Aloitin opettelemaan neulomista pari kuukautta sitten. Aluksi homma oli aivan järjetöntä ähräämistä, yhtä suurta puikkoraivaria ja litroittain tuskanhikeä. Paksuilla Novitan Hygge Wool -langoilla pääsin kuitenkin alkuun ja tulosta syntyi vauhdilla, että aloittelijan mielenkiinto säilyi. Se on erityisen tärkeää, sillä kukaan ei jaksa rakentaa Iisakinkirkkoa ensimmäisenä työnään. 

(Kirjoneule on edelleen yhtä tuskaa, enkä ole saanut vieläkään ensimmäistä lapasta valmiiksi. Kirjoneule ei taida olla minun juttuni.) 

Sen sijaan palmikot ja pitsineuleet ovat 100-prosenttisesti minun juttuni! Rakastuin palmikoihin heti ensimmäisellä kerralla, kun toteutin Hygge Wool -palmikkopipon. Kun lopulta siirryin ohuempiin lankoihin (eli uskoin, että kärsivällisyyteni oli jo saanut tarpeeksi koulutusta), lähdin heti palmikkolinjalle. 

Koska en löytänyt mielestä ohjetta palmikkopipoon valmiina, päätin tehdä juuri sellaisen pipon kuin haluan. Ite tein ja säästin olisi voinut olla ihan todennäköinen lopputulema, mutta onneksi ei :D Koska minulle on ehtinyt muodostua tässä vaiheessa jo ihan pieni tolkku esimerkiksi pipoon tarvittavista silmukkamääristä ja langan sekä puikkojen paksuudesta, uskalsin ryhtyä hommaan.

Tein ensin koepipon lapselle (vähemmän neulottavaa!) ja päättelin sen avulla tarvittavan silmukkamäärän aikuisten malliin. Lapsen pipo meni lopulta täysin pieleen, kun en ymmärtänyt pitää kerroksista ja riveistä paperilla kirjanpitoa. Mutta siinä opin samalla myös kynä&paperin tärkeyden.

Sitten tositoimiin eli aikuisen pipoon. Opin virheistäni, yhdistelin aiemmin oppimiani tekniikoita omiin visioihini ja lopputuloksena puikoilta putkahti juuri sellainen palmikkopipo kuin halusin. JES! Tämähän lähtee kuulkaas rullaamaan pikkuhiljaa.

Lanka on Novitan 7 Veljestä, pyöröpuikot 40cm / 3,5 ja silmukkamäärä 100. Pipossa on 10 lettiä eli 10 silmukan sisällä kiertyy aina yksi letti. 

Palmikkopipoa voi käyttää joko yllä olevien kuvien mukaisesti reunan kääntämällä, tai ilman taitetta (kuvat alla). 

Joustinneule näyttää erilaiselta etu- ja takapuolella. "Sisäpuolella" neulepinta (1 o, 1 n) on neulottu oikean silmukan takareunasta ja tämä pinta tulee näkyviin, jos joustinneuleen kääntää taitokselle eli näkyville. Jos pipoa käyttää ilman taitosta, neulepintana on tavallinen joustinneule. Kuvat tässä alla. 

Pipoa ei ole höyrytetty, mutta pienet käsialan vaihtelut tasoittuvat myös kun pipo on päässä ja se hieman venyy. 

Tavallaan tässä pipossa on kaksi pipoa: väljä myssymalli sekä istuvampi versio.. Fiiliksen mukaan käännettä kehiin tai pois :)

Lopultakin neulominen on ihan samaa mittasuhteilla ja leikkauksilla pelaamista kuin ompeleminenkin, ja ompelen paljon ilman valmiita kaavoja. Tiedän myös vaatetta käsissäni kääntelemällä (sitä sovittamatta), että istuuko se minulle.  Eli minulla on todennäköisesti jonkinlainen vuosien varrella muodostunut hahmotuskyky näissä vaatejutuissa jo valmiina, joka auttaa myös neulomisessa. 

En voi muuta kuin suositella uutta harrastusta jokaiselle. Se onnistumisen riemu, mikä näistä omista kokeilusta seuraa, on ihan tajutonta. Samalla tiedostan, kuinka alkumetreillä vasta olen ja miten paljon kiinnostavaa opittavaa edessä vielä on. Vähän kuin olisi 100-osainen tiiliskivikirjasarja hyllyssä odottamassa! Uuden oppimisen hauskuus pätee varmasti mihin tahansa asiaan, eihän sen harrastuksen tarvitse olla neulominen. Minulle tämä on vain ihan erityisen kivaa, kun olen kokenut ala-asteelta saakka olevani täysin kyvytön puikkojen kanssa. 

Kommentit (5)

lusene
1/5 | 

Ihana pipo! Tosi kauniin värinen. Olen itsekin tässä tällä viikolla aloittanut neulomisen ja hauskaa on, mutta etenkin ihan aluksi oli kyllä aika tuskaa. MIten tyhmäksi voikaan itsensä tuntea, kun on puoli tuntia katsonut opetusvideota silmukan tekemisestä 0.25-nopeudella eikä vieläkään hahmota :D En ole neulonut mitään varmaan sitten tokaluokan, jolloin tein sorminuken joka sekin taisi jäädä kesken. Nyt sentään sujuu silmukat jo oikein ja nurin ja kiertäen ja ylivetokavennukset ja kaikki. Saattoi kyllä olla virhe aloittaa villasukasta, sillä lanka on niin ohutta että työhön tuntuu menevän ikuisuus.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Et usko kuinka monesti itse kyttäsin noita "näin teet palmikon" videoita Youtubesta :----D mutta sitten kun kerran hoksaa homman, niin se on siinä. Ja olen myös samaa porukkaa, että ala-asteella neulomukset jäi rättikässässä kesken, en vaan kyennyt :D ompelukone oli ystävä, puikot ei todellakaan. 

Siis apua, villasukka ensimmäisenä? Rohkeaa :D mä ajattelin kokeilla sukkia vasta ensi vuonna, se kantapää vaikuttaa sen verran mystiseltä ja neljällä puikolla säätäminen on ihan kauean hankalaa verrattuna pyöröpuikkoihin. Tsemppiä! Vaihda surutta Hygge Wooliin ja pyöröpuikkoihin, jos sukka alkaa tuntua tuskaiselta :D

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

anniM
2/5 | 

Itse aloitin just seiskaveikalla ja villasukalla neulomisen ja se oli todellakin yllättävän helppoa ja nopeaa kun vauhtiin pääsee! Varmaan kolmas kaantapää meni jo ihan ulkomuistista, ei oo niin vaikeeta miltä vaikuttaa. Mutta mistä sä revit ajan neulomiseen?!

Vierailija
4/5 | 

PItäiskö minunkin innostua pipoista :) 

Kaupasta on ollut tosi vaikea löytää sopivaa pipoa omaan päähän, olisko itse tekeminen se juttu. Tämä postaus kyllä siihen rohkaisee :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010