Kun muuttaa huolettomasta kerrostalosta omakotitaloon, on asioita joita ei osaa ottaa huomioon. Johtuen siis ihan siitä, että lapsena isä hoiti kaikki talon asiat ja aikuisena kokemusta on tosiaan vain siitä kerrostalosta missä asumisen eteen ei tarvitse tehdä mitään. Meillehän kävi tässä sitten niin, että asia mitä kumpikaan meistä ei tullut edes ajatelleeksi, oli polttopuut. Ajatus kyllä oli taustalla, että jossain vaiheessa kesää pitää selvittää mistä tilataan puita, mutta eipä tullut mieleenkään sellaiset seikat kuin puun kuivaus ulkosalla, joka on syytä aloittaa jo alkukeväällä että puu on kesällä tarpeeksi kuivaa pinottavaksi liiteriin. Joten note to self: tilaa puut ajoissa kevättalvella!

Onneksi isän suosiollisella avustuksella ("Niina, tilasin teille puita, varaa käteistä ja ole kotona silloin ja silloin" :D) meillä on nyt muutama lisäkuutio puita pihassa, ja liiterissä on vanhojakin koivuklapeja sen verran paljon, että seuraava talvi pärjätään. Sattui vielä niin hyvin että kyseiset puut ovat melko pientä silppua eli passaavat meidän pieneen takkaan ja vielä pienempään puuhellaan täydellisesti.


Pitäisi olla näin alkuun jokin omakotitalon vuosikalenteri, josta voisi katsoa tärpit itselleen mitä pitää missäkin kuussa muistaa tehdä. Putsaa rännit, avaa rossipohjan tuuletusluukut, sulje rossipohjan tuuletusluukut, tilaa puut ja niin edelleen. Tulee tässä silti mieleen että ensimmäinen vuosi pari menee todennäköisesti oppirahoja maksellessa, ennen kuin osaa ottaa huomioon kaiken tarvittavan.

Kommentit (12)

Minna
1/12 | 

Onko teillä Perinnemestarin Remonttikirja? Sen lopussa on juuri tuommoinen vuodenaikoihin liittyvä listaus. Kirjoittajana on Hannu Rinne, joka on kirjoittanut myös Perinnemestarin Rintamamiestalo - kirjan, molemmat ovat todella mainioita opuksia.

Sanna
3/12 | 

Ex-anoppi osti miehelleen lahjaksi talonomistajan käsikirjan, oisko sellasesta apua? :)

Maribel
4/12 | 

Voi miten tutulta kuulostaakaan, nimimerkillä muutimme omakotitaloon kolmisen viikkoa ennen laskettua aikaa. On ollut mielessä aika paljon muutakin kun taloasiat, mutta koko ajan tässä oppii.

5/12 | 

Hahah, just tuollaiset asiat mua omakotitaloasumisessa pelottaa! Oon niin tottunut kerrostalon helppouteen ja siihen, että voin soittaa isännöitsijälle/kiinteistöhuoltoon, jos jokin mättää. Mutta on siinä itse huoltamisessa varmaan puolensa. Oppii tuntemaan talon eri tavalla ja näkee vuodenaikojen vaihtelun jne. :)

6/12 | 

Me saatiin lahjaksi sellainen kirja kuin Talonomistajan käsikirja ja siitä on kyllä ollut paljon apua! Onhan siinä toki paljon itsestäänselvyyksiäkin, mutta siitä löytyy myös tuollainen vuosikello joka on tosi kätevä! Suosittelen käymään kirjakaupassa edes katsomassa tuota kirjaa. Ja niin, tämä blogi on vallan ihana, itsekin kun täällä remppailen melko samanikäistä puutaloa :)

Leenukka
9/12 | 

Heips! Lisäksi kannattaa pitää sellasta oman kodin päiväkirjaa. Siihen voi merkata et millon muutitte ja mitä remppaa teitte ja millä maalilla on mikäkin seinä maalattu ja millon nuohooja kävi ja millon tuli korjattua sitä ja millon tätä. Asiat unohtuu niin nopeesti mutkun kirjoittaa yhteen vihkoon nää ylös ni sieltä sit helppo tarkistaa ja muistella. Onnellista asumista! Täällä neljä vuotta jo harjoteltu.... :)

10/12 | 

Huh! Mä niin kauhulla odotan sitä hetkeä kun meidän kotitalo siirtyy meikäläisen omistukseen joskus (toivottavasti ei vielä piiiitkään aikaan). Jo pelkästään leivinuunin lämmittäminen saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkärankaa kun olen lukenut juttuja siitä miten vaikeaa se voi olla.
Oma isäni piti tapanaan kirjata viikkopäivyriin kaiken mitä talossa on tehty, mikä oli säätila sinä päivänä ja sen semmoista. Sitten hän edellisvuosien kalentereiden avulla seurasi miten esim kevät etenee ja niin pois päin. Toivon että niitä on edelleen tallessa ja voin niistä katsoa osviittaa sitten kun talo joskus minun vastuulleni jää.

Uskon kyllä että oma unelmatalo ja siitä nauttiminen korvaa kyllä kaikki pienet mokat moninverroin tulevina vuosina.

Anni_koo
11/12 | 

Muissakin kommenteissa mainittu talonomistajan käsikirja on ihan must, löytyy kirjakaupasta :)

Marsu M
12/12 | 

Rakennusinsinööri säikähti, rossipohjan tuuletusluukkuja ei saisi sulkea talvella, vanha kansa valitettavasti harrastaa tätä ja talon rakenteet tykkäävät todella huonoa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012