Palmroth on suomalaisessa kenkäteollisuudessa sen verran legendaarinen nimi, että kuuluisan kenkätehtaan konkurssi muutama vuosi takaperin oli harvinaisen kurja uutinen. Itse olin ja olen Palmroth-fani henkeen ja vereen, ja muutenkin suhtaudun kenkiin melko intohimoisesti. Keräilen vintage Palmrotheja suurella rakkaudella, mutta seuraan mielenkiinnolla myös uusia tuulia.

Palmroth Original nousi vanhan kenkätehtaan tuhkista pari vuotta sitten. Omistajat, Pertti Palmrothin poika Mikko Palmroth ja hänen kumppaninsa kenkäsuunnittelija Anu Haalahti pakkasivat uunituoreet kengät laukkuihin ja ottivat suunnan kohti Euroopan kenkämessuja ja sitten kävikin niin, että vienti lähti vetämään vauhdilla. Kävin viime viikolla Palmroth Originalilla mallistoesittelyssä ja sain kuulla, että jopa 85% tuotannosta menee vientiin. Suurin siivu menee Kanadaan, missä osataan arvostaa säänkestäviä kenkiä. Pikkuhiljaa Palmroth Originaleja on alkanut ilmestymään myös suomalaisiin kauppoihin, viime vuonna törmäsin niihin ensimmäistä kertaa tamperelaisessa Seelessä Kuninkaankadulla. Ei kai sen väliä ole missä järjestyksessä markkinat valloittaa, on hienoa että suomalainen tuote vetää myös ulkomailla.


Tämän talven mallistoa. Yläkuvan alimmat nauhakengät ovat ne jotka ovat vilahdelleet jo asukuvissakin, sain ne blogin kautta.


Suurin osa Palmrotheista valmistetaan Suomessa, Parkanossa. Korkeakorkoiset kengät tehdään Portugalissa, mistä löytyy tarvittava tietotaito sillä saralla.


Palmroth Original -merkin työhuone sijaitsee Pyynikillä, Suomen Trikoon vanhassa tehtaassa. Voiko enää tamperelaisemmaksi homma mennä :D ihanaa! Tällainen vintagea arvostava kenkäfriikki oli ihan erityisen innoissaan siitä, että työhuoneella oli esillä myös Palmrothin kenkähistoriaa vuosikymmenten takaa, tässä muidenkin iloksi kuvamateriaalia. Antaisin oikean jalkani jos saisin käsiini nämä kaksi seuraavaa vanhaa mallia omassa koossani. Ei voi enää kauniimmaksi kenkä juuri muuttua:Kun olin aikani huokaillut saavuttamattomien kenkäkaunottarien perään, Anu pudotti pommin. Menin ihan sanattomaksi kun suunnittelija kertoi että he ovat harkinneet vanhojen vintagemallien tuomista uudelleen markkinoille, ei välttämättä täsmälleen samanlaisina mutta sinne päin. Umm... sopii.

Tiesittekö, että Palmrothit valmistettiin 60-luvun taitteeseen asti brändinimellä Viva ja Fiore. Kaikille tuttu Palmroth on lanseerattu vasta 50-luvun lopulla.Nämä seuraavat (tälläkin hetkellä todella ajankohtaiset) tolppakorkoiset mokkasaappaat oli varattu 70-luvulla Ruotsin kuningatar Silvialle. Tämä pari jäi kuitenkin Suomeen, sillä kuninkaalliseen jalkaan sopi toinen koko paremmin.
Arvatkaa mikä oli riipivin tarina korvilleni tuolla vierailulla. Mikko Palmroth kertoi että heillä on varastot täynnä kymmeniä ja taas kymmeniä iskemättömiä vanhoja kenkämalleja vuosikymmenten takaa. (Tässä vaiheessa aloin jo innostua aika tavalla, kuvittelin mielessäni varastomyynnit). Mutta suurimmaksi osaksi näitä kenkiä on vain yksi kappale eli ei paria, koska ne ovat mallikappaleita ja messukenkiä. (Eiiiiiii!)

