Pian Texasin osavaltion taakse jäämisen jälkeen meille kävi selväksi, että matkan nostalginen vintage-kitsch-fiftari-osuus oli takana. Texasista eteenpäin sekä maisema että tunnelma vaihtui täysin. Tällä hetkellä ollaan pientä alppikylää muistuttavassa Flagstaffissa vuorien keskellä, ja taakse jäi jo Albuquerquekin. Että otetaanpa sitten käsittelyyn vanha kunnon Albuquerque. Ensimmäinen asia mitä minulle tulee kaupungista mieleen, on tämä: [embed]http://www.youtube.com/watch?v=VtPgtvNuEJQ[/embed] Varmasti aika moni minun kanssani samoja Väiski Vemmelsääriä katsonut 80-luvun muksu muistaa hauskan nimisen paikan, joka aina sekoitti jänöjussin matkasuunnitelmat. Mutta Väiskin legendaarista I knew I shoulda taken that left turn at Albuquerque -lausahdusta lukuunottamatta, en tiennyt paikasta etukäteen mitään. Tällä hetkellä ykkösenä mieleen nousee se, että Albuquerquessa on aivan uskomattoman pitkä, melkein luotisuora, pääkatu. Ja tarkoitan sitä todella, puolen miljoonan ihmisen kaupungin halkaisee 28 kilometriä pitkä Central Avenue, jonka varrella on kymmeniä ja taas kymmeniä motelleja, ravintoloita ja kauppoja, sekä suloinen Vanha Kaupunki. Albuquerque on myös tähän mennessä ensimmäinen kaupunki, missä olen huomioinut julkisen liikenteen. Siis lähinnä sen, että täällä on sellainen. Täällä on myös jalkakäytävät, joiden yleinen puute on jaksanut hämmentää suomilikkaa. Jenkkilässä ei kävellä edes viereiseltä parkkikselta toiselle, vaan autolla kuljetaan lyhyinkin matka. Enkä sikäli ihmettele, ei ole kovin turvallista mennä hortoilemaan kävellen vilkkaiden autoteiden varrelle.u3route66

u3route66

Albuquerque on upea sekoitus latinalaisamerikkalaista ja amerikkalaista kulttuuria, maustettuna alkuperäisasukkaiden eli intiaanien perinteillä. Kaupungissa onkin välillä vaikea muistaa että nyt ollaan ihan oikeasti Yhdysvalloissa, sillä lattarisävelet soivat joka nurkalla ja värikkyys on silmiä hivelevää.


u11route66

u11route66u8route66

u8route66u6route66

u6route66

Historialliseen vanhaan kaupunkiin kannattaa mennä vähintään lounaalle, jos Albuquerqueen joskus eksyy, sieltä löytyy harvinaisen viehättäviä pieniä ja suurempiakin kahviloita ja lounaspaikkoja. Suosittelen lämmöllä Church Street Cafeta (2111 Church Street NW), jossa makuhermoja kutitellaan new mexican -sapuskalla. Paikka näyttää kadulta katsottuna pikkuruiselta, mutta kun astuu sisälle, ravintola polveilee moneen eri matalaan huoneeseen ja terasseille. Ravintolarakennus on 1700-luvulta, joka selittää sen mataluuden, minä en varmasti olisi korkkareilla mahtunut kävelemään suorassa ravintolan tietyissä osissa :D


u13route66

u13route66

Muistakaa näillä seuduilla liikkuessanne, että teiltä tullaan ravintolassa väistämättä kysymään kysymys: Red or Green? Se tarkoittaa kumman sortin chilikastiketta haluat ruokaasi. Vihreä on hieman miedompaa kuin punainen, mutta voi ottaa myös molempia, milloin vastaus on tietenkin Christmas (joulu). Red or green on itseasiassa niin yleinen kysymys New Mexicossa, että siitä tehtiin virallinen osavaltion kysymys. Eli siis samaa sarjaa kuin osavaltion kukka tai -lintu. New Mexicossa otetaan tosissaan ufoharrastajien mekka eli Roswell ja ufot. Löytyy mm. paikallista ALIEN-olutta, ja viikonloppuna oli jopa Roswellin ufofestarit. Melkoista.


