Se on siinä. Olen lukenut elämässäni satoja dekkareita ja mielestäni löytänyt kaikki helmet massan joukosta, mutta nyt. Nyt luin vihdoin täydellisen dekkarin. Agatha Christien Idän pikajunan arvoitus on yksinkertaisen nerokas.

Olen lopen kyllästynyt nykydekkareiden suurudenhulluuteen. En kaipaa kirjan juoneen mitään maailmanlaajuista salaliittoa tai ydinpommien uhkaa. Hyvä dekkari on vähän kuin hyvin tehty kala-ateria. Se vaatii vain vähän mausteita, hieman suolaa ja pippuria. Tässä tapauksessa se vaati vain yksinkertaisen murhan idän pikajunassa ja viiksekkään Hercule Poirotin, joka vaivasi niitä kuuluisia harmaita aivosolujaan ja ratkoi arvoitusta matkustaja kerrallaan. Kuka halusi murhata amerikkalaisen bisnesmiehen?

Olen lukenut nuorena (melkein?) kaikki Neiti Marplet ja pidän Christien, tuon dekkareiden kuningattaren tyylistä kirjoittaa. En jostain syystä ole tähän mennessä saanut aikaiseksi tarttua Hercule Poiroteihin, sillä olen suhtautunut sangen epäluuloisesti viiksekkääseen belgialaiseen. En ole pitänyt miestä kovin uskottavana etsivänä. Viiksimiehet ovat epäilyttäviä :D

Mikä ihana tunne todeta olevansa väärässä, sillä nyt minua odottaa yli 30 lukematonta romaania, joissa Poirot ratkoo rikoksia. Taitaa olla aika hankkia paikallinen kirjastokortti.

Idän pikajuna sijoittuu 30-luvun tienoille, jolloin matkustajalistasta löytyy ihan luontevasti aika sekalainen sakki kreivitärtä, ruhtinatarta, palvelijoita, lääkäri ja jopa yksityisetsivä. Nykyaikana junassa tuskin kulkisi kovinkaan montaa aatelista, mutta ennen oli toisin. Elokuvaversion casting piti sisällään melkoisen määrän Hollywoodin supertähtiä, mm. Lauren Bacall, Ingrid Bergman ja Sean Connery. Minä olen tämän elokuvan joskus kauan sitten nähnyt, mutta nyt tuli aika pakottava tarve etsiä se heti käsiini uudelleen. Filkka sai Oscar-ehdokkuuksia esimerkiksi puvustuksesta, joten siinähän sitä jo tarpeeksi syytä perehtyä elokuvaan uudelleen.

Saatan olla viimeisiä dekkarifriikkejä joiden sivistyksessä on ollut tähän asti aukko Poirotin kohdalla, mutta jos teitä on muitakin niin lukekaa tämä kirja. Heti. Se on mahtava. Idän pikajunan arvoitus.

Ps. olen lukenut viime aikoina ihan älyttömästi, niin että seuranani on jatkuva päänsärky. Joulun jälkeen saldona jo 6 romaania. Nyt on pakko pitää taukoa ja varata aika näöntarkastukseen. Veikkaan että jotain on tapahtunut silläkin saralla parin vuoden aikana, sillä nyt alkaa olla hedarit sitä luokkaa että ei voi johtua vain liikaa lukemisesta.

Kommentit (21)

Henna
1/21 | 

Poirot -fani täällä terve! Et voi puhua Poirotista ja Hollywood -leffoista samaan aikaan! Christie itse inhos kaikkia Poirot filmatisointeja. Ainoa oikea näyttelijä hahmolle on David Suchet, joka näytteli hahmoa melkein 30vuotta ja kaikissa Christien kirjoittamissa tarinoissa. Ihana mies, Suchet ja Poirot. :)

Vierailija

Samaa mieltä Hennan kanssa! Toinen Poirot-fani täällä terve. Viimeksi kun kävin Lontoossa oli pakko päästä käymään edes yhdellä "Suchet-elokuvien" kuvauspaikalla eli sen kerrostalon edessä, jossa Poirotin asunto leffoissa on :D
Olen lukenut melkein kaikki Christien dekkarit ja omasta hyllystä löytyy suurin osa Poirot-kirjoista. Jäin koukkuun lähes 15 vuotta sitten kun luin Eikä yksikään pelastunut (silloin vielä Kymmenen pientä neekeripoikaa). Suosittelen!
-Hanna

