Tämä ei ole hyvä juttu, pihasta on löytynyt jo kolme lehtokotiloa! Lueskelin aiemmin paikallisesta Facebook-ryhmästä että tätä kyseistä tuholaista on havaittu jo useammassakin pihassa, mutta olin ihan rauhallisin mielin sillä meillä niitä ei toistaiseksi ollut näkynyt. Sitten naapuri kertoi että heillä oli pesiytynyt niitä useampikin erääseen perennapenkkiin, ja saman tien mieheni löysi yhden kääntäessään kukkapenkkiä. Heti sen jälkeen poimin toisen kotilon pergolan vierestä vuorenkilven lehdeltä ja kolmannen pelargoniruukusta. Että se siitä rauhallisuuden tunteesta sitten, ei muuta kuin etananmetsästykseen.

Yksittäiset kotilothan eivät sinänsä ole vielä katastrofi, mutta näillä pirulaisilla on tapana lisääntyä kuin kaneilla. Yksi kotilo munii noin 40 munaa kahden viikon välein, joten siitä voi päätellä mikä meininki loppukesästä on jos ei hävitä näitä kavereita heti kun niitä ilmaantuu. Ongelmana tässä on se, että kotilo tuhoaa aika tehokkaasti puutarhan kauniit istutukset, sillä se mutustelee kaiken mahdollisen vihreän suuhunsa. Tämä pergolan vierestä löytämäni yksilö oli jo ehtinyt rouskuttaa aikamoisia reikiä koristekasveihini, damn you!


Lehtokotiloita voi kuulemma syödä, joten tervetuloa kaverit hakemaan etanapannuaineksia :D

Onko kokemuksia näistä pedoista?

Kommentit (10)

Tytti
1/10 | 

Me kerätään niitä sadepäivinä lasten kanssa, hetken kun noukkii niin on muutama desilitra kotiloita kasassa. Niitä siis riittää. Mutta en ole huomannut mitään niiden aiheuttamaa suurta tuhoa toistaiseksi, ainakaan mitään mitä en voisi laittaa mun umpisurkeiden puutarhanhoitotaitojen piikkiin :D

Sannakristiina
2/10 | 

Hitto ku säikähdin! Tässä samalla katon sivusilmällä Pearl Harboria ja selasin tätä alaspäin ja sit tulee toi kuva. Ensin katoin et tolla kotilolla oli oikeesti joku tosi häijy naama ja kamalat torahampaat :D Ai mitenniin kannattas mennä jo nukkuun..

Wirne
3/10 | 

Anoppi yritti toissakesänä houkutella noita rouskuttajia oluella. Kikka on siis kai laittaa olutta matalalle lautaselle, odottaa, että tyypit tulee vetämään kännin ja napsia sitten kotilot vaikka vedellä täytettyyn purkkiin. Karu kohtalo siis, hukkua kännissä :D Ei kuulemma toiminut, vaikka oli laittanut jotain perus-koffia arvokkaampaa ööliä.

pipsa
4/10 | 

Juu. Luomuetanoita. Ihme ettei kukaan ole jo bongannu liikeideaa ?

Kerääminen ja ferramol toimii. Säännöllisesti. Ikäviähän ne todellakin on, mutta pihan saa onnex pidettyä puhtaana

MariaO
5/10 | 

Moi!
Ikaalisissa lehtokotilo on aika tuttu näky puutarhoissa. Me muutimme tänne viisi vuotta sitten omakotitaloon ja pieni piha oli istutettu täyteen pensaita, puita ja perennoja. Upeiden jalopionien edessä oli matalampaa kuunliljaa paksuna mattona parin metrin verran. Sinänsä upea kasvi, mutta etanat. Kuunliljojen lehdet alkoivat olemaan aivan rei'illä heti kun hiukan kasvoivat. Eipä ollut puutarhan kaunistus sellainen reikämatto. Kaivoin kaikki kuunliljat pois. Samoin olemme raivanneet pihasta runsaasti puskia ja jopa muutaman puun pois. Tämän jälkeen lehtokotiloita on näkynyt vain silloin tällöin. Viihtyvät nimenomaan runsaassa kasvustossa ja kun ne on karsittu pihasta pois, ei viihdy etanatkaan. Itse olen niin laiska puutarhan hoitaja, ettei käynyt edes mielessä alkaa poimimaan kotiloita yksitellen pois. Muuten, jos/kun tapat kotilot, hävitä ruumiit. Ne syövät toisiaan, joten jos vain rusennat kaverin pihaan, on siinä kohta monta muuta kaveria herkuttelemassa --> lisääntyvät taas. Kaveri kertoi, että aikoinaan hän noukki niitä omalta pihaltaan ja viskas naapurin puolelle. Tätä en kuitenkaan naapurisovun takia suosittele ;)
Voimia taisteluun kotiloita vastaan ja aurinkoista kesää teidän pienelle perheelle! Päivääni tuo aina iloa lukea kuulumisianne kauniista kodistanne, kiitos siis!

