- Kaupallinen yhteistyö: Blue Diamond -

Jokainen nykypäivän kuluttaja tekee kauppareissuillaan kymmeniä valintoja. Otanko lihaa vai kasviksia. Käytänkö voita vai kasvirasvaa. Oikaisenko eineksillä vai teenkö kaiken itse. Luomua vai ei. Maitotuotteita vai kasvimaitoa. Valintoja tehdään vanhasta tottumuksesta, eettisin perustein, makunystyrät edellä ja tietysti myös hinnan perusteella.

Tietoa, tutkimuksia ja väittämiä omien päätösten tueksi tulvii joka kanavasta, mutta kuinka monella on aikaa perehtyä ruuhkavuosien keskellä juuri muuhun kuin siihen, että ylipäätään ehtii kauppaan jossain välissä ja saa ruokaa pöytään. Itse uskon siihen, että hiljaa hyvä tulee. Taklaan yhden asian kerrallaan, ennen kuin siirryn seuraavaan.

Tämän vuoden teemaksi olen ottanut maitotuotteiden vähentämisen. Jos tarjolla on toimiva kasviperäinen korvike, vaihdan siihen. En välttämättä ole vielä eettisyyden äärietujoukoissa, mutta tiedostava olen kyllä. Arkisilla valinnoillani voin (ja haluan) vaikuttaa. Viimeisin löytöni on kasvimaidot, joiden avulla esimerksi meidän perheen kahvit nautitaan nykyään jo 100-prosenttisesti kasvimaidolla. Aika hienoa, sillä muutos vaati vain oivalluksen nykyajan kasvimaitojen toimivuudesta. En olisi vaihtanut maitoa klimppiytyvään tuotteeseen, vaan vaadin korvikkeelta ihan sitä samaa mitä maidoltakin. Neutraalia makua ja vaahtoa. Nykyään se on jo mahdollista. 

Kasvimaidoissa uusin tuttavuuteni on Blue Diamondin mantelimaitoperhe. Almond Breeze -linjassa on kaksi makeuttamatonta mantelimaitoa (toiseen on lisätty kalsiumia), original mantelimaito ja yksi erikoistuote kahvia varten. Suunnittelin ja toteutin tuotteiden avulla meidän perheelle täysin maidottoman aamiaisen smoothieineen, pannukakkuineen ja kahveineen, eikä se ollut edes hankalaa.

Mantelimaidossa on todella miellyttävä melkein kermainen maku, joka takaa sen, että se sopii täydellisesti smoothien pohjaksi. Yksinkertainen maistuva aamiaissmoothie syntyy mustikoista (superfoodia!), banaanista ja mantelimaidosta. Mitään makeutusta tai muuta maustamista ei tarvita, näillä yksinkertaisilla aineksillä onnistuu aina. 

Almond Breeze Barista Blend on suunniteltu erityisesti kahvia varten, Se vaahdottuu kuin unelma! Käytin vaahdotukseen pientä patterikäyttöistä vaahdotinta ja sain aikaan melkein välittömästi alla näkyvän täyteläisen vaahdon. Tämä vaahto myös pysyi.

Kauramaitoon tottuneelle mantelimaito oli verrokkina vieläkin neutraalimpi, en maistanut kahvissa mitään sivumakua. Ja tuo ihana ihana vaahto! Maitokahvi ilman vaahtoa on kuin Marianne-karamelli ilman suklaasydäntä. 

Koska pannukakkujen pitää mielestäni olla suolaisia, ei liian makeita, käytin niiden taikinaan makeuttamatonta mantelimaitoa. Lopputuloksessa ei huomannut mitään eroa tavalliseen, mantelimaito toimi taikinassa hienosti. Itse en juo maitoa sellaisenaan lainkaan, mutta käytän sitä paljon juuri leipomiseen. Tähän tarkoitukseen mantelimaito on ihan ässä, sillä on helppo korvata reseptin maito yks yhteen. Tsekkaa maidottomien mustikkapannareiden ohje täältä. Seuraavaksi pitää testata pullataikinan tekemistä ilman maitoa. 

Meidän muhkeiden aamiaispannareiden makeus tuli vaahterasiirapista ja pensasmustikoista:

Maidon korvaaminen kasviperäisellä tuotteella on helppoa, se ei vaadi kuin eri tölkkiin tarttumisen kaupassa. Jos huolena on kalsiumin saanti, voi valita makeuttamattoman Almond Breezen, johon on lisätty kalsiumia niin, että sitä on tuplasti enemmän kuin tavallisessa maidossa.  

