Sain ystävältäni joululahjaksi ruotsalaisen dekkarin, Camilla Läckbergin Kivenhakkaajan. Dekkarithan (etenkin ruotsalaiset) ovat viihdekirjallisuuden ikisuosikkejani, olen henkeen ja vereen dekkarifani. Mutta. Mutta nyt täytyy sanoa, että Henning Mankellin hyytävinkään kirja (Askeleen jäljessä) ei ole aiheuttanut näin kauheita painajaisia kuin Kivenhakkaaja. Olen nyt siinä pisteessä että kirja on luettu yli puolen välin, pelkään ihan hysteerisesti kun valot sammuu, mutta en silti voi jättää kirjaa kesken. Argh!
Kivenhakkaajassa toteutuu kaikki ne ahdistavimmat asiat, mitä voin kuvitella. Ruumis järvessä, lapsen murha, kammottavia avioliittoja, ikivanhoja kaunoja, ilkeitä julmia ihmisiä ja mahdollisesti pedofiliaa (en tiedä vielä, en ole vielä niin pitkällä).

Läckberg on kirjoittanut melkoisen dekkarin, eikä varmasti ole väistellyt vaikeimpiakaan aiheita. Teksti on sujuvaa, tunnelmaa rakennetaan alusta asti niin taidokkaasti, että voi melkein uskoa lukevansa tositarinaa. Avainhenkilöiden ahdistus tuntuu aidolta.

Joskus (harvoin) käy näin, että inhoan kirjaa aihepiirin, kirjoitustyylin tai jonkun muun syyn vuoksi, mutta en voi kuitenkaan olla lukematta kun kerran olen aloittanut. Taustalla on ehkä se ajatus, että kaikki kauheudet lopulta sovitetaan ja paha saa palkkansa, eli haluan tietää että lapsensurmaaja joutuu vastuuseen teoistaan. (HUOM! Älä vaan paljasta kirjan lopputulemaa jos olet sattunut lukemaan sen.)

Ovatko Läckbergin kaikki kirjat näin ahdistavia, uskallanko tarttua jossain vaiheessa toiseen kirjaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (25)

Ellu
2/25 | 

Mä olen lukenut Läckbergin kaikki kirjat ja kivenhakkaaja oli yks parhaista ellei paras:) Mankell on myös mun suosikkikirjailija, nimenomaan hänen dekkarit. Mut mikä tässä on mun mielestä huvittavaa, niin nämä heidän kirjansa eivät aiheuta mulle painajaisia. Mutta sitten taas kauhukirjallisuus ja -leffat. En pysty katsomaan tai lukemaan edes kevyttä kauhua menettämättä yöuniani. Tuossa aiemmin postasit Nakertajista, niin jo niiden örkkien näkeminen siinä postauksessa meinas viedä multa yöunet!

4/25 | 

Olen lukenut useamman kirjan kyseiseltä kirjailijalta ja olen niiiin koukussa niihin! Suosittelen ehdottomasti lukemaan muutkin kirjat (en tosin ole itsekään vielä kaikkia lukenut, mutta suunnitelmissa on), jos ei ahdistus ole liian kova. Ja suosittelisin lukemaan kirjat järjestyksessä. Ei sillä muuten ole merkitystä, mutta Patrikin ja Erican (ja muidenkin ihmissuhteet) kehittyy ja elää näissä kirjoissa. Itsekin siis luin kutoskirjan ensin, mutta sen jälkeen aloin lukea järjestyksessä Jääprinsessasta aloittaen.

Myy
5/25 | 

Voi apua! Olen itse todella utelias mutta samalla kunnon pelkuri, eli on vaikea vastustaa dekkareita ja kauhuleffoja mutta pelkään niin paljon niiden lukemisen ja katsomisen jälkeen, että nukkumisesta ei tule mitään. Kamalinta tosiaan on se kun valot sammuu ja mielikuvitus laukkaa :D

Olenkin niin nössö että jätän kauhun muille ja keskityn hömppään ja romantiikkaan sen sijaan :)

