Viikonloppuna täällä tontilla on kaatunut niin omenapuita kuin kevyempiäkin istutuksia. Tuli todettua tämän syksyn jäljiltä että 25 omenapuuta on aika paljonkin liikaa yhdelle perheelle. Vaikka tulevina vuosina sato jäisi murto-osaan tämän vuoden ennätyssadosta, siltkin meillä riittää omenia koko kylälle. Harmi vaan että kylä ei niitä kaipaa, sillä täällä suunnalla joka pihassa on sama tilanne. Kyllä nauratti käydä lenkillä alkusyksystä, kun joka toisesta pihasta huudeltiin että onko tarvetta ompuille :D juu ei.

Katsottiin pihasta sellaiset puut pois jotka olivat huonokuntoisia ja/tai eivät niin merkittäviä maiseman kannalta. Huonompikin puu voi olla tärkeä pihan ulkonäön kannalta. Ja sitten moottorisaha laulamaan. Nyt on kevennetty pihaa muutaman puun verran, katsotaan onko vielä tarvetta lisäharvennukseen. Todennäköisesti on.


Appiukko siellä moottorisahan kanssa hommissa. Kuvasta näkyy hyvin millainen ryteikkö tontille on joihinkin kohtiin vuosien saatossa kasvanut, joten muutaman puun harvennus tekee ihan hyvää siinäkin mielessä. Tosin minä pidän enemmän näistä vähän villiintyneistä ja vanhoista puutarhoista kuin viivottimella tasatuista, täytyy pitää huoli että ei siisti maisemaa liikaa.


Syksyisen parturoinnin koki myös talon päädyn istutus, kyseessä on jonkinlainen onttovarsinen kasvi joka kasvoi kesällä vähintään puoli metriä viikossa ja pysähtyi vasta kun latvat hipoivat kolmea metriä. Vedettiin tämä sileäksi nyt kun se alkoi pudottaa lehtiään ja käpertyä kuivaksi, sillä niin sille oli tehty edellisenäkin vuonna. En ole ikinä nähnyt minkään kasvin kasvavan niin nopeasti mittaa, tämän kohdalla "kasvoi silmissä" piti oikeasti paikkansa. Luonnollisesti en tiedä mikä se on :D


Ihanaa ensi viikolla pääsee haravointihommiin, sormeni ovat syyhynneet jo ties miten pitkään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (24)

1/24 | 

Teillä on ihana puutarha, ihan kuin jostain vanhoista tyttökirjoista, joissa mummon puutarhasta löytyy salaisuuksia. :)

Mutta sitä olen miettinyt, että kuinka paljon hoitamista noissa loputtomissa ruusupenkeissä ym on? Kitketkö itse kaikki rikkaruohot, leikkelet ja hoidat?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Täällä riittäisi kitkemistä vaikka jokaiselle kesäpäivälle, mutta se on kiinni omasta viitsimisestä kuinka siistinä haluaa kukkapenkit ja ruusupuskien juuret pitää :) tänä kesänä ei pahemmin kitketty kun en loppuraskauden vaiheina päässyt kyykkyyn ja aivan ihanalta näytti puutarha siitä huolimatta vaikka oli vähän rikkaruohojakin.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

jenni
3/24 | 

Varaudu siihen, että talon päädyn kasvi hujahtaa pituutta heti ensi keväänä. Vanhempieni pihalla on samainen pensas ja sitä on yritetty häätää useaan otteeseen. Aina kasvi on kuitenkin voittanut, ja joka kevät jostain on noussut verso, joka on nopsaan venähtänyt metrien mittaan.

4/24 | 

Se on japanintatar. Jos siitä haluaa kokonaan eroon, on tiedossa vuosien suururakka. Kannattaa yrittää hillitä sitä joka tapauksessa, se on kova leviämään ja viheliäinen tosiaan jos pääsee villiintymään. Brittein saarilla ko. kasvin päästäminen luontoon on rikos...

5/24 | 

Kyllä se on aikalailla 100 prosenttisella varmuudella japanintatar :) Joskus vanhoissa pihoissa saattaa nähdä myös jättitatarta, mutta se kasvaa kepeästi 5 metriä korkeaksi kesän aikana, jotenka kyllä se tuo japanintatar on :)

Rytsis
6/24 | 

Kasvi tuotiin Isoon-Britanniaan vuonna 1825 koristekasviksi ja se on villiintynyt ja levinnyt hallitsemattomasti luonnollisten vihollisen puutteessa. Se kasvaa yhdessä kasvukaudessa jopa kahden metrin korkuiseksi ja tukahduttaa muut puutarhakasvit. Kasvin levittäminen luontoon kriminalisoitiin Isossa-Britanniassa 1981. Kasvi on sitkeähenkinen ja leviää jopa juurakoista, joita ei saa laittaa kotitalousjätteen mukaan, vaan ne on hävitettävä tarkoitukseen varatuilla kaatopaikoilla. Kasvimyrkyillä kasvi saadaan tapettua myrkyttämällä se neljänä vuotena peräkkäin

Kääk!

kukkanen
7/24 | 

Ihana talo ja aivan mahtava puutarha! :) Ja nuo omenamäärät, ooh!

