Kun työkaverini kertoi kahvitunnilla startup-yrityksensä pian lanseerattavasta Momzie-sovelluksesta, mietin välittömästi että voi vitsi kun tällainen olisi ollut saatavilla silloin kun olin itse raskaana ja olin muuttanut hiljattain uudelle paikkakunnalle! Halusin kirjoittaa Momziesta myös tänne, koska aihe itsessään on tuoreessa muistissa ja sydäntä lähellä, vaikka olenkin jo palannut takaisin työelämään.

Käyttäjilleen ilmainen Momzie on näki päivänvalon tällä viikolla, kun se ilmestyi ladattavaksi App Storeen. Näin aluksi sovellus on saatavilla vain iPhoneen, mutta myöhemmin tänä vuonna myös Androidiin. Parhaiten Momzieta kuvaa varmaan "äitien Tinder", eli sovellukseen luodaan profiili Facebookin avulla ja aletaan etsiä sopivia kaverimatcheja. Sovellus on tarkoitettu näin aluksi ainoastaan naisille, jotka ovat raskaana tai etsivät hiekkalaatikkoseuraa eli pienten lasten äitejä.

Momzien perimmäisenä ideana on löytää samassa elämäntilanteessa olevia naisia lähialueelta. Raskaana ollessa vertaistuki voi olla kultaakin kalliimpaa, jos omasta kaveripiiristä kukaan muu ei ole samassa elämäntilanteessa. Myös vauvavuosi on ihan omanlaisensa kokemus ja olo voi olla aika yksinäinen, jos ei ole ketään kenen kanssa vaihtaa ajatuksia aiheesta.

Minulla itselläni oli pari vuotta sitten se onni, että yläasteaikainen ystäväni asui kilometrin päässä meiltä ja tytöillämme on ikäeroa vain pari kuukautta, joten vaunulenkkiseuraa oli aina saatavilla. Ilman Suvia olisin ollut ihan hukassa ja aivan taatusti olisin etsinyt jotain Momzien kaltaista kohtauspaikkaa äideille.

Olen aika erakkomainen luonne noin muuten, mutta ensimmäinen lapsi sai jopa minusta esiin vertaistuen tarpeen. Halusin vaihtaa kokemuksia ja jutella vauva-arjesta samassa tilanteessa olevien kanssa. Kaikki oli niin uutta ja ihmeellistä. Puhumattakaan siitä, että kukaan, ei kukaan, voi käsittää sitä väsymystä ja hormonimyrskyn silmässä olemista vauvan syntymän jälkeisinä kuukausina kuin nainen, joka läpikäy samoja asioita samaan aikaan. Ne unohtuvat aika nopeasti vauvavuoden jälkeen, nyt olen jo sitä mieltä että eihän se pikku väsymys mitään ollut :D oli se. Silloin se oli. Eikä muuten auttanut yhtään, että joku totesi sen olevan ohi menevää.

Sovellus etsii sijainnin ja muiden käyttäjän asettamien määrittelyjen (esimerkiksi lasten iät) perusteella käyttäjiä, joita voi selata. Jos molemmat osapuolet toteavat että tuossa olisi mukavan oloinen tyyppi (match), heidän välilleen aukeaa chat-yhteys. Käyttäjät eivät kuitenkaan tiedä kuka profiilia on katsonut, eli sovelluksessa surffailu ei näy muille. Ainoastaan match-tilanteessa saa kontaktin toiseen käyttäjään.

Momzien ansaintalogiikka perustuu käyttäjille tarjottuihin etuihin, esimerkiksi kahdet kakkukahvit yhden hinnalla paikallisessa kahvilassa. Eli käyttäjälle Momzie on ilmainen, eikä mainokset hypi silmille vaan edut on koottu oman valikkonsa alle joten niitä voi joko hyödyntää tai sitten olla hyödyntämättä.

Haastattelin aiheesta Mimmiä, joka oli toiminut sovelluksen testikäyttäjänä kehitysvaiheessa. Hän koki Momzien todella helppokäyttöiseksi ja visuaalisesti miellyttäväksi. Kysyin mitä mieltä hän oli Facebook-vaatimuksesta ja Mimmi kertoi sen olevan turvallisuuden kannalta hyvä asia, sillä se mitä pienen vauvan äiti viimeiseksi kaipaa on esimerkiksi hupiprofiileja tai treffipyyntöjä miehiltä.

Mimmi pohti sovelluksen olevan kätevä esimerkiksi silloin, kun hän lähtee lasten kanssa mummolaan toiseen kaupunkiin. Vieraalla paikkakunnalla ei välttämättä tunne ketään, mutta leikkitreffit puistossa olisi kuitenkin mukavaa ajanvietettä. Tässä tilanteessa voisi avata Momzien ja katsoa onko lähistöllä saman ikäisten lasten äitejä, ja sopia tapaamisen leikkipuistoon.