6/25 | 

Kiitos, taidankin lukea tämän kirjan seuraavaksi! :)
Voisin suositella sinulle, ellet ole jo lukenut, Tess Gerritsenin tuotantoa. Koen hänen kirjojensa kanssa saman kuin sinä yllämainitun kirjan kanssa. Ja se on ihanaa, kun vähän yöllä pelottaa! Kannattaa siis tutustua, jos dekkarit noin paljon kiinnostavat! :)

Emmi
7/25 | 

Tosta ruumis järvessä -jutusta tuli mieleen: satuitko katsomaan sen Madventuresin jakson, jossa Tuomas Milonoff hyppää jalat edellä Ganges-jokeen? ;D

8/25 | 

Ahdistus kasvaa mitä pidemmälle sarja etenee. Kivenhakkaaja on ehkäpä oma suosikkini jo ilmestyneistä. Takaumakohdat ovat monissa kirjoissa ärsyttäviä, Läckbergin teoksissa niitä oikein odottaa. Läckbergin kirjat on hyytäviä, mutta myös helppolukuisia kun vertaa vaikka Åsa Larssoniin jota myös suosittelen kaikille dekkarin ystäville! Itse diggaan myös ruotsalaisista, norjalaisista ja tanskalaisista dekkareista valtavasti. Ehkäpä sielunmaisema on lähempänä melankolista suomalaista makua kuin jenkkien supersankarit. Sankarityypeistä Paul Johnstonin Matt Wells on kyllä ylitse muiden <3

Lott*
9/25 | 

Nämä Läckbergin kirjat ovat parhaita kirjoja mitä olen vähään aikaan lukenut! Suosittelen ehdottomasti lukemaan ne kaikki.

Myy
10/25 | 

Läckberg kirjoittaa kyllä niiiin hyytävän, hirveän, ahdistavia, kauheita ja pelottavia kirjoja! Eli kuuluu siis suosikkeihini ihan täysillä! :) Ja jännittää saat muissakin kirjailijan kirjoissa. Itse en muuten ole tuota Kivenhakkaajaa vielä lukenut.
Jo Nesbon ja Lars Keplerin kirjoihin kannattaa myös tarttua (ellet ole jo tutustunut) jos olet dekkarifani! Ovat mielestäni vielä kauheampia (eli huippuhyviä!). :D

Tipitii
11/25 | 

Minä aloitin tämän kirjan, mutta jäis kesken... vaikutti hyvältä, joten etsin sen käsiini kunhan joudan :)

Marppa
12/25 | 

Lue ihmeessä muutkin "sarjan" kirjat, ne on ihan uskomattoman hyviä. Pitkälti samat henkilöt kulkee ekasta kirjasta mukana matkassa ja yhtään huonoa teosta ei ole :)

Nelli T.

Ainakin saman kirjailijan Merenneito on todella ahdistava. Siinäkin murhataan lapsi, pieni vauva! Mutta en vaan voi keskeyttää kirjaa, sama ongelma kuin blogistilla :)

Tara
13/25 | 

Hei, ovat kaikki yhtä ahdistavia! Mielestäni ahdistavuus jopa kasvaa sarjan edetessä. Tykkäsin kovasti sarjan ekoista teoksista, mutta sitten riitti. Viimeisin, Majakanvartija, oli jo liikaa.

Helens
14/25 | 

Samoilla linjoilla bloggarin kanssa ollaan täälläkin! Dekkareista yleensä ja ruotsalaiskirjailijoiden tuotoksista erityisesti pitävänä laskin kirjan kädestäni vain äärimmäisen vastentahtoisesti kun se oli kesken - vaikka tarina karmaiseva olikin!

Löysin jokunen kuukausi sitten Kivenhakkaajan Suomalaisen kirjakaupan pokkaritarjouksesta ja päätin kokeilla. Kivenhakkaajan jälkeen olen lukenut pari muutakin Läckbergin kirjaa sarjan eri kohdista, mutta pidin Kivenhakkaajaa niistä kaikista parhaimpana, kuten joku muukin tässä aikaisemmin. Läckberg tosiaan kuvaa niin pää- kuin sivuhenkilöiden ihmissuhteita ja ajatuksia eri näkökulmista. Tällaista suhteisiin syventymistä en ole huomannut esim. Henning Mankellin ja Håkan Nesserin teoksissa joita muuten olen tykännyt lukea, joten tämä toi uutta syvyyttä.