Kommenttina tuohon viimeiseen kasviin, japanintattareen. Se on tosiaan erittäin haitallisena pidetty vieraslaji, joka on monessa maassa myyntikiellossa koska luontoon levitessään se tukahduttaa kaikki muut kasvit altaan ja koska sen hävittäminen on lisäksi erittäin vaikeaa. Kasvustot ovat monimetrisiä, läpitunkemattomia tiheikköjä. Suomestakin löytyy suuria luontoon levinneitä kasvustoja - ja kasvit ovat levinneet luontoon poikkeuksetta puutarhoista, erityisesti luontoon viedyn puutarhajätteen mukana. Netistä löytyy paljon tietoa lajista ja sen hävittämisestä, kannattaa katsoa esim. Suomen ympäristökeskuksen ja Kansallisen vieraslajiportaalin sivut:

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Vieraslajit/Aasialaiset_tattaret
http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.38240/show

Pääsette kasvista kokonaan eroon, jos saatte kasvit poistettua juurineen viimeistä juurenpalasta myöden. Vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja työtä. Niitä juurenpalasia, kuten muitakaan tämän kasvin osia EI SAA viedä luontoon tai ylipäätään mihinkään, mistä kasvi voi potentiaalisesti lähteä leviämään. Pienikin palanen juurta riittää kasvin leviämiseen.

Ooppa
8/24 | 

Se on joko japanintatar tai jättitatar.Sikiää ku mikäki ja kasvaa ajatuksen voimalla.Jep,omasta pihasta tuttu.Meillä pidetään aisoissa ihan vaan raakasti ajamalla nurtsanleikkurilla päälle ja nauramalla pas**sesti.Kuivuneet varret hankalia,eivät tahdo maatua.Pennut rakastaa tuota pöheikköä ylikaiken,on kuulemma niiden viidakko ja kesä helteillä ne yleensä sen varjoissa istuskelikin leikkimässä,lukemassa ,murisemassa ja rapsuttelemassa kainaloitaan...

AV
9/24 | 

Japanintatar se on, olen repinyt pihaltamme usean metrin mittaisia juuria tänä kesänä - englanninkielinen nimi Japanese knotweed kuvaa kasvia mitä parhaimmiten! Juuret kasvavat "ristiin rastiin" ja ovat helposti peukalon paksuisia pienelläkin kasvilla. Jos haluat siitä eroon, varaudu vuosien taistoon ja myrkyttämiseen. Tiedän mihin oma kevät-kesäni ainakin menee ensi vuonna.. Kasvi vie voiman muilta kasveilta ja saattaa kasvattaa juuristoaan jopa 1,5 metriä kesässä.. Katselin pieniä outoja taimia pihallamme viime vuonna (en tunne hyvin kasveja) ja tänä vuonna olen sitten harmitellut laiskuuttani, kun en tuolloin tarttunut tuumasta toimeen.. :-//

https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=218

10/24 | 

Meillä kaatuu ensi talvena komea kolmihaarainen mänty. Ärsyttää, kun kaikki paikat ovat täynnä neulasia, joten se on pakko kaataa yleisen siisteyden nimissä.

Anu
11/24 | 

Hei! Vaikka olenkin luonnonmukaisen torjunnan kannalla, jos haluat tuosta tattarista eroon, kannattaa siihen ensi kesänä sivellä parhaimman kasvukauden aikana Round Uppia. Sillä siitä pääsee eroon - ehkä :)

Marjaana
12/24 | 

Löysin vasta blogisi. Ihana. Tervetuloa Pätsiniemeen. Täällä olen perheeni kanssa asunut kuusi vuotta ja olen ihastunut asuinalueeseen edelleenkin.
Meilläkin oli tuota Japanintatarta. Kolmisen vuotta sitten juuret kaivettiin ja kasvupaikka peitettiin. Yksittäisiä kasveja nousee edelleen marjapuskien välistä (2-3/vuosi, ihan käsivoimin revitty ollaan ne pois), mutta ilman myrkkyjä olemme saaneet hävitettyä n. kuuden neliön alan tätä kasvia.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Kiitos paljon :) hui kuinka jännää kun osa naapureista on jo löytänyt blogiin! Enpä olisi uskonut että kyseessä on tuollainen ongelmakasvi, mutta erittäin hyvä tietää että osaa seurata sen elämää tarkasti ja alkaa torjuntatoimenpiteet jos näyttää siltä että lähtee leviämään. Meillä tosin tuota kyseistä istutusta ympäröi betonikourut sadevettä varten, eli tavallaan kasvi on eristyksissä eli se ei ihan noin vaan pääse juuriaan levittämään.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011