*Yhteistyössä Oral Hammaslääkäreiden kanssa*

Valkoinen hymy, siinäpä jotain mikä ei ole itsestään selvää tällaiselle kahvinarkkarille. Hampaani ovat luonnostaan kuitenkin melko valkoiset, joten olen suht huoletta voinut jatkaa huonoja tapojani juoda kahvia pannullinen päivässä ja punaviiniä silloin tällöin. Mutta ikävä fakta on se, että tummentumia ei voi vältellä ikuisesti, eikä hammasluunsa väriin voi vaikuttaa. Ja kuten ehkä olette huomanneet, käytän paljon kirkkaita huulipunia, jotka vetävät huomion väistämättä hymyyni. Valkoiset hampaat ja iloinen hymy antavat hyvän ensivaikutelman, ja ovat osa tyyliäni siinä missä kauniit mekotkin.

Osallistuin Oralin ja Olivian kampanjaan uteliain mielin, saisikohan hampaistani tasaisen väriset ja jos mahdollista, asteen pari valkoisemmat?

Homma laitettiin käyntiin eräänä lokakuisena perjantaina, kun astelin jännittyneenä suuhygienisti Reetta Tuomolan (Oral Tampereen) Sumeliuksenkadun vastaanotolle. Sain kaksi erillistä aikaa, ensin hampaiden kunnon tarkastukseen ja hammaskiven poistoon, ja vasta toisella kerralla tehtäisiin itse laservalkaisu. On päivänselvää, että valkaisua ei voi tehdä jos on reikiä tai hammaskiveä, joten ne on hoidettava alta pois ensin.Reetta poisti hammaskivet ultaräänellä, mikä olikin ensimmäinen kerta kun minulle on moista kokeiltu. Yleensä homma on hoidettu mekaanisesti rapsuttaen. Suurin osa ihmisistä kuulemma pitää kivuttomasta ultraäänestä enemmän, mutta minä yleisenä lääkäri- ja toimenpidekammoisena valitsisin aina mielummin sellaiset vaihtoehdot mihin ei liity mitään koneita tai ääniä :D Reetta kuitenkin sai vähän hysteerisenpuoleisen meikäläisen rauhoittumaan ja luottamaan häneen, joten ultraus sujui hienosti. Sen jälkeen tehtiin vielä soodapuhdistus, joka teki ihmeitä hampaideni pinnoille. Suu tuntui puhtaalta ja raikkaalta välittömästi.

Ensimmäisen käynnin jälkeen sain kotiohjeeksi käyttää kahden viikon ajan vihlomista estävää Sensodyne-hammastahnaa, että mahdollinen vihlominen valkaisun aikana saataisiin minimoitua. Toimi, sillä valkaisukäsittelyssä en tuntenut kuin pientä kihelmöintiä. Vihlominen on tapauskohtaista, minulla esimerkiksi vihloo arkielämässä vain kulmahampaita, ja sekin vaatii sitten jo tosi kylmää jäävettä.

Kahden viikon päästä ensimmäisestä käynnistä oli itse valkaisun aika. Ensin katsoimme hampaiden nykytilan värikartan avulla, ja oma hammasluuni on tuossa ihan kartan alkupäässä kakkosen kohdilla.


Laservalkaisua ennen suuhygienisti suojasi ikenet erityisellä iensuoja-aineella, joka kovetettiin UV-valolla. Uskokaa kun sanon että ette halua ikeniinne 35-prosenttista vetyperoksidia, joten suojatoimenpiteet ovat tarpeen.


Itse valkaisu taas tehtiin niin, että valkaisuaine levitettiin siveltimellä hampaisin ja sen jälkeen aineen vaikutusta tehostettiin laservalolla 6 minuuttia, ja sen jälkeen valkaisuaine huuhdeltiin pois. Tämä työvaihe tehtiin yhteensä kolme kertaa peräkkäin, ja sitten homma olikin viimeistä silausta vaille purkissa. Yksinkertaista ja suht nopeaa. Kuitenkin, ehdin nukahtamaan tuoliin vaikka poskessani hurisi koko tuon ajan hammaslääkäristä varmasti kaikille tuttu imuri. Totaalinen rentoutuminen? Check.


Ihan lopuksi hampaat vielä kiillotettiin, fluorattiin ja sitten sain mennä hymyilemään peilille. Tässä seuraavassa kuvassa yritän havainnollistaa hampaitani ennen-jälkeen, mutta hampaiden väriä on äärimmäisen hankalaa saada tallentumaan täydellisesti. Näkynee kuitenkin sen verran että väri on nyt valkaisun jälkeen ihanan tasainen. Minulla oli se tyypillinen tilanne että kulmahampaat olivat astetta tummemmat kuin etuhampaat, mutta ei ole enää. Samoin on tasoittunut hampaiden reunojen ja keskiosan värierot, hurraa!Kuvat on otettu luonnonvalossa, eikä niitä ole kuvakäsitelty.


