Äitini oli säilyttänyt lehtiartikkelin Pätsiniemen historiasta, joka oli kerrassaan mielenkiintoista luettavaa. Pätsiniemen kylä tunnettiin jo 1560-luvulla, joten meidän asuinalueellamme on pitkät perinteet. Talot täällä ovat kuitenkin suurelta osin 1900-luvun alkupuolella rakennettuja (vanhin 1870-l), sillä useita kymmeniä tontteja lohkottiin Ajulan, Ryödin, Mattilan, Rautalan ja Naskalan mailta vasta tuolloin. Edellä mainitut kantatalot tulevat täällä hyvin tutuiksi teiden nimissä, itsekin kävelen melkein päivittäin Ajulantietä pitkin vaunulenkeillä.

Kuvituksena satunnaisia paloja Pätsiniemen alueelta.Aluetta leimaa paljon rautatien rakentaminen, sillä kiskot kulkevat Pätsiniemen keskeltä ja jakoivat aikoinaan kylän kahtia. 1938 vuoden henkikirjojen mukaan rautatieläisille rakennettiin 50 omakotitaloa aseman läheisyyteen. Tämä tieto on sikäli jännittävä että meidän talomme on rakennettu 1941, joten ehkä täällä on asunut joku rautatieläisistä. Rakennusbuumin ajankohta on vaikuttanut paljon rakennusten ulkonäköön, sillä Pätsiniemi on täynnä upeita mansardikattoisia puutaloja idyllisine piharakennuksineen. Asemakaava täällä on tiukka, sillä vanhaa puutaloaluetta halutaan säilyttää. Meitä varoitettiin kaavan tiukkuudesta talokauppoja tehdessä, mutta eipä meillä varmaan sikäli huolta ole, että ei ole pienintäkään hinkua modernisoida taloa ulkonäöllisesti. Toki mahdollisen terassin rakentaminen pitää muistaa ensin hyväksyttää, ettei käy kuin eräälle naapurille joka joutui purkamaan kyseisen talonjatkeen, kun oli ilman lupaa laittanut hösseliksi.Katujen nimet ovat kantatalojen lisäksi nimetty pitkälti Kalevalan mukaan, asia minkä tajusin vasta lehtiartikkelin luettuani. Ilmattarentie, no niinpä tietysti. Myöhäinen sytytys ja pitkät piuhat :D Lisäksi Pätsiniemestä löytyy katu nimeltä Kiinanmuuri, jonka varrella olevat talot ovat oiva esimerkki aikansa rakentamisesta. Suosittelen lämmöllä kävelemään Kiinanmuurin päästä päähän jos joskus alueelle osutte, siellä tuntuu melkein kuin olisi loikannut 100 vuotta ajassa taaksepäin. Jos pystyy unohtamaan pihoihin parkkeeratut nykyautot.


Pätsiniemen pikkutiet ovat edelleen monin paikoin modernisoimatta, ja toivottavasti pysyvät sellaisina. Siistiä asfalttiakin toki löytyy, mutta seassa kulkee puiden reunustamia hiekkateitä ihan kuin ennenvanhaan. Arvokkaimmaksi alueeksi on kuvattu Pätsiniemen, Ajulantien ja Asemantien välinen kolmio, joten silmät auki jos poikkeatte joskus Hietastentien kirppiksellä (jää kolmion sisälle). Kyseisellä alueella on poikkeuksellisen paljon salaperäisen näköisiä puutaloja joiden puutarhat ovat melkein muurautuneet umpeen köynnöskasvien kasvaessa jo savupiippuja myöten, ja olenkin usein miettinyt mahtaako niissä edes asua kukaan. Lehtiartikkelissa oli haastateltu yhden alueen vanhimman talon, entisen Vainiomäen tilan, omistajia, ja he kertoivat että talon yläkerrassa kummittelee. Kuuluu kuulemma askelia, vaikka yläkerrassa ei ole ketään. Nämä ovat sen luokan tarinoita joita itse en välitä kuulla, koska mielikuvitukseni on hitusen liian vilkas :D En ole vieläkään tottunut vanhan talon narinoihin, eikä tule kysymykseenkään että hiippailisin esimerkiksi yksinäni pimeällä pihan perällä olevaan ikivanhaan hirsirakennukseen. Kyseisessä tönössä on pieni pimeä takahuone, joka on juuri sitä luokkaa että en menisi sinne edes keskipäivän kirkkaudessa. Jep, arkajalkojen kuningatar täällä näin. Jos ikinä päätän kirjoittaa jännittävän satukirjan, meidän hirsitönön takahuoneella on jokin olennainen osa siinä kirjassa.