u14route66

u14route66u7route66

u7route66

Ravintolatarjonnan lisäksi vanha kaupunki on täynnä jos jonkin sortin putiikkia, taidegalleriaa ja korumyymälää. Jos oikeat unisiepparit innostavat, nokka kohti intiaanien pitämiä kauppoja, mutta jos lämpiät enemmän perijenkkiläisille bootseille, etsi Cowgirl -kaupat.


u12route66

u12route66

Minua viehätti eniten nämä vähän erilaiset hääkakun koristeet ja muut hauskat otukset joita putiikeista löytyi:


u10route66

u10route66u9route66

u9route66u1route66

u1route66u5route66

u5route66u4route66

u4route66u2route66

u2route66

Koska road trippaajan aika on rajallinen, ehdimme tutkailla Albuquerqueta vain yhden päivän ajan, mutta jos teillä on reissullanne aikaa ladata johonkin kaupunkiin päivä enemmän, niin Albuquerque (ja hurmaava Flagstaff) on varmasti sen ajan arvoinen. Vietimme seuraavan yön New Mexicon ja Arizonan rajalla Gallupissa, ja siitä matka jatkui kohti Flagstaffia. Ajomatkalle mahtui kuitenkin sen luokan maisemat, että nyt korvat hörölle jos joskus teette Route 66 turneen. Alkuperäistä 66:sta on jäljellä tässä osassa reittiä todella vähän, ja siitäkin suurin osa on niin huonokuntoista hiekkatietä että vuokra-autolla ei välttämättä kannata ottaa riskiä. Ja jos lähiaikoina on ollut sadekuuroja, tiet voivat olla hengenvaarallisia eikä niitä suositella ajettavaksi lainkaan. Joten moottoritie on kuuma, ja matka sujuu suht vauhdikkaasti verrattuna tiheään asuttuihin Illinoisin ja Missourin osavaltioihin. Tämänkin voi ottaa matkasuunnittelussa huomioon, että mielestäni matkan alkupätkillä voi huoletta kuluttaa enemmän aikaa, sitä saa luontevasti kirittyä New Mexicon ja Arizonan puolella, missä on pitkiä pätkiä pakollista moottoritietä, ja paljon harvemmassa pieniä kaupunkeja mitä tutkailla. Mutta moottoritiemaisemat ovat vertaansa vailla täällä vuorien ja luonnonmuodostelmien keskellä, joten eipä huolta että olisi tylsää matkantekoa. Jos haluaa lisätä vielä vähän WOW-tekijää matkaansa, kannattaa poiketa moottoritieltä Arizonassa liittymästä numero exit-311. Poikkeaminen maksaa 10$ per auto, mutta on jokaisen taalan arvoinen. Plus pääsee pitkäksi aikaa pois moottoritien kiireestä, sillä tämä pikku kiertoreitti vie kyllä matkalla eteenpäin, mutta hieman hitaammin ja mittariin tulee vähän enemmän maileja. Alueen nimi on Petrified Forest National Park, ja siihen kuuluu osana myös the Painted Desert, eli (vapaa suomennos) maalattu autiomaa. Valokuvat eivät tee autoilureitille oikeutta, se pitää kokea itse, mutta tässä muutama yritys kuitenkin:


v6route66

v6route66

 


v7route66

v7route66v5route66

v5route66

Alueen kartan saa mukaan lippuluukulta (lipun voi ostaa suoraan autosta istuen tien varrella olevasta rajakopista, ei tarvitse mennä sisälle vastaanottokeskukseen lainkaan) ja siihen on merkattuna näköalapaikat mihin voi autolla pysähtyä. Luonnonpuiston silmänkantamattomiin jatkuvat polveilevat kumpareet ovat muodostunut miljoonien vuosien saatossa, ja niitä ovat muokanneet  tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset, tulvat ja eroosio, luoden hiekkakiveen ja saveen kauniit värikerrostumat ja muodot. Alueelta on löydetty myös dinosaurusten fossiileja, National Parkin alueella on elänyt triaskaudella (n. 200-250 miljoonaa vuotta sitten) ainakin krokotiilimainen phytosaurus, mutta myös kahdella jalalla käveleviä pienempiä dinoja.


v4route66

v4route66

Petrified Forestin puolella pääsee ihastelemaan n. 225 miljoonaa vuotta vanhoja kivettyneitä puunrunkoja lähietäisyydeltä. On jokseenkin vaikea uskoa että tässä kuivassa hiekkamaassa on joskus ollut sakea metsä, mutta valtavat fossiilipuunrungot kertovat muuta.


