Kun lääkäri viime viikolla kertoi että minulla on rytmihäiriö, silmissäni musteni hetkeksi. Olen 36-vuotias! Onko tämä joku vitsi! Olin hakeutunut lääkäriin puristavan rintakivun ja oudon muljahtelun vuoksi, joka piti minua öisin hereillä. Heitin ennen lääkäriin menoa vitsillä että saankohan sydärin, mutta epäilin kuumeetonta keuhkotautia. Keuhkoissa ei ollut kuitenkaan mitään vikaa, vaan häiriötekijä löytyi sydämestä. Vitsi oli vähän turhan osuva, joskaan sydäriä ei tällä erää ollut, vain rytmihäiriö.

Teen töitä kahdessa vuorossa aamusta iltaan 7 päivää viikossa, enkä ehdi keskittyä juuri muuhun kuin suorittamiseen. En edes tiedä koska minulla olisi ollut sellainen hetki, ettei tarvisi tehdä mitään. Aina tarvitsee tehdä jotain, enkä osaa delegoida mitään. On todennäköistä, että tämä jatkuva matalalento ja raivoisa suorittaminen on saanut aikaan rytmihäiriöt. Kroppa yrittää kertoa, että hidasta vähän. Tämä on sikäli outoa, että omasta mielestäni minulla on 24/7 hyvä draivi päällä, enkä ole stressiherkkä, vähän yliväsynyt vain mutta jaksaa jaksaa. Ymmärrän kuitenkin teoriassa sen, että sitä vapaatakin pitäisi joskus olla, ja liikunnalle ja harrastuksillekin pitäisi olla aikaa. Tahdon vuorokauteen lisää tunteja, kiitos!

Sopivasti heti tämän lääkärikäynnin jälkeen mailiboxiini kolahti Suomen Sydänliiton viesti Maailman Sydänpäivästä 29.9., jonka merkeissä järjestetään Pukeudu punaiseen -tempaus. Pukeudun mielelläni punaiseen vaikka joka päivä, tässä muutama todistekuva: 

Nyt on varmaan aika punaiseen pukeutumisen lisäksi pohtia vähän omaa toimintaani. Lääkäri kertoi, että elämän ruuhkahetkinä tämä on melko normaalia, joskaan tilannetta ei kannata ylläpitää kovin kauaa ja tarvittaessa pitää miettiä lääkitystä. Meidät suomalaiset on peloteltu sydän- ja verisuonitaudeilla sen verran tehokkaasti, että kukaan tuskin haluaa kuulla pumpussaan olevan jotain vialla. Itseäni pelottaa lähinnä se hapenpuutteen tunne, etten meinaa saada henkeä jos pistos äityy pahaksi.

Olkoon tämä postaus muistutuksena kaikille teillekin, että terveydestään kannattaa pitää huolta. Pukeudu tänään punaiseen vaikka vain asusteen tai huulipunan verran, ja ole mukana Maailman Sydänpäivänä tunnelmassa. Minä puolestani yritän keksiä jotain konkreettisia keinoja siihen, että pääsisin takaisin elämäni herraksi, ja ottaisin aikaa myös itselleni. Haluan pysyä hengissä vielä muutaman vuosikymmenen verran. 

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 | 

Olet blogissasi esitellyt aika paljon leipomuksia. Varmaan sokerin + rasvan vähentäminen voisi auttaa. Itselläni toimi.

Vierailija

Leipomusten esittely ei välttämättä tarkoita, että leipuri ne itse kaikki söisi...

Nasu
2/17 | 

Heippa, 

Samoja oireita sain kolmekymppisenä allergioiden takia! Nekin voivat olla yksi aiheuttaja. Omalla kohdallani rankin reagointi hävisi muuton myötä, ilmeisesti osa aiheutui silloisesta kämpästämme. Tein myös ruokavalioon parannuksia. 

Osaan siis hyvin kuvitella, ja tiedän että tuo oire pelottaa. Elämäntapamuutoksilla saa kuitenkin itse vaikutettua omaan hyviinvointiinsa, suosittelen! Sitä kautta tätä oirettakin voi alkaa arvostamaan, se kertoo jotakin ja ohjaa uuteen.

Hanski
3/17 | 

Niin, sitä voisi ajatella ettei sydänongelmat kosketa nuorena. Niin minäkin ajattelin, olen kuitenkin suhteellisen nuori, 42 v. ja harrastanut liikuntaa ja syönyt terveellisesti koko elämäni. Kuitenkin tänä keväänä sain outoa puristuksen tunnetta rinnan alueelle liikkeelle lähtiessä. Pääsin tutkimuksiin heinäkuun lopulla, jolloin sydämessäni huomattiin kahden suonen olevan tukossa. Pääsin kiirellisenä leikkausjonoon ja minulle tehtiin sydämen ohitusleikkaus reilu viikko sitten. Ohitettavia suonia oli kuitenkin kahden sijasta neljä. Leikkaus oli erittäin rankka, mutta olen jo kotona toipumassa kipulääkkeiden voimin.

En voi kyllin korostaa sitä, että itsestään on pidettävä huolta ja liian kiireiseksi ei saa elämäänsä päästää. Ja jos huomaa joitakin outoja oireita, niin lääkäriin mars!

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Sitä vaan tuudittautuu siihen, että eihän nyt minulle mitään voi käydä, olenhan ihan tavallinen perusterve kolmekymppinen. Tsemppiä toipumiseen, hienoa että leikkaus onnistui ja ennen kaikkea että tajusit mennä lääkäriin ajoissa. Ei ihan itsestäänselvyys sekään, me suomalaiset vitkutellasn viimeisern asti kipujemme kanssa.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

J
4/17 | 

Hui kamala! :( Onneksi menit ajoissa lääkäriin!