Itse tarina ja sen eteneminen on, kuten tässä monesti on todettu, jotakin käsittämättömän järkyttävää. Läckbergistahan kerrotaan, että hän kirjoissaan haluaa syventyä motiiviin ja psykologiaan rikoksen takana ja ympärillä ja mielestäni kirjailija todella yltää tavoitteeseensa varsinkin Kivenhakkaajassa - ja vaikka ne psykologiset asiat varmasti monesti ovat värittyneitä, tarina säilyttää todentuntuisuutensa. Voisi kai sanoa, että tämä kirja on hirveän hyvä. :)

15/25 | 

Oi, täytyykin etsiä tuo kirja käsiin jostain! Itse oon vasta vähän aikaa sitten löytänyt ruotsalaisen jännitys/kauhukirjallisuuden, kun ostin itselleni John Ajvide Lindqvistin Kultatukka, tähtösen. Nyt on menossa saman kirjailijan aiempi teos Ihmissatama, ja suosittelen Lindqvistin kirjoja lämpimästi. :)

MiiaN
16/25 | 

Hih! Pakko kommentoida, koska itse koukutuin Läckbergiin ollessani Ruotsissa vaihdossa vuonna 2005 ja siitä lähtien lukenut kaikki hänen dekkarinsa. Voisin suositella toista ruotsalaista dekkaristia Johan Theorinia. Häneltä on ilmestynyt ainakin seuraavat dekkarit: Nattfåk, Skumtimmen, Blodläge ja Sankta Psyko. Löysin netin syövereistä kolmesta ensimmäisestä myös suomennokset ja ne ovat nimillä Yömyrsky, Hämärän hetki sekä Verikallio. Suosittelen!

Ramona

Oikeastiko? Olen odottanut, että joku keksis tehdä niistä elokuvia.. Millä nimellä ja miten voisin löytää ne?

18/25 | 

Jessus sentähän, en pystyisi lukemaan tuollaista ollenkaan. Tuijottaisin mollottavin silmin vain pimeyttä yöt pitkät, aivan paniikissa. En ole eläissäni lukenu yhtään dekkaria kokonaan, alkaa aina niin ahistamaan kun meno menee rankaksi. Eli aivan alkumetreillä :D Minulle Sophie Kinsellaa ja Kaari Utriota please 8)

Sini
19/25 | 

Hei! Täytyy kyllä kiittää niistä edellisistä kirja suosituksista, koska Likainen enkeli ja toi Askeleen jäljessä oli niin hyviä, parhaita kirjoja AIKOIHIN! Kröhöm, miun mielestä peittos jopa Puhdistuksen (ehkä minussa on jotain vikaa?..). Askeleen jäljessä sai kyllä posket kuumottamaan, kun oli niin jännää luettavaa ja sai myös pelokkaaksi :D En siis varmasti uskalla lukea tätä kirjaa! :P

Ramona
20/25 | 

Olen lukenut kaikki kirjat ja ovat tosiaan todella hyviä. Mutta suosittelen todellakin lukemaan ne järjestyksessä.

jennï
21/25 | 

Just sain tänään Majakanvartijan lainaan :)

Kaikki aiemmat osat olen lukenut ja tykännyt kyllä kovasti. Olen samaa mieltä White rabbitin kanssa kirjojen helppolukuisuudesta. Eikä synkistelemäänkään joudu koko ajan, kun päähenkilö miettii parisuhdekiemuroitaan tai ylimääräisiä kilojaan.

Emppu
22/25 | 

Mä oon lukenut noi ruotsiks ja se tekee niistä siedettävämpiä. Mikään huippu en ruotsissa ole, mutta kyllä kouluruotsilla pärjää. :)

Ann Rosmania suosittelen, jos ei ole vielä tuttu. Suomennettuja on ainakin yks, mutta luulisin, että enemmän. (Toi ruotsiks lukeminen on sellainen ikuisuusprojekti, että on jääny muut kirjat vähän heikolle.)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013