Jos joku on perinteistä suomalaista sapuskaa niin rieska. Ympäri Suomea rieska valmistetaan eri tavalla, jossain päin maata se on paksua, toisaalla taas ohutta. Rieskataikinaan voi näppärästi hukata perunamuusin jämät, tai sen voi valmistaa pelkistä ohrajauhoista ja vedestä. 

Minä olen itse ohuen rieskan ystävä, joskin syön hyvällä ruokahalulla mitä vaan vasta uunista tullutta leivän näköistä. Voita päälle, sillä muuta seuralaista ei rieska kaipaa. 

Tällä reseptillä teen pikaiset iltapalarieskat ohrajauhoista. Laita uuni niin kuumaksi kuin voit, 250-300 astetta. Tee taikina vasta kun uuni on kuuma.

2dl jääkylmää vettä

3,5-4dl ohrajauhoja

TAI n.3dl ohrajauhoja ja n. 1dl vehnäjauhoja

1tl suolaa

soodaa (alle puolikas tl, ei pakollista)

Sekoita taikina, mitä löysemmäksi se jää, sen parempi. Muotoile pikaisesti neljä pyöreää ohutta rieskaa, käytä jauhoja apuna. Pistele haarukalla pintaan reikiä. Mitä kuumempi uuni ja kylmempi taikina, sen parempi lopputulos. Rieska on kypsää n. 5-15 minuutin sisällä, riippuen uunista ja lämpötilasta. Joudun näin kesäisin paistamaan rieskat uunissa, mutta talvisin lämpiää puuhella. Kesällä ei tohdi puuhellaa lämmittää, ettei talon lämpötila lähene saunaa. 

Kun rieskat ovat valmiita, kääri ne hetkeksi liinaan ettei lopputulos ole liian kova. 

Tällä perinteisellä ohjeella rieskoista tulee melko sitkeitä, ei mitään pullamössöä. Rieskat voi voidella sulalla voilla ennen liinaan käärimistä, jos haluaa pehmentää niitä. 

Jos teillä on jakaa hyviä rieskareseptejä niin otan ilolla vastaan. 

Kommentit (9)

-A-
1/9 | 

Meidän perinteinen rieska on perunamuusista sekä ohrajauhoista (ohrajauhojen puuttuessa myös vehnäjauhot käy). Perunamuusia ja jauhoja tulee taikinaan saman verran ja 1 kananmuna /2,5dl muusia ja jauhoja. Uuniin 250 astetta ehkä kymmenisen minuuttia. Nämä on hyviä myös seuraavana päivänä ja kun rieskat on ajatuksissa niin meillä tehdäänkin ruuan kanssa perunamuusia paljon jotta illalla ja aamupalalla saadaan rieskaa :)

jenniz
2/9 | 

Tästä reseptistä tuli mieleeni kysyä, onko ruokavaliosi nykyisin 'hiilarisallivainen'? Muistelen, että Liikunnanvihaajan aikoihin painotus oli hyväkarpissa..? Ainakin itse otin tuolloin sinulta talteen monta kivaa vhh- tyyppistä reseptiä, joista rahkaletut on yksi ihanimpia herkkuja:)

Mirri
3/9 | 

Peruna-spelttirieskat
5dl muusia
1 muna
1dl kaurahiutaleita
2,5dl spelttijauhoja

250astetta noin vartti

Onnistuu kyllä kaikilla mahdollisilla jauhoilla ja hiutaleilla, mut noi oon todennut parhaiksi. Samoin "pussimuusi" toimii hätätapauksessa: 5dl vettä ja 0,5 jauhetta. Mulla on aina vierashätävarana tommonen muusipaketti kaapissa, siitä tulee nopsat ja kehutut tarjottavat :D

kukka
4/9 | 

Muakin kiinnostaisi tietää miten painon ylläpito on onnistunut..ainakin kun teet niin ihania herkkuja aina :) terv. Liikunnanvihaajan vakkarilukija.

LittlePhoenix
7/9 | 

Meidän perheessä on perunarieskat tehty samanlaisella ohjeella ku tuo Maarun linkkaama, lisäisin vain vielä semmosen vinkin että jos sähköuunissa tekee niin heittäkää pelti lämpiämään samalla kun lämmittää uunia eli rieskat paistumaan suoraan siihen kuumalle pellille, ei paperia väliin. Näin rieskoihin tulee lähes samankaltainen rapsakka pohja mitä tulee puu-uunissa paistetuille :)

Vale
8/9 | 

Tämä kesäkurpitsarieskojen ohje on ihan ässä: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/kesakurpitsarieskat Varsinkin jos sattuu lähipiirissä tai itsellä kasvamaan kesäkurpitsaa jolle yleensä pitää keksiä mielikuvituksellisia loppusijoituspaikkoja kun tavaraa tuppaa tulemaan yli äyräiden! Toimii myös niin että tekee kesäkurpitsamössön valmiiksi ja sitten pakastaa sen. Jos meinaa niitä rieskojakin alkaa tulla yli äyräiden mutta ei tahtoisi heittää hyviä kurpitsoja pois :D

isotikru
9/9 | 

tein tällä ohjeella ja mieheni mielestä kuullema ihan kuin edesmenneen anoppini tekemää :-)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010