Hampaistani tuli niin kauniin valkoiset, että hammaslääkärin väriasteikkokin loppui kesken! Ihan mieletön lopputulos. En olisi ikinä uskonut että valkaisu on näin tehokas, kyllä kelpaa hymyillä. Hammaslääkäripelkoisena jännitin hieman vastaanotolle menoa kuten alussa kerroin, mutta osaava ja iloinen suuhygienisti sai minut rentoutumaan. Ja lopulta pelkoni osoittautui täysin turhaksi, laservalkaisu oli kivuton toimenpide. Valkaisun jälkeen on erittäin tärkeää kuunnella jälkihoito-ohjeet, sillä valkaisun lopputulos kehittyy vielä muutaman päivän ajan. Tänä aikana ei saa syödä mitään voimakasvärisiä ruokia kuten mustikoita, ja myös kahvia tulee välttää (nyyh). Helppona sääntönä se, että voi syödä kaikkea "väritöntä".

Lyhyesti summattuna, ensin suuhygienisti puhdistaa hampaiden pinnoille kertyneet elämäntapojen aiheuttamat tummentumat ja tehokkaalla laservalkaisulla valkaistaan hammasluuta. Joten jos sinulla on keltainen hammasluu luonnostaan, sille voi oikeasti tehdä jotain. Hammasta on mahdollista vaalentaa jopa 10 astetta.

Kommentit (18)

Dark Shadow
1/18 | 

Nyt on kyllä pakko kommentoida myös, kun olen ymmärtänyt, että kellertävä hammasluu olisi kestävämpää kuin valkoinen? Olen kuullut monilta valkohampaisilta kanssaihmisiltäni, että hampaat reikiintyvät heillä paljon nopeammin kuin keltaisemmat hampaat omaavilla. Itsekin haaveilin pitkään valkaisusta, mutta jos hintana on reikiintyminen, ei se ehkä ole sen arvoista... Miten asia mahtaa olla, kerrottiinko sinulle tästä ennen toimenpidettä?

Mirkku

Hammasluu reikiintyy aina, oli se valkoista tai keltaista! Hammasluun päällä on kiille joka taas on niin kovaa, ettei siihen tehoa kuin timanttipäällysteiset porat - ja kariesbakteerien tuottamat hapot. On pelkästään hampaidenhoitotottumuksista kiinni, miten hampaat reikiintyvät, ei hammasluusta! Hyvällä päivittäisellä hoidolla myös eri syistä paljastunut hammasluu (kuten vetäytyneiden ikenien paljastama juurenpinta jossa ei ole kiillettä) saadaan pysymään terveenä.

Vetyperoksidi ei vaikuta ikeniin, koska ne ovat suojattuna, eikä syövytä kiillettä, koska se on puskuroitu sellaiseen pH-arvoon joka ei ole syövyttävää. Pahempi asia hampaille on esimerkiksi tuoremehut ja hankaavat, "valkaisevat" tahnat marketin hyllystä.

Kenenkään hampaat eivät reikiinny jos ne pesee kaksi kertaa päivässä todella huolellisesti fluorihammastahnalla, eikä syö joka tunti jotakin sokerista. Monet harjaavat heikonlaisesti, vaikka luulevat saavansa puhdasta, apteekista voi ostaa plakkivärjäystabletteja ja tarkistaa tilanteen.
(Jep, olen hammashoitoalalla itsekin.)

Nelliina sai tosi kauniin hymyn ja olen sitä muutamissa valkaisunjälkeisissä kuvissa jo ihastellutkin!

2/18 | 

Mää en niinkään kaipaa valkaisua, mutta soodapuhdistus vois kiinnostaa. Sekin kuulemma tasoittaa väriä jo kivasti.

3/18 | 

Onpas melko retrot suojalasit! :)

Mä jo odotin, et tässä olis joku alennuskoodi ollu hampaiden valkaisuun, kelpais ittellekkin kun kahvia vähän kuluu...

Nina
4/18 | 

Mä en oikeasti näe yhtään mitään eroa noissa ennen ja jälkeen -kuvissa. Hienot valkoiset hampaat oli jo ennen toimenpidettä.

Antti
5/18 | 

Valkoiset hampaat vaalean huunipunan ympäröimänä sekä valkoiset hampaat kirkkaanpunaisen huulipunan ympäröimänä - kummat mahtavat näyttää valkoisemmilta?

Hyvä mainos!

7/18 | 

Itse en ole koskaan juonut kahvia, saati tupakoinnut ja silti hampaani ovat kellertävät, minkä takia inhoan hymyillä suu auki. Osaatko sanoa paljonko tuollainen toimenpide maksaa? Ehkä joskus tulevaisuudessa voisin kokeilla tuota toimenpidettä, ettei tarvitsisi loppu elämää hymyillä :] näin.

Nooras
8/18 | 

"Uskokaa kun sanon että ette halua ikeniinne 35-prosenttista vetyperoksidia, joten suojatoimenpiteet ovat tarpeen." Ihmiset lopettaa nykyisin hiusten värjäämisen, mutta laittaa tota myrkkyä suuhunsa? Sairasta. Kukaan ei tiedä vielä miten se vaikutta, mutta tokkopa se sun ikenille tai elimistölle hurjan hyvää tekee.. itse kun en halua tekareita kuuskymppisenä.

