Pääsin mukaan Microsoftin uudistettujen palvelujen (Hotmail, Messenger) testiporukkaan, mutta palataan siihen ensi vuoden puolella. Ajankohtaisempaa juuri nyt on… tietenkin  joulu.

Oletko hiljaisuutta rakastava joulunhengetär vai loggaatko tottuneesti sisään mailiin, Facebookkiin ja muihin sosiaalisen median palveluihin myös jouluna? Tuore Microsoftin teettämä tutkimus kertoo, että 69% suomalaisista aikoo käyttää tietokonetta jouluna. Aika huikea määrä vai mitä. Tutkimuksen tulokset on noteerattu tänään jo monessakin eri paikassa, mutta haluan silti työntää lusikkani soppaan. Aihe koskettaa minua sekä bloggarina että yksityishenkilönä.

Joulunvietto on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana melkoisen paljon. Tietokoneet ovat arkipäivää, nettiyhteydet löytyvät monilta jo puhelimistakin, joulukortit voi lähettää sähköisesti. Kaukana asuviin läheisiin saa yhteyden jouluaattonakin webkameroiden ja eri kommunikaatiopalvelujen avulla.

Luonnollisesti netissä hyöriminen on yleisempää nuorien keskuudessa, tutkimuksen mukaan jopa 82% kotona asuvista nuorista käyttää nettiä jouluna. En ihmettele tätä lukua lainkaan. Itse elin teini-ikäni vielä aikana, kun nettiyhteyksiä ei kotitalouksissa liiemin ollut. Jep, olen vanha :D

Palataan vaikkapa vuoteen -94. Joulu oli toki ihanaa viettää perheen kanssa,  pikkusiskoni oli tuolloin 8-vuotias (varsinainen kauhukakara) ja yritin vielä kaikkeni huijata pientä punapäätä joulupukilla. Ei tainnut mennä enää kunnolla läpi siinä vaiheessa, mutta huijaus ja luvallisesti valehtelu oli hauskaa. Loppuajan söin vihreitä kuulia ja katselin joululeffoja. Ja huokailin tylsistyneenä. Kaverit ja poikaystävä olivat teinille maailman tärkeimmät, ja se oli yhtä tuskaa kun ei päässyt höpöttämään likkojen kanssa tai nyhjäämään murun kainalossa.

Meillä nimittäin jouluna oltiin kiltisti kotona, täysin eristyksissä. Alan jollain tasolla vasta nyt ymmärtämään rauhassa olemisen ihanuuden, mutta nuorena se oli täyttä utopiaa. Jos aikamatkattaisiin vuoteen -94 ja istutettaisiin Niina 14vee tietokoneen eteen, olisiko mese laulanut? Oi kyllä. Luulen, että minua ei olisi saanut irti koneesta edes kairaamalla. Elämää tärkeämmät juoruamiset ja syväanalyysit ystävien kanssa olivat paljon mielenkiintoisempia, kuin joku joulu ja rauha ja ties mitkä vanhahtavat rituaalit. Hei joku sauna päivällä, yäk. Nämä siis Niina 14veen mielestä. (Niina 20vee muuten paineli kavereiden kanssa baariin jo aattoiltana kröhm…).

Nyt jos pääsen saunaan päivällä, kehrään onnesta! Jos saan olla kolme päivää suht rauhassa kotona tekemättä mitään, ottamatta kontaktia kehenkään, melkein pyörryn onnesta! Haluan kaikki vanhat jouluperinteet tännenytheti ja nautin niistä viimeisen lanttulaatikon rippeeseen asti.

Mutta se ei silti estä minua sekottamasta nykyaikaa vanhoihin tapoihini. Tulen aivan varmasti loggaamaan itseni joulun aikaan erinäisille sivustoille, blogiin, uutisiin, mutta vailla minkäänlaista stressiä ja pakkoa. Vain jos on aikaa, toimii hyvänä ohjenuorana. En halua hampaat irvessä vääntää toisella kädellä jouluruokia ja toisella päivittää blogia, tai pitää kynsin ja hampain kiinni rauhallisuudesta ja kuolla tylsyyteen tuijottelemalla ikkunasta ulos 3 päivää joulumusiikin soidessa hiljaisena taustalla. Ei mitään typeriä sääntöjä ja rajoitteita, ainoastaan sitä mikä hyvältä tuntuu. Elä hetkessä ja sitä rataa. Eli kyllä, kuulun niihin 69 prosenttiin, joilla kone hyrisee joulunakin. Tosin kevyessä viihdekäytössä, ei töiden puolesta.