v2route66

v2route66

Ei sanaakaan päähinevalinnasta sitten, mitään muutakaan ei ollut käsillä ja oli ihan hippasen lämmin päivä :)


v1route66

v1route66v3route66

v3route66u17route66

u17route66

Näiden maisemien vuoksi pieni kiertotie maksoi vaivan, tuskin tulen ikinä näkemään mitään vastaavaa. Jos on enemmän aikaa, alueella on myös omatoimisten päiväkävelyretkien mahdollisuus, mutta muistakaa että kaikki juotava pitää kantaa mukana itse, maastossa ei ole vesipisteitä eikä retkimajoja. Ja näin kesällä lämpötila on reippaasti yli 30 ja aurinko porottaa täydellä voimalla, eli kaikki nämä tekijät kannattaa ottaa huomioon retkelle valmistautuessa. Ajo-ohje: sijainti on noin 50 mailia New Mexicon rajalta, Arizonan puolella. Aja moottoritie I-40 pitkin, kunnes oikealla puolen tietä tulee vastaan liittymä exit-311 (Petrified Forest National Park). Ajoreitti kulkee Painted Desertin ja Petrified Forestin läpi, ja lopulta liityt takaisin motarille Holbrookin kaupunkin kohdalla ja matka jatkuu taas.

 

Lue muut Route 66 -postaukset tämän linkin takaa. 

Kommentit (8)

myohmy
2/8 | 

Oijoi, nyt aletaan olla niillä huudeilla missä mekin reissattiin. Flagstaff on ihan ok kaupunki, sieltä jäi mieleen aivan järjettömän hyvä aamiainen Galaxy dinerissa. Ei niin alppikylä kuin Mammuth lakes aivan Grand canyon national parkin itäpuolella. Kai te muuten menette Grand canyoniin katsomaan South rimin? Kiitos muuten erityisesti tästä postauksesta, koska juuri tuo AZ intiaanialue, Petrified national forest ja New mexicon Roswell jäi näkemättä kun ei aika riittänyt. Täytyy sanoa, että autiomaa teki minuun vaikutuksen ja nuo luonnonmuodostelmat on aivan uskomattomia. Mitä etelämmäs menee sitä enemmän huomaa Meksikon vaikutuksen niin ruokaan, arkkitehtuuriin kuin muuhunkin kulttuuriin. Meksikoon ja myös intiaani kulttuureihin liittyy voimakkaasti kuolleiden arvostaminen. Meksikossa nuo meidän silmissä halloween pääkallojutut ym. ovat juuri heidän symbolinsa tälle kunnioitukselle ja tulevat siis siitä. Mexicossa (ja myös siis Yhdysvalloissa asuvien meksikolaisten keskuudessa) iso juhla on kuolleiden muistopäivä. Nimestään huolimatta se ei ole synkkä vaan jopa riehakas juhla. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuolleiden_p%C3%A4iv%C3%A4)
Niina, hyvä että sinulla tuossa viimeisessä kuvassa edes on aurinkolasit ja huivi päässä. Koska aurinko todellakin aavikolla paahtaa ja silmätkin pitää muistaa suojata, koska siellä on niin kirkasta. Aivan järkyttävä matkakuume nousi just ja toisaalta muistot omasta reissusta. :)

Pauliina
3/8 | 

Upeat maisemat! Heittäisin kaksi postaustoivomusta: överit amerikkalaiset mätöt periamerikkalaiseen tapaan ja Walmart-kokemus.

4/8 | 

Mä niin muistan ton vemmelsääri pätkiksen. :D Katoin sitä tosi pienenä englanniksi ja en tajunnut mitään, mutta muistan tuon sanan :-)

5/8 | 

Ihan mieletöntä! Albuquerque on jännä kaupunki. Meillä oli autossa Dr Pepperit jäissä kylmälaukussa ja huolehdittiin että niitä sitten tosiaan riittää :) Ei maistu enää Pepperi niin hyvälle varmaan koskaan

Kerttu
7/8 | 

Mäkin olen vieraillut Albuquerquessa. Oli kieltämättä sympaattisen erilainen paikka. Hyviä ruokapaikkoja.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013