Harry

Olen samaa mieltä Suchet on paras, Poirotiin rooliin valittu näyttelijä, mutta Nelliinan mainitsema Sidney Lumetin elokuva oli kaikilta muilta osiltaan erittain hyvä paitsi Albert Finley ei sopinut Poirotin rooliin. Suosittelen kaikkia jotka pitävät elokuvista, lukemaan ehkä parhaan kirjan elokuvien tekemisestä ja katsomisesta, se on Sidney Lumetin kirja "Elokuvan tekemisestä" . Kirjan lukemisen jälkeen osaa katsoa elokuvia aivan uudesta näkökulmasta. PS. minulla on kaikki poirot kirjat olen kerännyt niitä jo 60-luvulta alkaen.

NN
2/21 | 

Voi sinua onnellista, sinua odottavat kaikki Poirotin mysteerit!

Rakastan Christien tyyliä kirjoittaa, se on niin viatonta ja hurmaavaa. Poirotit ovat suuria suosikkejani, neiti Marpletkin menettelevät mutta loppuihin Christien päähahmoihin suhtaudun hieman epäilyksellä. 

annika
3/21 | 

Mä luin ton viime kesänä moneen kertaan ollessani Espanjassa. Olin ihan poikki kuumuudesta ja kävelystä, eikä muuta luettavaa ollut. Hyvin vahvasti kietoutuu yhteen nää kaks muistoa, Espanjan kuumuus ja Idän pikajuna.

Milla
4/21 | 

Onnekas, sinulla on paljon hyvää luettavaa luvassa. :) Myös monet niistä Christien dekkareista, joissa ei ole ketään vakiohahmoja, ovat oivallisia, esim. Väärän vänkyrä talo ja Ikiyö. Myös Tommy&Tuppence -kirjat ovat varsin viihdyttäviä, erityisesti ajankuvansa vuoksi. Kun niin monet muut dekkarit sijoittuvat Englannin maaseudulle, niin ainakin Salainen vastustaja kuvaa pääasiassa sodan jälkeistä Lontoota.

Sh
5/21 | 

Jos sinulla on jo Tampereen kirjastoihin käyvä kortti, et tarvitse uutta. Sama kortti käy ~kaikissa Pirkanmaan kirjastoissa, myös Akaan kirjastossa. :)

Anteeksi kun olen eri mieltä
6/21 | 

Tykkään siusta muuten ihan hullusti, mutta luet makuuni aivan käsittämättömän huonoja kirjoja. Et ole blogissa kertaakaan esitellyt tietokirjaa (ei harrastekirjaa, joita on esim. keittokirjat). Itsellä viimeksi luettu Dickensiä ja Jalasvuoren Virus, eli aivan eri meininkiä kuin dekkarit, joita en kirjoina pidä ollenkaan.

limetti

Kovin outo kommentti :D mitähän tietokirjalla tarkoitetaan ja mitä tekemistä Dickensillä on tietokirjojen kanssa?

Vierailija

Joo, oudosti kyllä kirjoitin. Tietokirjoja ovat tieteestä, yhteiskunnasta ym kertovat kirjat. Harrastekirjat kertovat puutarhasta, käsitöistä, ruoanlaitosta.
Dickensillä ei ole mitään twkemistä tiedon kanssa, mutta laatukirjallisuuden kanssa on.
Väsyneen minun pointti oli kuitenkin se, että hassua kun olen niin samoilla linjoilla Nelliinan kanssa tosi monista jutuista, mutta kirjoista en yhtään.
Anteeksi

Milwiina
7/21 | 

Kannattaa myös lukea Hercule Poirotteja in english. Osa Christien sanaleikeistä aukeaa vasta alkuperäisellä kielellä, vaikka suomentajat ovat tehneet yleensä hienoa työtä.