Tämän aamiaisen lopputulema on se, että päätimme viettää jatkossa joka lauantai perhebrunssin, joka tarkoittaa muhkeaa ja runsasta ajan kanssa nautittua aamiaista. Tyttäremme oli ihan onnesta soikeana saadessaan tavallisen kaurapuuron sijaan eteensä oman smoothien ja muita herkkuja :)

Kommentit (25)

Diu
1/25 | 

Suosittelen kaurapuuron keittämistä kauramaitoon. Se on taivaallista! Jopa tällainen puuronkarsastaja alkoi syödä joka aamu kaurapuuroa tän oivalluksen jälkeen :D

Vierailija
2/25 | 

Pullien paistaminen ei vaadi maitoa, pelkällä vedelläkin onnistuu mainiosti! t. Entisen maitoallergikon äiti.

Chatte
3/25 | 

Onko tuo mantelikahvimaito sinusta parempaa, kuin Oatlyn kahviin tarkoitettu kauramaito? Yritin siihen Oatlyyn totutella, mutta ei niin ei. Itse maistan siitä niin selkeän sivumaun läpi, ettei kahvi sillä höystettynä mene alas. Vaihtoehdot kuitenkin kiinnostaisivat! :)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Tykkään tosi paljon siitä Oatlyn iKaffesta kahvissa, se kauramainen mieto sivumaku on ihana! Tämä mantelimaito taas ei mielestäni saa aikaan juuri mitään sivumakua, joten voisin kuvitella että se voisi olla enemmän sinun mieleesi? Tykkäsin erittäin paljon myös tästä, parempaa kuin tavallinen maitokahvi ihan heittämällä :) Moni on kehunut myös riisimaitoa joka on ilmeisesti neutraali, mutta sitä en ole (vielä) itse kokeillut.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

kattikka
4/25 | 

Toi barista blend on ihan omakin suosikki kahvimaidoksi! Todella neutraali maku ja kotitekoisiin cappuccinoihonkin saa kunnon vaahdon. Meidän perheessä ei olla koskaan käytetty pullataikinassa maitoa, vaan aina vain vettä, eli onnistuu niinkin oikein mainiosti :)

Pia
5/25 | 

Tylsää että lähdit yhteistyöhön kasvimaitoasiassa ulkomaisen suuryrityksen kanssa.

Vierailija

Samaa ihmettelee täällä suomalainen luomumaitotilallinen... Mikä sitten onkaan eettistä ja ekologista :/

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Luomutilallista yhtään väheksymättä, maito ei sovi kaikille. Minä itse huomaan ihan konkreettisen eron olossani jos käytän maitoa/ en käytä. Vegaanille eettisyys taas tarkoittaa tietysti sitä, että ruokavaliossa ei ole mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, ja ei luomua eikä tehotuotettua. Itse en ole vegaani, enkä edes kasvissyöjä, mutta pääpaino sapuskassa on ehdottomasti vege ja pyrin lisäämään sitä koko ajan. Mikään ruokavalio ei ole ongelmatonta (esimerkiksi soijan käyttäminen, joka herättää usein keskustelua vegaaneista puhuttaessa), mutta jokainen on vapaa tekemään omat päätöksensä kaupassa.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Vierailija

Luomumaitotuotannon päästöt ovat yhtä valtavia kuin muunkin karjanpidon. Vaikka mantelimaito lennätettäisiin maailman ympäri ihan muuten vaan, maidon hiilijalanjälki olisi silti paljon suurempi, joten en ehkä puhuisi ekologisuudesta.

Vierailija
6/25 | 

Mikä tekee mantelimaidosta eettisemmän vaihtoehdon, kuin esimerkiksi kotimainen tilamaito tai kaurapohjaiset valmisteet?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Jos eettisyyden perustana on se, että eläimiä ei hyödynnetä lainkaan, niin on aika selvää tuo mantelimaidon eettisyys vs tilamaito. Myös hiilijalanjälkeä vertaillessa kasvimaito saa paremmat pisteet kuin lehmänmaito. Kauramaidon ja mantelimaidon vertailun pohjaksi tarvitsisi tarkat laskelmat niiden valmistuksesta, joten siihen en osaa antaa vastausta. Kauramaito on meillä kotona vakikäytössä, todella hyvä kasvimaito sekin. Eettisten asioiden lisäksi minulla painaa vaakakupissa myös se, että voin paljon paremmin, jos en käytä maitotuotteita. Totaaliseen nollalinjaan tosin on vielä matkaa kuljettavana.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Jep

Kaiken maidontuotannon pohjana on se, että lehmän täytyy poikia joka toinen vuosi. Nämä vasikat erotetaan emosta lähes heti (yleinen käytäntä on myös karsina, jossa emo ja vasikka eivät pysty synnytyksen jälkeen koskettamaan toisiaan, että kiintymistä ei syntyisi) ja ylennsä päätyvät lihoiksi.

