Ajattelin, että tänään mennään metsään, joka tutkimustenkin mukaan vähentää stressiä ja antaa tilaa kaaoksessa. Sen toki jokainen on voinut todeta omakohtaisestikin, miten metsä meihin vaikuttaa. Rapolanharju on suomalaista perinnemaisemaa kauneimmillaan ja Rapolan muinaislinna punoo omaa tarinaansa aina rautakaudelta asti. Suomi 100. 

Rapolanharju sijaitsee Sääksmäellä, Valkeakoskella. Rapolan rautakautinen (700- 1100 jkr) muinaislinna on ollut mahtavan Hämeen päälinnoitus. Se on ollut osa Vanajaveden muinaislinnaketjua, josta on ollut suora näkyvyys jopa 30 kilometrin päähän Aulangon muinaislinnaan. Viikinkiaikaan muinaislinnaketju toimi tehokkaana tiedotus- ja yhteydenpitojärjestelmänä, ja kommunikaatio linnojen välillä käytiin savun avulla. 

Harjulla kulkee eri pituisia kävelyreittejä, joista kukin voi valita omalle kunnolleen sopivan matkan. Lyhimillään näköalapaikalle pääsee alle kilometrin vaelluksella. Maasto on helppokulkuista leveiden polkujen ansiosta, mutta ylä- ja alamäkiin saa varautua.

Linnavuori on ollut rautakaudella suurella todennäköisyydellä puuton, että on voitu varmistaa esteetön näkyvyyden Vanajalle joka suuntaan. Nykyään harjulla kasvaa komea metsä, mutta näköalapaikkojakin riittää. 

Harjun päällä kulkiessa on helppo tutustua alueen historiaan, sillä kulkureittien varrelle on pystytetty useita infotauluja, joissa kerrotaan rautakauden elämästä, ihmisistä ja linnavuoren merkitysestä. Rapolan muinaislinnassa ei ole koskaan vakituisesti asuttu, vaan se on toiminut puolustuslinnakkeena, tarkkailupaikkana ja mahdollisena pakopaikkana hyökkäystilanteissa. 

Vanhaa kivimuuria on näkyvillä siellä täällä, mutta varoituksen sana. Kivillä hyppiminen saattaa houkuttaa lapsia ja aikuisia, mutta löydätkö kuvasta kyyn? Käärmeet rakastavat kivikkoista maastoa, joten olkaa tarkkana, jos poikkeatte polulta muurille. 

Rapolanharjulta löytyy kivimuurien lisäksi myös muinaisia uhri- eli kuppikiviä. Näiden oletetaan olleen osa suomalaista peltojen hedelmöittämisriittiä, mutta toisaalta myös vainajakulttia. Kiviin kaiverrettuihin pieniin kuoppiin on jätetty uhreja, ja erään uskomuksen mukaan kuoppiin kertyneellä sadevedellä on parantava vaikutus.

Kuppikiviä on löydetty Suomesta useita satoja, ja niiden sijainti on ollut pääasiassa kalmistoalueilla, uhrilehdoissa ja peltojen reunoilla. Kuoppien asettelusta ei ole löydetty logiikkaa, mutta muutamasta hämäläisestä uhrikivestä on todettu kuppien olevan Otavan tähtikuvion mukaiset. 

Kulku harjulle löytyy esimerkiksi Voipaalan taidekeskuksen parkkipaikan reunalta. Pieni polku lähtee suoraan ylös harjulle, ja levenee pian kunnon kulkureitiksi. Tämä reitti on helppo kulkea myös lapsen kanssa. Meidän 3-vuotias kulki mukana reippaasti yli 3 kilometrin matkan ja oli pahoillaan, kun lopulta poistuimme metsästä. 

Rapolan päiväretkeen kannattaa yhdistää myös Voipaalan kartanon näyttelyt, barokkipuutarhan ihastelu tai edes sumpit kartanokahvilassa. Voipaalan pihapiirin rakennukset ovat myös näkemisen arvoisia, eikä alueella kulku maksa mitään (pl. näyttelyt). 

Jos kummitusjutut kiehtovat, Voipaalassa niitä riittää. Tunnelmaan voi virittäytyä lukemalla ennen vierailua Sääksmäki-seuran kertomukset Harmaapukuisesta naisesta ja räyhähengistä. 

Kommentit (3)

MarjukkaS
1/3 | 

Tuossa ihan lähellä sijaitsee Puutarhakahvila Tervapääsky, joka on tosin avoinna vain juhannuksesta-heinäkuun. Mutta suosittelen lämpimästi, pitäjät ovat tehneet kulttuuriteon ylläpitäessään tätä vanhaa rakennusta. Sitäpaitsi siellä on tosi hyvät leivonnaiset, voi sitä suklaakakkua....:)

Tänä kesäna tosin osuimme sinne Avoimet puutarhat -päivänä, jolloin kahvila oli pahasti ylikuormitettu.

Sanjana
2/3 | 

Oi, kiitps kummitusjuttujen linkkaamisesta, ne on aina yhtä kiinnostavia! Huippua kun nuin hyvin tallennettu tietoja ja kertomuksia. :) Hienon näköinen paikka, pääsisipä joskus käymään.

Lotta-Maria
3/3 | 

Kutsun tiettyä näkymää Rapolan harjulla sieluni maisemaksi. Kasvanut Valkeakoskella ja nuorena muuttanut muille maille, mutta aina käyn talsimassa harjulla kun käyn kotona. Juuri laitoin itseni jonoon aiemmin suosittelemastasi kirjasta, jossa kerroit osan tarinasta tapahtuneen Rapolassa :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010