Moni on kertonut, että Los Angelesissa ei tee yhtään mitään ilman autoa, sillä välimatkat ovat niin pitkiä. Ja oikeassa ovat, 10 tai 20 kilometrin välimatka kahden kiinnostavan kohteen välillä ei ole mitään, ja kun siihen lisää hervottomat ruuhkat, autossa nököttämiseen on vain sopeuduttava. Oman jännityksen meille yksikaistaisuuteen tottuneille landespedeille tuo vielä 12-kaistaiset tiet, joissa 6 kaistaa posottaa täysillä suuntaansa kuluttamatta juuri vilkkuja kaistanvaihtojen välillä. LA ei ole turistille mutkaton tai helppo kohde, mutta sitäkin mielenkiintoisempi kunhan vain ymmärtää nämä edellä mainitut rajoitukset ja pääsee yli siitä harmistuksesta, että on naimisissa autonsa kanssa jos mielii nähdä enemmän kuin yhden korttelin hotellin ympäriltä. Auton ikkunasta räpsäisty kuva ei niin ruuhkaisesta tiestä, tämä on niin sanotusti normipäivä. Ruuhkassa nämä samat autot olisivat sentin etäisyydellä toisistaan, niin että 2 kilometrin moottoritien pätkässä menee 30 minuuttia.

Meillä oli ensimmäiset pari yötä hotelli Historic Filipinotown - alueelta eli historiallisesta filippiiniläiskaupunginosasta (Hollywoodin ja downtownin välissä). Tämä siksi, että LA Derby Dollsien pelipaikka, Doll Factory, sijaitsee siellä. Meillä oli lauantaina niin huikea derbyfestarikokemus banked track eli kaltevan radan roller derby -peleineen ja meksikolaisine showpaineen, että posket ovat kipeinä nauramisesta vieläkin, mutta palataan näihin myöhemmin. Derbyn lisäksi suhistimme läpi muutaman must see -kohteen, jotka ihana Los Angelesissa asuva lukijani minulle lähetti sähköpostilla. Kysyin neitokaiselta saanko lainata hänen sanojaan tähän postaukseen matkavinkeiksi seuraaville, ja koska se sopi, tässäpä tulee E:n turistivinkit kursivoituna ja välissä aina omat kommenttini siltä osin, mitä ehdimme käydä läpi. Amoeba Music Maailman suurin indie-levykauoppa Hollywoodissa. Kaikki mitä ikinä kaipaatkaan löytyy täältä. No kidding. http://www.amoeba.com/ Downtown LA Jokseenkin ränsistynyt, mutta uudessa nousussa. Tuntuu mini-versiolta esim. New Yorkista tai Chicagosta ja muistuttaa siitä, miltä L.A. kulta-aikanaan 1930-1950-luvuilla näytti. Siellä kannattaa chekata Walt Disney Concert Hall, Angel's Flight (maailman lyhyin juna), vanhat leffateatterit,  ja Grand Central Market (ruokaa). Paras nähtävyys on kuitenkin (jos on leffafriikki niin kuin minä) Bradbury Building, joka toimi Blade Runnerissa J.F. Sebastianin asuntona. Taloon voi kävellä vain sisään, ei maksa mitään. http://en.wikipedia.org/wiki/Bradbury_Building Farmer's Market Ehkä lempparein paikkani L.A.'ssa. http://www.farmersmarketla.com/ Mulholland Drive + kanjonit Legendaarinen, tietty. Kannattaa ajaa Beverly Hillsin läpi Beverly Drivea ylös. Beverly Drive muuttuu Coldwater Canyoniksi** ja osuu ylhäällä Mulhollan Drivelle. Matkalla näkee vanhoja (ja uusia) Beverly Hillsin rikkaiden taloja, ja jos kiinnostaa, matkalla voi käydä chekkaamassa esim. Charlie Chaplinin, Mary Pickforfin ja Douglas Fairbanksin, ja Harold Lloydin talot (löytyy googlaamalla). Mulhollandilla voi pysähtyä näköalapaikoille (joka iltaisin tunnetaan nimellä "Lovers' Lane"), josta näkee sekä Valleyn suuntaan että Hollywoodiin. Mulhollandia kannattaa jatkaa Laurel Canyonille, jota alas ajamalla pääsee West Hollywoodiin. Laurel Canyon oli kuuluisa 1960-luvulla ja siellä asui kaikki Joni Mitchellistä Frank Zappaan. Menkää ja kokekaa kippurainen mutkitteleva tie ylös kukkuloille Mulholland Drivea pitkin, se on ihan toisesta maailmasta! Rinnetieltä pääsee kurkkimaan alas miljoonaluokan talojen pihoihin (hyi minua), joita ei voi kuin tuijottaa suu auki. Tien varrella on merkityt pysähtymispaikat, mistä voi ihailla maisemia kirkkaalla säällä Kiinaan asti. No melkein ainakin.