Onko kasvismaito eettisempää?

Oi sinä pyhä mustavalkoinen ve...

Mikä ihmeen kosketuksenestokarsina?! Lehmä laitetaan ennen poikimista poikimiskarsinaan, jossa se saa poikia rauhassa ja poi'ittuaan nuolla vasikan puhtaaksi. Kosketus on hyväksi sekä lehmälle että vasikalle!

Olen kyllästynyt suomalaisten maidontuottajien mollaukseen ja syyllistämiseen. Mites pähkinänviljely? Ihan eettistä ja ekologista? Ei orjatyötä ja kasvatettu pohjavedellä, jota riittää (not). Mites pellot lannoitettu? Kemiallisilla lannotteilla? Nehän ympäristöystävällisiä!

Hultsu
7/25 | 

Minua harmittaa manteli- ja kauramaidoissa niissä olevan mantelien ja kauran hyvin vähäinen määrä. Kuinka voidaan edes puhua mantelimaidosta, kun tuoteselosteessa mantelia mainitaan olevan ainoastaan 2-2,5%. Kallis hinta vedestä ja stabilointiaineista tms.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Se on vähän vastaava juttu kuin kuinka monta prosenttia mansikkaa on mansikkajogurtissa. Minä en hae kasvimaidoilta ensisijaisesti kauraa tai mantelia, vaan sitä että se aidosti toimii kahvin kanssa / leipomisessa.

Oletko kokeillut tehdä mantelimaitoa itse? Siinäkin taitaa siivilöinnin jälkeen isoin %osuus olla vettä, mutta vältät kaikki muut aineet.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Jep

Minä tykkään juomistani nestemäisenä, jos kiinteää pähkinää tai siementä laitetaan monta prosenttia, voi olla että juoma alkaa muistuttaa jotain ihan muuta :D

paulii
8/25 | 

Itse juon pääasiassa maitoni maitona ruuan kanssa, enkä sitä osaisi heti lähteä vaihtamaan kasvimaitoon. Onneksi ei tarvitsekaan, sillä maito sopii elimistölleni hyvin. Mutta kiitos silti näistä vinkeistä, joskus kasvimaitoja olen smoothieihin käyttänytkin ja ruokakerman sijaan olen napannut kauravalmisteen, mutta taas se on unohtunut! Ihan hyvää tekisi korvata osa maidosta kasvivalmisteilla, meillä kun maitoa kuluu... Tosin pitää selvittää miten kasvimaidot sopivat maitoon vaahdottamattomina, minä kun inhoan maitovaahtoja! iKaffea olen testannut ja sivumaku ei ollut mieleinen. :/

Vierailija
9/25 | 

Huippua Niina, että olet vähentämässä maitotuotteita! Tosi hyvää esimerkkiä näin blogimaailmassa. Voin muuten vinkata, että kannattaa lähteä tutkimaan maidottomien tuotteiden osastolle muitakin tuotteita jos haluaa vähitellen kokeilla kasvivaihtoehtoja. Esim. kaurakermalla on superhelppo korvata ruokakerma ruuanlaitossa, ja varsinkin Oatlylla on (mun mielestä) tosi toimivia korvikkeita kuten tuorejuustoa vastaava påmackan ja kaurafraiche.

Ellis
10/25 | 

Kaupan kasvimaidot sisältävät lähinnä vettä ja lisäaineita, ovat kalliita ja tehty missä lie. Minä suosin mieluummin kotimaisia maitotuotteita.

Jep

Täällä on nyt seöleästi useampikin lukenut näitä netin click bait -"artikkeleja"... Tämän luettuasi et enää koskaan osta kauramaitoa!    /  Mies osti kauramaitoa. Et voi uskoa mitä hän huomasi!   

Ja kuinka suuri osa lehmänmaidosta on jotain muuta kuin vettä....?

Vierailija
11/25 | 

Painon kanssa taistelevalle rasvaton maito on selvästi vähäkalorisempaa ja proteiinipitoisempaa kuin esim. Oatleyn icoffee (joka on minusta herkkua).

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011