Se hetki, kun laitat pesukoneeseen patakintaan kokoisen jättiläistumpun ja ulos tulee epämääräinen nuken käsineen kokoinen nuhru. Tästä vähän tosielämän kokemuksia pesukonehuovutuksesta :D

Aikuisen tumppu suoraan pesukoneesta:

No niin. Kässämessuilla kävi niin, että ihastuin Pirtin Kehräämön pisteellä kauniisti huovutettuihin tumppuihin. Myyjä kertoi, että tumput on tehty hahtuvalangasta ja huovutus tapahtuu helposti pesukoneessa. Ei siinä, viiden euron kerä kainaloon, kehräämön oma ohje auki ja neulomaan. 

Lähdetään siitä, että hahtuvalanka on täysi painajainen neuloa, sillä se katkeaa _koko_ajan_! En voi käsittää miten joku voisi neuloa tuolla langalla siistiä jälkeä. Yhtä todennäköistä olisi neuloa pumpulista kunnollinen lapanen. Olen toki täysin aloittelija tässä neulomishommassa, eivätkä otteeni ole ehkä vielä kovin hienostuneet, mutta hahtuvalanka on ihan mahdoton. Pelkästään 6-koon puikkojen paino veti lankaa poikki.

Sain hahtuvalangasta aikaan niin ruman ja ison neuletumpun, että nauratti jo ennen pesukoneeseen laittoa. Kokoluokkaa voi hahmottaa tästä kuvasta alta, jossa vierekkäin valmis tumppu ja ennen pesukonetta -tumppu. 

Vaikka usko loppuikin jo ensimmäisten senttien aikana, pikersin kuitenkin tumput valmiiksi ja heitin ohjeen mukaisesti 40 asteen ohjelmaan pesukoneeseen. Sitten odottelin innoissani lopputulosta. Kun kone lopulta piippasi valmistumisen merkiksi, avasin rummun ja... no, lopputulos näkyy postauksen ensimmäisessä kuvassa. 

Ei tullu naurulle loppua. Vasta siinä vaiheessa aloin hädissäni googlata "pesukonehuovutus kokemuksia" ja löysin joltain keskustelufoorumilta maininnan, että joskus tumppua pitää runnoa muotoonsa voimalla. Siinä sitten ängin tumpun sisään hiuslakkapulloa ja hammasharjan vartta, että sain kiskottua huopunutta nuhrua edes etäisesti tumppua muistuttavaan muotoon. 

Sitkeys palkittiin siinä mielessä, että nyt meidän 5-vuotiaalla on ihan ok huopatumput talveksi. Ei ihan tullut sitä mitä piti eli aikuisen tumput, mutta jotain kuitenkin. Värihän tässä langassa on mitä kaunein. 

Jos eläisin instagram-elämää, olisin tietysti julkaissut vain lopputuloksen eli plikka ihan näteissä huopatumpuissa ja kanervia ja lumihiutaleita ja pari aforismia, ja kertonut, että Niinan neulepajalta tupsahti tällaiset :D 

Tässä olisi ehkä kannattanut toimia siten, että olisi laittanut tumput ensin pikaohjelmaan, ehkä ne olisivat jääneet suuremmiksi. Toisaalta, koska en saanut tasaista neulejälkeä hahtuvalangasta aikaan vaikka olisin seissyt päälläni, niin erittäin tiivis pieni tumppu peitti ainakin ne harakanvarpaat neuleesta. Itseasiassa näkyville ei jäänyt yhtäkään silmukkaa, kun neule huopui huopakankaaksi asti. 

Että tästä vähän oikeita kokemuksia pesukonehuovuttamisesta, ei välttämättä suju kuin strömssössä. Tulipahan kokeiltua. Pinkki hahtuvalankakerä saa odottaa hyllyssä hetkisenkin aikaa, että pääsen ensin näistä traumoista yli. 

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Somat tumput tuli. 🙂 Tein vuosia sitten pesukonehuovutuksella lapaset, jotka jäivät aikuisen kokoon. Olivat jopa hieman reilut minulle. Ohje ja lanka taisivat olla Novitan. Älä luovuta!

