Niin kauan kuin jaksan muistaa, meillä on äiti keitellyt punaviinimarjoista tsiljoona pulloa mehua talven varalle. Ja sitä mehua sitten todella riitti koko talveksi, niin että vahingossakaan en saanut kinuttua kaupassa appelsiinimehuja koska meillä on kellari täynnä mehua. Tunnen vieläkin pettymyksen karvaan kalkin suussani, punaviinimarjamehutraumat ovat pysyviä. En edelleenkään sen suuremmin himoitse herukkamehuja, paitsi ehkä joskus nostalgiamielessä. Tästä syystä en juuri nyt aio keittää meidän viinimarjoista mehuja, mutta ehkä joskus tulevina vuosina. Pitää siis keksiä niille muuta käyttöä. Parhaimmillaan kirpeät punaviinimarjat ovat mielestäni ihan sellaisenaan, syön niitä muutaman kourallisen joka päivä. Kaikki hapan on minulle suurinta herkkua, ja niin näköjään myös Anni 1-veelle, tyttö on käsi ojossa marjapuskissa joka päivä. Luulin että lapset irvistäisivät noin kirpeille mauille, mutta tyttö tulee selvästi äitiinsä.


Ihan kaikkia marjoja ei kuitenkaan ehdi syödä tuoreena, joten piirakkaankin saa hukattua niitä jonkin verran. Minä suosin tätä vanhaa perusreseptiäni, jonka voi leipoa oikeastaan millä marjalla/hedelmällä tahansa. Se on aina hyvää.

Pohja:
1 kananmuna
1,5dl sokeria
150g sulaa voita
4rkl vettä
3dl vehnäjauhoja
3tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta

Sula voi ja sokeri sekaisin, sitten loput aineet perään. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina vuokaan.

Päälle:
2 kananmunaa
200g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
vaniljasokeria (1tl-1rkl)
punaherukoita

Levitä punaherukat pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi, sirottele pari ruokalusikallista sokeria niiden päälle. Vatkaa munat, tuorejuusto ja vaniljasokeri tasaiseksi massaksi ja kaada vuokaan päälimmäiseksi. Uuniin n. 200 astetta / 25 minuuttia.



Tämä ei tarvitse päälleen vaniljakastiketta mutta koska rakastan vaniljakastiketta niin onhan sitä oltava. Koskaan ei voi olla liikaa vaniljakastiketta tai kermavaahtoa.

Mitä muuta te olette taikoneet punaherukoista paitsi mehua ja piirakkaa? Vinkkejä otetaan ilolla vastaan :)

Kommentit (32)

HanKo

Mun isäni tekee mökin viinimarjasadosta (ja niitä tulee joka vuosi paljon...) viiniä. Viinit pöhisemään?

Moaning Myrtle

Samaa mietin jokunen kesä sitten ja tein ihan tavallista hilloa hillosokerin kanssa - tulee mukavan kirpeä hyytelömäinen hillo, tosi hyvää lettujen kanssa :)

niimu

Meillä on aina syöty punaviinimarjoja sokerilla makeutettuna (tuoreena tai pakkasesta) mm. pinaattilettujen kanssa lisäkkeenä. En voi syödä pinaattilettuja ilman niitä, tai valkokastiketta! Kannattaa kokeilla, on nimittäin herkkua. Ylipäätänsä ajaa saman asian hieman eri twistillä kuin puolukkahillo.

Mari

Smoothien seassa maistuu erinomaiselle. Pakastin pikkuisiin minigrip-pusseihin, jollaisen (sisällön) voi näppärästi heittää jäisenä smothieen. Muutaman desin kuivatin, ja aion laittaa niitä myslin sekaan talven mittaan. Tein erilaisia hilloja: mustikkahilloa, mustikka-punaviinimarja-hilloa (mustikoita 60prossaa/herukoita40prossaa), sit puolet-puolet mustikka-mustaviinimarja, sit pelkän mustaherukkahillon. Noista parasta mun, miehen ja vieraiden mielestä on mustikka-punaviinimarjahillo. Se on taivaallista. Sokerina dansukkerin hillo-ja marmeladisokeri. Voi käyttää pakasteisia marjojakin. Silleen on helpompi yhdistellä eri kasvukauden juttuja, esim puolukka-omena punaviinimarja, päärynä-puolukka, punaviinimarja-vadelma-karpalo....