Ensimmäisenä tuli mieleeni, että onko sinulla mahdollisuutta lyhennettyyn työviikkoon? Toimistotyö 3-4-päiväiseksi viikossa ja blogiin liittyvät työt 5-6-päiväisiksi? Mikä sekin on paljon, mutta vähemmän kuin täyttä viikkoa :/ Tsemppiä! <3

Taikalintu
5/17 | 

Levossa alkava puristava rintakipu, johon liittyy hengenahdistuksen tunne olisi ihan pätevä syy lanssin soittamiseen. En halua pelotella, mutta nuo ovat infarktiin viittaavia oireita ja infarktin mahdollisuus voidaan sulkea pois vain sydänfilmillä. Otettiinhan sinulta ekg, kun kävit lääkärissä? Sehän toki näyttää todennäköisesti normaalilta, ellei sattumalta osu juuri siihen hetkeen oireilua. 24 tunnin rytminseuranta normaalissa arjessa olisi varmaan paikallaan.

Pumpulipupu
6/17 | 

Todella hyvä, että otit aiheen puheeksi, ja todella hyvä, että menit lääkäriin. Miehen isä ei arvannut mennä tarpeeksi ajoissa. :( Ravisteli aina paljon omaakin "ei mulle/lähipiirille mitään vakavaa voi sattua" -kuvaa, ja pisti miettimään elintapoja. Tsemppiä jatkoon! <3

Rouva S
7/17 | 

Vaikka nyt lääkärillä oletkin jo käynyt, niin kerron silti vielä yhdestä mahdollisesta oireiden aiheuttajasta, nimittäin närästys. Se saattaa aiheuttaa mm. muljahtelun tunnetta. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta itse refluksia sairastavana muljahtelut ja rintatuntemukset varsinkin levossa ovat erittäin tuttua. Sydämeni on useasti tutkittu, kun itse alkuaikoina pelästyi niin paljon niitä tuntemuksia. Siellä ei kuitenkaan mitään vikaa ole. Närästys ei aina tunnu kurkussa tai ylösnousuina suuhun. Ruokatorvi voi olla ärsyyntynyt, jolloin parasympaattinen vagushermosto saattaa ottaa nokkiinsa. Kyseinen hermosto menee ihan ruokatorven ja sydämen vieressä. Silloin voi tulla erilaisia rintatuntemuksia, vaikka oikeasti ei ole mitään sydänongelmia. Tässä kohtaa tullaan siihen samaan asiaan, eli ruoka ruokavalion tarkistaminen. :)

Esimerkiksi juuri ennen nukkumaan menoa ei kannata syödä raskaasti. Eikä tietenkään tulista tai muuta, mikä itsellä närästystä voisi vaikka aiheuttaa.

Maria2016

Nyt munkin on pakko kommentoida. Mulla myös todettiin refluksivaiva, tähystyksessä. Itselläni noita perusrefluksitaudin oireita ei koskaan ole ollut. Vaan se "närästys" on tuntunut kaikkena muuna. Ruokavaliolla on suuri merkitys sekä mahdollisimman stressittömällä elämällä. ? Itseäni auttoi ruoan ph-arvojen seuraaminen. Itse olen aina ollut urheilullinen ja hoikka, joten luulin eläväni aika hyvin. Nyt yritän löytää kokonaisvaltaista hyvinvointia elämääni. ?

Vierailija
8/17 | 

Joskus myös kaliumin puutos aiheuttaa rytmihäiriöitä. Lääkäritkään eivät välttämättä tätä osaa noteerata ja lääkärikirjassa taidetaan mainita vakavan kaliuminpuutoksen voivan aiheuttaa ongelmia, mutta esim. itselläni pienikin huolimattomuus kaliuminsaannin kanssa voi jo saada pumpun sekoilemaan.

Vierailija
9/17 | 

Tosin purkista kaliumia ei ihan hevillä kannata lähteä napsimaan, sillä sen pitoisuudet elimistössä heilahtelevat aika helposti ja liikasaannistakin voi käsittääkseni olla haittaa. Itselläni riittää se, että huolehdin vihreiden kasvisten saannista päivittäin jne. 

Jantsi
10/17 | 

Tuolla aiemmin puhuttiin närästyksestä. Nimenomaan naisilla närästys voikin johtua pumpusta. Vasta viime vuosina lääkäritkin ovat alkaneet tiedostaan sen, että naisilla sydänoireet voivat olla ihan erilaisia kun miehillä (närästys, lievä kuvotus, yläselän kivut jne.) Mulla työuupumus teki pumppuoireita; vaikka kävelin niin hiljaa et mummut meni ohi, niin piti pysähtyä kun rintaa puristi, hiki valui eikä henki kulkenut. Nyt vain sulle ns. Normi arkirytmi elämään, ravinteikasta ruokaa, kevyttä liikuntaa, ulkoilua ja hyviä yöunia.

Kaina
11/17 | 

Sydänoireet nuorena on kyllä pelottavia! Sain ekat rytmihäiriöni 19-vuotinaana ylioppilaskirjoitusten ja päättyneiden ihmissuhteiden yhdessä aiheuttamasta stressistä. Saan samanlaisia stressiperäisiä rytmihäiriöitä aina silloin tällöin erityisen stressaavien elämänvaiheiden yhteydessä, mutta onneksi niiden ei kuulemma pitäisi olla vaarallisia - minä vain reagoin stressiin sydämellä. Silti se on tosi pelottavaa.

Vierailija
12/17 | 

Toivottavasti löydät aikaa olemiselle.

Sitten turhamainen kommentti: mitä merkkiä punaiset kengät toisen rivin vasemmalla on? Entä ruusulliset alarivissä?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011