1route66

1route66

Griffith Observatory Parhaat näköalat, näkee myös Hollywood Signin. James Deanin Rebel Without A Cause -elokuvan legendaarinen loppukohtaus kuvattiin täällä. http://www.griffithobs.org/


14route66

14route6612route66

12route6615route66

15route6613route66

13route66

Observatorio oli ensimmäinen paikka minne ajeltiin, ja näköalat yli Enkelten Kaupungin olivat kerta kaikkiaan mielettömät. Toisella puolella näkyvä Hollywood -kyltti sai minut virnistämään iloisena, siinä se nyt sitten on. Valkoiset kirjaimet kukkuloiden kyljessä, jotka tunnetaan ympäri maailman.


16route66

16route66

Ehkä vuosisadan kälysin kuva kirjaimista, mutta kamerani putki ei kyennyt parempaan suoritukseen. The Getty Center Museo ylhäällä korkeuksissa West LA:ssa, josta on mahtavat näköalat. Museoon mennään junalla, joka lähtee suoraan parkkihallista. Museo ja juna itsessään on ilmainen, vain parkkeeraus maksaa (jotain $15). http://www.getty.edu/ Silver Lake Losin hipstereiden mekka. Hipster-kahviloita, -kauppoja, -ravintoloita ja -klubeja. Venice ja Venice Beach Todella "funky." Ehdottomasti paljon tunnelmaa ja vanhoja hippejä.


42route66

42route6640route66

40route66

Venice on funky juu, huh! Palataan tähän(kin) myöhemmin. Grauman`s Chinese Theatre & Walk of Fame Päätimme lisäksi käydä vilkaisemassa entisen Grauman`s Chinese Theatren (nyk. TCL Chinese Theatre), joka on yksi Hollywoodin kuuluisimpia maamerkkejä. Vuonna 1927 avatun teatterin edustalta löytyy betoniin ikuistettuina yli 200 tähden jalan- ja kädenjäljet nimmareineen, mukana mm. Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Ava Gardner, John Travolta ja viimeisimpänä nykyajan tähtinä myös Harry Potterin päänäyttelijät. Paikka on ihan äärimmäisin turistirysä, jossa hilluu jos jonkinlaista julkkisimitaattoria juuri sinun dollariesi perässä, eli muista kuvatessasi näitä hahmoja, että se ei ole ilmaista, parempi jättää kuvaamatta jos minulta kysytään. Shrekin kainaloon Madame Tussaudin edessä pääsee maksutta :D


6route66

6route667route66

7route66

Meidän yhteinen sankari, Hassel-the-Hoff!  


9route66

9route664route66

4route665route66

5route66

Pakko laittaa vielä tämä kuva, katsokaa nyt tuota pituuseroa :D arvatkaa millaisena friikkisirkuksena kävelin päivän verran Filipinotownissa, missä kaikki asukkaat ovat 150-senttisiä meksikolaisia (vitsikästä sikäli, että filippiiniläiset ovat nykyään vähemmistössä nimikkokaupunginosassaan). Lipputankomittainen blondi erottui ehkä ihan hippasen joukosta. Tuli kovin elävästi Japani mieleen, missä näin oikein mainiosti ruuhkassakin kilometrin eteenpäin, kun kukaan ei seissyt tiellä :,D