Odotan mielenkiinnolla, monellako kaveripiiristä on 24.12. Facebookin statuksena jonkinlainen jouluntoivotus kaikille. Veikkaan, että aika monella.


joulukuva

joulukuva

Ps. tutkimuksen yksi mielenkiintoisin tulos oli mielestäni seuraava: 41% 21-30 vuotiaista seuraavat muita sosiaalisen median kanavissa, kun taas vain 25% heistä ovat itse aktiivisia näissä kanavissa. Asuuko meissä nuorissa aikuisissa pieni stalkkeri ;)

Kommentit (1)

Kommentti
1/1 | 

keijju kirjoitti:

22.12.2010 18:33

Meillä on tapana ottaa aamu rauhallisesti, jonka jälkeen lähdetään kiertämään sukulaisilla ja illaksi tullaan kotiin mummojen & vaarien kanssa syömään jouluruokaa ja avaamaan lahjoja :) Joten jos tietokonetta jouluna käytän se tapahtuu aamulla tai illalla. Luultavasti kuitenkin molempina! :D

Nelliina kirjoitti:

22.12.2010 19:16

meillä taas ei pahemmin kierretä sukulaisissa vaan ollaan pienellä porukalla :)

Mirka kirjoitti:

22.12.2010 18:47

No siis. Ei, minä joka yleisesti käytänkin päivittäin nettiä olen nyt päättänyt että joulu on tosiaan se päivä vuodesta jolloin en ole koneella. En avaa nettiä. En käy facebookissa. Aamulla saatan käydä pikaisesti katsomassa sähköpostin mutta luultavasti sekin jää väliin.

Saatan kuitenkin olla koneella jos on tylsää koska kröhöm. Onhan jouluaatto ajoittain aika tylsä. ;) Mutta joo. Oi niitä lapsuusmuistoja kun jouluaattona raahasi 5-10 paksua kirjaa mukaan mummolaan ettei tule tylsää!

Nelliina kirjoitti:

22.12.2010 19:15

mulla on nytkin odottamassa monta paksua kirjaa, kun on kerrankin lomaa aah ihanuutta!! Saa vain olla ja lukea <3

Thym kirjoitti:

22.12.2010 18:53

Inhoan joulua. En tykännyt siitä edes lapsena. Vietän sitä velvollisuudesta, se on kohteliasta vanhempiani ja isovanhempiani kohtaan. En tiedä, mistä jouluinhoni kumpuaa, meillä on sinänsä ihan mukavaa ja rentoa, ei mitään turhaa säätöä tai muuta, eikä mulla ole mitään joulutraumoja, mutta se nyt vaan ei ole mun juttu.

Aattona en avaa konetta, mutta saatan toivottaa jouluja tekstarilla niille kavereille, jotka lähettävät minulle hyvän joulun -toivotukset. Tapanin iltana varmaan pitää päästä jo surffaamaan. Joulupäivänä varmaan mediahiljaisuus.

Nelliina kirjoitti:

22.12.2010 19:14

mä taas rakastan joulua! Ihanaaihanaa! Mutta tiedän monia joita ei peen vertaa kiinostakaan ja mikäs siinä :)

AnneVee kirjoitti:

22.12.2010 18:59

Kaikilla ei ole perhettä tai ystäviä, joiden kanssa viettää joulua. Näitä ihmisiä on yllättävän paljon. Heille netti on mahdollisuus saada edes jonkinlainen kontakti toisiin ihmisiin vuoden yksinäisimpänä päivänä, vaikka se tarkoittaakin myös sitä, että joutuu Facebookista lukemaan, kun perheelliset perinteissä roikkujat vääntävät veistä haavassa hehkuttaen ydinperheonneaan ja joulurauhaa.

Nelliina kirjoitti:

22.12.2010 19:04

oot muuten harvinaisen oikeassa. Tosin mä pysyisin kaukana feisbuukin jouluhehkutuksista, jos se ottais pannuun ja olisin yksin(äinen), ja painelisin johonkin sinkkuchatteihin tai suunnittelemaan virtuaalisesti seuraavaa matkakohdetta tai jotain muuta kivaa mitä netti voi tarjota :)

bubble kirjoitti:

22.12.2010 19:04

Haha, stalkkereita indeed.. Itse aion pitää kyllä visusti koneen kiinni jouluna! Silloin keskitytään kaikkeen ihan muuhun – ruokaan, ihmisiin, lahjoihin, kirjoihin, leffoihin ja ulkoiluun. Nettilakko alkaa itselläni varmaan huomisesta lähtien ja jatkunee tapaninpäivään. Jos ei paria päivää kestä ilman tietokonetta, niin on asiat kyllä aika huonosti.

Eri asia tietysti heillä, joiden perhe ja/tai ystävät ovat kaukana poissa, eikä kontaktia muuta kautta tosiaan saa. Mutta kyllä jouluna pitäisi sitten voida edes soittaa puhelimella, eikä vaan mesettää.

Nelliina kirjoitti:

22.12.2010 19:11

en mä tiä onko se niinkään kestämisestä kiinni, vaan halusta :) jos haluaa nettiin niin menee nettiin ja jos ei halua, niin ei mene. Mä henk koht vihaan olla puhelimessa, mulle luonnollisempi kontakti on mese tai muut vastaavat palvelut. Mutta kirjoihin ja ruokaa keskitytään täälläkin <3

Riikka kirjoitti:

22.12.2010 19:10

Mun mielestä on outoa sanoa että “jos ei paria päivää kestä ilman tietokonetta, niin on asiat kyllä aika huonosti”, samalla tavalla voisi sanoa että “jos ei paria päivää kestä ilman tv:tä (=leffoja) niin on asiat kyllä aika huonosti”.