ämkoo
8/21 | 

Christien kirjoja olen lukenut n. 80, kun en ole kaikkia löytänyt. Ovat kivaa matkalukemista englanninkielellä. Minä ainakin luen englanniksi hitaammin kuin suomeksi ja kirja riittää kauemmin. Kielikin on alkupräiskielellä värikkäämpää. Nämä ovat helppoja myös ensimmäisiksi vierakielisiksi kirjoiksi.

Raskaus ja imetys muuttavat näkökykyä väliaikaisesti ja näkökyky voi palautua vielä pari vuotta synnytyksen jälkeenkin. En nyt muista, mikä oli syynä.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Ai Christie toimii enkuksikin, olen aina lukenut näitä vain suomeksi :) Luen paljon enkuksikin mutta tuntuu että suomen kieli on niin paljon vivahteikkaampaa, että yleensä suomi rocks!

Tätä olen vahvasti epäillyt, sillä en voi käsittää miten yhtäkkiä näkökyky olisi näin paljon huonontunut. Toivottavasti palautuu!

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Lene
9/21 | 

Poirot on paras! Harmi että missasit kun koko syksyn tuli yleltä joka perjantai poirot. Loppuvat just viikko sitten. Ite katoin juuri boksilta tuon idän pikajunan ja oli kyllä jotenkin vaikuttavin ehkä noista kaikista. Kirjoja olen lukenut jo 30 vuotta ja useat moneenkin kertaan. Ovat kyllä loistavia, en ikinä muista murhaajaa ni aina on niiku uus kirja :D Meillä kirjastossa surkea Christien kirjojen valikoima, mutta kirppikseltä olen näitä vuosien saatossa edullisesti ostellut.

LiSi

Olin juuri tulossa harmittelemaan samaa noista Poirot-filmatisoinneista, ovat laatuviihdettä parhaimmillaan. Nyt onneksi huomasin, että näyttävät ylellä kevään aikana vanhempia Poiroteja, 11.2. alkaen taisi olla! Hieman eri fiilis noissa vanhoissa osissa on, mutta sentään se ainoa oikea David Suchet, jota ylempänäkin kehuttiin :)

Valkoinen tähdikki
10/21 | 

Voih, Agatha Christien Poirotit ovat syy, miksi minusta tuli suuri dekkareiden ystävä jo teinivuosina! Komppaan edellisiä kommentoijia siinä suhteessa, että sun täytyy katsoa nuo Poirotit, joissa pääroolissa on David Suchet! (Mutta lue ihmeessä ensin kirjat ja ahmi vasta sitten elokuvat.)

JuttaM
11/21 | 

Olen samaa mieltä, ettei aiheiden tarvitse olla niitä ydinpommin ja kansainvälisen verkoston luokkaa. Jes! Se menee vain kilpavarusteluksi kellä on huimin taustatarina.

kukkaisunelmia
12/21 | 

Oi Christien kirjat ovat ihania! Eniten pidän Poirotista ja Neiti Marpelesta, mutta myös yksittäiset romaanit ilman ns. päähahmoa ovat hyviä, esimerkiksi Ikiyö.

hansumari
13/21 | 

Christien dekkarit, muutkin kuin Poirotit, on lemppareitani. Voi vain lämmöllä suositella. Oma lempparini on Ruskeapukuinen mies, jossa ei ole Poirotia, vaan nuori naispäähenkilö. Ihan parasta on, kun Christie lisää hitusen söpöistä romantiikkaa mukaan..

Luin myös joulun tienoilla aivan mainion, perienglantilaisen dekkarin: J. Jefferson Farjeonin Mystery in White. Sopivasti jouluaiheinen dekkari, harmi vaan ettei täällä Saksassa ollut vielä lunta tuomassa samanlaista tunnelmaa. :) Idän pikajunaa ja tätä kirjaa on vertailtu toisiinsa, mutta tämä on julkaistu ennen Christien junamysteeriä. Eli jos idän pikajuna oli mieleen, niin tämäkin kannattaa lisätä lukulistalle.

Gkjgyi
14/21 | 

Orient Expressillä matkaaminen on sen verran tyyristä, että kyllä sillä varmasti vieläkin aateliset sun muut raharikkaat reissaa. Illalliselle pukeudutaan pitkään iltapukuun sun muuta hienostelua, ei siis ihan mikään perusjuna :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011