-Maria

Tytti
6/10 | 

Pakko kommentoida kun saman nimen omistan kuin edellinen kommentoija. Meillä kotikaupungissani Keski-Suomessa ei näistä juuri havaintoja ole, mutta parempi niin sillä tuohan näyttää järkyttävän pelottavalta!! Tosin tämän "pakkaskesän" perusteella arvelen, etteivät nuo pelottavat oliot pysty kohmeeltaan täällä edes liikkumaan. Onneksi asumme korkealla mäellä niin tänne on piiiiitkä nousu!

7/10 | 

Juu, näitähän piisaa jo täällä Etelä-Pohjanmaallakin...olen jo keräillyt monta pullollista niitä. Meillä kun tahtoo olla makoisat oltavat mm. vuorenkilpien lähettyvillä. Ei se auta kuin napsia niitä pois ja toivoa parasta...

Kirsi
8/10 | 

Olutansa on huijausta, joten se kannattaa unohtaa. Ko. tyypit elävät 4-6 vuotta, joten siitä voi ottaa perspektiiviä tähän taisteluun.

Meillä on ollut niitä täällä naapurikunnassa sijaitsevassa kotipihassamme aivan tuhottomasti ja sota niitä vastaan on ollut käynnissä jo 5 vuotta. Tehokkaimmat hävityskeinot on pitää nurmikko lyhyenä ja kaikki turhat puskat (esim. saniaiset) ja kasat pois (rakastavat mm. risukasoja ja maanpeittokasvien alla lymyämistä), myrkyttäminen Ferramolilla (sitä saa esim. Bauhausista ja ei vahingoita muita eläimiä eikä sii tarvi miettiä varoaikoja) sekä kerääminen pois. Yhtään niistä ei saa jättää mestoille, koska lisääntyvät niin tehokkaasti. Ne saavuttavat sukukypsyyden vasta n. 2 vuoden iässä, joten nuorten yksilöiden kerääminen myös kannattaa. Sukukypsyyden tunnistaa tuosta vaaleasta renkaasta kotilon kuoressa. Kuvan yksilö näyttää muuten jo melko isolta eli jossain ovat piilotelleet jo pidemmän aikaa. Toivotaan ensi talvesta vähälumista ja kovaa pakkasta, niin kuolevat talvehtiessaan. Tsemppiä taisteluun!

Tiitu
9/10 | 

Kuulostaa pahalta, sota kotiloita vastaan vaan syö ihmistä ja aiheuttaa mielipahaa, kotiloiden hävittäminen kun on oikeastaan mahdotonta. Luonnonmukaisen puutarhanhoidon suosijana ehdotan rauhallista yhteiseloa. Mökilläni homma toimii ihan hyvin, kun ei pidä pihaa liian steriilinä. Anna ryteikköjen ja rikkaruohojen rehottaa paikkapaikoin, niin kotiloilla on jotain harmitonta syötävää. Ferramolia voi heitellä herkullisimpien kasvien sekaan, mutta en ole kyllä itsekään vielä selvittänyt, onko tuo ferramol. niin turvallista kuin annetaan ymmärtää, vai kulkeutuuko sekin pohjavesiin kuten esimerkiksi round up. Herkkiä kasveja voi suojata myös toisilla kasveilla: ainakin iisoppi ja kirveli pitävät kotilot kaukana.

Näinolentoiminut
10/10 | 

Lehtokotiloiden hävittäminen

En tiedä onnistuuko hävitys, mutta ainakin kantaa voi pitää kurissa.

Tavoitteet

- Aikuiset kotilot on saatava pois munimasta heti

- Kasvavat kotilot on tuhottava ennen niiden aikuistumista

- Puhtaat / puhdistetut alueet on suojattava

- Ympäristön huolto ja suunnittelu kotiloille sopimattomaksi

Menetelmiä

Torjunta-aineet

Tuhka, kalkki ja Ferromol 10 kg säkki

Ripottele kasvuston alle kuivalla säällä, kaikki kasvit eivät pidä tuhkasta/tai kalkista

Kotilovapaan alueen voit suojata tuhkalla ja kalkilla.

Keskitetty keräily

Varusta kotiloille hyvä suoja auton suojapeitteestä (se hopeanvärinen). Sen alta voit kerätä aamulla päivän saaliin. Tee paikka siihen, missä kotiloiden ensimmäinen tukikohta on. Kun se ehtyy, niin siirtele peitettä sen mukaan mistä saalista kertyy.

Keräily kasvustosta

Tarkista aamuisin kasvustot ainakin pintapuolisela selailulla, pikkukotilot esiintyvät yhden munintaerän kokoisissa noin 20 kotilon ryhmissä. Aluksi ne ovat tuskin silmin havaittavia, vain millmetrin kokoisia, silloinkin jo selvästi kotiloksi tunnistettavina ja usein kasvin uramaisia varsia nousemassa korkeuksia kohden.
Tarkemman selailun voi jättää vaikkapa viikottain tehtäväksi siinä vaiheessa, kun tilanne alkaa olla hallinnassa.

Maan polttaminen nestekaasutoholla

Syksyllä, kun kasvit alkavat lakastua. Maan pintakerroksessa olevat kotilot palavat ja munat tuhoutuvat.
Keväällä polton voi tehdä sellaisessa paikassa, jossa ei ole varsinaisia puutarhan kasveja.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010