En ole koskaan aiemmin käynyt näin pitkää taistelua vintagevaatteen kanssa. Ja nyt puhutaan ummehtuneen hajun poistosta. Seuraava etappi tällä vaatekaunottarella olisi ikävä kyllä ollut roskapönttö, sillä haiseva vaate on käyttökelvoton.

Kun näin romukirppiksen nurkassa pienen kimaltelevan mytyn, tajusin heti että kyseessä on jotain erityistä. Halvat muoviblingit eivät todellakaan hohtaisi niin kauniisti. Selvittelin epämääräisen kasan verkkoa ja käsiini muodostui vaate. Tarkemmin sanoen virkattu takki, joka painoi hentoiseen ulkonäköönsä nähden todella paljon. 

Koska nenä on tärkein työkaluni kirppiksillä, olin viittä vaille jättämässä helykasan ostamatta. Kysyin kuitenkin myyjältä sen hintaa ja 1,50 € maksava mytty oli pian minun, meni syteen tai saveen. Vaatekappale toi heti mieleen 20-luvun flappermekon päälle laitettavan hartiasuojan, joka laskeutuu kauniisti painonsa vuoksi. 

Mitään homeessa olevaa en ostaisi, ja tämä vaate tuoksuikin ihan "puhtaasti" lialta ja ummehtuneelta. Ihan ensimmäisenä käärin vaatteen muoviin ja se sai viettää 2 viikkoa pakastimessa, varmuuden vuoksi. En halua meille kotiin muuta elävää kuin kissan ja ihmiset. 

Sen jälkeen liotin vaatetta etikkaliuoksessa useampaankin otteeseen ja kun haju ei siltikään lähtenyt, pesin sen vielä Vanishilla, jonka tosin pelkäsin liuottavan koko vaatteen nesteeksi. Pesujen jälkeen laitoin reikäneuleen kahdeksi vuorokaudeksi ulos tuulettumaan. Lopputulos: edelleen tuoksui pahalle

Tämä on se hetki, kun normaalisti nakkaisin vaatteen roskiin ja luovuttaisin. Mutta nyt täytyy sanoa, että ihastus tätä riepua kohtaan oli niin suuri, että päätin vielä yrittää. Suihkutin sen kauttaaltaan vesi-etikkaseoksella ja laitoin sen ulos kahdeksi (!!) viikoksi! Sattui vielä tämän talven kunnon pakkaset tuolle ajalle ja kappas vaan, kun tänään otin vaatteen ulkoa sisään ja pesin sen vielä kerran, se oli vihdoin kunnossa. JES!

Vaatteessa ei ole merkkiä, eikä sillä ole sinänsä mitään merkitystäkään. Takki saattaa ihan hyvin olla ysäriltä tai sitten se on oikeasti vanha. Ainakin se on todella laadukasta tekoa ja painaa kuin synti. Kuvio tuo mieleen hämähäkinseitin, joten se käy hyvin synkempäänkin asuun.

Netistä bongaamani vintageasiantuntijan väitös piti kuin pitikin paikkansa, tarpeeksi pitkällä tuuletuksella vaatteesta todella saa ummehtuneen hajun pois. Tässä tapauksessa se vei 2 viikkoa!

Kommentit (8)

lusene
1/8 | 

Vau! Upea. Minullakin on yksi netistä käytettynä ostettu vaate, joka on todella ihana muuten, mutta se haisee ummehtuneelta pesuista huolimatta. Uskaltaako etikkaa käyttää myös valkoiseen vaatteeseen vai värjääkö se? Tuuletushan olisi tietysti myös hirveän hyvä keino raikastaa vaatteita, mutta minulla on vain ranskalainen parveke eikä sinne oikein saa mitään kätevästi riippumaan pitkäksi aikaa :D

KatjaMus
2/8 | 

Etikka ja tuuletus auttaa moneen (y) meillä oli yhdessä vanhassa liiketilassa olleita tekstiileja, joissa oli paha & voimakas haju. Niitä tuuletettiin, liotettiin etikassa ja pestiin etikalla mutta haju ei lähteny. Sitte yksi tuttava vinkkasi ammattilaisten käyttöön tarkoitettua huuhteluainetta, jossa on sellainen ominaisuus, että poistaa pinttyneitä hajuja. Huuhteluaine itsessään on tuoksuva ja olin aluksi skeptinen, että ei varmasti poista hajua, peittää vaan. Yllätys olikin suuri kun vaatteista hävisi oikeasti haju sillä tekstiileistä. Eikä ollut kyse siitä, että se olisi vaan peittänyt vanhan hajun, ei se ole sittemmin palannut vaikka ei ole muissa pesuissa enää käyttänyt kyseistä huuhteluainetta. Tietenkään huuhteluaine ei sovi kaikille materiaaleille, mutta meidän tarpeeseen toimi hyvin :)

Vierailija
3/8 | 

Hei! Kannattaa kokeilla myös otsonointia, sillä lähtee tehokkaasti hajut vaikka ummehtuneesta kesämökistä! Nahkalle ja kumille ei saa käyttää, mutta muuten kaikki käy

Jep
4/8 | 

Itse taistelen pesu- ja huuhteluaineiden hajustejäämien kanssa, voivat olla todella tiukassa. Tuuletus tuntuu toimivan pesuja paremmin tässäkin tapauksessa. Viikkoja olen yhteensä voinut pidellä minäkin, seuraavassa pesussa niitä kemikaaleja saattaa jostain uumenista taas nimittäin irrota.

Muitakin kirppislöytöjen käsittelyniksejä lukisi mielellään.

Sssanni
6/8 | 

Voi että, tämä teksti tuli tarpeeseen! Pääsin hiljattain käsiksi erääseen kuolinpesään, josta löytyi säkkikaupalla vintageaarteita 40-luvulta lähtien. Vuosia tai vuosikymmeniä ulkovintillä säilytetty. Jäiks. Olen pessyt, etikkaliotellut ja pakastellut muutamaa kokoelmiin valikoitunutta helmeä moneen kertaan, mutta ummehtunut haju ei ole lähtenyt. Täytyy siis vielä kokeilla tuota etikkasuihkutusta ja piiiitkää tuuletusta. Ei tällaisten aarteiden kohdalla raaski luovuttaa! Aivan huikea tuo sinun löytösi!

Sonjamie
7/8 | 

Etikka on kyllä monipuolinen taikaliemi! Kaunis takki - merkittömänä ja painavana se voisi kuvien perusteella olla jonkun käsin virkkaama.

pikkuski
8/8 | 

Etikan lisäksi ruokasooda kuulemma toimii pahanhajuisiin tekstiileihin. Lisätään pesuainelokeroon pesuaineen lisäksi, tai miksei pelkiltäänkin ja varmaan kävisi liotukseenkin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011