle. Brio junaradan palaset ovat liikuteltavan pyörällisen rahin sisällä (kätevä!) ja junaradan asemat ja muut  erikoisosat ovat vanhassa  löydetyssä puulaatikossa, jossa aikanansa myyty sokeria. Puulaatikkoon laitoin karvatassut alle, jotta saa kätevästi liu'utettua sängyn alle ja takaisin.

meillä  on kanssa kertynyt kamaa,mutta säilön niitä vaatekaappejen yläkaapeissa  ja otetaan vaan esille välillä, kun on muita kavereita. meillä on parin neliön jättivaatehuone, mikä ihmee kamaa kun häkä, joten sinne kanssa laitan sivuun kirjaa/peliä ,jota luetaan tai pelataaan vain aikuisen seurassa.

mutta toisaan pojan pakonomainen järjestely into on jostain ihan muualta kun minulta tai isältä, on aittanut aika hyvin,pitämään kamaa paikoillaan. Tosin alkaa jo oppia äidin ja isin tavoille, ei enää   niin paljon ole  siivoamassa kun aikaisemmin :D 

Mutta edelleen hän on huolissaan , että mä siivoan sen leluja pois :D ( "ei ei , äiti siivota tämät")

Jen
13/14 | 

Meillä sama ongelma, "aiheuttajina" 4v poika & reilu 1v tyttö... Olen ihastunut Telkiddon paperipusseihin, mutta mietin kestääkö ne todella käyttöä lelun säilytyksessä?

Äni äSSä
14/14 | 

Meillä legot on isoissa kannellisissa legoämpäreissä (taidetaan myydä paperikoreina/-roskiksina). Lapsille tuli hauska legojen keräysleikki, kun äiti heiluttaa kantta ylös-alas ja leikkii että se on ämpärin suu. Näin legoämpäri maiskuttaa ja vaatii yhä enemmän ruokaa eli lapset lappavat ämpärin suuhun legoja. Että siitä vain louskuttelemaan ananaskassin kahvoja/leukoja yhteen ja vaatimaan masun/kassin täytettä ananashirviölle. Hassusta ananasäänestä saat varmasti lapselta plussaa. ;)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011