krista

Mä teen kaikista marjoista kiisseleitä :D joku vaihe menossa, mutta sinne uppoo kattilaan mustat ja punaset viinimarjat ja mustikat ja kaikki. Sekotellen tai yksinään. Punaviinimarjoihin kun muistaa vaan laittaa sokeria riittävästi, omaan makuun liian happamia :) Kylkeen vaniljajätskiä niin kyllä kelpaa!

Mustikoista oon tehny myös vispipuuroa. Tai puolukoista ja mustikoita sekaisin... Onnistuiskohan jos laittais punaviinimarjoja? Pitää varmaan testata :) mehuihin en vaan kykene ja johonkin noi on tungettava!

LauraL

Mä oon laittanu ihan tolleen pakkaseen ja sieltä sitten jäisinä pirtelöön/smoothieen, jäisinä ne on tosi helppo peratakin. Ja vispipuuroo oon tehny niistä kans.

Ripa

Hyytelöt ovat ykkösjuttuja, toimii lihan kanssa sekä vuohenjuuston tai lettujen ja melkein vaikka minkä vaan. Ja erinomaisia tuliaisia tutuille. Itse olen lorautellut baarikaapista maustetta sekaan esim näin. mustaherukkahyytelöön portviiniä (tämä toimii lihan kanssa) punaisiin olen kokeillut sitruslikööriä tai konjakkia ja valkoisista viinimarjoista tulee sinälläänkin todella hienovivahteinen hyytelö johon voi tipan sitruslikööriä lorauttaa halutessaan (tämän takia kannattaa paistaa lettuja vaikka ei niitä mieli tekisikään tai jäätelöä perus vanilja). :) Muista siilata hyytelöliemi, niin tulee kaunista.

Erja

Pakastan viinimarjoja pikku pusseihin ja teen talvella aamuisin rahkajuomaa: tehosekoittimeen banaani, purkki rahkaa, appelsiinituoremehua ja viinimarjoja. Hyvää!

Sanna

Mä pakastan sellaisenaan. Joskus oon paljastanut karojen kanssa js keittänyt talvella vaan kattilassa mehua. Mutta nyt oon tehny muksuille myös vispipuuroa. Puoli kattilallista marjoja karoineen kattilaan ja keitetään, mehun siivilöiti ja sit vaan joukkoon mannasuurimot tai joku muu hiutale. Sokeria jos tarvii. Meillä ainakin lapset ja mies tykkää :)

Tytti

Mä olen tehnyt vispipuuroa, mutta seassa on ollut myös mansikkaa. Keitän mannapuuron mehuun (sellaiseen kotitekoiseen traumoja aiheuttavaan) ja eri kulhossa vedän marjat sileäksi sauvasekoittimella. Sekoitus, jäähdytys ja vatkaus. Ja nyt tarkkana: sekoita valmiin vispipuuron sekaan vaahdotettua vaniljakastiketta niin kyllä tulee luksusherkku!

Nenna

Meinasin myös tulla hehkuttamaan vispipuuroa, ja kun luin tuon kommentin, tuli pakko tehdä sitä tuolla vaniljakastikkeella. Ja jestas, miten hyvää..!!! Miksi kukaan ei ole ennen tästä kertonut?! :D

Tytti

Sanopa muuta, on aika taivaallista. Yleensähän parhaat ideat on varastettuja mutta tämän herkun muistelen kehitelleeni ihan ite :)

Vendela

Hilloa! Punaherukkahillo on lettuhilloista paras, makea ja kirpeä yhtä aikaa. Toimii myös jugurtin kanssa.

tuumummi

Olen keittänyt punaherukoista vispipuuroa, samalla perusohjeella kuin puolukoistakin. Väri on haaleampi mutta maku aivan yhtä herkullinen, jollei jopa parempi. Ja vaniljakastikkeen kanssa kelpaa jälkiruuaksi vaikka missä juhlissa! Muutama tuore marja sitten vain kulhon päälle koristeeksi.