Ehkä käyn koneella jouluna, ehkä en. Ehkä katson telkkaria, ehkä en. Ehkä luen kirjaa, ehkä en. Ei mun mielestä se netissä surffailu ole mitenkään huonompi tapa rentoutua kun kirjan lukeminen tai elokuvan katselu.

Nelliina kirjoitti:

22.12.2010 19:13

allekirjoitan täysin toisen kappaleen :) fiiliksellä mennään, haluan että joulu on mieleinen eikä väkisin pukerrettu pakko-tehdä-sitä-ja-tätä.

Heitu kirjoitti:

22.12.2010 19:24

Rrrrakastan joulua! Nyt kun muutaman vuoden on asunut omillaan, niin jouluna on jotenkin aivan ihanaa mennä vanhempien luo rauhaan, syömään ja silittelemään kissaa Ja teininä vietin joulut oikein mielelläni kotona niitä Vihreitä kuulia, kinkkua ja konvehteja syöden, saunoen ja kirjaa lukien, eli olin vissiin aika saakelin tylsä jo silloin, ku en yhtään kaivannu hippaloimaan minnekään. :D

Katriina kirjoitti:

23.12.2010 11:09

Joulu on tavallaan tosi ärsyttävä mutta toisaalta ihana. Jotenkin hiukan ironista kun televisiosta tulee “näin vältät joulustressin”-mainos ja sen jälkeen lauletaan jotain harrasta “rauhaa maailmaan”-joululaulua?

Meillä äiti menee joka joulu ihan sekaisin kun koko kodin täytyy olla tiptop ja kaikki ruuat itse tehtyjä. Ja jos muut eivät halua siivota 24h/d jo neljä päivää ennen jouluaattoa, se masentuu ja on hurjan väsynyt.

Kaikille tutuille on pakko saada lahjat, sitten on kurjaa jos joku on unohtanut. Ja joulukorteista puhumattakaan. Neiti 13vee ei innostu joulukorttikuvan ottamisesta ja äiti menettää hermonsa kun mielessä kiiltelevä kuva siloposkisista lapsukaisista tonttulakit päässä hajoaa. Vietän unettomia öitä kun mietin minkä lahjan annan jollekkin jolla tosiaan on kaikki mitä hän tarvitsee. Ja suurin osa lahjoista on kuitenkin niitä jotka häipyvät komeron varjoihin tai kirpputorille heti kun lahjan antajan silmä välttää. Tai sitten se säilytetään ja laitetaan esille kun antaja tulee kylään.

Ja kauppojen joulukaudesta en edes ala kirjoittamaan. Enkä joulun epäekologisuudesta. Enkä joulupukista.

MUTTA jouluaattona kun kaikki on valmista ja äitikin voi hengittää rauhassa, alkaa se kiva osuus. On loma eikä kiire minnekkään. Joku lahja voikin olla ihan kiva. Saa syödä.

En ole joulua vastaan vaan jouluhössötystä vastaan. Mutta siitä en tiedäkään että voiko joulua olla ilman jouluhössötystä?

Nimetön kirjoitti:

23.12.2010 12:08

Äsh! Toivoisin joka vuosi lausetta äitini suusta “Joulu on peruttu”, mutta ei tietenkään! Tottakai tulen tsekkaamaan joulukalenterin viimeisen luukun ja sinun mahdolliset muutkin kuulumiset, sitä odotellessa! Joulussa parasta on tunnelma, mutta olen jo viimevuonnakin sulattanut mukaan netinkäytön, vaikka äitini ei olekkaan siitä täysin innoissaan.

joz kirjoitti:

23.12.2010 12:42

mulla on yleensä tiukasti kone kiinni aattona, mut tänä vuonna teen ehkä poikkeuksen, ku on pieni ylläri kavereille ja lukijoille x) toivottavasti kukaan tuttu ei nyt bongaa mun kommenttia täältä haha :D

Minna kirjoitti:

23.12.2010 23:52

Itse olen 20-vuotias ja kauhistelen kavereitani jotka on aattoiltana baarissa :D Oikeesti, vuodessa on se yks päivä jollon edes MINÄ, kaveripiirini pahin bilettäjä, en aio bailata :) Mulle perinteet on kuitenkin aika tärkeitä ja jouluaatto ja -päivä on vietettävä perheen ja sukulaisten kanssa vaikka väkisin :D, olin tätä mieltä jo 14-vuotiaana! Katos uutena vuotena otetaan sit senki eestä :D Niin ja veljeni on 16 ja kunnon datis, mutta aion pitää huolen ettei hän jämähdä koneelle huomenna :)

henna kirjoitti:

29.12.2010 15:53

oon 18 ja tulin kotiin joulunviettoon viime keskiviikkona, ja tänään kävin ekaa kertaa koneella eli viikon olin netittä, vaikka mahdollisuus olisi ollut. ihan vaan kun ei tehnyt mieli ja on ollut muutakin tekemistä. itselläni muutenkin menee se datistelu kausittain.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012