Kommentit (16)

Marie
1/16 | 

Ihania kuvia :) Minä en usko kummituksiin mutta silti luen kummitusjuttuja usein. Aika paljon olen kuitenkin itsekseni kotona jolloin mielikuvitus käy todella vilkkaaksi. Itse tosin asun vain pari vuotta vanhassa talossa, jossakin vanhassa rakennuksessa tulisin varmaan hulluksi :D Rivi- ja kerrostaloissa sitä oli tottunut kaikenlaisiin ääniin mutta omakotitalossa kaikkeen rapinaan ja kopinaan kiinnittää enemmän huomiota... Hrrrhh...

Petra
2/16 | 

Asutte kyllä aivan ihanalla alueella! :) Rakastan vanhoja taloja sekä asuinalueita -onneksi olen rakennusalalla ja saan tehdä töitä näiden kanssa, vaikka itse asunkin täysin uudessa rivitalossa :D

Harakka
3/16 | 

Hauskaa, että Pätsiniemellä on noin pitkä historia! Minua kiinnostaisi nähdä tonttinne pohjapiirros, sillä pihanne vaikuttaa valtavalta, eikä siitä oikein saa käsitystä pelkkien kuvien avulla.

tiia
4/16 | 

Moikka! Ihanan tuttuja maisemia. Tien nimethän muuten muuttuivat kun Toijala ja Viiala yhdistyivät -07. Ilmattarentie oli ennen Metsolantie, Kiinanmuurillakin oli joku toinen nimi, nyt ei vaan muistu mieleen, Vellamontiekin oli Väinöläntie. Olikohan niitä muita... Ei kai muistaakseni.
Lapsuudenkotini, teiltä kiven heiton päässä, on rakentanut 1940-luvulla isänisänisäni, joka muuten oli veturinkuljettaja. Varmasti muitakin rautatieläisiä on aikoinaan ollut vaikka kuinka paljon Pätsiniemessä. Itse en Pätsiniemen historiaan ihan kauheasti ole tutustunut vaikka siellä parikymmentä vuotta asuinkin. Sinne on kyllä aina ikävä - paras paikka asua <3

5/16 | 

Hahaa, mää niin tunnistan tuon arkajalkuuden. Voi kun mielikuvitusta saisi käännettyä vähän pienemmälle volyymille välillä. Ois hyödyllistä pimeänä vuodenaikana. Ja muutenkin kyllä.

toijalalainen itsekin
6/16 | 

jotenkin tosi ihana toijalalaisena lukea näitä sun pätsiniemi-fiilistelyjä! :) asun itse täällä kirkkokankaalla päin, mutta tykkään lenkille lähtiessä aina kiertää pätsiniemen kautta, on se vaan niin ihanan idyllistä ja supernättiä aluetta! :) miten olette muuten viihtyneet toijalassa vai onko hirmuinen ikävä tampereelle? :)

Riina
7/16 | 

Asuin Pätsiniemessä, mut asun siis viel kuitenkin ihan lähellä. Silloin kun asuin Pätsiniemessä suoraan sanottuna rakastin sitä aluetta. Harmi vaan kun joutu muuttaa pois, koska vuokranantaja.

Tiina
8/16 | 

Mun muistaakseni Kiinanmuuri oli sen niminen jo ennen kuntaliitosta?
Ihana postaus ja toijalalaisena seurasin mielenkiinnolla sen laittoman laajennuksen tapauksen etenemistä. Loppujen lopuksi se tosiaan purettiin pois.

Mummi
9/16 | 

Toijalan ja Viialan yhdistymiseen asti Kiinanmuuri oli Pengertie.
Ennen tätäkin, aina valmistumisestaan asti muuri/tie on kulkenut kansan suussa kiinanmuurina.

tiia

Kiitos tästä!! Pengertiehän se olikin ennen, ärsytti suunnattomasti kun ei vieläkään muistunut mieleen :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012