-TT-

Punaisista viinimarjoista saa tosi hyvää vispipuuroa. Ihana jälkkäri tulee kaatamalla kuumaa kinuskikastiketta jäisien punaviinimarjojen päälle.

Kati

Punaherukoista saa ihanaa vispipuuroa! Itse myös kerään pakkaseen rasiaan kauneimmat tertut niin, että niitä voi käyttää koristeina kakuissa yms talven aikana :)

hheidi

Ah, munki herkkua on punaviinimarjat! Talvella menee karkin sijasta jäisenä, nam.

Perus kiisseleiden ja mehujen lisäksi punaviinimarjoista tulee kuulemma hyvää vispipuuroa. Tämän vinkin sain kaverilta ja aion sitä vielä testata.

Onni on vanha talo ja tuottavat marjapensaat!

Vispipuuroa, ehdottomasti. Itse rakastan pehmeää, sileää ja kuohkeaa vispipuuroa joten surautan kiehautetut marjat sauvasekoittimella ja siivilöin kaiken, mikä voi jäädä hampaankoloon, pois ennen mannaryynien lisäämistä. Vitsit, kyllä alkoikin tehdä mieli vispipuuroa :D

Mulle ei ole kehittynyt traumoja herukkamehuista, päinvastoin, vaikka niitä isovanhemmat ja äitikin etenkin aiemmin aina keittelivät. Yksi mitä herukoista voi myös tehdä, on vispipuuro!

Punaviinimarjoista tulee ihan taivaallista kiisseliä!! Varsinkin kylmänä! Puuron kanssa maistuu tai sitte ihan jälkkäriksi tarjoilee kermavaahdon tai vanilijajäätelön kanssa. :)

Sanni

Smoothieen tai sit ihan "raakana" rahkan tai jogurtin sekaan ja jos haluaa makeutta niin hunajaa vaikka sekaan.

Mä totesin punaviinimarjan ihan parhaaksi lisukkeeksi tuorepuuroon banaanin seuraksi antamaan raikkautta, joten tänä vuonna melkein kaikki punaherukat meni pakkaseen kokonaisina josta niitä sitten voi ihan jäisinä suoraan heittää puuron joukkoon sen verran kuin mielii.

Viime vuonna keittelin sadon nostalgiamielessä mehuksi ja isompi tyttö on sitä juonut kyllä ihan halulla, jotenkin itselläkin parempi mieli mehun antamisesta, kun tietää tasan tarkkaan mitä siinä on...

Viivi

Me tehdään likööriä. Helppoa, eikä marjoja tarvi perata (huuhdella voi, jos huolettaa mahdolliset ötökät). Esim. 4 l tölkkiin vuoron perään marjoja ja sokeria kerroksittain ja perään 40 % viina. Tohon määrään menee sokeria 1 kg, viinaa n. 1 l ja marjoja n. 3 l. Sitte vaan odotellaan 3-4 kuukautta, siivilöidään ja pullotetaan. Purkkia pitää käännellä n. kerran viikossa, mut ravistaa ei saa. Tosta määrästä tulee n. 2 l likööriä. Oli joululahjahitti viime vuonna. :)

Näiden kommenttien innoittamana tein tänään vispipuuroa, kun meilläkin tuli aika reilu herukkasato. Ja voi vitsit että olikin hyvää! Todellakin teen toisenkin kerran.

Ande

punaherukka-omenahillo on melkoista herkkua! Laitoin itse puolet ja puolet ja sokerin päälle. Suosittelen! Itse käytin viime vuoden sadon loppuun, eli herkkua tulee talvellakin

Anne

Tein punaherukkapiirakan Nelliinan ohjeella Marttojen illanistujaisiin ja kaikki tykkäsivät kovasti :-) Täytyypä käydä keräämässä tädin puskista loputkin herukat :-D ...normaali poikani ei piittaa näin kirpeistä marjoista, mutta tästä piirakasta hänkin tykkäsi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011