Vintagekenkiä ei ole helppo löytää koossa 39-40, vaikka nykyään se on ihan peruskoko. Vielä muutamia vuosikymmeniä takaperin naiset olivat keskimäärin paljon pienempiä ja tästä syystä vintagekenkätarjontakin on enimmäkseen 36-38 välillä. Onneksi poikkeuksiakin on, ja olen tehnyt vuosien varrella ilahduttavia löytöjä kenkärintamalla. Tässä niistä top 5. 

Juhani Palmrothin luonnonvalkoiset sandaalit istuvat täydellisesti kapeaan jalkaani, kerrankin jalka ei pyri luiskahtamaan läpi avokärkisestä mallista. Näillä kengillä olen tanssinut 10 vuotta sitten täydellisen lämpimän kesäyön aina aamun pikkutunneille asti mieheni ja ystävieni kanssa. On oikeastaan aika kutkuttavaa ajatella, että millaisissa seikkailuissa kauniit sandaalit ovat olleet ennen minua. Minulla ainakin on ollut huippuhauskaa näiden kenkien kannattelemana. 

Mitä hauskempi ja suurempi rusetti, sen todennäköisemmin kiinnitän kenkiin huomioni. Nämä tummansiniset silkkipäällysteiset kengät ovat vieneet minut arkisempiin seikkailuihin kuin edelliset sandaalit, mutta ruseteilla arkikin muuttuu juhlaksi.

Näitä mustia, myös Juhani Palmrothin kenkiä, vaalin ihan erityisellä huolella. Jos ihan totta puhutaan, en uskalla juurikaan käyttää niitä. Ne ovat niin herkät ja kauniit, että toivon niiden kestävän ikuisesti. Näissäkin on kapea lesti, joka varmistaa sen että kenkä pysyy jalassani. Nilkkaremmilliset mokkakorkkarit edustavat äärimmäistä siroutta.

Neljäntenä sellaiset vintagekengät, että nämä nähtyäni sukat pyörivät jaloissa pari ylimääräistä kierrosta. Punaista kiiltonahkaa ja mokkarusetit, ai että! Täydellistä. Nämä ovat Pertti Palmrothin aikaisempaa tuotantoa. Helga-Neidin myyjä kertoi, että tällöin Palmrotheissa kiiltonahka oli oikeaa nahkaa, kun taas nykyään käytetään "jokasään" materiaalia, joka on synteettistä.  

Listani viidennet tamperelaiset vintagekaunokaiseni ovat parhaillaan suutarin hellässä huomassa, mutta niistä löytyy kuvat täältä. Korkolappujen vaihdon ja yleispätevän huollon jälkeen saan ne vihdoin käyttöön. Akaan suutari on taitava vintagekenkieni luottohuoltaja, pisteet kotikylälle. 

Parantumattomana kenkäfriikkinä minulla riittää rakkautta myös nykykengille, mutta jos pitäisi valita, niin kallistun vahvasti klassisten vintagemallien puolelle. Ennen tehtiin lestejä joissa jalka viihtyi väsymättä vaikka korkoa olisi enemmänkin. Materiaalit olivat laadukkaita ja kengät kestivät sekä käyttöä että aikaa. Myös ammattilaisten käsityötaidot tulevat hienosti esiin kauneimmissa vahnoissa malleissa. 

Kommentit (5)

Vierailija
2/5 | 

Voi paholainen. Voisin nyysiä noista kengistä kaikki, ovat minun kokoani. En ole koskaan törmännyt omaa kokoani oleviin varteenotettaviin vintage-kenkiin. 

Mirjam
3/5 | 

Itselläni on useita paria omia kenkiä jotka nykyään ovat vintagea. Bruno Maglin ja Ballyn kokoa 36,5. Todella hyvässä kunnossa. Nyt on kengännumeroni 38. Pitäisi todella ymmärtää luopua näistä kengista, mutta kun...siinä olisi jollekulle kauniita kenkiä.

Mian

Täällä sama juttu. Nuorempana suosin Maglin kenkiä. Jalkani koko oli 36,5 ja juuri siinä koossa olivat Maglin myös näyteparit. Niitä sai esim. Stockmanilta. Kengät ovat hyväkuntoisia ja yhä tyylikkäitä...mutta sama täällä. Koko on nykyään 37, 371/2 ja jopa 38. Miksi oikeastaan säästän niitä? Jalkani eivät pienene.

Mian
4/5 | 

Todella kauniita laatukenkiä! Nuo mustat kengät ovat täydelliset, kauniit ja tyylikkäät. Korotkaan eivät ennen vanhaan ollet 12 cm. Seitsemän sentin korot...ne olivat korkokengät.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010