MariaO
2/8 | 

Sympaattista:) Lopputulos mitä kaunein! Itse olen konehuovuttanut vain kaulahuiveja. Eli sykertänyt huopalankaa suoraan kerästä lakanalle pitkäksi suorakaiteeksi ja käärinyt lakanan sisään rullaksi. Helppoa ja lopputulos on kauniin pitsinen:) 

On ollut kyllä ilo seurata sun neulojataivalta!

Sonjamie
3/8 | 

Nauru kuuluu käsitöihin! Pesukonehuovutus onnistuu vähiten kivuttomasti niin, että neulot mallitilkun, otat silmukat ja mitat, huovutat sen, mittanauhaa ja prosenttilaskuja kehiin ja siitä sitten silmukkamäärät itselle sopiviin tumppuihin. Jos tuntuu liian hc:lta, niin varmaan joku lähipiirin neuleguru voi auttaa laskemaan silmukkamäärät.

Mints
4/8 | 

Liikuttavat pienet tumput :D kuten joku muukin tuossa jo mainitsi, niin myös minä olen kokeillut huovuttamista Novitan langalla. Miehelle tein tumput, jotka olivat tietty hervottoman kokoiset ennen konekäsittelyä. Ihme ja kumma, niin just kuin nakutetetut niistä kuitenkin tuli. Itsekin haaveilen huovutetuista tumpuista, oikean koon saaminen arveluttaa, pienikätinen kun olen.

Vierailija
5/8 | 

Tuon pitsimäisen lopputuloksen saa tekniikalla, jonka nimi on vapaalankahuovutus. Tuolla halusanalla löytää yksityiskohtaiset ohjeet. Ihan älyttömän helppo homma, paikkaa taatusti pesukonehuovutustraumat.

Vierailija
6/8 | 

Novita Huopanen lanka on helppo neuloa, eikä katkea. Se on kuin tavallista lankaa neuloisi, mutta huopuu samalla tavalla pesukoneessa, kuin tuo sinun käyttämäsi. Jos siis ei hermo kestä tuota katkeilevaa lankaa, mutta haluat vielä kokeilla huovuttamista. :)

Vierailija
7/8 | 

Neuloitko lapaset käyttäen vain yhtä säiettä hahtuvaa? Katsoin, että Pirtin kehräämön lapasohje on tarkoitettu 2-säikeiselle hahtuvalle. Joskus hahtuva on keikolla jo valmiiksi kaksisäikeisenä, tai jos ei ole, niin neuloessa yhden säikeen voi ottaa kiekon päältä ja toisen säikeen keikon sisältä. Kaksisäikeisenä neulottaessa hahtuva on vahvempaa, eikä näin ollen myöskään katkea niin herkästi. Yksisäikeisenä villa huopuu myös eri tavalla, ja saattaa aiheuttaa juurikin tuon, että valmis lapanen huopuu huomattavasti suunniteltua enemmän. Kuten jo mainitsitkin, niin lisäksi huovuttaminen kannattaa tehdä pesukoneen pikapesuohjelmalla (esim. 40 C ja 20 min), jotta näkee helpommin, miten lapaset alkavat huopua. Ohjelman voi pyörittää sitten tarvittaessa useampaan kertaan.

Tsemppiä neulomiseen! Toivottavasti jo seuraava huovutusprojekti onnistuu paremmin. :)

ES
8/8 | 

Mulla on sitten aivan vastakkaiset kokemuksen pirtin kehräämön hahtuvalangasta! Ostin sitä samaisilta messuilta kaksi vyyhtiä jotka itse kerin ja pian on tossut neulottuna, kertaakaan ei ole lanka katkennut ja neulominen on helppoa! Olisiko sitten ollut eri paksuiset hahtuvat kyseessä kun on näin erilaiset kokemukset, tiedä siitä sitten!
Tumpuistasi tuli kyllä kaikesta huolimatta ihanat! Huovuttamalla saa nättiä jälkeä aikaan!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010