Ostin vuoritetun Anjo Alleen villakangashatun kässämessuilta, joka istui sovitusvaiheessa päähäni täydellisesti. Käytössä kävi kuitenkin ilmi, että hattu nousee niskasta ja sitä sai olla jatkuvasti nykimässä takaisin alas. Tämä on minulle ihan tyypillinen ongelma syvemmälle päähän tulevien pipojen kanssa, sillä takaraivoni ei ole kovin muodokas.

Onneksi villakangaspipoon on helppo tehdä pieni fiksaus. 

Tässä lakkini alkuperäisessä suorareunaisessa muodossaan. Katkoviiva kuvaa sitä osaa, joka tulee niskassa liian pitkälle ja aiheuttaa nousemisen.  

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tällaisen vuoritetun lakin korjaaminen menee seuraavasti: 

Ratko reunasauma auki takaosasta noin korvien kohdalle asti ja leikkaa kangasta (ja vuoria) pari senttiä pois. Sovita välissä hattua päähän, ja leikkaa tarvittaessa lisää. Ideana on muotoilla hattu niskasta lyhyemmäksi, niin että se ei enää jatkossa hinaudu päätä taivutellessa ylös.

Tätä on todella vaikea pukea sanoiksi, mutta jokainen kenellä pipon hilautumisongelma on, tietää kyllä mistä puhun :D

Kun hattu on tarpeeksi typistetty niskasta, neulataan vuori ja villakangas uudelleen kiinni. Neula ja lanka toimii tässä tapauksessa hyvin, käsin neuloen sauma umpeen hoituu vartissa. 

Lopputuloksena hattu, joka ei uppoa enää niin syvälle niskaan, eikä täten enää nouse. Alla näkyvässä kuvassa valkoinen jana niskassa kuvaa sitä pätkää, jonka leikkasin pois. Hatun ilmeeseen tämä pieni korjaus ei vaikuta lähes lainkaan, mutta käyttömukavuus paranee huikeasti. 

Pipojen kanssa tämän saman ongelman saa ratkeamaan pienellä pystysuoralla rypytyksellä niskaan, jos pipon malli vain sallii sen. Olen korjannut monta pipoa ja turbaania tekemällä niskasta pystysuoraan ylöspäin kevyen rypytyksen joko kuminauhalla (parin sentin pätkä kuminauhaa kiristetään äärimmilleen pipon sisäpuolelle ja ommellaan suoralla tikillä kiinni) tai tekemällä pari muotolaskosta eli taitosta takasaumaan poikittain.

Erityisesti trikoopipoissa tämä kevyt takasauman rypytys estää todella tehokkaasti pipoa nousemasta. Ollapa isompi takaraivo, niin ei olisi näitäkään ongelmia, mutta onneksi tuunaus pelastaa monta käytettävyysongelmaa. 

Kommentit (8)

Mttu
1/8 | 

Härregud, nyt oli tuhannen taalan arvoinen vinkki! Olen Lyhytkaulainen Lattatakaraivo Liukashiuksi, ja _joka_ikisessä_ pipossa tai hatussa on tuo ylösnousun ongelma. Niskahiukset ovatkin aina talvisin takussa pipon hilautumisen ja sen nykimisen vuoksi, mutta tietty myös talvitakin ja huivienkin takia. Pidän hatuista ym. päähineistä, ja ihastelen miten söpöiltä muut näyttävät ne päässään, kun itse olen pulttiboissista karannut apuva-miehen kaveri (se jolla on pipo tosi korkealla). Olisiko mitenkään mahdollista saada vielä samanlainen kuvallinen ohje tuohon pipo-vinkkiin, esim. piirros? En haltsaa ompelukieltä, ja minulla taitaa olla myös pieni hahmotusongelma ilman visuaalista apua. Onneksi nämä pienet korjausasiat tulevat jollekin mieleen, ja kulkeutuvat vieläpä julkisen blogin puolelle! Kiitokset siis siitä!

Vierailija

Samaistun tähän kommenttiin 100% ja toivoisin myös kuvallisia ohjeita pipojen tuunaukseen! Ei ole ikinä tullut mieleenkään, että tätä ongelmaa olisi mahdollista helpottaa jotenkin. Minulla vielä lisäksi iso pää ja etuhiukset eli hattujen ja pipojen metsästäminen käy ihan työstä.

Vierailija
2/8 | 

Sama ongelma tälläkin lattapäällä. Olen korjannut jo vuosikausia päähineeni tuolla tavoin. Minäkin ihailen suloisia pipoja toisten päässä.

Vierailija
3/8 | 

Hyvä postaus, kiitos vinkeistä! Olikos sullakin KN-collectionin lakki, jossa tupsu päänpäällä? Mulla on sen kans vähän tuota ongelmaa, varsinkin jos asettelee lakkia vähän enemmän takaviistoon. Paksut hiukset ei auta yhtään tässä, hatut nousee entistä enemmän. Kädentaitomessuilta löysin hatun jossa oli kuminauhan pätkä takana, istuu älyttömän hyvin päähän :)

Vierailija
4/8 | 

Luoja paratkoon, ymmärrän vasta nyt, miksi kaikki pipot nousee mulla ylös! Samaistun niin tuohon apuva-miehen kaveriin :D. Olisin todella kiitollinen kuvallisista tuunausohjeista. Kiitos tästä :).

Vierailija
5/8 | 

Tuttu juttu. Pipon osaankin korjata, just tuolla vekki- tai rypytystekniikalla, mutta ainoa omistamani hattu kipuaa edelleen omia aikojaan ylöspäin. Seuraava projekti onkin siis nimeltään "hattu".

Taru
6/8 | 

Oon aina ajatellut että mulla ei ole nätti "pipopää" vaan kaikki törröttää pystyssä takaraivolla, mut tän postauksen ansiosta operoin piponi sopiviksi! Kiitos tästä mahtavasta vinkistä :))

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011