Meillä on tällä hetkellä kotona se tilanne, että mieheni on koti-isänä tyttäremme kanssa ja minä olen töissä. Näin ollen meidän perheessä hiekkalaatikkokavereita kaipaa Saku ja Anni, kun taas äiti eli minä olen duunissa. Tenttasin yhdeltä Momzien perustajista, Hanna Liljalta, että miksi miehet on suljettu palvelun ulkopuolelle kokonaan. Syy oli juuri naisten turvallisuus ja se, että halutaan pitää äitien kynnys liittyä palveluun mahdollisimman matalana. Luonnollisesti momzielaiset eivät pidä miehiä oletusarvoisesti vaarallisina naistensaalistajina (:D), mutta ainakin nyt aluksi sovellus on vain naisille.

Minä näkisin ehdottomasti tilausta myös Dadzielle, sillä yhä useampi ja useampi mies jää kotiin lasten kanssa. Voisin kuvitella että hiekkalaatikkoisien on ihan yhtä hankalaa löytää kaveriseuraa kuin meidän naistenkin. Ei ole todellakaan helppoa lähestyä vieraita ihmisiä näin aikuisiällä. Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään myös miehille suunnattu appi.

Koska tiedän että täällä vierailee paljon äitejä ja myös raskaana olevia, kiinnostaa kuulla teidän mielipiteenne aiheesta. Kaipasitteko/kaipaatteko kaveriseuraa raskaana ollessa tai hiekkalaatikolle? Onko ollut vaikeaa löytää vertaistukea vai oletteko edes kaivanneet sitä?

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 | 

Oih! Itsellä on tällä hetkellä menossa 17. raskausviikko ja napero saapuu maailmaan lokakuussa. Ja ainakin täällä Jyväskylässä ei kyllä ole ystäviä, kellä olisi samanlainen elämäntilanne meneillään - olen itseasiassa pari kertaa miettinytkin asiaa, että mistä niitä ihmisiä sitten löytyisi ketkä jaksaisivat kuunnella juttuja huonosti nukutuista öistä ja kakkavaipoista. En usko, että lapsettomia ystäviäni kauheasti nappaa kuunnella koliikista ja mun väsymyksestä, plus onhan se aina kiva nähdä ihmisiä ketkä ovat samassa elämäntilanteessa.

Toivottavasti sovellus tulisi pian androidilleki! Miä muuten tulin Jyväskylässä moikkaamaan sinuu, mutta en sitten jostain syystä uskaltanutkaan jutella, ujous voitti - kaduttaa näin jälkeenpäin. :D

Vierailija
2/9 | 

Idea on periaatteessa hyvä: vertaistukea, aikuisseuraa ja lapsillekin tulevaisuuden leikkikavereita. Mutta miksi isät on hyllytetty sovelluksesta ulos? Tuskin siis tulee sovellusta käytettyä, ihan periaatteesta, koska en halua tukea syrjiviä mekanismeja any kind.

MK

Samaa mieltä tästä. Enkä kyllä oikein voi käsittää tuota turvallisuusargumenttia tai vaikka sitä, että kaverin pitäisi olla välttämättä samaa sukupuolta. Koska vaikka kaikki pääsisivätkin palvelun piiriin,voi jokainen kuitenkin varmasti määritellä ketä machaa tai kumpaa sukupuolta hakee, jos haluaa rajata. Ihme ennakkoluuloja.
Sinällään kaikki nuoria perheitä ja vanhempien jaksamista tukevat jutut on lähtökohtaisesti todella hieno juttu! Toivottavasti palvelua kehitetään vähemmän syrjivään ja stereotypioita vahvistavaan suuntaan.

Rada
3/9 | 

Muutama ensimmäinen kuukausi vauvan kanssa vieraalla paikkakunnalla, monen sadan kilometrin päässä omista sosiaalisista ympyröistä, oli itselleni todella rankkaa aikaa. Hihkuin onnesta, kun omasta perhevalmennusryhmästäni muutama äiti halusi tavata vauvojen kanssa. Sitä kautta olen saanut "äitikavereita" ja vertaistukea. Onneksi paikkakunnallamme on myös toimiva ja mukava MLL:n perhekahvila monta kertaa viikossa. Sinne on ollut matala kynnys mennä myös yksin. Olen huomannut, että vaikka olen erakoituvaa tyyppiä, osaan jo verraten hienosti äiti-small-talkin saloja :) Momzie kuulostaa siis mielestäni hyvältä palvelulta!

heiskav
5/9 | 

Voisin kuvitella, että tuollanen sovellus olis nimenomaan koti-isille tarpeellisempi. Toistaiseksi tuntuu äidit olevan enemmistö kaikissa arkipäivien tapaamisissa, perhekerhoissa, -kahviloissa, puistoissa yms. Jospa se dadziekin vielä tulisi. :)

Patu
6/9 | 

Tää osui kyllä niin kovaa! Oma lapsi on karvan verran alle vuoden ja olen viime kesästä saakka kaivannut jotakuta samassa tilanteessa olevaa, jolle puhua ja joka puuhaisi meidän kanssa myös ulkona. Ennen raskautta mulle oli enemmän kuin ok olla yksinään, mutta sitten puhkesi yhtäkkiä hirveä äippäkaverin kaipuu.