8route66

8route66

LOS ANGELESIN ULKOPUOLELLA Malibu Paradise Cove Jos biitsille haluaa, kannattaa ajaa Malibuun (30 min Santa Monicasta). Paradise Cove on poukamassa sijaitseva, yksityinen ranta, jonne voi tulla vain jos maksaa parkkeerauksesta. Hinta on muistaakseni huimat $30, mutta jos syö/juo Paradise Cove Beach Cafe -ravintolassa, parkki on silloin ilmainen ja biitsillä voi viettää rauhassa aikaa. http://www.paradisecovemalibu.com/ Santa Barbara Puolentoista tunnin ajomatkan päässä, mahtava pieni kaupunki rannalla. Voi viettää vaikka koko päivän. RAVINTOLOITA: The Veggie Grill Kasvissyöjän taivas. Kaikki ruoka on vegaania, lihaa ei ole edes tarjolla. Edullinen ketju, joka vuodesta toiseen on valittu LA:n parhaaksi ravintolaksi. Paras. http://www.veggiegrill.com/ The Apple Pan Vuodesta 1947 asti toiminut mini-diner, jossa tarjoillaan ainoastaan burgereita ja peri-amerikkalaisia piirakoita. Hickory Burger on ehkä paras koskaan syömäni burger. Omena- ja kirsikkapiirakoiden voittanutta ei myöskään juuri ole. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Apple_Pan Cheesecake Factory Tarvitseeko sanoa enempää? Nykyisin maanlaajuinen ketju, joka on kotoisin Losista ja nimensä mukaisesti kuuluisa juustokakuistaan. Ensimmäinen Cheesecake Factory -ravintola avattiin vuonna 1978 Beverly Hillsissä, joka on edelleenkin olemassa. Suosittelen siis kyseistä ravintolaa, osoitteessa 364 North Beverly Drive. http://www.thecheesecakefactory.com/ NAMINAMI! Poikettiin juustotehtaassa Oklahomassa ja sekä safka että kakut olivat ihan jumalaisen hyviä <3 Pakollinen juustokakkufriikeille. Urth Caffe Erittäin hyvää kahvilaruokaa. Löytyy mm. Santa Monicasta, Beverly Hillsistä, West Hollywoodista ja Downtownista. http://www.urthcaffe.com/ ***** Klikkaa tästä auki kaikki Route 66 -postaukseni (niitä on paljon).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (5)

1/5 | 

Niin siistiä lukea näitä vinkkejä kun moni löytyy meidän oman reissun todo-listalta myös! En malta odottaa elokuuta. Mennään siis kolmen mimmin voimin Losiin ja siitä tehdään pari roadtrippiä Grand Canyonille ja San Franciscoon, sekä lyhyempiä päiväretkiä Losin läheisyydessä.

Ja toi pituusero nauratti, Meksikossa oli ihan sama meininki kun itse oon sen 173 cm niin kaikki miehiä myöten oli mua päätä lyhyempiä. Ja maya-temppeleillä en meinannu mahtuu kulkeen niistä niiden käytävistä kun pää osu kattoo vaikka kuinka kyyristeli.

2/5 | 

Onneksi Olkoon! Manner ajettu läpi. Voisin kysyä kuten urheilutoimittaja konsanaan, miltä nyt tuntuu?
Itse kiljuin melkeimpä riemusta kun päästiin Route 66 merkin luo Santa Monicalle, ja nähtii meri :) Se tunne, sitä en unohda koskaan.

Millimetri
4/5 | 

Voi hyvä luoja, minä olen pikku tirpanasta lähtien tahtonut Losiin. Oi voi, näyttää niin hienolta paikalta... Rahoituksestahan tämä on kiinni (ja matkaseurasta), ellei sitten joskus hamassa tulevaisuudessa pääsisi työharjoitteluun edes jonnekin päin Jenkkilää, niin voisi tuonnekin matkustaa. Ah, unelmia unelmia.

Simbad
5/5 | 

Lisäisin listaan Hollywoodin studiot! Reissunne näyttää kaikinpuolin onnistuneelta :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012