No, voisin silti mennä sukeltelemaan kenkien keskelle, ihan vaan siitä riemusta että pääsisin hypistelemään niitä. Jos Mikko ja Anu ikinä tarvitsevat vintagekenkävarastoon järjestelijää, ilmoittaudun vapaaehtoiseksi. Ilmaista työvoimaa täällä näin :D

Kommentit (10)

ReetaJohanna
1/10 | 

Voi jes-tas, ottaisin heti nuo ruskeat tolppakorkoiset mokkasaappaat ja ruskeat liskopintainen korkokengät, thank you very much.

Tua
2/10 | 

Yritys on aloittanut markkinoiden valloittamisen juuri oikeassa järjestyksessä! Ensin volyymia ulkomailta ennen haastavalle kotimarkkinalle siirtymistä. Hyvä hyvä! :) Itseäkin harmitti Palmrothin konkurssi silloin joitain vuosia sitten. Hienoa, että perheestä on vielä löytynyt rohkeutta lähteä uudestaan yrittämään.

lusene
3/10 | 

Voi ei kun on sieviä. Ihan hintoja katsomattakin veikkaan, ettei noihin tarvittavia rahoja opintotuesta säästellä, mutta nuo varrelliset punaiset kengät ja nuo mustat kiiltonahkaiset nauhakorkokengät aiheuttavat kyllä sydämentykytyksiä. Ehkä joku kaunis päivä..!

Mimi de Paris
6/10 | 

Ooh, noita vintage malleja. Siis aivan uskomattoman kauniita. Itsellani on muuten nuo kuvan "Silvia" mokkasaappaat viininpunaisena. Saavat aina ansaittua ihailua kun kaytan niita... Ovat yhdet kauneimmista saappaistani. Vanhat vintage 60- ja 70-luvun kengat ovat niin huikean laadukkaita, kasittamattoman hyvin jalkaan istuvia ja kauniita kenkia... Kiitos etta jaoit nuo ihanuudet...

8/10 | 

Mulla on nyt pari päivää ollu tossa yhdellä välilehdellä auki noi ekan kuvat ekat punaiset vasemmalta alkaen. Niiiiiin mun näköiset, mut en kyllä raski. Tästä blogivierailusta olen siis kyllä vähän kateellinen!

Tiitsi
9/10 | 

Hei iik, en muista bloggasitko täällä vai Pätsiniemessa semmosesta kirppiksestä Helsingissä, missä on muun muassa vanhoja leluja? Mikä se kirppis oli? Yritin googlettaa mutten onnistunut löytämään..

momo
10/10 | 

voi jumpe, en mä tiennytkään, että palmroth on tehnyt paluun!!! metsästin kissojen ja koirien kanssa laadukkaan oloisia, euroopassa tehtyjä nahkakenkiä, joiden ulkonäkökin ja mukavuus olisivat miellyttäneet. ei mikään ihan helppo tehtävä täällä perähikiällä, ja nettikaupoissakin mainitaan todella harvoin valmistusmaa. lopulta tyydyin vietnamissa tehtyihin vagabondeihin, jotka ovat kyllä superihanat. toivottavasti ovat laadukkaatkin, sillä näin opiskelijana ei ole varaa ostaa hirveän montaa paria yhtä aikaiseen käyttöön (tai olla ostamassa uusia huonoksi menneiden tilalle kovin usein). olisinpa noista palmrotheista tiennyt! :D no, ehkä ensi pari sitten.

ootko muuten huomannut kengissä laatueroja valmistusmaan perusteella? oon suhteellisen kenkänewbie, ja mietinkin, voivatko esim. nuo vietnam-vagabondit olla yhtä hyvät kuin vaikka espanjalaiset kengät, vai onko kyse enemmän merkistä, vaiko sattumasta :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011