Tunnustettakoon että kyttään yhtä naapuritalon nuorta naista, joka ullataalasmaatutkimusteni perusteella synnytti pari-kolme kuukautta jälkeeni. Haaveilen, kuinka "sattumalta" (tsekattua ikkunasta kun he ovat pihalla kröhöm) tavattaisiin puistossa, vauvat alkaisivat läpsiä hiekkaa keskenään ja me äiditkin tulisimme hyvin toimeen... Hävettää olla tämmöinen kyylä :D

Meillä puolivuotisneuvola toteutettiin ryhmässä ja se oli ihan loistojuttu, neljä äitiä ja vauvaa samassa ja vaihdettiin kuulumisia. Meille tuli vain sen verran kiire poistua sieltä vauvan väsyraivareiden vuoksi ettei keritty oikein tutustua kehenkään, mutta muistan että yksi asuu tässä lähellä (harkitsin tosissani wanted-lapun jättämistä heidän kotinsa lähelle siltä varalta että he kaipaisivat leikkikaveria - alan vahvasti epäillä että musta on kovaa vauhtia tulossa joku naapuruston kauhuvainoaja).

Olen toki siitä onnellisessa asemassa että siskolla on neljä lasta, joista nuorin kolme kuukautta omaani vanhempi ja vauvalleni hyvä leikkikaveri. Mutta kaipaisin jonkun, jolla olisi ihan vain se yksi ensimmäinen vauva, jolle kaikki on yhtä uutta ja jännittävää kuin mullekin ja joka pystyisi lähtemään meidän kanssa vaikka nättinä päivänä kävellen lähikauppaan hakemaan jätskit.

Vauvankin kannalta laajempi ystäväpiiri olisi enemmän kuin kullanarvoinen. Lapseni on tosi seurallinen ja on innoissaan uusista ihmisistä, ja sen vuoksi ollaan nyt käyty perhekahvilassakin muutaman kerran. Muut kävijät vaan ei ota meitä oikein mukaan porukkaan, vaikka lapsi käy melkein jokaisen luona näyttämässä jotain lelua tai vastaopittua kävelytaitoa (ja jokainen äiti siellä on joka kerta kuin ei olisi huomaavinaankaan @#$*!!) ja itsekin yritän seurustella edes niiden lasten kanssa. En tiedä johtuuko tämä siitä että olen muihin kävijöihin verrattuna melko nuori äiti (22), sisko sai nimittäin aika samanlaista kohtelua aikanaan ollessaan about samanikäinen. No, me roikutaan siellä messissä silti!

En tiedä kuinka harhaileva ja sekava tästä kommentista tuli kun puhelimella puoliunessa tätä näpytän. Mutta summa summarum, äippäkaverista on huutava pula ja järkeni alkaa rakoilla :D

K.
7/9 | 

Onhan toi tosi huippu! 
Tuli mieleeni että sinne voisi ehdottaa myös vaihtoehtoa, jossa lapseton, mutta lapsista kiinnostunut ja lapsista jotain ymmärtävä olisi se aikuinen seura. Tai voisi tarjota itseään lastenhoitoavuksi niille joilla on tukiverkoston suhteen tarvetta. Tietenkin mulla on oma lehmä ojassa, kun ei mun apuja huolita mihinkään varamummuiluun (oon 33-vuotias), eikä perheettömänä oikein tunnu kelpaavan tukiperheeksikään, kun niissä toivotaan usein että olisi omia lapsia. 

Kyllähän mä sen tiedän että se on outoa että lapseton (vapaaehtoisesti vieläpä) haluaa olla lasten kanssa tekemisissä ilman että tekee sitä työkseen. Tykkään lapsista ja tulen niiden kanssa toimeen, mutta en halua omaa. Minulla on ystäviä jotka tämän on sisäistäneet ja osa soittaakin että lähdenkö heidän kanssaan just johonkin leikkipuistoon vaan että saa jutella aikuisen kanssa. Vähän niinkuin varakummi. 

Mutta onhan tuo palvelu kyllä loistava, vielä kun se avattaisi myös isille, koska isätkin tarvitsevat aikuista juttuseuraa ihan samoista asioista mistä ne äiditkin. 

oot poot
8/9 | 

Mä ymmärrän hyvin miksi rajaus on tehty noin tarkasti. Kokeilin erästä toista sovellusta, joka oli luotu kaverisuhteita varten. Idea oli todella hyvä, mutta paikka oli jo täyttynyt treffi-ilmoituksista. Tuli olo, että en kehtaa laittaa omaa ilmoitusta vaikka se olisi ollut sovelluksen alkuperäisen idean mukainen. En myöskään viitsinyt laittaa muille viestiä, koska en tiennyt millä ajatuksella he olivat luoneet profiilin. Kaikkea kaikille ajattelu ei aina toimi. Siksi liputan tarkkaan harkitun konseptin luomisesta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010