9/18 | 

Oliko siitä mitään puhetta, että onko tuosta jotain haittaa hampaille? Esimerkiksi jos joutuis käymään säännöllisesti? Kuinka pitkään tuon vaikutuksen muuten pitäisi kestää?

sirpa
10/18 | 

Mä en mene enää koskaan! :D Hampaita vihloi 24h käsittelyn jälkeen ihan älyttömästi. Tuntui aivoissa asti ne vihlaisut. AUTS! Valkoiset niistä tosin tietty tuli. :) Jatkossa pysyn taas valkaisuliuskoissa. :D (mulla on niin vinot alahampaat, etten niitä saanut liuskoilla, siksi halusin valkaisua kokeilla) Mutta se vihlonta. Voi luoja. Mua ei ole koskaan vihlonut mikään, joten en osannut varautua yhtään. :D

Helmi
11/18 | 

Hammaskivenpoisto laserilla muuten sattuu, kun se tehdään kunnolla ikenen sisältä asti ja jos hammaskiveä on. Itse käyn pari kertaa vuodessa, ja kyllä se tuntuu...huomattavasti enemmän kuin koululääkärin aikoinaan tekemät putsaukset sillä raspilla, joka ei taas tuntunut laseriin ja ilmeisen tehokkaaseen suuhygienistiin verrattuna missään. :oD

Niina
12/18 | 

Tulee vähän kumma fiilis, kun "jälkeen" kuvassa on huulipuna mukana (joka tietenkin korostaa valkoisuutta). Eiko kummankin kuva pitäisi olla mahdollisimman samanlainen, että todellisen eron huomaisi?

S
13/18 | 

Valkaisussa ei hampaan kiillettä syövy, vaan orgaaniset sidokset katkeaa dentiinissä, mistä aiheutuu hammasluun vaaleneminen.
T.hammaslääkäri

Elina
14/18 | 

"Ihmiset lopettaa nykyisin hiusten värjäämisen, mutta laittaa tota myrkkyä suuhunsa? Sairasta. Kukaan ei tiedä vielä miten se vaikutta, mutta tokkopa se sun ikenille tai elimistölle hurjan hyvää tekee.. "

Öööh no mites esim tupakointi..? Luulin, et se on myrkkyä hampaille ja ikenille.. ja tietty muutenkin! Itse vaan en polta.
Ja Niina; minusta lopputulos on selvästi vaaleampi kuin aikaisemmin! Tää oli mielenkiintoinen postaus, voisin käydä itsekin hampaiden valkaisussa tämän jutun perusteella. :) Pitäneekin ottaa lisää selvää hinnoista ym.. :)

Saara
15/18 | 

Mun hammaslääkäri vastasi kun kysyin hampaiden valkaisusta, että siinä käytännössä syövytetään kiilteen värjäytynyt osa pois niin, että alta paljastuu uutta, puhdasta kiillettä. Ja käsittääkseni hampaan kiille ei uudistu (ainakaan kovin nopeasti), eli sen poishiomista ei voi pitää kovin järkevänä. Varsinkin, kun on lähtökohtaisesti jo suhteellisen vaaleat hampaat, niin miksi tuhlata rahaa ja mahdollisesti riskeerata myöhempien vuosien suun terveyttä?

Outi
16/18 | 

Eli hammasvalkaisuun meni nainen, jonka hampaat jo lähtökohtaisesti olivat valkoiset ja kunnossa. Laservalkaisua mainostetaan myös kiillevaurioiselle hampaalle sopivaksi. Itselläni iskee pieni vastustus. Vielä sota-ajan jälkeen rippilahjaksi annettiin tekohampaita. Nyt ei riitä, että suu ja hampaat ovat terveet tai korjatut, vaan hampaiden on oltava ryhdissä kuin sotilaat ja lisäksi lumivalkoiset. Itse ainakin mietin, että jos nyt keski-iässä pärjään kohtuullisesti jo teini-iässä erosoituneiden hampaideni kanssa, niin miksi ottaisin pelkän estetiikan vuoksi sen riskin, että syöminen käy kivuliaaksi? Uskon, että lumivalkoisten hampaiden ihanne ei ole ikuinen. Kun yksi sukupolvi lopettaa kaiken antioksidantteja sisältävän syönnin hammastumentumien pelosta, niin seuraava osaa jo nauraa kalpean riutuneille vanhemmilleen nauttien ruoasta ja elämästä. Itse otan mieluummin Snap-on-Smilen, enkä sitäkään lumivalkoisena. Olisi naurettavaa, jos hampaani loistaisivat valkoisempina kuin silmänvalkuaiset. Lumivalkoiset hampaat ovat luonnottoman näköiset ikäväestöllä ja ihmisillä, joilla silmänvalkuainenkaan ei ole luontaisesti valkoinen (kuten minulla). Seuraavaksi varmaan valkaistaan silmiä?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012